Acupressuur mat: Vind hier de 5 beste acupressuur matten van 2024

De meeste mensen weten wel wat acupunctuur is, maar hebben nog nooit gehoord van een acupressuur mat. Het is steeds belangrijker in deze drukke maatschappij om even rust te nemen en tot jezelf te komen. Het is niet altijd makkelijk om daar op een effectieve manier tijd voor te nemen.

Dat is precies waar de acupressuur mat jou bij helpt. Verschillende drukpunten worden geraakt, waardoor jij bijvoorbeeld stijve spieren kan laten ontspannen, vermoeide voeten wat op kan peppen, een gespannen nek kan laten ontspannen, maar ook een staat van diepe ontspanning bereiken.

Het zal jouw hele lichaam stimuleren en de positieve effecten zullen snel overduidelijk worden. Dat bleek eeuwen geleden al toen de de leer van acupressuur werd ontwikkeld. Het zou al van voor 5000 voor Christus in de Chinese geneeskunde een grote rol spelen. En dat doet het vandaag de dag nog.

Een acupressuur mat is dan een handig hulpmiddel wanneer jij bepaalde drukpunten wil verlichten, blokkades wil opheffen, of simpelweg voor een ontspannend gevoel. Je pakt hier lichamelijke klachten mee aan, en geeft jouw mentale gezondheid een boost.

Wat zijn de beste acupressuur matten?

Onze favoriet

Last van nek- en rugklachten, stress en slapeloosheid? De Spijkermat, kussen, zelfontwikkeld opbouwplan en bijkomende massage bal van LÉBOL. 

 • Effectiviteit
 • Comfort
 • Hygiëne

2e beste keuze

BrellaVio Spijkermat Neem plaats op de BrellaVio spijkermat en reken af met stress, pijn, een laag energieniveau en vele andere vervelende klachten. 

 • Effectiviteit
 • Comfort
 • Hygiëne

3e beste keuze

Door middel van de 9.840 drukpunten op de unieke Sanbo spijkerpads kan jij genieten van alle voordelen van acupressuur massage zonder dat je naar een therapeut hoeft te gaan. 

 • Effectiviteit
 • Comfort
 • Hygiëne

Op deze pagina:

Waar zijn de beste acupressuur matten tokjes op getest?

De beste acupressuur matten worden geselecteerd op basis van hun effectiviteit , comfort en hygiëne. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste acupressuur matten worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
LEBOL Spijkermat Met Kussen Met Opbouwplan

Deze acupressuur mat wordt geleverd met veel extra's. De acupressuur mat en het kussen dekken samen 8200 drukpunten. Daarnaast krijg je er ook nog een spijkerbal en een opbouwplan bij. Zo kan je het beste uit de mat halen.

De hoes is gemaakt van 100 procent katoen en de dikke laag schuim heeft een densiteit van 21, waar dat normaal 17 is. De hoes kan gewassen worden op 30 graden Celsius. De afmeting van de mat is 66 cm bij 41 cm en van het kussen 34 cm bij 15 cm.

Voordelen

 • 8200 drukpunten

 • Extra's zoals het kussen, de spijkerbal en het opbouwplan in een app

 • Effectiviteit
 • Comfort
 • Hygiëne
Beste prijs op BOL.com

#2
BrellaVio Spijkermat

Deze spijkermat gebruikt maar liefst meer dan 6000 drukpunten om jouw lichaam weer optimaal te laten functioneren. Je krijgt een bijgeleverde topper voor over de mat. Die kan je gebruiken als de drukpunten in het begin nog te heftig zijn.

De veerachtige foam vulling zorgt ervoor dat je toch comfortabel ligt. De mat heeft een afmeting van 68 cm bij 42 cm. De stof is gemaakt van 100 procent katoen. Er wordt iedere dag een gebruik van 15 tot 30 minuten aangeraden, op een zachte ondergrond.

Voordelen

 • Meer dan 6000 drukpunten

 • Inclusief extra topper voor over de mat

 • Effectiviteit
 • Comfort
 • Hygiëne
Beste prijs op BOL.com

#3
Sanbo Acupressuur Mat met Kussen

Met 9.840 drukpunten geef jij jouw lichaam de ultieme acupressuur behandeling, zonder de deur uit te gaan. Je krijgt er ook nog eens twee triggerpoint ballen bij, zodat je alle plekjes op jouw lichaam kan behandelen.

De mat is gemaakt van 100 procent katoen en gevuld met 21D foam. De spijkerpads zijn gemaakt van huidvriendelijk ABS-plastic puntjes. Je krijgt ook een hoofdkussen en een handige draagtas bij de set.

Voordelen

 • Bijna 10.000 drukpunten

 • Inclusief kussen, 2 triggerpoint ballen en draagtas

 • Effectiviteit
 • Comfort
 • Hygiëne
Beste prijs op BOL.com

#4
PuraVida Acupressuur mat

Deze spijkermat heeft meer dan 9000 drukpunten en is gemaakt van 100 procent katoen, gevuld met foam, en met blauwe octagon spikes gemaakt van ABS-plastic. De afmeting is 66 cm bij 45 cm. Je krijgt bij de acupressuur mat ook een acupressuur kussen.

Je kan er ook voor kiezen om de vulling uit de mat te halen bij een zachtere ondergrond zoals een matras. Wil je liever een hardere ondergrond gebruiken, dan is het aan te raden om de vulling te laten zitten. Deze acupressuur mat is groter dan normaal, wat fijn is voor langere of dikkere mensen.

Voordelen

 • Groot formaat mat

 • Inclusief acupressuur kussen

 • Effectiviteit
 • Comfort
 • Hygiëne
Beste prijs op BOL.com

#5
LifeGoods Acupressuur Mat met Kussen

Met meer dan 7.000 drukpunten, raakt deze mat alle belangrijke drukplekken op jouw lichaam. Daarnaast zitten er nog twee extra triggerpoint ballen bij om moeilijk te bereiken plekjes ook te raken. De acupressuur mat en het kussen zijn gemaakt van hoogwaardige, dikke katoen.

In de mat zit een dikke schuimlaag en de puntjes zijn gemaakt van ABS-plastic. Je krijgt er ook een boekje met oefeningnen bij, zodat jij het optimale uit deze spijkermat kan halen. Er zit ook een handige draagtas bij, zodat je de mat kan opbergen en meenemen.

Voordelen

 • Inclusief extra's zoals 2 massageballen, een boekje met oefeningen en een handige draagtas

 • Met meer dan 7.000 drukpunten

 • Effectiviteit
 • Comfort
 • Hygiëne
Beste prijs op BOL.com

Wat is een acupressuur mat?

Een acupressuur mat kan hetzelfde voor jou doen als een acupressuur behandeling. Je hoeft dan alleen de deur niet uit, en kan het doen wanneer het jou uitkomt. Het doet een beetje denken aan een yogamat, maar dan met plastic puntjes.

Die puntjes zijn ontworpen om druk uit te oefenen op de drukpunten op jouw hele lichaam. Het kan er wat heftig uitzien, maar laat je daardoor niet intimideren, het valt allemaal reuze mee en je zal merken dat het goed aanvoelt, terwijl jouw lichaam gestimuleerd wordt.

Sommige acupressuur matten hebben een speciaal kussen om druk uit te oefenen op specifieke lichaamsdelen. Het doel van een acupressuur mat is om jouw lichaam in balans te brengen. Het kan pijn en stress verlichten en de balans in jouw energiestroom herstellen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een acupressuur mat?

Bij het kopen van een acupressuur mat dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Extraatjes bij de acupressuur mat

Vaak zitten er allerhande extra's bij een acupressuur mat, die voor een nog intensiever effect zorgen of een handige tas om alles in mee te nemen. Het kan ook dat er een app bij zit met allerhande oefeningen, wat natuurlijk ook heel handig is, of er zitten triggerpoint ballen bij, waarmee je op specifieke delen van je lichaam, zoals bijvoorbeeld jouw voeten, druk kan uitoefenen.

Je kan vaak ook kiezen voor een acupressuur mat met een bijpassend kussen. Dit is vooral prettig voor jouw nek en schouders, maar je kan het kussen ook onder jouw voeten leggen, bijvoorbeeld als je aan een bureau zit.

De drukpunten

Jouw drukpunten worden gestimuleerd door de acupressuur puntjes. Dit kunnen plastic puntjes zijn, scherpe puntjes, plastic naalden, door de huid prikken, met een zachte ondergrond, als een moderne spijkermat, en nog heel veel meer uitvoeringen, versies en mogelijkheden.

Wat hierbij vooral heel erg belangrijk is, zijn het aantal drukpunten van de mat. Het liefste heb je een mat met meer dan duizend puntjes.

Het formaat van de mat

Je wil goed op de acupressuur mat liggen en er optimaal gebruik van maken. Het juiste formaat is dan erg belangrijk. Ben jij bijvoorbeeld langer of breder, kijk dan ook voor een langere of bredere mat. Je wil goed op de mat liggen en gebruik maken van de volledige mat.

Bekleding

Sommige acupressuur matten zijn bekleed. Kies dan voor afneembare bekleding zodat je deze kan wassen of schoonmaken. Dat is fijn aangezien je de acupressuur mat op de grond gebruikt en je bijvoorbeeld ook kan zweten.

Sommige mensen vinden het ook prettig om een acupressuur mat in de natuur te gebruiken. Ook dan is het fijn als je de bekleding eraf kan halen en schoon kan maken.

Hoe gebruik je de acupressuur mat?

Het gebruik van een acupressuur mat is hartstikke eenvoudig. Je kan er allerhande oefeningen op doen, maar dat is niet eens nodig om de spijkermat effectief te gebruiken.

Let de mat op de ondergond van jouw keuze. In het begin is een zachtere ondergrond aan te raden, zoals bijvoorbeeld een matras of op de bank. Je kan de mat ook gewoon op de grond leggen, en bij sommige matten kan je de vulling verwijderen, voor een nog hardere ondergrond.

Het lichaamsdeel dat je wil behandelen, kan het beste ontbloot zijn, maar als dit in het begin te heftig is, dan kan je ook een doek over de mat leggen of bijvoorbeeld een shirtje aanlaten. Je kan met het gewenste lichaamsdeel dan liggen, staan of zitten op de acupressuur mat.

In het begin kan het wat onwennig zijn en zelfs eventjes onprettig aanvoelen. Het is dan zaak om te ontspannen en een paar keer diep adem te halen. Je zal merken dat het een steeds prettiger gevoel wordt.

Je wil het gebruik rustig aan opbouwen. Je kan tot 20 minuten per lichaamsdeel gebruik maken van de mat, maar in het begin wordt aangeraden om te beginnen met een paar minuten en het zo op te bouwen tot je de maximale tijd de acupressuur mat kan gebruiken.

Het is aan te raden om extra water te drinken na gebruik van de mat. Dat werkt hetzelfde als bij een massage. Jouw lichaam laat afvalstoffen los en die worden beter afgevoerd wanneer je veel vocht tot je neemt.

Wat is het verschil tussen acupunctuur en acupressuur?

Pressuur staat voor druk uitoefenen en punctuur staat voor doorboren. En dat is dan ook meteen het verschil tussen acupuntuur en acupressur. Bij acupunctuur worden hele fijne naalden op bepaalde punten in onze huid gestoken.

Bij acupressuur worden die drukplekken gestimuleerd door druk. Dat kan met een acupressuur mat zijn, waarbij puntjes gebruikt worden die op de huid drukken, maar dat kan bijvoorbeeld ook met een massage.

Acupunctuur kan je niet zelf doen. Dat dient door iemand gedaan te worden die daarin getraind is, en je kan dit ook niet gewoon in slaapkamer doen, maar dat dient in een behandelkamer te gebeuren.

Acupressuur kan je wel zelf doen. Bijvoorbeeld met een acupressuur mat. Bij massages is enige training van bepaalde technieken wel aan te raden, maar bij een acupressuur mat is dat zelfs niet nodig.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak mag je gebruik maken van een acupressuur mat?

Je kan een acupressuur mat 10 tot 20 minuten per dag gebruiken. Het is aan te raden om dit op te bouwen en niet meteen met het maximale te beginnen. Het maakt ook verschil of je de acupressuur mat op een zachte of een harde ondergrond gebruikt.

Als je de mat op een zachtere ondergrond gebruikt, dan geven de puntjes minder druk. Zeker wanneer het in het begin wat pijnlijk of ongemakkelijk is, is dit aan te raden. Jouw lichaam kan dan rustig wennen aan het gevoel.

Hoelang mag je op een spijkermat blijven liggen?

Je begint met een paar minuten en bouwt dit dan op. Er wordt meestal aangeraden om acupressuur matten 10 tot 20 minuten per dag te gebruiken. Maar dat mag best meer zijn. Het kan zijn dat jij meerdere, afzonderlijke lichaamsdelen wil behandelen, maar het komt ook wel eens voor dat mensen zo ontspannen zijn dat ze in slaap vallen.

Het is hier vooral belangrijk om naar jouw lichaam te luisteren. In het begin kan het wat ongemakkelijk zijn en sommige gebruikers ervaren zelfs even wat pijn. Maar zodra jouw lichaam opwarmt, zal dat afnemen en krijg je een heerlijk ontspannend gevoel.

Welke kleding kan ik het best dragen als ik op een acupressuur mat lig?

Je kan het beste geen kleding dragen wanneer je acupressuur matten gebruikt. Op de blote huid kunnen de puntjes meer druk uitoefenen en zal het meer effect uitoefenen. Dat kan in het begin wat onprettig zijn.

Daarom wordt vaak aangeraden om in het begin een dun shirtje of een dunne broek aan te hebben. Zorg dat het geen te dikke stof is, want dan verdwijnt het effect helemaal.De acupressuur mat gebruiken, is iets wat je opbouwt. Dat betreft de duur van het gebruik, de hardheid van de ondergrond, en of je kleding draagt of niet.

Onze favoriet

Last van nek- en rugklachten, stress en slapeloosheid? De Spijkermat, kussen, zelfontwikkeld opbouwplan en bijkomende massage bal van LÉBOL. 

Beste prijs op BOL.com