Aircooler: Vind hier de 5 beste aircoolers van 2024
We gaan steeds meer op zoek naar verkoeling. De zomers worden heter en dat kan soms lastig te verdragen zijn. Een ventilator is lekker, maar blaast op een gegeven moment ook nog vooral hete lucht rond en het verkoelt amper nog.
Een airconditioning is prettig, maar ook ontzettend duur in de aanschaf en met de energieprijzen van tegenwoordig vergaat de lol om de airco aan te zetten ook wel. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een aircooler.
Je kan er de ruimte ook mee bevochtigen, wat goed is als je een te droge lucht in huis hebt. Je verlaagt er niet alleen de temperatuur in de ruimte mee, maar zorgt ook nog eens voor een optimale luchtvochtigheid. Bij sommige aircoolers kan je zelfs een lekker geurende olie toevoegen, om zo te genieten van een koele en fijn geurende ruimte.
Als het te warm is en ik moet mij concentreren, dan vind ik dat heel lastig. Ik zet dan de aircooler even aan en mijn hoofd wordt weer fris en helder en mijn lichaam koelt af. Ik kan mij weer concentreren en heb weer energie om aan de slag te gaan.
Er zijn behoorlijk wat aircoolers op de markt en de kwaliteit is niet allemaal even geweldig. Het kan dan lastig zijn om een goede aircooler te kiezen. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om de beste aircooler voor jou te kiezen.
In de top 5 vind je de 5 beste aircoolers en je kan er meteen eentje uitkiezen en bestellen. Je hoeft zelf niet meer te gaan zoeken en specificaties te vergelijken. En met de juiste informatie op zak, zal jij zeker de beste aircooler voor jou kiezen.
Wat zijn de beste aircoolers?
Wat is een aircooler?
Een aircooler is een luchtkoelsysteem dat koude en vochtige lucht de ruimte in blaast. Je vult de aircooler met koud water en de lucht gaat door het systeem langs dat koude water. Vervolgens wordt die koele en vochtige lucht weer terug de ruimte in geblazen.
Een aircooler is lichtgewicht en makkelijk te verplaatsen. Het is een stil systeem en verstoort het geluid in de ruimte niet. Het verschil met een ventilator is dat het gekoelde en vochtige lucht is, terwijl een ventilator alleen maar de bestaande, warme lucht verplaatst.
Een aircooler werkt ook als een luchtbevochtiger. Een droge ruimte krijgt een betere luchtkwaliteit met een aircooler. Is de luchtvochtigheid goed in de ruimte, zet dan geregeld even een raampje open, zodat de vochtige lucht de ruimte uit kan. Aircoolers zijn vaak ook luchtverschoners en soms kan je er zelfs esoterische oliën aan toevoegen.
Waar moet je op letten bij het kopen van een aircooler?
Bij het kopen van een aircooler dien je vooral op de volgende dingen te letten:
Energieverbruik
Met de stijgende energiekosten wil je natuurlijk wel een energiezuinige aircooler. Op zich verbruikt een aircooler niet veel meer dan een ventilator, terwijl het de ruimte wel veel beter verkoelt. Kijk in ieder geval ook altijd even naar het energielabel, zodat je een idee van het verbruik hebt.
Vermogen
Het vermogen van de aircooler bepaalt of de ruimte goed gekoeld wordt. Een hele grote ruimte met een aircooler met weinig vermogen, zal de ruimte amper of zelfs nier verkoelen. Kijk dus altijd goed of het vermogen past bij de ruimte(s) waarin jij de aircooler wil gebruiken.
Geluidsniveau
De meeste aircoolers maken heel weinig geluid en je kan ze dan bijvoorbeeld ook goed op je slaapkamer gebruiken. Het is evengoed altijd aan te raden om het even te controleren voor je een aircooler aanschaft. Het is ontzettend vervelend als je de hele tijd een storend geluid in de ruimte hebt.
Merk
Er zijn behoorlijk wat aircoolers op de markt en dat zijn niet allemaal de beste kwaliteit merken. Het loont zich met een aircooler echt om voor een beter merk te kiezen. Daar betaal je dan misschien wel ietsje meer voor, maar je weet dan ook zeker dat de aircooler goed werkt en lang meegaat. Lees ook altijd de gebruikerservaringen om een indruk te krijgen van de kwaliteit.
Aanschafprijs
Een van de redenen dat veel mensen kiezen voor een aircooler is de prijs. Het is namelijk een heel stuk goedkoper dan een airco. Je kan aircoolers krijgen in verschillende prijsklassen. Daarbij speelt de kwaliteit een rol, maar ook hoeveel vermogen de aircooler heeft.
Inhoud waterreservoir
Een aircooler heeft een waterreservoir dat je dient bij te vullen. Kijk naar de inhoud van de waterbak, hoe lang je daarmee kan doen, maar ook naar hoe je het waterreservoir kan bijvullen. Als je de aircooler veel verplaatst, dan wil je misschien geen hele grote waterbak.
Wat is het voordeel van een aircooler?
Een aircooler heeft veel voordelen ten opzichte van een ventilator en een airconditioner of een mobiele airco. De aircooler heeft geen afvoerslang nodig en functioneert ook als een luchtbevochtiger. De lucht wordt ook echt gekoeld voor deze weer de ruimte ingeblazen wordt.
Dat is met een ventilator niet het geval. Die blaast de lucht alleen maar rond, maar verkoelt deze niet. Een mobiele airco werkt als een luchtontvochtiger, wat fijn is in te vochtige ruimtes. Een aircooler doet precies het tegenovergestelde en bevochtigd de lucht in een ruimte juist.
Je kan een aircooler makkelijk verplaatsen en is meestal ook geluidstil. Je kan een aircooler dan ook gerust in de slaapkamer gebruiken, zonder dat het jouw nachtrust verstoort. Vaak heeft een aircooler ook nog een speciale slaapstand, met een zacht briesje, en kan je met een timer ervoor zorgen dat de aircooler na een bepaalde tijd weer uitschakelt.
Een aircooler kost ongeveer hetzelfde als een luxe ventilator, maar is een heel stuk goedkoper dan airconditioning. Er zijn ook aircoolers met een filter die de lucht ook nog reinigen voor de lucht weer verkoeld de ruimte in geblazen wordt.
Het onderhouden van een aircooler
Het is belangrijk dat jij jouw aircooler goed onderhoudt. Er kan zich namelijk stof verzamelen en de filter kan verstopt raken. Je wil de aircooler dan ook regelmatig schoonmaken. Neem de aircooler af met een vochtige doek. Je kan de luchtfilter vaak uitzuigen met de stofzuiger.
Door je aircooler goed te onderhouden, gaat deze niet alleen veel langer mee, maar blijft de lucht die eruit komt ook koel en schoon. Maak het waterreservoir ook regelmatig schoon. Je kan deze ook gewoon afnemen met een vochtige doek en even nadrogen met een stukje keukenrol of een stofloze theedoek.