Beenkussen: Vind hier de 5 beste beenkussens van 2024
Of dat het nou voor jouw gezondheid of om een andere reden is, soms kan het lichaam net wat extra ondersteuning gebruiken. Een beenkussen is dan ideaal. Het wordt een beenkussen genoemd, omdat het voornamelijk voor de benen wordt gebruikt.
Er zijn echter beenkussens in verschillende vormen en uitvoeringen. Waar je dan bijvoorbeeld beter jouw knieën mee kan ondersteunen. Het ligt er dus aan welk deel van jouw lichaam jij wil ondersteunen, welk beenkussen dan het beste bij jou past.
Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen een beenkussen voor rugslapers en een beenkussen voor zijslapers. De vormen dienen dan anders te zijn, omdat jouw lichaam dan ook in een andere houding ligt.
Welke beenkussen het beste beenkussen voor jou is, daar kom je hieronder achter. Je krijgt alle informatie die je nodig hebt om het beste beenkussen voor jou te kiezen, en je kan ook nog in een weg door om het ideale beenkussen voor jou te bestellen.
Wat zijn de beste beenkussens?
Wat is een beenkussen?
Een beenkussen is een kussen in een bepaalde vorm, en dankzij deze speciale vorm ondersteunt het jouw lichaam. Je kan het kussen gebruiken als beenverhoger, maar ook als ondersteuning van je knieën.
Dat kan een orthopedisch beenkussen zijn, een ergonomisch beenkussen, van luchtdoorlatend traagschuim, met een afneembare hoes, en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Vaak wordt een beenkussen aangeraden bij medische klachten.
Het kan verschillende pijnklachten, zoals rugpijn, verminderen, het stimuleert de bloedcirculatie, en bevordert het herstel na een operatie. Je hebt dan een veel betere nachtrust, doordat je toch de juiste slaaphouding kan aannemen.
Ook voor zwangere vrouwen kan een beenkussen zorgen voor een comfortabele nachtrust. Door de steeds dikkere buik kan een vrouw een verkeerde slaaphouding krijgen, en daardoor bijvoorbeeld rugpijn ervaren. Een goed beenkussen kan dan voor heel veel verlichting zorgen.
Waar moet je op letten bij het kopen van een beenkussen?
Bij het kopen van een beenkussen dien je vooral op de volgende dingen te letten:
Vulling
Op een beenkussen komt natuurlijk wat gewicht te rusten, en je wil wel ook dat het kussen blijft ondersteunen. Een goed beenkussen behoudt dan ook de vorm en is gemaakt van memory foam of traagschuim.
Deze vulling verandert maar weinig van vorm en krijgt tijdens de dag de eigen vorm weer terug en zet weer uit. Zo behoudt je niet alleen de vorm, maar blijft het beenkussen ook stevig en voor extra comfort zorgen, en zal je niet de verkeerde houding in jouw slaap aannemen.
Wasbare hoes
Jouw hele lichaam zweet, ook jouw benen. Dat merk je in de zomer natuurlijk meer dan in de winter, zeker als je een warme slaper bent. Je wil de hoes dan af kunnen nemen en kunnen wassen.
Daarnaast heeft een beenkussen geen standaard vorm en een hoes moet dan ook passen. Kijk dan ook of er extra hoezen in dat model te krijgen zijn, zodat je meteen een nieuwe erom kan doen als je de hoes moet wassen.
Beenband
Niet iedereen ligt hartstikke stil in bed. De meeste mensen woelen en bewegen in hun slaap. Ook hun benen. Daarvoor heeft een beenkussen vaak een beenband. Je hoeft je dan niet druk te maken dat het beenkussen net op de verkeerde plek terecht komt, waardoor je een verkeerde houding krijgt.
In de meeste gevallen kan je die ook van het kussen afhalen, mocht je het niet prettig vinden, bijvoorbeeld omdat je vooral op jouw rug slaapt. Het is in ieder geval fijn om eens te proberen, als je nog niet weet of een beenband voor jou werkt.
Verkoeling
Tussen je benen kan het zweterig worden, en als je er een kussen tussen legt, dan verergert dat alleen maar. Dat kan in de zomer, en ook in de winter, heel erg vervelend zijn. Er zijn beenbussen te krijgen die van luchtdoorlatend materiaal gemaakt zijn, maar je kan ook kiezen voor een beenkussen met een ventilatiegat in het midden.
Beiden zorgen ervoor dat geabsorbeerd zweet sneller opdroogt, en dat het kussen koel blijft, waardoor het tussen jouw benen ook minder zweterig wordt. Het koelste zijn natuurlijk de beenkussen die voor een deel met cooling gel zijn gemaakt.
Waarom een kussen tussen je benen?
Een kussen tussen je benen heeft veel gezondheidsvoordelen. Waarschijnlijk heb je zelf al eens een kussen of deken tussen je benen gelegd. Je zoekt dan de juiste slaaphouding. Een beenkussen zorgt ervoor dat jouw lichaam een natuurlijke, neutrale houding aanneemt, tijdens jouw slaap.
Er zijn verschillende kussens te krijgen, en het ligt er maar net aan welk lichaamsdeel ondersteuning kan gebruiken, welk beenkussen bij jou past. Het kan helpen bij een nieuwe heup, bij ischias klachten, als je last hebt van jouw benen, onderrug of gewrichten. Het helpt om beter te slapen, verzacht pijnklachten en biedt ondersteuning bij een zwangerschap.
Een ergonomisch of orthopedisch beenkussen kan jouw algehele gezondheid ondersteunen, simpelweg doordat je een betere slaaphouding krijgt, en ook meer rust krijgt, doordat je beter slaapt.
Verschillende soorten beenkussens
Er zijn twee verschillende soorten beenkussen, maar die zijn allebei in allerhande uitvoeringen, modellen en versies te krijgen, en sommige beenkussen kan je ook op meerdere manieren gebruiken.
In plaats van eerst te kijken naar welke soorten beenkussens er zijn, kan je beter overwegen wat jouw klachten zijn, waardoor je over een beenkussen nadenkt. Je kan een onderscheid maken tussen kniekussens die het beste zijn voor een zijslaper, en beenkussens die het beste zijn voor een rugslaper.
Een beenkussen in de vorm van een zandloper zorgt er dankzij de kromming voor dat jouw benen en knieën de hele nacht op hun plaats blijven. Wigkussens hebben meestal de vorm van een driehoek of een halve maan en je legt ze direct onder je benen. Deze kussens zijn fijn voor rugslapers.