Beenkussen: Vind hier de 5 beste beenkussens van 2024

Of dat het nou voor jouw gezondheid of om een andere reden is, soms kan het lichaam net wat extra ondersteuning gebruiken. Een beenkussen is dan ideaal. Het wordt een beenkussen genoemd, omdat het voornamelijk voor de benen wordt gebruikt.

Er zijn echter beenkussens in verschillende vormen en uitvoeringen. Waar je dan bijvoorbeeld beter jouw knieën mee kan ondersteunen. Het ligt er dus aan welk deel van jouw lichaam jij wil ondersteunen, welk beenkussen dan het beste bij jou past.

Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen een beenkussen voor rugslapers en een beenkussen voor zijslapers. De vormen dienen dan anders te zijn, omdat jouw lichaam dan ook in een andere houding ligt.

Welke beenkussen het beste beenkussen voor jou is, daar kom je hieronder achter. Je krijgt alle informatie die je nodig hebt om het beste beenkussen voor jou te kiezen, en je kan ook nog in een weg door om het ideale beenkussen voor jou te bestellen.

Wat zijn de beste beenkussens?

Onze favoriet

Dit Beenkussen is speciaal ontwikkeld om tijdens het liggen de achterkant van de knie en hiel te ondersteunen. 

 • Materiaalkwaliteit
 • Ondersteuning
 • Duurzaamheid

2e beste keuze

Dankzij het ergonomische ontwerp wordt je ruggenwervel in een neutrale positie gebracht en kom je  in een ontspannen houding terecht. 

 • Materiaalkwaliteit
 • Ondersteuning
 • Duurzaamheid

3e beste keuze

Het Good4You® XL Kniekussen voorkomt deze vervelende klachten en zorgt voor een heerlijke ongestoorde nacht zonder pijn en irritatie. 

 • Materiaalkwaliteit
 • Ondersteuning
 • Duurzaamheid

Op deze pagina:

Waar zijn de beste beenkussens op getest?

De beste beenkussens worden geselecteerd op basis van hun materiaalkwaliteit, ondersteunig en duurzaamheid. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste beenkussens worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Ergonomisch Beenkussen 100% Memory Foam

Met dit beenkussen ondersteun je de achterkant van de knieën en hielen. Hierdoor kan het onderbeen ontspannen, en dat verlicht de druk op de onderrug, en het stimuleert de bloedcirculatie. Dit helpt bij oedeem, spataderen en vermoeidheid.

Het kussen is gemaakt van memory foam en is luchtdoorlatend. De afneembare hoes is van polyester en kan in de wasmachine tot 30 graden Celsius. De afmeting is 40 bij 86 centimeter. Dit type beenkussen is voor een rugslaper.

Voordelen

 • Afneembare en wasbare hoes

 • Memory foam vulling

 • Materiaalkwaliteit
 • Ondersteuning
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#2
Best Life Kniekussen Voor in Bed

Dit beenkussen van Best Life is gemaakt van duurzaam bamboe houtskool traagschuim. Dit is duurzaam en lekker zacht. Dit beenkussen is gemaakt voor de knieën en het ondersteunt jouw lichaam bij knie-, heup- of rugpijn. Ideaal voor een zijslaper.

De ergonomische vorm zorgt ervoor dat jouw ruggenwervel in een neutrale positie komt. Dit beenkussen vormt zich naar jouw lichaam en is slijt- en vormvast. De bamboe hoes is afneembaar en kan gewassen worden. Het materiaal is zacht en gemaakt van anti-transparant materiaal.

Voordelen

 • Behoudt jarenlang de vorm en slijt minimaal

 • Ergonomische vorm voor drukverdeling

 • Materiaalkwaliteit
 • Ondersteuning
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#3
Good4You Orthopedisch Kniekussen

Dit beenkussen is geschikt voor tussen de knieën en is gemaakt van traagschuim. Het neemt de vorm van jouw lichaam aan corrigeert een slechte slaaphouding. Het verlicht pijn aan de knieën, heupen en rug. Zorgt voor een neutrale wervelkolom en zorgt voor drukvermindering. De zachte banden houden het kussen op de juiste plaats.

Het holle ontwerp voorkomt zweet en vocht tussen de benen en de kussenhoes is ventilerend. Deze is afneembaar en kan op 30 graden Celsius gewassen worden. Dit beenkussen kan je op drie manieren gebruiken. Tussen de knieën, tussen een van de knieën of als onderknie kussen.

Voordelen

 • Hol design voorkomt zweet en vocht

 • Met zachte banden om het kussen op de juiste plek te houden

 • Materiaalkwaliteit
 • Ondersteuning
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#4
Ergonomisch Beenkussen voor in bed

Dit Ergonomisch Beenkussen is ontworpen om de natuurlijke positie van de benen te ondersteunen tijdens het slapen. Het orthopedische kniekussen helpt de heupen, benen en wervelkolom in een comfortabele en gezonde uitlijning te houden, waardoor nek-, rug- en heuppijn wordt verminderd en de bloedcirculatie wordt verbeterd.

Het beenkussen is geschikt voor mensen die op hun zij slapen en kan ook worden gebruikt tijdens het lezen of tv kijken in bed. Het is gemaakt van hoogwaardig materiaal en is duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Het kussen is ook voorzien van een ademende hoes die wasbaar is op 40 graden Celsius.

Dit Ergonomisch Beenkussen voor in bed is een geweldige keuze voor mensen die op zoek zijn naar extra ondersteuning en comfort tijdens het slapen. Het is een effectief middel om nek-, rug- en heuppijn te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren. Dankzij het duurzame materiaal en het gemakkelijke onderhoud is het beenkussen een lange-termijnoplossing voor een goede nachtrust.

 • Materiaalkwaliteit
 • Ondersteuning
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#5
LitaLente Ergonomisch Bamboe Beenkussen

Dit LitaLente bamboe kniekussen is een ergonomisch en orthopedisch beenkussen dat speciaal is ontworpen om de slaaphouding te verbeteren en rug-, heup- en kniepijn te verlichten. Het kussen is gevuld met zachte, hoogwaardige bamboevezels die zich vormen naar de contouren van het lichaam, waardoor het kussen zeer comfortabel is.

Het kniekussen is geschikt voor mensen die op hun zij slapen en helpt om de wervelkolom en het bekken in een juiste positie te houden, wat leidt tot minder spanning op de rug en heupen. Bovendien kan het kniekussen helpen bij de behandeling van artrose.

Het LitaLente bamboe kniekussen is voorzien van een ademende hoes van bamboestof, die hypoallergeen en antibacterieel is. De hoes kan gemakkelijk worden verwijderd en gewassen op 30 graden Celsius.

Dit bamboe kniekussen is een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een comfortabel en effectief hulpmiddel om rug-, heup- en kniepijn te verlichten. Het is gemakkelijk te onderhouden en de bamboestof maakt het kniekussen zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

 • Materiaalkwaliteit
 • Ondersteuning
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

Wat is een beenkussen?

Een beenkussen is een kussen in een bepaalde vorm, en dankzij deze speciale vorm ondersteunt het jouw lichaam. Je kan het kussen gebruiken als beenverhoger, maar ook als ondersteuning van je knieën.

Dat kan een orthopedisch beenkussen zijn, een ergonomisch beenkussen, van luchtdoorlatend traagschuim, met een afneembare hoes, en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Vaak wordt een beenkussen aangeraden bij medische klachten.

Het kan verschillende pijnklachten, zoals rugpijn, verminderen, het stimuleert de bloedcirculatie, en bevordert het herstel na een operatie. Je hebt dan een veel betere nachtrust, doordat je toch de juiste slaaphouding kan aannemen.

Ook voor zwangere vrouwen kan een beenkussen zorgen voor een comfortabele nachtrust. Door de steeds dikkere buik kan een vrouw een verkeerde slaaphouding krijgen, en daardoor bijvoorbeeld rugpijn ervaren. Een goed beenkussen kan dan voor heel veel verlichting zorgen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een beenkussen?

Bij het kopen van een beenkussen dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Vulling

Op een beenkussen komt natuurlijk wat gewicht te rusten, en je wil wel ook dat het kussen blijft ondersteunen. Een goed beenkussen behoudt dan ook de vorm en is gemaakt van memory foam of traagschuim.

Deze vulling verandert maar weinig van vorm en krijgt tijdens de dag de eigen vorm weer terug en zet weer uit. Zo behoudt je niet alleen de vorm, maar blijft het beenkussen ook stevig en voor extra comfort zorgen, en zal je niet de verkeerde houding in jouw slaap aannemen.

Wasbare hoes

Jouw hele lichaam zweet, ook jouw benen. Dat merk je in de zomer natuurlijk meer dan in de winter, zeker als je een warme slaper bent. Je wil de hoes dan af kunnen nemen en kunnen wassen.

Daarnaast heeft een beenkussen geen standaard vorm en een hoes moet dan ook passen. Kijk dan ook of er extra hoezen in dat model te krijgen zijn, zodat je meteen een nieuwe erom kan doen als je de hoes moet wassen.

Beenband

Niet iedereen ligt hartstikke stil in bed. De meeste mensen woelen en bewegen in hun slaap. Ook hun benen. Daarvoor heeft een beenkussen vaak een beenband. Je hoeft je dan niet druk te maken dat het beenkussen net op de verkeerde plek terecht komt, waardoor je een verkeerde houding krijgt.

In de meeste gevallen kan je die ook van het kussen afhalen, mocht je het niet prettig vinden, bijvoorbeeld omdat je vooral op jouw rug slaapt. Het is in ieder geval fijn om eens te proberen, als je nog niet weet of een beenband voor jou werkt.

Verkoeling

Tussen je benen kan het zweterig worden, en als je er een kussen tussen legt, dan verergert dat alleen maar. Dat kan in de zomer, en ook in de winter, heel erg vervelend zijn. Er zijn beenbussen te krijgen die van luchtdoorlatend materiaal gemaakt zijn, maar je kan ook kiezen voor een beenkussen met een ventilatiegat in het midden.

Beiden zorgen ervoor dat geabsorbeerd zweet sneller opdroogt, en dat het kussen koel blijft, waardoor het tussen jouw benen ook minder zweterig wordt. Het koelste zijn natuurlijk de beenkussen die voor een deel met cooling gel zijn gemaakt.

Waarom een kussen tussen je benen?

Een kussen tussen je benen heeft veel gezondheidsvoordelen. Waarschijnlijk heb je zelf al eens een kussen of deken tussen je benen gelegd. Je zoekt dan de juiste slaaphouding. Een beenkussen zorgt ervoor dat jouw lichaam een natuurlijke, neutrale houding aanneemt, tijdens jouw slaap.

Er zijn verschillende kussens te krijgen, en het ligt er maar net aan welk lichaamsdeel ondersteuning kan gebruiken, welk beenkussen bij jou past. Het kan helpen bij een nieuwe heup, bij ischias klachten, als je last hebt van jouw benen, onderrug of gewrichten. Het helpt om beter te slapen, verzacht pijnklachten en biedt ondersteuning bij een zwangerschap.

Een ergonomisch of orthopedisch beenkussen kan jouw algehele gezondheid ondersteunen, simpelweg doordat je een betere slaaphouding krijgt, en ook meer rust krijgt, doordat je beter slaapt.

Verschillende soorten beenkussens

Er zijn twee verschillende soorten beenkussen, maar die zijn allebei in allerhande uitvoeringen, modellen en versies te krijgen, en sommige beenkussen kan je ook op meerdere manieren gebruiken.

In plaats van eerst te kijken naar welke soorten beenkussens er zijn, kan je beter overwegen wat jouw klachten zijn, waardoor je over een beenkussen nadenkt. Je kan een onderscheid maken tussen kniekussens die het beste zijn voor een zijslaper, en beenkussens die het beste zijn voor een rugslaper.

Een beenkussen in de vorm van een zandloper zorgt er dankzij de kromming voor dat jouw benen en knieën de hele nacht op hun plaats blijven. Wigkussens hebben meestal de vorm van een driehoek of een halve maan en je legt ze direct onder je benen. Deze kussens zijn fijn voor rugslapers.

Veelgestelde vragen

Waar positioneer je het kussen?

Een beenkussen kan je onder je onderbenen, onder je voeten, hielen, of enkels leggen. Een kniekussen leg je tussen je knieen, tussen een knie, of onder je knieen. Het ligt er maar net aan hoe jij lekker slaapt, en welk kussen jij kiest. Je dient ook te kijken naar de klachten die je eventueel hebt, of wil voorkomen.

Je ondersteunt je benen, je heupen, je rug, je knie, gewrichten, en het voorkomt pijn en zorgt ervoor dat je beter kan slapen. Als je heel erg twijfelt welke vorm kussen en welk type kussen het beste bij jou past, raadpleeg dan jouw huisarts of fysiotherapeut.

Gebruik ik alleen een beenkussen wanneer ik klachten heb?

Je hoeft een beenkussen niet alleen te gebruiken wanneer je klachten hebt. Je wil die klachten eigenlijk juist voorkomen. Dankzij een beenkussen neem jij een betere slaaphouding aan, en voorkom je dat je last krijgt van pijntjes en ongemakken.

Je zal merken dat je er in ieder geval al meteen beter van gaat slapen, want jouw lichaam kan het beste ontspannen in een neutrale, gezonde houding. Doordat je beter slaapt, krijgt jouw lichaam meer rust en herstelt makkelijker. Je zal dus nog minder snel last krijgen van allerhande kwaaltjes en klachten.

Is een beenkussen alleen geschikt voor zijslapers?

Er zijn beenkussens voor zijslapers en voor rugslapers. Een zijslaper maakt meestal gebruik van een kniekussen. Een beenkussen dat je bijvoorbeeld onder je benen legt, zorgt ervoor dat jouw benen wat omhoog komen te liggen, en is dan ook meer geschikt voor rugslapers.

Er zijn ook beenkussens die geschikt zijn voor zijslapers en voor rugslapers. Dat is erg handig als je veel beweegt in bed, of als je verschillende specifieke klachten wil verlichten. Een beenkussen is dus niet alleen geschikt voor zijslapers, maar je kan voor elke slaaphouding een beenkussen vinden.

Onze favoriet

Dit Beenkussen is speciaal ontwikkeld om tijdens het liggen de achterkant van de knie en hiel te ondersteunen. 

Beste prijs op BOL.com