Matras: Vind hier de 5 beste matrassen van 2024

Iedereen die wel eens op een slecht matras heeft geslapen, zal beamen dat een goed matras belangrijk is voor jouw algehele gestel. Je brengt er behoorlijk wat tijd op door en jouw lichaam heeft dan de juiste ondersteuning nodig.

Wat die juiste ondersteuning dan precies is, is heel persoonlijk. Dat ligt aan jouw persoonlijke voorkeuren en jouw slaaphouding. Het is namelijk belangrijk dat jouw ruggengraat in een rechte lijn ligt, en jouw matras speelt daar een grote rol in.

Matrassen worden gemaakt van allerhande materialen en wat dan het beste matras voor jou is, kan alleen jijzelf bepalen. Heb je het snel warm in bed, lig je liever hard of zacht, wil je een beetje in het matras wegzakken, slaap je vooral op jouw rug of meer op jouw zijde?

Waar je allemaal precies op moet letten om het beste matras voor jou te vinden, die informatie vind je allemaal hieronder. In de top 5 vind je de 5 beste matrassen en je kan het beste matras voor jou meteen kiezen en bestellen, zonder nog lang te moeten zoeken.

Wat zijn de beste matrassen?

Onze favoriet

De ene kant van dit matras heeft een stevige hardheid en de andere kant heeft een gemiddelde tot zachte hardheid.

 • Ondersteuning
 • Comfort
 • Duurzaamheid

2e beste keuze

Dit matras met pocketvering heeft 7 comfort zones en 300 pockets per vierkante meter. Het matras is 20 cm dik.

 • Ondersteuning
 • Comfort
 • Duurzaamheid

3e beste keuze

Dit topdekmatras kan je gebruiken om jouw matras te upgraden en te beschermen. Het is gemaakt van 12 cm dik traagschuim.

 • Ondersteuning
 • Comfort
 • Duurzaamheid

Op deze pagina:

Waar zijn de beste matrassen op getest?

De beste matrassen worden geselecteerd op basis van hun ondersteuning, comfort en duurzaamheid. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste matrassen worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Matras 90x200 - Pocketveer Matras - BestRest Matras - 2 in 1 matras - Koudschuim/Hybrid - extra dik - afneembaar hoes - 25cm dik

De ene kant van dit matras heeft een stevige hardheid en de andere kant heeft een gemiddelde tot zachte hardheid. Het is een pocketveer matras met hybride koudschuim. Het ventileert goed en biedt drukverlaging en ondersteuning.

Zowel het tijk, als de vulling zijn hypoallergeen. Het tijk is afneembaar en wasbaar in de wasmachine. Het matras is 25 cm dik en geschikt voor alle type bedbodems. Het is geschikt voor alle type slapers. Het maximaal belastbare gewicht is 130 kilo.

Voordelen

 • Ene zijde heeft stevige hardheid, andere zijde gemiddelde tot zachte hardheid

 • Matras en tijk zijn hypoallergeen

 • Ondersteuning
 • Comfort
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#2
Pocketvering Matras - 7 zone Pocketmatras Beste & Voordeligste 90X210

Dit matras met pocketvering heeft 7 comfort zones en 300 pockets per vierkante meter. Het is aan twee zijdes afgedekt met comfortschuim van 4 cm dik. Het tijk is van katoen, afritsbaar, wasbaar en dubbeldoek. Het matras is 20 cm dik.

Het matras heeft een gemiddelde hardheid. De comfortzones hebben verschillende hardheden, onder meer door de draaddikte. Het maximaal belastbare gewicht is 200 kilo. Er zit 1 jaar garantie op het matras.

Voordelen

 • 7 comfortzones door draaddikte

 • Maximaal belastbare gewicht 200 kilo

 • Ondersteuning
 • Comfort
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#3
Tencel Bamboo Topper - Nasa Traagschuim - Topdekmatras XXL Best Quality Ergonomisch - 180x200cm - ca 12cm dik matras

Dit topdekmatras kan je gebruiken om jouw matras te upgraden en te beschermen. Het is gemaakt van 12 cm dik traagschuim en heeft een ventilerende werking. Dit topdekmatras heeft 7 comfortzones met extra ondersteuning bij de heupen.

Het tijk is aan 3 zijdes afritsbaar en kan gewassen worden op 30 graden Celsius. Het tijk is gemaakt van de cellulose uit eucalyptus hout. Het is 100 procent natuurlijk en duurzaam. Het topmatras heeft een gemiddelde hardheid en is hypoallergeen.

Voordelen

 • Een topdekmatras in plaats van een heel nieuw matras is goedkoper

 • Tijk van duurzaam eucalyptus hout

 • Ondersteuning
 • Comfort
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#4
BestCare Aero Ledikant Matras | 37 x 70 x 6cm | voor Reiswieg, Wieg, Kinderbedje of Trolley | Aloë Vera Hoes - Wasbaar | Hypoallergeen, Omkeerbaar Matras voor Baby's en Kinderen | OEKO-TEX 100-Certificaat

Dit matras voor de allerkleinste mensjes heeft een zomerzijde en een winterzijde. Het tijk is gemaakt van aloë vera, waardoor het ontstekingsremmend is, met een pH-waarde van 5,5 en speciaal geschikt voor de gevoelige huid. Het babymatras is erg comfortabel en 6 cm dik.

Het tijk is aan 3 zijdes afritsbaar en kan op 60 graden Celsius gewassen worden in de wasmachine. Het is verkrijgbaar in 8 verschillende maten. De zomerzijde is vocht absorberend en luchtdoorlatend en de winterzijde is gemaakt van hoogwaardig koudschuim met gevoerde zijkanten.

Voordelen

 • Tijk gemaakt van aloë vera

 • Heeft een winterzijde en een zomerzijde

 • Ondersteuning
 • Comfort
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#5
BestCare - reismatras, EU-product, geen lakens meer nodig, totale hoogte 8 cm, ontstekingsremmende Aloe Vera-hoes, ademend met ventilatiekanalen maat: 120x60

Dit babymatras voor onderweg is 8 cm dik en het tijk is gemaakt van aloë vera. Het heeft een goede vochtregulatie door de luchtdoorlatende stof en ventilatiekanalen. Het tijk is geschikt voor de gevoelige huid met een pH-waarde van 5,5.

Dit heeft ook een ontstekingsremmende werking. Het matras is hypoallergeen en het tijk kan gewassen worden in de wasmachine op 40 graden Celsius. Er zit een handige opbergtas bij, zodat je het matras ook makkelijk kan meenemen. Het is verkrijgbaar in 2 verschillende maten.

Voordelen

 • Goede vochtregulatie dankzij ventilatiekanalen

 • Het tijk is gemaakt van aloë vera

 • Ondersteuning
 • Comfort
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

Wat is een matras?

Een matras is het deel van een bed dat jouw lichaam ondersteunt en waar je de hele nacht op ligt. Er zijn heel veel soorten matrassen, die allemaal een andere samenstelling hebben en gemaakt worden van verschillende materialen.

Je kan matrassen in allerhande hardheden krijgen. De een slaapt liever op een hard bed en een ander wil juist lekker in het matras wegzakken. Er zijn matrassen die geschikt zijn voor specifieke bedbodems, denk dan bijvoorbeeld aan een verstelbare bedbodem.

Het juiste matras zorgt ervoor dat jij een gezonde slaaphouding aanneemt in jouw slaap, dat jouw lichaam zich kan ontspannen en dat je in een comfortabel slaapklimaat ligt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een matras?

Bij het kopen van een matras dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Warmte-isolatie

Als je het snel koud hebt in bed, dan wil je een matras dat de warmte goed isoleert. Deze materialen zijn vaak minder ademend. Je kan ook kiezen voor een combinatie van isolerende en ademende materialen. Dan is er een goede vocht regulatie en slaap je in een gezond slaapklimaat.

Comfort

Je wil natuurlijk lekker slapen. Anders is het toch behoorlijk zonde van jouw geld. Kijk dus goed naar de hardheid van het matras en of dit past bij jouw persoonlijke voorkeuren en slaaphouding. Het is ook fijn als het tijk lekker zacht aanvoelt.

Vochtregulatie

Iedereen zweet in de slaap en het is fijn als jouw matras dat vocht kan reguleren en snel kan afvoeren. Je wordt dan niet badend in het zweet wakker en slaapt veel koeler. Een goede vochtregulatie voorkomt ook dat schimmels, bacteriën en mijten zich verzamelen in jouw matras.

Hardheid

Slaap jij vooral op jouw rug, dan kies je voor een harder matras. Slaap jij meer op jouw zijde, dan kies je voor een zachter matras. Jouw lichaam krijgt op die manier de juiste ondersteuning op alle drukpunten en jouw ruggenwervel ligt in een rechte lijn.

Het beste matras: de soorten en de wetenschappelijke voordelen

De verschillende soorten materialen waarvan matrassen gemaakt worden, hebben natuurlijk verschillende eigenschappen. Die eigenschappen hebben allemaal hun eigen wetenschappelijke voordelen.

Koudschuim matras

Koudschuim matrassen gaan lang mee. Ze hebben een goede veerkracht, waardoor het matras een goede ondersteuning geeft. Het is luchtdoorlatend en lichaamswarmte wordt er goed door afgevoerd. Het is hypoallergeen en gaat schimmel en bacteriën tegen.

Traagschuim matras

Traagschuim neemt de vorm van het lichaam aan, door de lichaamswarmte. Je zakt er lekker in weg en het biedt toch overal de juiste ondersteuning. Het beweegt amper en is geluidsstil. Het is vooral geschikt voor mensen die op hun zijde slapen en voor mensen die het snel koud hebben.

Pocketvering matras

Een pocketvering matras heeft een wat hardere ondersteuning en is vooral geschikt voor mensen die voornamelijk op hun rug of hun buik slapen. Het ventileert uitstekend en zakt minder snel door. Een pocketvering matras past zich snel aan wanneer jij beweegt in jouw slaap, waardoor je minder snel wakker wordt.

Latexmatras

Een latexmatras wordt op een duurzame manier geproduceerd, maar gaat iets minder lang mee. Het biedt veel koeling en voelt aan als een schuimmatras. Het is een stil matras, hypoallergeen en geuren hechten zich niet aan de latex.

Verschillende maten van een matras

Matrassen zijn te krijgen in allerhande maten en dienen goed in jouw bed en op jouw bedbodem te passen. Een eenpersoonsmatras is doorgaans 90 cm x 200 cm. Tegenwoordig zijn er echter allerhande maten te krijgen. Zo zijn er ook eenpersoonsmatrassen van 110 cm x 190 cm.

Vanaf 140 cm breed is het een twijfelaar. Daar kan je ook met tweepersonen op slapen. Een gemiddeld tweepersoonsmatras begint vanaf 160 cm breed. Er zijn ook matrassen van 200 cm breed en 220 cm lang. Dat is heel wat groter dan een babymatras.

Een babymatras is doorgaans tussen de 60 cm en de 70 cm breed en 120 cm tot 140 cm lang. Een wiegmatras is standaard 40 cm breed en 80 cm lang. Ook in baby- en kindermatrassen zijn er veel verschillende maten te krijgen.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste matras voor je rug?

Traagschuim is ontzettend goed voor jouw rug, doordat het voor de juiste ondersteuning zorgt en de druk op jouw ruggenwervel en heupen verlaagt. Het vormt zich helemaal naar jouw lichaam. Er wordt onterecht van uitgegaan dat een hard matras goed is wanneer je rugklachten hebt.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met chronische rugklachten beter slapen op een zacht matras dan op een hard matras. Het beste matras voor jouw rug is het matras dat jouw ruggenwervel in een rechte lijn houdt. Dit heeft ook te maken met jouw slaaphouding.

Wat is beter koudschuim of traagschuim matras?

Het is een persoonlijke voorkeur wat beter is. Koudschuim en traagschuim matrassen zijn comfortabel en bieden allebei ondersteuning. Een traagschuim matras is warmer en je zakt er lekker in weg. Door jouw lichaamswarmte neemt het de vorm van jouw lichaam aan.

Een koudschuim matras heeft meer veerkracht en ventileert beter. Het is dus een veel koeler matras. Het is ook een harder matras dan een traagschuim matras. Mensen die liever op een harder matras slapen en het snel warm hebben in bed, kiezen voor een koudschuim matras.

Wat is een normale prijs voor een matras?

De prijs van een matras is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren. De materialen waarvan het is gemaakt en het formaat spelen dan de grootste rol. Zo kost een polyether matras 60,- euro en een latexmatras 800,- euro.

Je dient dus niet alleen naar jouw persoonlijke voorkeuren en slaaphouding te kijken, maar ook naar jouw budget. Voor een redelijke prijs heb je al een degelijk matras, waar jij heerlijk op zal slapen. Kijk ook naar hoe lang het matras meegaat.

Onze favoriet

De ene kant van dit matras heeft een stevige hardheid en de andere kant heeft een gemiddelde tot zachte hardheid.

Beste prijs op BOL.com