Beste traagschuim matras: Vind hier de 5 beste traagschuim matrassen van 2024

Je gebruikt zo ongeveer een derde van je leven een matras. Daar slaap je namelijk op en je gebruikt een matras om tot rust te komen. Een goed matras is dan ook erg belangrijk om jouw slaap optimaal te benutten.

Andersom is het ook nog zo dat als je op een slecht matras slaapt, je wel last kan krijgen van allerhande pijntjes en kwaaltjes, jouw slaapkwaliteit achteruitgaat, en dit heeft invloed op jouw lichaam en geest. Een goed matras loont zich op veel manieren.

Veel mensen kiezen dan ook voor een traagschuim matras. Dat heeft namelijk veel voordelen in vergelijk met matrassen gemaakt van andere materialen. Zeker als je een koukleum bent, is een traagschuim matras heel erg fijn.

Daarnaast is het heerlijk zacht en vormt het zich naar jouw lichaam. Je zal er dus heerlijk op slapen. Het enige wat jij hoeft te doen, is het beste traagschuim matras voor jou te kiezen. Alle informatie die jij nodig hebt om de beste keuze te maken, vind je hieronder.

In de top 5 vind je de 5 beste traagschuim matrassen. Je hoeft alleen nog maar te kiezen, en je kan met het beste traagschuim matras voor jou bestellen.

Wat zijn de beste traagschuim matrassen?

Onze favoriet

Een matras met maximaal slaapcomfort, dat is matras Maxi Foam! Een echte uitblinker in prijs én kwaliteit, dat ervoor zorgt dat je nóg beter slaapt. 

 • Densiteit
 • Dikte
 • Ondersteuning

2e beste keuze

Slaap je ’s nachts slecht, en zou je graag deze nachtrust willen verbeteren? De Imperial Relax Comfort Plus zal ervoor zorgen dat je weer vol energie wakker word. 

 • Densiteit
 • Dikte
 • Ondersteuning

3e beste keuze

Comfortabel slapen voor een nóg comfortabelere prijs Met dit matras weet je dat het met beiden goed zit. Of ligt beter gezegd. Comfortabel én geen eurocent te veel. 

 • Densiteit
 • Dikte
 • Ondersteuning

Op deze pagina:

Waar zijn de beste traagschuim matrassen op getest?

De beste traagschuim matrassen worden geselecteerd op basis van hun densiteit, dikte en ondersteuning. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste traagschuim matrassen worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Maxi Foam traagschuim matras inclusief hoofdkussen(s) - 140 x 200 cm

Dit traagschuim matras bestaat uit verschillende lagen foam, waardoor het heerlijk zacht ligt en een optimale ondersteuning biedt. Het ventileert uitstekend, maar isoleert ook de warmte. Het is geschikt voor verschillende types bedbodems, ook voor verstelbare bodems.

Er zitten ook twee hoofdkussens bij. Het tijk is afneembaar en wasbaar op 40 graden Celsius. Je dient dit matras maandelijks in de lengte te draaien. Er zitten handvaten aan het matras. Je kan maar liefst 100 dagen proefslapen op dit traagschuim matras.

Voordelen

 • Uitstekende ventilatie
 • Geschikt voor verschillende type bedbodems, ook verstelbare bedbodems
 • Densiteit
 • Dikte
 • Ondersteuning
Beste prijs op BOL.com

#2
Imperial Relax Comfort Plus - 160x200 cm - Anti-allergisch - Comfortabel traagschuim - Matras tweepersoons - Dikte ca. 20 cm

Het tijk van dit traagschuim matras is gemaakt van een zachte polyester stretchstof die de nachtelijke beweging bevordert. De vulling heeft open cellen, waardoor er een goede luchtventilatie ontstaat. Het matras is hypoallergeen.

Dit traagschuim matras is 20 cm dik en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 140 kilo. De HR-waarde is 26 kg/m3. Het is geschikt voor meerdere type bedbodems, ook voor verstelbare bedbodems. Er zit ook 2 jaar garantie op dit memory foam matras.

Voordelen

 • Geschikt voor meerdere type bedbodems, ook verstelbare bodems
 • Tijk van zachte polyester stretchstof
 • Densiteit
 • Dikte
 • Ondersteuning
Beste prijs op BOL.com

#3
Essential By Emma Traagschuim Matras - 90 x 200 cm - Medium

Dit traagschuim matras heeft een gemiddelde hardheid, is 18 cm dik en ligt heerlijk comfortabel. Het tijk is afneembaar en wasbaar in de wasmachine. Eens per maand dien je het matras in de lengte te draaien, zodat het nog langer meegaat.

Je krijgt maar liefst 5 jaar garantie op dit traagschuim matras. Het maximaal belastbare gewicht is 130 kilo. Het is geschikt voor verschillende types bedbodems, ook voor verstelbare bedbodems. Het is geschikt voor alle type slapers.

Voordelen

 • Afneembare en wasbare tijk
 • Geschikt voor alle type bedbodems, ook verstelbare bedbodems
 • Densiteit
 • Dikte
 • Ondersteuning
Beste prijs op BOL.com

#4
Imperial Relax Visco Elastisch - 160x200 cm - Comfortabel traagschuim - Anti-allergisch - Matras tweepersoons - Dikte ca. 30 cm

Dit traagschuim matras heeft een vulling met open cellen, waardoor het een uitstekende luchtcirculatie biedt. Het tijk is gemaakt van een zachte, elastische stretchstof, die ervoor zorgt dat beweging gestimuleerd wordt.

Dit traagschuim matras is hypoallergeen. Het is maar liefst 30 cm dik en ligt heerlijk comfortabel. Het heeft een gemiddelde hardheid en is geschikt voor alle type slapers. Het maximaal belastbare gewicht is 240 kilo. Het is geschikt voor verschillende type bedbodems, ook voor verstelbare bedbodems.

Voordelen

 • Maar liefst 30 cm dik en zeer comfortabel
 • Met open cellen en goede luchtcirculatie
 • Densiteit
 • Dikte
 • Ondersteuning
Beste prijs op BOL.com

#5
EasyBedden One - Koudschuim Visco Nasa Traagschuim matras 160x200 20 cm - Luxe uitvoering - Premium tijk

Dit traagschuim matras heeft een kern van koudschuim, waardoor er voldoende ondersteuning, vochtregulatie en luchtcirculatie is. Het is hypoallergeen en het tijk is afneembaar en wasbaar in de wasmachine. De HR-waarde en SG-waarde zijn beide 50kg/m3.

Het maximaal belastbaar gewicht is 135 kilo. Het matras heeft een gemiddelde hardheid en is geschikt voor alle type slapers. Het is geschikt voor diverse types bedbodems en kan ook gebruikt worden op verstelbare bedbodems.

Voordelen

 • Kern van koudschuim en toplaag van 4 cm traagschuim
 • HR-waarde en SG-waarde zijn beide 50kg/m3
 • Densiteit
 • Dikte
 • Ondersteuning
Beste prijs op BOL.com

Wat is een traagschuim matras?

Traagschuim heeft verschillende namen. Het wordt ook wel memory foam, slow motion foam, lazy foam en NASA-foam genoemd. Het wordt gemaakt van visco-elastisch polyutheraan, en bestaat uit open cellen.

Door aanraking en lichaamswarmte, vormt het traagschuim zich helemaal naar jouw lichaam. Als het warm is dan wordt de memory foam elastisch en soepel, en wanneer het koud is, dan blijft het hard. De kern van een traagschuim matras is dan ook nooit gemaakt van traagschuim.

Voor de kern wordt dan koudschuim of pocketvering gebruikt. Hierdoor krijgt jouw lichaam wel de juiste ondersteuning. Anders zou je langzaam helemaal in het matras wegzakken.

Door de open cellen van traagschuim is er een goede vochtregulatie en ventilering. Een traagschuim matras is ook geschikt voor intensief gebruik. Er is minder snel last van doorliggen, en het is geschikt voor mensen met rugklachten of gewrichtsproblemen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een traagschuim matras?

Bij het kopen van een traagschuim matras dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Kwaliteit

Er zitten grote verschillen in de kwaliteit van traagschuim matrassen. Zo hebben niet alle traagschuim matrassen een opencelstructuur, wat wel nodig is voor een goede ventilatie. De reactie van het matras op temperatuur is een goede indicator van de kwaliteit van het traagschuim matras.

Een goede kwaliteit traagschuim matras wordt net boven de 29 graden Celsius zachter, niet bij een hogere of lagere temperatuur. Wanneer traagschuim niet of nauwelijks op temperatuur reageert, dan gaat het grootste deel van de werking verloren. Het volgt dan niet de vormen van het lichaam, maar wordt gelijkmatig zacht.

Snel last van spieren en gewrichten

Zeker wanneer je snel last hebt van reuma en artrose, slijmbeursontsteking of andere vormen van chronische pijnklachten, kan een traagschuim matras de pijn verlichten. Jouw doorbloeding wordt met een traagschuim matras nergens afgekneld en daardoor kan het bloed de ontsteking beter en sneller afvoeren.

Hoe warm heb je het in bed?

Als je het snel warm hebt in bed en overmatig zweet, dan is een traagschuim matras misschien niet zo fijn voor jou. Traagschuim houdt de warmte namelijk heel goed vast. Ben jij een koukleum, dan is een traagschuim matras ideaal voor jou.

Lichaamsgewicht

Kijk ook altijd even goed naar het maximaal belastbaar gewicht. Je wil er namelijk niet helemaal inzakken en ook niet dat er kuilen ontstaan. Traagschuim reageert op jouw lichaamswarmte en jouw lichaamsgewicht.

VOC gassen

Er worden wel eens giftige stoffen en chemicaliën in matrassen gebruikt. Bijvoorbeeld om ze hypoallergeen te maken of brandvertragers. Deze stoffen wasemen uit bij warmte en daar kan jij heel veel last van krijgen. Daarnaast kunnen ze allerhande klachten veroorzaken en zijn sommige stoffen zelfs gelinkt aan kanker. Zorg ervoor dat je kiest voor een onbehandeld traagschuim matras.

Proefslapen

Zo’n traagschuim matras klinkt heel erg fijn en lijkt prettig om op te slapen, maar als je niet eerder op een traagschuim matras geslapen hebt, dan kan het zomaar tegenvallen. Kijk daarom ook naar matrassen van traagschuim waarop je kan proefslapen. Je mag het matras dan een x-aantal dagen beslapen en bevalt het je niet, dan krijg jij je geld terug. Let wel goed op de voorwaarden die hieraan gesteld worden.

Waarom is traagschuim zo comfortabel om op te slapen?

Je hoort mensen praten over hoe heerlijk ze slapen op hun nieuwe traagschuim matras en dat maakt jou natuurlijk nieuwsgierig. Dat wil jij natuurlijk ook. Het is dan handig als je weet waarom traagschuim zo comfortabel is om op te slapen. Dan weet je ook of het echt bij jou past.

Het fijnste is toch wel dat traagschuim zorgt voor een juiste drukverdeling. Het ondersteunt jouw lichaam goed op alle plekken waar het nodig is, zonder dat er kuilvorming optreedt. Het vormt zich perfect naar jouw lichaam en is lekker warm.

Je hebt ook minder last van de bewegingen van jouw partner op een traagschuimmatras en het is een heel stil matras. Er is ook minder kans op doorliggen, wat het een heel fijn matras maakt voor mensen met chronische pijnen of bedlegerigheid.

Wat zijn de kenmerken van een traagschuimmatras?

Een traagschuimmatras heeft hele specifieke kenmerken die het zo fijn maken om erop te slapen. Zo heeft traagschuim een druk verlagende werking en vormt het zich naar de contouren van jouw lichaam, en krijgt daarom overal de ondersteuning die het nodig heeft.

Een traagschuimmatras is heel erg stabiel en je ligt er heerlijk op. Na eventjes liggen wordt het lekker warm aan. Er staat minder spanning op jouw spieren door de druk verlagende werking. Het voelt aan als een heerlijk warm nestje, doordat het zich door jouw lichaamstemperatuur en lichaamsgewicht naar jouw lichaam vormt.

Je hebt dus altijd een ergonomische houding. Wanneer je opstaat dan neemt het matras weer de oorspronkelijke vorm aan. Als je met een partner slaapt, en die partner beweegt veel in bed, dan kan dat normaal heel vervelend zijn.

Maar een traagschuim matras absorbeert die bewegingen, waardoor jij er minder last van hebt. Daarnaast is het ook nog een van de stilste matrassen en maken amper geluid wanneer je beweegt.

Veelgestelde vragen

Wat is beter koudschuim of traagschuim matras?

Koudschuim is niet per se beter of slechter dan traagschuim, maar er zijn wel verschillen die voor iedereen persoonlijk belangrijk kunnen zijn. Zo is koudschuim veel harder en koeler. Koudschuim heeft een open celstructuur waardoor er een betere luchtcirculatie is. Het blijft dus heel koel.

Traagschuim heeft meestal een gesloten celstructuur en is daardoor veel warmer. Je kan een matras van volledig koudschuim kiezen, maar een matras van traagschuim heeft altijd een andere kern, dit kan koudschuim zijn, maar ook pocketvering.

Welke bedbodem voor traagschuim matras?

Je kan een traagschuim matras eigenlijk op alle bedbodems gebruiken, zelfs op verstelbare bedbodems. Het beste is een bedbodem dat een egale tegendruk biedt. Zoals bijvoorbeeld een schotelbodem of boxspring bodem.

Deze bodems hebben het beste draagvermogen en verdelen het gewicht van de slaper en het matras beter. Hierdoor slaap jij veel comfortabeler en gaat jouw matras veel langer mee. Traagschuim is heel erg buigzaam en daardoor ook zeer geschikt voor verstelbare bedbodems.

Hoe slaapt traagschuim?

Traagschuim slaapt voor de meeste mensen heerlijk. Het is zacht en comfortabel en jouw lichaamsgewicht wordt verdeeld over het hele matras. Het past zich aan jouw lichaamsgewicht en lichaamstemperatuur aan, waardoor het ook druk verlagend werkt.

Je wordt ook minder snel wakker van bewegingsgeluiden of bewegingen van jouw partner. Het is een van de stilste materialen voor matrassen en het absorbeert de bewegingen, waardoor je het niet merkt als een ander beweegt in de slaap. Je slaapt dus niet alleen heerlijk comfortabel, maar ook ontzettend rustig.

Onze favoriet

Een matras met maximaal slaapcomfort, dat is matras Maxi Foam! Een echte uitblinker in prijs én kwaliteit, dat ervoor zorgt dat je nóg beter slaapt. 

Beste prijs op BOL.com