Co-sleeper: Vind hier de 5 beste co-sleepers van 2024
Een pasgeboren baby heeft dag en nacht verzorging nodig, en dat gaat dan een hele tijd duren voor jouw baby de hele nacht doorslaapt. Bij de meeste kindjes dan. Ook slapen ze overdag nog vaker. Kindjes hebben dan in de nacht voeding nodig of een schone luier. Niet alle kindjes slapen even goed.
Wanneer kindjes onrustig slapen, dan kan het heel erg geruststellen als mama en papa dichtbij zijn. Maar een baby bij de ouders in bed pakken, dat wordt afgeraden om heel veel redenen. Toch is er een hele eenvoudige oplossing.
Een co sleeper. Dan slaap je lekker dicht bij elkaar, is het veel eenvoudiger om in de nacht te voeden, ligt jouw baby toch in een eigen veilige omgeving, en je kan alles in de gaten houden en hebt het meteen door als er iets is.
De co sleeper is dan ook heel erg populair en veel jonge ouders kiezen ervoor om hun kindje lekker dicht bij zich te houden. Jouw baby slaapt op een eigen slaapoppervlak, in een veilig bedje, maar wel zo dichtbij dat jij alles in de gaten hebt en meteen kan reageren.
Hoe kies je dan een goede co sleeper? Het product is nog redelijk nieuw op de markt en de meningen over hoe goed of slecht het nou eigenlijk is, lopen uiteen, maar zijn nog niet gedegen onderzocht. Daarom vind je hier alle informatie die jij nodig hebt om de beste co sleeper voor jou en jouw baby uit te kiezen.
Wat zijn de beste co-sleepers?
Wat is een co sleeper?
Een co sleeper is eigenlijk een ledikant of wieg en het enige dat anders eraan is, is dat je een zijkant omlaag kan schuiven. Die zijde kan je dan tegen het ouderlijk bed aanzetten. Je ligt dan naast elkaar en als er iets is, dan schuif je de zijde omlaag en kan je zo bij jouw baby.
Het grote bed kan gevaarlijk zijn met grote kussens en dekens en de lichaamswarmte van de ouders. Maar het kan wel fijn of zelfs nodig zijn om jouw kleintje dichtbij je te hebben. Zeker ook wanneer baby's moeilijk slapen, kan dit ze heel erg kalmeren. Je bent dan samen, maar jouw baby ligt op een eigen, veilige, slaapoppervlak.
Er zijn co sleepers waarbij een zijkant helemaal open is en blijft, met een naar onder schuifbare zijde, of met een ritsbare zijde. Andere namen voor een co sleeper zijn aanschuifbedje en aanschuifwieg.
Een goede co sleeper is in hoogte verstelbaar. Je kan er dan voor zorgen dat jouw matras en de matras van jouw baby op gelijke hoogte zijn. De co sleeper moet ook aan het grote bed vastgemaakt kunnen worden. Je wil niet dat er iets schuift en dat jouw baby tussen de wieg en het bed valt.
Er zijn nu ook co sleepers met een hellende functie. De co sleeper kan licht gekanteld worden. Dit is fijn wanneer jouw baby last heeft van reflux, verkoudheid of buikkrampen.
Waar moet je op letten bij het kopen van een co sleeper?
Bij het kopen van een co sleeper dien je vooral op de volgende dingen te letten:
Materiaal
Een co sleeper is eigenlijk een ledikant of een wieg. Zorg ervoor dat je voor degelijk materiaal kiest, ook voor het deel dat openschuift. Je wil niet dat er opeens iets ergens klapt, niet goed vastzit of dat er op een andere manier problemen ontstaan. Net zoals een gewone wieg of ledikant, wil je dat jouw kleintje er veilig in kan slapen.
Je wil zo ook dat er een band of ander bevestigingssysteem bij zit, waarmee jij de co sleeper aan jouw bed vast kan maken. Je wil niet dat het bedje gaat schuiven en dat jouw baby ertussen kan vallen.
Voor co sleepers zijn er nog geen veiligheidsregels of wetten waar ze aan dienen te voldoen. Het is pas net op de markt en dat dient nog ontwikkeld te worden. Je wil dus minimaal dezelfde veiligheidseisen hanteren als bij een gewone wieg of ledikant.
Dat geldt dus ook voor de gebruikte materialen. Je wil niet dat er chemisch bewerkt hout of chemisch bewerkte verf gebruikt is, want dan kan de constructie nog wel veilig zijn, dan is het toch niet veilig voor jouw baby om te gebruiken.
Afmetingen
Bij het formaat van een co sleeper is het vooral heel erg belangrijk dat je de hoogte kan verstellen. Je wil namelijk dat het matras van jouw baby op gelijke hoogte ligt als jouw matras. Ligt jouw baby hoger of lager, dan kan dat onveilig zijn wanneer je de zijkant openschuift en er is een rand tussen jou en jouw baby.
Accessoires
Er zitten wel eens hoofdbeschermers bij een co sleeper, maar het wordt afgeraden om deze te gebruiken. Het kan namelijk de ademhaling van jouw baby belemmeren. Dit wordt dan ook afgeraden door de Consumentenbond.
Er zijn ook gewone ledikanten waar je een schuivende zijde of een sluithekje apart voor kan aanschaffen. Neem dan nooit een extra zijde of sluithekje van een ander merk, maar kies dan voor het bijbehorende hekje. Je weet dan zeker dat alles goed past en veilig is.
Merken
Er zijn allerhande merken die co sleepers verkopen. Wanneer een merk een degelijke reputatie heeft, dan zal de co sleeper ook van een goede kwaliteit zijn. Wanneer het een onbekend merk betreft, dan kan je beter even de reviews ook doornemen en kijken naar onder meer de gebruikte materialen.
Maxi Cosi is een goed en bekend merk, maar dat geldt ook voor Deryan, Bebies First, Baninni, Fillikid en Twinky. Heb jij een favoriet merk? Dan vind je ook daar vast een co sleeper van.
Veilig samen slapen
Samen met jouw baby slapen, is ontzettend goed voor de ontwikkeling van jouw baby. Samen slapen geeft jouw baby een veilige basis, dit blijkt uit vele onderzoeken. Doordat je een band opbouwt tijdens het samen slapen, zal jouw baby emotioneel gezonder ontwikkelen.
Baby's die samen slapen blijken ook minder angstig te zijn. Je kan sneller in de behoeftes van jouw baby voorzien en daardoor is jouw kleintje meer ontspannen. Zelf slaap je dan ook een heel stuk beter.
Er schuilen echter ook verschillende gevaren aan het samen slapen met jouw baby. De eerste 4 tot 6 maanden wordt het zelfs afgeraden. Er zou dan een grotere kans op wiegendood zijn. Jouw baby kan sneller ademhalingsproblemen krijgen of oververhit raken.
Een co sleeper zorgt ervoor dat jij toch met jouw baby samen kan slapen op een veilige manier. Jouw baby heeft een eigen slaapoppervlak, maar je ligt toch vlak naast elkaar. Je kan zo meteen reageren als er iets is, en jouw baby voelt zich veilig en geborgen bij jou in de buurt.
Hoe lang kan een baby in een co-sleeper?
Een co sleeper is fijn en handig als jouw baby in de wieg ligt. Dat kan wakker of slapend zijn, met trappelende voetjes en grijpende handjes. Maar zodat jouw baby kan zitten of zich kan omrollen, dan is het tijd om over te gaan op een normaal babybedje.
Dit is meestal rond de 6 maanden. Jouw baby kan dan te makkelijk vallen, eruit kiepen of zich op een andere manier pijn doen, en het is dan ook echt tijd om over te gaan naar een normaal ledikant. Vanaf 12 maanden zou een baby geen negatieve gevolgen ondervinden van het slapen bij de ouders in bed. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek.