CO2 meter: Vind hier de 5 beste CO2 meters van 2024

Een gezonde luchtkwaliteit is ontzettend belangrijk voor een gezond leven. Zeker tegenwoordig, doordat de luchtkwaliteit op vele plekken op de wereld ver beneden peil is. Gelukkig zijn er steeds meer hulpmiddeltjes die jou helpen om de luchtkwaliteit in huis gezond en veilig te houden.

CO2 is een broeikasgas. Wanneer er te veel CO2 in de lucht van jouw leefomgeving zit, dan kan je fysieke problemen krijgen. Je kan last van hoofdpijn krijgen, moeite hebben om je te concentreren, meer en sneller stress ervaren en je kan er flink moe van worden.

Het is helemaal niet lastig om voor een goede luchtkwaliteit te zorgen, maar kan vooral in de winter makkelijk vergeten worden. Dan ben je aan het stoken en houd je ramen en deuren dicht. Juist dan is het belangrijk om te ventileren en frisse lucht binnen te laten.

Het is dan fijn als je weet wanneer dat nodig is. Dan zet je niet onnodig alles open, waardoor het koud wordt en je bent ook zeker niet te laat, waardoor je er al nadelige gevolgen van ondervindt. Het verdringt namelijk de zuurstofopname in jouw lichaam.

Hoe kies je dan de beste CO2 meter? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om de beste CO2 meter voor jou te kiezen. In de top 5 vind je de beste CO2 meters en je kan er meteen eentje kiezen en bestellen, zodat de luchtkwaliteit in jouw huis ook weer snel optimaal is.

Wat zijn de beste CO2 meters?

Onze favoriet

Deze CO2-sensor is ook een hygrometer en temperatuurmeter. Het CO2-meetbereik ligt tussen de 400 en de 5000 PPM.

 • Nauwkeurigheid
 • Meetbereik
 • Gebruiksvriendelijkheid

2e beste keuze

Deze CO2-meter toont jou de CO2-waarde, de luchtvochtigheid en de temperatuur. De meter heeft een oplaadbare accu.

 • Nauwkeurigheid
 • Meetbereik
 • Gebruiksvriendelijkheid

3e beste keuze

Deze CO2 meter heeft een nauwkeurige NDIR-sensor. De CO2-waarde is duidelijk af te lezen op het heldere display.

 • Nauwkeurigheid
 • Meetbereik
 • Gebruiksvriendelijkheid

Op deze pagina:

Waar zijn de beste CO2 meters op getest?

De beste CO2 meters worden geselecteerd op basis van hun nauwkeurigheid, meetbereik en gebruiksvriendelijkheid. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste CO2 meters worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Noiller Co2 meter 3 in 1

Deze CO2-sensor is ook een hygrometer en temperatuurmeter. Het CO2-meetbereik ligt tussen de 400 en de 5000 PPM. De luchtkwaliteit wordt aangegeven met een gekleurd, knipperend lichtje. Je kan de CO2-meter opladen via een USB-aansluiting.

De meter is compact en lichtgewicht en kan ook makkelijk meegenomen worden. Je kan dus overal de CO2-waarde, de luchtvochtigheid en de temperatuur meten. Het display is duidelijk en is verlicht. Bij een volle batterij gaat de meter ongeveer een dag mee.

Voordelen

 • Inclusief hygrometer en temperatuurmeter

 • Gekleurd licht geeft luchtkwaliteit aan

 • Nauwkeurigheid
 • Meetbereik
 • Gebruiksvriendelijkheid
Beste prijs op BOL.com

#2
Rovary RV2000P CO2 meter & Hygrometer

Deze CO2-meter toont jou de CO2-waarde, de luchtvochtigheid en de temperatuur. De meter heeft een oplaadbare accu en is makkelijk mee te nemen, dankzij het compacte en lichtgewicht formaat. Je kan de CO2-meter ook aansluiten op netstroom.

Geeft een visueel en audio alarm bij te hoge waardes. De datalogfunctie bewaart de gegevens 7 dagen. Iedere 30 minuten vindt er een automatische kalibratie plaats. Je kan de grenswaarden zelf aanpassen en er zit een NDIR-CO2 sensor in.

Voordelen

 • CO2-waarde, luchtvochtigheid en temperatuur

 • Duidelijk display met uitgebreide informatie

 • Nauwkeurigheid
 • Meetbereik
 • Gebruiksvriendelijkheid
Beste prijs op BOL.com

#3
PiXXO CO2 meter met Smart APP - Instelbaar Slim Alarm

Deze CO2 meter heeft een nauwkeurige NDIR-sensor. De CO2-waarde, luchtvochtigheid en temperatuur zijn duidelijk af te lezen op het heldere display. Je kan de CO2-meter ook koppelen aan een app en de waardes van jouw telefoon aflezen.

De data worden 24 uur bewaard. Je kan een Slim Alarm instellen en heeft een oplaadbare accu en kan via de netstroom aangesloten zijn. Je kan meerdere telefoons aansluiten. Deze meter kalibreert automatisch. De luchtkwaliteit wordt getoond met een kleur en een smiley.

Voordelen

 • Automatische kalibratie

 • Data worden 24 uur opgeslagen

 • Nauwkeurigheid
 • Meetbereik
 • Gebruiksvriendelijkheid
Beste prijs op BOL.com

#4
Claire Airbox CO2 meter

Deze precieze CO2-meter geeft de waardes duidelijk weer. De meter heeft een accurate NDIR-sensor en je kan zelf een ventileeralarm instellen. De meter heeft een ingebouwde thermometer en hygrometer. Je kan de helderheid van het display aanpassen.

De ingebouwde accu laad je op met de bijgeleverde USB-kabel en is makkelijk mee te nemen. De meter kalibreert automatisch en heeft een meetbereik tussen de 400 en de 6000 PPM. De meter heeft ook een handige stoplichtaanduiding.

Voordelen

 • Met ventileeralarm

 • Inclusief hygrometer en thermometer

 • Nauwkeurigheid
 • Meetbereik
 • Gebruiksvriendelijkheid
Beste prijs op BOL.com

#5
LifeWise CO2 Meter

Deze CO2 meter heeft een hoogwaardige NDIR-sensor en meet tot op 1 PPM nauwkeurig. De comfort indicator geeft de luchtkwaliteit aan. Je ziet de hoogste en de laagste waarde en je kan het CO2-alarm zelf instellen.

De meter geeft ook de luchtvochtigheid en de temperatuur aan. Je laadt de meter op via de USB-aansluiting. De CO2-meter is klein en compact en makkelijk mee te nemen. De te meten CO2-waarde ligt tussen de 400 en 5000 PPM.

Voordelen

 • Tot 72 uur draadloos te gebruiken

 • Luchtkwaliteit wordt aangegeven met een smiley

 • Nauwkeurigheid
 • Meetbereik
 • Gebruiksvriendelijkheid
Beste prijs op BOL.com

Wat is een CO2 meter?

Een CO2-meter meet hoeveel CO2 er in de lucht zit. Het meet de verhouding CO2 in de lucht en geeft dit aan in PPM, wat staat voor Parts Per Million. De normale hoeveelheid CO2 in de lucht zit tussen de 600 en 800 deeltjes per miljoen, oftewel PPM. Wanneer er meer CO2 in de lucht zit, dan gaat er een alarm af.

Je kan dan actie ondernemen door de ruimte meteen te luchten, tot het CO2-gehalte weer op peil is. Je kan koolstofmonoxide niet vermijden. Het ontstaat bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Dat heb je niet alleen met een openhaard, maar ook van het koken, de geiser of de cv-ketel.

Wanneer een CO2 meter afgaat, dan kan je het CO2-gehalte verminderen door meteen te ventileren.

Waar moet je op letten bij het kopen van een CO2 meter?

Bij het kopen van een CO2 meter dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Type sensor

Niet alle type sensoren meten ook daadwerkelijk de CO2-waarde, maar meten een CO2-equavalent of meten indirect. Je wil een niet-dispersieve infrarood CO2-sensor, ook een NDIR-sensor genoemd. Je weet dan zeker dat je de juiste informatie van de meter krijgt.

Resolutie

Je wil natuurlijk wel alle getallen helemaal en duidelijk af kunnen lezen. Zorg dus voor een goede resolutie, zodat je ook zeker weet wat jouw CO2-meter allemaal meet.

Meetfout

De lucht in huis beweegt en er kunnen dus ook meetfouten gemaakt worden. De samenstelling van de lucht is namelijk nooit precies hetzelfde. Er mag een meetafwijking zijn van ongeveer 1 procent. Dat houdt in dat als jouw CO2-meter een bereik heeft van 5000 PPM, dan is een meetfout van 50 PPM acceptabel.

Kalibratiemethode

Een sensor gaat een bepaalde tijd mee en gaat na een bepaalde tijd ook minder goed werken. Er komen afwijkingen. Het is daarom nodig om een CO2-meter na een tijdje te kalibreren. Dat kan op verschillende manieren. Zo is er de ijkgaskalibratie en de ABC-kalibratie.

Alarmeringsmethode

Er zijn verschillende alarmmogelijkheden om uit te kiezen. Zo kan er een piep of ander geluidsalarm afgaan, er kan een lichtalarm zichtbaar zijn en je kan tegenwoordig vaak ook een melding per sms of via een app krijgen. Hoe meer alarmeringsmethodes, hoe beter.

Datalogging

Het kan heel handig zijn om de data terug te kunnen lezen. Voor bijvoorbeeld scholen en horeca is dit verplicht. De data kunnen op verschillende manieren gelogd en gelezen worden.

CO2 meters onder de ±70 euro

Kwaliteit is duur en dat geldt ook voor CO2 meters en dan heel specifiek voor de gebruikte sensoren. Je hebt weinig aan een CO2 meter die niet helemaal doet waarvoor deze gemaakt is. Het is zonde om evengoed veel geld uit te geven voor iets wat niet werkt. Beknibbel daarom niet en geef ongeveer tussen de 50,- euro en de 70,- euro uit voor een degelijke CO2-meter.

Wat is de juiste CO2 waarde voor in huis?

De juiste CO2-waarde in huis is ontzettend belangrijk voor jouw gezondheid. Bij een te hoge CO2-waarde en te weinig ventilatie, ontstaat er een benauwde atmosfeer en bedompte, onfrisse lucht. Hierdoor kan je hoofdpijn krijgen, last van vermoeidheid en sufheid, slijmvliesirritaties, verkoudheid en griep krijgen. Het verergert hooikoorts en er is een groter risico op astma-aanvallen.

Binnen de EU is er regelgeving voor de luchtkwaliteit binnenshuis. Daarin wordt gesteld dat een goede luchtkwaliteit minder dan 0,1 volume procent CO2 en dat komt neer op 1000 PPM. De grenswaarde is dan 1200 PPM. In bijzondere omstandigheden mag dat 1500 PPM zijn.

In huis wil je dus een CO2 waarde van minder dan 1000 PPM realiseren. Dit kan je onder meer doen door voldoende te ventileren.

De voordelen van een goede CO2 sensor

Een CO2-meter geeft aan wanneer het tijd is om de ruimte te ventileren. Een goede CO2-sensor meet ook de daadwerkelijke CO2-waardes, aangegeven in PPM. Er mag een lichte afwijking inzitten van maximaal 1 procent.

Hierdoor voorkom je allerhande ongemakken, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn en vermoeidheid. Je kan een goede CO2-meter met je meenemen, zodat je overal een optimale luchtkwaliteit hebt. Kijk altijd voor een NDIR CO2-sensor. Deze meet de CO2-waardes en is het meest nauwkeurig.

En als laatste, niet geheel onbelangrijk, bespaar je hiermee kosten. Onder meer stookkosten, maar je kan de CO2-meter ook gebruiken wanneer verbrandingsapparaten die bijvoorbeeld gas gebruiken, de laagste uitstoot hebben. Waardoor je veel minder verbruikt.

Je zal ook vaker de ruimtes ventileren en dan heb je geen verwarming aan, houd je apparaten koel, waardoor ze minder hard moeten werken, en dus ook minder CO2-uitstoten en minder elektriciteit verbruiken. Het is dus niet alleen goed voor jouw gezondheid om een CO2-meter aan te schaffen, maar ook voor jouw beurs.

Veelgestelde vragen

Is een CO2 meter nuttig in huis?

De juiste luchtkwaliteit in huis, of andere ruimtes waar je veel tijd doorbrengt, is belangrijk voor jouw gezondheid en het is ook erg handig. Je hoeft namelijk niet meer na te denken over de juiste tijd om te luchten en te ventileren, maar de CO2-meter geeft aan wanneer het nodig is.

Daarnaast meten de meeste CO2-meters ook de luchtvochtigheid en de temperatuur. Zo heb je altijd de beste luchtkwaliteit in huis, wat niet alleen gezonder is, maar ook een heel stuk comfortabeler.

Is het verplicht om een CO2 meter in huis te hebben?

Het is niet verplicht om een CO2-meter in huis te hebben. Het is wel verplicht voor ruimtes waar groepen mensen bij elkaar komen. Denk dan aan de horeca of klaslokalen. Dan moet ook de data van de metingen teruggelezen kunnen worden.

Het wordt wel ten zeerste aangeraden om een CO2-meter te plaatsen. Vaak zit er ook een hygrometer en thermometer ingebouwd, zodat je in een oogopslag kan zien wat de luchtkwaliteit is op alle belangrijke gebieden, en daar meteen actie op kan ondernemen.

Waar plaats je het best een CO2 meter?

Plaats de CO2-meter op de meest gebruikte plaats in de ruimte. Je kan de meter op een tafel of een kast zetten, midden in de ruimte plaatsen of tegen een muur aanzetten. Je wil de meter niet naast een raam, deur of ventilatierooster plaatsen.

Zorg dat de meter stevig staat en niet kan vallen of dat er iets op geknoeid kan worden. Zorg dat er tussen de meter en personen minimaal 1,5 meter afstand zit. Wanneer je dicht bij de meter ademt, dan kan dit de metingen beïnvloeden.

Onze favoriet

Deze CO2-sensor is ook een hygrometer en temperatuurmeter. Het CO2-meetbereik ligt tussen de 400 en de 5000 PPM.

Beste prijs op BOL.com