Daglichtlamp: Vind hier de 5 beste daglichtlampen van 2024

In de winter krijg ik last van een winterdepressie. Misschien is dat iets overdreven en ik wil het ook zeker niet bagatelliseren, maar ik zit wel beduidend minder goed in mijn vel. Ik heb moeite om de dag door te komen, wil eigenlijk liever de deur niet uit, heb minder goede zin en heb geen zin om iets te doen.

Het verpest mijn slaapritme en het duurt tot ver in de lente voor dat een beetje bijgetrokken is. Het ging van kwaad tot erger, en dat terwijl ik zo een heel vrolijk mens ben. Een lieve tante van mij kwam met de gouden tip. Een daglichtlamp. En sinds ik die gebruik, ben ik een ander mens geworden.

Het leek eerst zo'n tellsell-verhaaltje, maar na wat onderzoek leek het mij meer dan de moeite van het proberen waard. Ondertussen heb ik verschillende lampen gehad en er daarvan een paar cadeau gegeven. Ik wil ook niet meer zonder. Ik zit beter in mijn vel, voel mij weer vrolijk, heb een beter humeur, kan mij weer beter concentreren en ben niet meer de hele dag zo moe.

En ik ben vooral gelukkig met mijn slaapritme. Dat is weer normaal en constant. Ik lig niet meer heel lang wakker en ik word met een fris gevoel wakker. De 5 beste daglichtlampen vind je hieronder in de top 5. Daarnaast vind je hieronder ook alle informatie die jij nodig hebt om de beste daglichtlamp voor jou te kiezen.

Je krijgt weer een gezond slaapritme, zal je veel beter voelen en lekkerder in je vel zitten. Je kan jouw winterdepressie ermee verlichten en een vriend van mij gebruikt de daglichtlamp omdat hij wisselende diensten draait. En dat allemaal door een lamp. De daglichtlamp.

Wat zijn de beste daglichtlampen?

Onze favoriet

Deze daglichtlamp is eenvoudig en praktisch. Het doet precies wat het moet doen en ik merkte al heel snel verschil in mijn energielevels en mijn humeur.

 • Kleurtemperatuur
 • Helderheid
 • Kwaliteit

2e beste keuze

Deze handige daglichtlamp heeft de vorm van een bril en kan je dus gewoon dragen tijdens jouw normale bezigheden en je kan het heel makkelijk overal mee naartoe nemen.

 • Kleurtemperatuur
 • Helderheid
 • Kwaliteit

3e beste keuze

Deze daglichtlamp heeft instelmogelijkheden. De lamp gebruikt 66 UV-vrije led-lampjes en je kan een timer instellen, zodat je niet op hoeft te letten hoe lang de lampjes branden.

 • Kleurtemperatuur
 • Helderheid
 • Kwaliteit

Op deze pagina:

Waar zijn de beste daglichtlampen op getest?

De beste daglichtlampen worden geselecteerd op basis van hun kleurtemperatuur, helderheid en kwaliteit. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste daglichtlampen worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Beurer TL30 - Daglichtlamp - Compact en dun - Wit

Deze daglichtlamp is eenvoudig en praktisch. Het doet precies wat het moet doen en ik merkte al heel snel verschil in mijn energielevels en mijn humeur. Ik vind het vooral fijn dat deze lamp zo makkelijk mee te nemen is. In deze dure tijden ben ik er ook blij mee dat er energiebesparende led-lampjes gebruikt zijn.

Die stralen een lichtsterkte van 10.000 lux uit. Ik zet de daglichtlamp voor mij op tafel bij het ontbijt of als ik ga werken. Je kan de lamp horizontaal en verticaal neerzetten en het snoer is 150 cm lang. Geen ingewikkelde instellingen, maar neerzetten, aanzetten en je voelt hoe jouw energielevels opladen.

Voordelen

 • Handig en praktisch tabletformaat

 • Geen ingewikkelde instellingen, maar neerzetten en gebruiken

 • Kleurtemperatuur
 • Helderheid
 • Kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#2
Podec Lichttherapiebril Daglichtlamp Lichttherapielamp Daglichtbril Winterdepressie Lamp Wit

Deze handige daglichtlamp heeft de vorm van een bril en kan je dus gewoon dragen tijdens jouw normale bezigheden en je kan het heel makkelijk overal mee naartoe nemen. Het wit licht heeft een sterkte van ongeveer 10.000 lux. Je kan de daglichtbril makkelijk over jouw eigen bril dragen en het is ook geschikt met lenzen.

Je voelt de bril amper zitten, als je er eenmaal aan gewend bent. Het is lichtgewicht, zacht en comfortabel. Het is ook fijn dat je de elastische band kan aanpassen, zodat de bril nergens kan gaan drukken. Je kan kiezen uit 3 tijdsinstellingen en je kan de daglichtbril opladen met een USB-kabel. Dat is echt heel erg praktisch.

Voordelen

 • Opzetten en gebruiken, overal en altijd

 • Op te laden via USB-aansluiting

 • Kleurtemperatuur
 • Helderheid
 • Kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#3
Levanda Daglichtlamp met 5 standen ? lichttherapielamp Incl. Timerfunctie ? Zonlicht Lamp - Tegen winterdepressie - 10.000 LUX - UV-vrij

Deze daglichtlamp heeft handige instelmogelijkheden. De lamp gebruikt 66 UV-vrije led-lampjes en je kan een timer instellen, zodat je niet op hoeft te letten hoe lang de lampjes branden. Hierdoor verbruik je ook niet meer dan nodig is en ik vind het ook wel handig om dan te weten hoe lang ik zit, zodat ik weer wat anders kan doen.

De helderheid kan ik 5 verschillende sterktes ingesteld worden. Op hele donkere dagen zet ik het wat sterker en in de lente een stuk zachter. Je kan ook drie verschillende kleuren licht instellen. In de avond vind ik het warme licht veel prettiger en in de ochtend het heldere licht. De handige tabletvorm zorgt ervoor dat ik de lamp zo in mijn tas kan meenemen.

Voordelen

 • 5 verschillende lichtsterktes

 • 3 verschillende tinten kleuren licht

 • Kleurtemperatuur
 • Helderheid
 • Kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#4
Silvergear Daglichtlamp - Lichttherapielamp als Bureaulamp - 3 lichtstanden - Timerfunctie - 10.000 Lux

Van deze daglichtlamp kan je de helderheid van het licht instellen op 30 procent, 60 procent of 100 procent. Je kan een timer instellen voor hoe lang je voor de lamp wil zitten. Je kan de lamp opladen met een USB-kabel. Deze daglichtlamp is compact en makkelijk mee te nemen.

Ik vind deze daglichtlamp vooral heel erg praktisch en makkelijk te gebruiken. Geen lastige instellingen en fijne knoppen. Je kan de lamp staand en op een zijde gebruiken. De bijgeleverde USB-kabel is 1,5 meter. Ik merkte al heel snel verschil bij het begin van de dag.

Voordelen

 • Praktisch en makkelijk in gebruik

 • Opladen met USB-kabel

 • Kleurtemperatuur
 • Helderheid
 • Kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#5
BrellaVio Happy Light Daglichtlamp

De BrellaVio Happy Light Daglichtlamp is de perfecte oplossing voor mensen die op zoek zijn naar een krachtige en effectieve daglichtlamp. Met een helderheid van 12.000 LUX biedt deze lamp het volledige spectrum aan natuurlijk licht, waardoor het een ideale keuze is voor mensen die last hebben van winterdepressie of slaapproblemen.

De lamp is uitgerust met LED lichttherapie die de natuurlijke cyclus van daglicht nabootst, waardoor het lichaam de benodigde vitamine D en serotonine kan produceren en bijdraagt aan een betere stemming en energie. Het is ook een geweldige bureaulamp voor dagelijks gebruik of voor het uitvoeren van hobby's zoals schilderen, naaien of lezen.

De lamp is eenvoudig te gebruiken en heeft een stijlvol zwart ontwerp dat past bij elk interieur. Het is ook lichtgewicht en draagbaar, waardoor het gemakkelijk te verplaatsen is van de ene ruimte naar de andere. Kortom, de BrellaVio Happy Light Daglichtlamp is een fantastische keuze voor iedereen die op zoek is naar de voordelen van natuurlijk daglicht, het hele jaar door.

 • Kleurtemperatuur
 • Helderheid
 • Kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

Wat is een daglichtlamp?

Een daglichtlamp is niet zomaar een lamp. Het is een hele speciale lamp. Een lamp die zonlicht nabootst, waardoor mensen die daar een tekort aan zonlicht hebben. Dit kan hele vervelende gevolgen hebben, de zogenoemde winterdip, en soms nog erger, een winterdepressie.

Een tekort aan zonlicht is niet iets wat alleen in de winter voorkomt. Mensen die in ploegen werken en wisselende diensten draaien, kunnen ook een zonlicht te kort hebben. Een daglichtlamp kan dan ook erg goed helpen, met een slaapritme, en om het tekort aan zonlicht aan te vullen.

Een daglichtlamp straalt een heel helder licht uit, van meer dan 10.000 lux, en dat is vergelijkbaar met het licht buiten, en compenseert een gebrek aan zonlicht. Het is ontzettend eenvoudig om een daglichtlamp te gebruiken. Je plaatst de lamp op een tafel voor je, op ongeveer een armlengte van je af.

Je gaat voor de lamp zitten, maar je hoeft niet in de lamp te kijken. Je kan gewoon lezen of iets anders doen. Je blijft zo een half uur tot 2 uur zitten. Zelf zet ik de lamp bij het ontbijt aan, dan voel ik mezelf opladen voor de dag en daarna zet ik de daglichtlamp op de badkamer als ik mij klaarmaak voor de dag.

In het begin merkte ik het niet direct, maar na een week of twee voelde ik gewoon dat ik meer energie kreeg en ook veel beter in slaap kon vallen en de hele nacht doorsliep. Heerlijk. Ik word fit wakker en voel me echt uitgerust. Ik heb zin in de dag, ook op donkere dagen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een daglichtlamp?

Bij het kopen van een daglichtlamp dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Wit, blauw of infrarood licht

Licht is gemaakt van alle kleuren van de regenboog. Al die kleuren samen vormen wit licht en wanneer er geen licht is, dan is het zwart. Een daglichtlamp maakt meestal gebruik van wit of blauw licht, maar er zijn ook daglichtlampen met infrarood licht of bijna-infrarood licht.

Kies je voor wit licht, dan heb je een lamp van minimaal 10.000 lux nodig. Een blauw licht daglichtlamp heeft maar 250 lux nodig om hetzelfde effect te hebben. Blauw licht daglichtlampen hebben led-lichtjes en een wit licht daglichtlamp kan een gewone peer hebben of gemaakt zijn met led-lichtjes.

Wit licht of blauw licht daglichtlampen gebruik je vooral om aan jouw slaapritme en slaapkwaliteit te werken. Een infrarood daglichtlamp heeft ook nog andere bijwerkingen. Zo kan het helpen bij spierpijn en gewrichtsproblemen en andere pijntjes en kwaaltjes. Het infrarood verwarmt namelijk ook nog.

Dit zorgt voor pijnverlichting, een betere doorbloeding en spierontspanning. De meeste infrarood lampen zijn compact en hebben een verstelbare hoek, zodat je heel gericht specifieke delen van jouw lichaam kan behandelen.

Verstelbare standaard of handvaten

Het is handig als je de daglichtlamp neer kan zetten waar jij wil en hoe jij wil. Een verstelbare standaard of handvaten zijn dan erg handig. Je kan dan de gewenste hoek instellen en de daglichtlamp neerzetten waar jij comfortabel kan zitten of liggen. Het is dan ook handig als het snoer lang genoeg is.

Grootte

De afmeting van de lamp is belangrijk, want je moet deze wel neer kunnen zetten waar jij wil, maar ook de oppervlakte die beschenen wordt is belangrijk. Bedenk dus op voorhand waar en hoe jij de daglichtlamp gaat gebruiken.

Liggend op bed met de daglichtlamp iets hoger, zodat deze over jouw hele lichaam schijnt of aan de keukentafel bij het ontbijt, zodat deze recht voor je staat. Misschien wil je de daglichtlamp ook mee op vakantie kunnen nemen. Dan is een compact formaat handig.

Waarom en hoe een daglichtlamp werkt

Daglichttherapie wordt wetenschappelijk ondersteund door klinisch onderzoek en alles draait om de aanmaak van melatonine en serotonine. Dit zijn neurotransmitters die invloed hebben op jouw biologische klok en jouw welzijn.

Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat jij je goed voelt, en bij een tekort merk je dat dan ook meteen aan jouw humeur. Serotonine wordt onder meer aangemaakt door daglicht. Tegen de avond wordt de serotonine omgezet in melatonine, en dat stofje zorgt ervoor dat jij moe wordt en kan slapen.

Er zijn tijden dat de aanmaak van deze neurotransmitters uit balans zijn. Bijvoorbeeld in de wintertijd of als je onregelmatige werktijden hebt. Een daglichtlamp helpt jou dan om het tekort aan daglicht aan te vullen, waardoor de serotonine en melatonine aanmaak weer stabiliseert.

Na iets meer dan een weekje merkte ik dat ik meer energie had, fitter opstond, makkelijk in slaap viel, een beter humeur kreeg, en mij ook beter kon concentreren. Ik zit er nu iedere morgen ongeveer een half uurtje tot drie kwartier voor en het heeft mijn slaapritme weer op orde gebracht.

Het gebruik van de meeste daglichtlampen is ontzettend eenvoudig. Je zet de lamp met minimaal 10.000 lux bij wit licht of minimaal 250 lux blauw licht op een armlengte van je af en je ontspant. Dat kan bij het ontbijt of als je even wat wil lezen, maar ik zet de lamp ook wel eens op de badkamer, terwijl ik mij klaar maak voor de dag.

Ik doe het wel ook echt iedere dag. Ik heb het idee dat als het een dag niet lukt, bijvoorbeeld doordat ik mij verslapen heb, dat ik dat meteen merk. Gelukkig gebruik ik een compact formaat dat ik dan mee kan nemen, om de daglichtlamp alsnog wat later op de dag te gebruiken.

Aanvullende producten

Je kan kiezen voor een daglichtlamp, maar er zijn ook nog andere producten die door middel van lichttherapie helpen om jouw slaapritme op orde te krijgen, zorgen voor meer energie en een beter humeur en die ook prettig zijn in gebruik.

Zo heb je onder meer Wake-up en Sleep lampen, die een natuurlijk dag- en nachtritme nabootsen, meestal aan de hand van verschillende kleuren en warmtes licht die in helderheid toe- of afnemen. In de top 5 zag je ook al een daglichtbril staan, er zijn ook blauwlicht filter brillen, die ook helpen met het slaapritme.

Dat is geen lichtbril, maar deze bril filtert het blauwe licht, waardoor ook jouw serotonine en melatonine aanmaak beïnvloed wordt. Je kan ook nog eens kijken voor een infrarood lamp. Deze geeft jou naast licht ook warmte en dat heeft een ontspannende en pijn verlichtende werking.

Veelgestelde vragen

Hoe lang mag je een daglichtlamp gebruiken?

Het is toch altijd aan te raden om even de gebruiksaanwijzing te lezen van de daglichtlamp van jouw keuze. Daar zal duidelijk instaan hoe lang je de daglichtlamp kan gebruiken. In ieder geval is het altijd aan te raden om de daglichtlamp dagelijks te gebruiken. Zeker tijdens donkere periodes.

Gemiddeld gebruik je een daglichtlamp ongeveer een half uurtje, bij een lamp van 10.000 lux op een afstand van 20 centimeter. Staat de lamp verder van je af of heeft de lamp minder lux, dan kan je tot twee uur voor de lamp zitten.

Waar is een daglichtlamp goed voor?

Een daglichtlamp helpt jouw lichaam om weer een gezond biologisch ritme te krijgen, waardoor jij meer energie krijgt, een veel beter humeur zal hebben, veel makkelijker in slaap valt en ook de hele nacht goed doorslaapt, en in de morgen weer fris en uitgerust wakker wordt.

Dit gaat een winterdip, of nog erger een winterdepressie tegen en jij kan je beter concentreren. De serotonine en melatonine aanmaak wordt weer in balans gebracht en jij zal dit merken aan jouw hele gestel. Slaap en nachtrust zijn ontzettend belangrijk voor onze gezondheid en met een daglichtlamp geniet jij van een optimale slaapkwaliteit.

Is daglichtlamp schadelijk?

Met een goede daglichtlamp en juist gebruik, kan een daglichtlamp in principe niet schadelijk zijn. Het kan zijn dat je in het begin wat last krijgt van misselijkheid, hoofdpijn of vermoeide of tranende ogen. Je moet aan het licht en de werking van de lamp wennen en na een paar dagen zouden deze klachten moeten verdwijnen.

Als je de daglichtlamp te veel gebruikt, dan word je huid ook sneller ouder. De lamp bootst de zon na en kan dus ook dezelfde gevolgen hebben als wanneer je te veel zonlicht krijgt. Houd je dus goed aan de aangeraden tijden om voor de daglichtlamp te zitten.

Onze favoriet

Deze daglichtlamp is eenvoudig en praktisch. Het doet precies wat het moet doen en ik merkte al heel snel verschil in mijn energielevels en mijn humeur.

Beste prijs op BOL.com