Dekbed 140x200: Vind hier de 5 beste dekbedden 140x200 van 2024
We slapen een ontzettend groot deel van ons leven en hoe beter jij slaapt, hoe beter dat is voor jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid. En wie houdt er nou niet van een heerlijk opgemaakt bed, met verse lakens en een heerlijk dekbed.
De kwaliteit van jouw dekbed is medebepalend voor hoe goed jouw nachtrust is en het loont zich dan ook om te kijken voor een kwalitatief goed dekbed. Dat hoeft dan echt niet meteen de hoofdprijs te kosten, maar jij zal er wel veel beter mee slapen.
Dekbedden zijn natuurlijk in allerhande formaten te krijgen, en een dekbed 140x200 cm is een hele populaire maat. Dit is geschikt voor een eenpersoonsbed tot 140 cm breed en van 200 cm lang. Soms wordt dit formaat ook gebruikt voor een twijfelaar, maar het kan ook zijn dat dit net te klein is.
Je wil namelijk wel een fijn passend dekbed hebben, dat niet te klein is, en ook zeker niet te groot. Zodat het fijn op jouw bed ligt, en jij er heerlijk onder kan slapen, ook als je veel beweegt in jouw slaap. Dekbedden 140x200 zijn te krijgen van allerhande soorten materialen.
Dat kan het lastig maken om het beste dekbed 140x200 te kiezen. Je wil een degelijke kwaliteit, goed voor jouw gezondheid, passend bij jouw bed, voor een specifiek seizoen of juist alle seizoenen, en zo heb jij misschien nog meer wensen. En dat allemaal voor een goede prijs.
Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om het beste dekbed 140x200 voor jou te kiezen. Je weet precies waar je op moet letten, krijgt de beste voorbeelden, en je kan in een weg door bestellen. Je zal zeker het beste dekbed voor jou vinden.
Wat zijn de beste dekbedden 140x200?
Wat is een dekbed 140x200?
Een dekbed 140x200 is een deken met een vulling van 140cm bij 200 cm. Een dekbed gebruik je doorgaans op je bed, om eronder te slapen. De vulling is doorgaans gemaakt van dons of een ander isolerend materiaal.
De buitenstof wordt tijk genoemd, en is vaak gemaakt van katoen, maar kan ook van andere stoffen gemaakt zijn. Een dekbed heeft vaak gestikte vakken om ervoor te zorgen dat de vulling niet gaat samenklitten.
In de zomer zorgen deze stiksels er ook voor dat er koudebruggen ontstaan, waardoor een dekbed niet te warm wordt. Je kan per seizoen een dekbed kiezen of je kan een dekbed nemen dat je het hele jaar kan gebruiken. Dat ligt onder meer aan de vulling en de manier waarop het dekbed genaaid is.
Over een dekbed trek je normaal gezien een overtrek of een hoes. Dit is om het dekbed te beschermen en voor de hygiëne. Je kan ook kiezen voor een dekbed zonder hoes. Deze dekbedden zijn speciaal gemaakt om zonder hoes te gebruiken. Je krijgt deze dekbedden zonder hoes ook in de maat 140x200.
Waar moet je op letten bij het kopen van een dekbed 140x200?
Bij het kopen van een dekbed 140x200 dien je vooral op de volgende dingen te letten:
Warmte
De vulling bepaalt mede hoeveel warmte jouw dekbed wel of niet vasthoudt. Je wil wel dat het ook luchtdoorlatend is. Dan blijft het lekker fris. Welk dekbed dan fijn voor jou is, ligt ook aan het soort slaper dat jij bent. Als je een warme slaper bent, dan wil je een dun dekbed.
Ben je een koude slaper, dan wil je een dikke deken, of zelfs meerdere dikke dekens. Als je een normale slaper bent, dan kan je voor een doorsnee dekbed gaan, en uitgaan van de standaarden. Je kan dan ook echt het hele jaar doen met een vierseizoenen dekbed.
De vulkracht en het type vulling dat jij kiest, bepalen uiteindelijk hoe warm jouw dekbed is. En ook het gewicht van het dekbed. Er zijn 4 warmte categorieën. Daarvan is 1 dan het warmste en 4 het koelste.
Tijk/dekbedhoes
De buitenstof van een dekbed wordt ook wel de tijk of dekbedhoes genoemd. Dat is iets anders als een overtrekhoes, die je om het dekbed heen doet. Wanneer je een dons vulling kiest, dan wil je een dons dichte tijk hebben. Anders komen de donsveertjes door de tijk.
Een classificatie van een draadtelling van 220 betekent dan dat de tijk dons dicht is. De tijk kan gemaakt worden van allerhande stoffen. Van katoen tot bamboe. Je wil natuurlijk dat dit een vocht absorberend en luchtdoorlatend materiaal is, dat je het liefste ook nog kan wassen in de wasmachine.
Constructie
Dekbedden worden op verschillende manieren gestikt met vlakken over het dekbed. Dit wordt gedaan zodat de vulling op dezelfde plek blijft zitten, niet gaat klonteren, sneller droogt, en ga zo maar door. Daarnaast kunnen de stiksels ook nog een verkoelend effect hebben.
Je hebt het direct gestikte dekbed, waarbij de tijken van beide zijden direct op elkaar vastgenaaid zijn geworden. Dan kan het ook nog dat de stiksels via zogenoemde soufflets aan elkaar genaaid worden. Dit wordt het kanalendekbed genoemd en deze dekbedden zijn warmer en beter geïsoleerd.
Je kan ook kiezen voor een cassetten of carostep dekbed. Dan is het dekbed gedeeltelijk of helemaal in vierkanten gestikt. Dit wordt vaak gebruikt bij zwaardere vullingen, want die blijven dan beter zitten.
En dan is er nog het vierseizoenendekbed. Dit is een dikker en een dunner dekbed. Het dunne dekbed is voor de zomer. Het dikke dekbed voor de herfst en lente, en de twee dekens samen zijn voor de winter.
Soorten vullingen voor je dekbed van 140×200
Er zijn verschillende soorten vullingen voor je dekbed van 140x200 cm te krijgen. Het is een hele persoonlijke keuze welke het beste voor jou is. Dat ligt aan het soort slaper dat je bent, een warme of een koude slaper, of je veel transpireert, of je allergieën hebt, wat je prettig aan vindt voelen, en ga zo maar door.
Een donzen dekbed
Een donzen dekbed is lichtgewicht en houdt de warmte goed vast. Net zoals dons dat doet bij de vogels waar de veertjes vanaf komen. Het is een natuurlijke vulling, met een ademende functie, en het gaat overmatig zweten tegen. Dons gaat lang mee en is een van de populairste vullingen voor dekbedden.
Een synthetisch dekbed
Voor veel mensen klinkt synthetisch niet heel prettig, want het is niet natuurlijk, maar het is wel duurzaam. Je kan het makkelijk wassen, het is niet duur en het is hypoallergeen. Bij een synthetisch dekbed wordt vaak gewerkt met polyester of iets vergelijkbaars, zoals microvezels. Veel mensen kiezen voor een synthetisch dekbed omdat het betaalbaar is en evengoed kwaliteit levert.
Een katoenen dekbed
Katoen is een plantaardige vulling en dus ook natuurlijk materiaal. Het voelt zacht aan en is goedkoop. Het is luchtdoorlatend en daardoor ook goed om overmatig zweten tegen te gaan. Het houdt wel minder warmte vast dan andere dekbed vullingen. Een katoenen dekbed kan je vaak heet wassen en deze dekbedden kunnen ook vaak in de droger.
Een wollen dekbed
Een andere traditionele, natuurlijke dekbed vulling is wol. Het fijne aan wol is dat het zich aanpast aan de temperatuur van jouw lichaam. Het is aangenaam warm, maar verwerkt vocht ook op een manier, waardoor het transpireren voorkomt. Een wollen dekbed gaat ook langer mee dan andere vullingen.
Een bamboe vulling
Je kan ook kiezen voor een bamboe vulling. Bamboe is ook een natuurlijk materiaal, en het wordt nog niet zo heel lang gebruikt als vulling. Het laat vocht goed door, waardoor je minder last van transpireren hebt. Hoewel het een natuurlijk product is, gaat bamboe niet heel erg lang mee, dus het is niet erg duurzaam.
Moet ik een dekbed kopen dat groter is dan mijn bed?
Als je lekker wil slapen in jouw bed, onder jouw dekbed, dan kies je wel voor een dekbed dat groter is dan jouw bed. En dan niet zozeer in de lengte, al is ook dan ietsje groter prettig, maar vooral in de breedte.
Bij een dekbed 140x200 kan je het beste een dekbed nemen dat 60 centimeter breder is dan jouw bed. Het valt dan mooi over de randen en als je eronder ligt, dan blijft er nog genoeg deken rondom over. Ben je groter of breder dan gemiddeld, dan kan je een nog iets breder dekbed kiezen.
Kijk wel ook goed of er dekbedovertrekken te krijgen zijn voor de maat die jij kiest. Zo zijn er bijvoorbeeld in verschillende landen vaak verschillende maatvoeringen. Ook bij beddengoed. Het zou wel heel erg zonde zijn als je maar een hele beperkte keuze hebt in het beddengoed wat bij jouw dekbed 140x200 cm past.