Dekbed voor baby: Vind hier de 5 beste dekbedden voor baby van 2024

Jouw kleine baby groeit en groeit en gaandeweg dien je steeds alles aan te passen. De kleertjes passen al snel niet meer en ook het ledikantje wordt te klein. Tegen de tijd dat jouw baby 2 jaar oud is, wil je waarschijnlijk ook gaan kijken naar ander beddengoed.

Voor een pasgeboren baby heb je speciaal beddengoed, bestaande uit lakens en dekentjes, maar geen dekbed. Een dekbed voor pasgeboren baby's wordt namelijk afgeraden. Het kan de kans op wiegendood vergroten en er schuilen nog allerhande andere gevaren aan het gebruik van een dekbed voor een pasgeboren baby.

Maar als jouw baby ouder wordt, dan wil je juist wel gaan kijken naar gewoon beddengoed voor jouw baby. En daar hoort dan ook een lekker dekbed bij. Dat is niet alleen fijn voor jouw baby, maar scheelt jou ook een hoop wasgoed.

Je wil natuurlijk wel een goed dekbed voor jouw baby kiezen. Het moet comfortabel en veilig zijn. Hoe kies je dan het beste dekbed voor baby? Hieronder vind je alle informatie die jij nodig hebt om het beste dekbed voor jouw baby te kiezen. In de top 5 vind je de beste voorbeelden en je kan meteen kiezen en bestellen, zodat jouw baby ook snel nog heerlijker slaapt.

Wat zijn de beste dekbedden voor baby?

Onze favoriet

Ideale dekbed voor een gemiddelde warmte isolatie.en anti allergisch. De 4 seizoenen variant bestaat uit twee delen.

 • Materiaal
 • Vulling
 • Warmte

2e beste keuze

Ideale dekbed voor een gemiddelde warmte isolatie. De enkele variant bestaat uit één deel en heeft een warmte klasse 2. W

 • Materiaal
 • Vulling
 • Warmte

3e beste keuze

Een heerlijk warm dekbed voor grote peuters die nog wel in het ledikant slapen. Het formaat is 100x135 cm.

 • Materiaal
 • Vulling
 • Warmte

Op deze pagina:

Waar zijn de beste dekbedden voor baby op getest?

De beste dekbedden voor baby worden geselecteerd op basis van hun materiaal, vulling en warmte. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste dekbedden voor baby worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Ultra Soft 4-seizoenen Princessdekbed -Baby-Peuter-120x150-cm-Anti Allergie-Wasbaar -Wit

Dit 4-seizoenen-dekbed bestaat uit twee dekbedden, gemaakt van comfortabele, holle microvezel. Een deel heeft warmteklasse 3 en het andere deel warmteklasse 4. Je kan de dekbedden aan elkaar vastmaken met drukknopen en dan is het dekbed warmteklasse 1.

Het dekbed voor baby is hypoallergeen en kan gewassen worden in de wasmachine op 40 graden Celsius en het kan ook in de droger. Het is te krijgen in 9 verschillende maten en OEKO-TEX gecertificeerd.

Voordelen

 • Verschillende warmteklassen mogelijk
 • Wasbaar in de wasmachine en kan in de droger
 • Materiaal
 • Vulling
 • Warmte
Beste prijs op BOL.com

#2
Ultra Soft Princessdekbed Enkel Baby-Peuter-120x150-cm-Anti Allergie-Wasbaar -Wit

Dit heerlijke dekbed heeft warmteklasse 2 en is gemaakt van een vulling van holle microvezel en een katoenen tijk. Het dekbed is luchtdoorlatend en absorbeert vocht goed. Het is een warm, maar geen benauwd dekbed voor een baby.

Het dekbed is hypoallergeen en kan gewassen worden in de wasmachine op 60 graden Celsius. Het is ook geschikt voor de wasdroger. Het is te krijgen in 9 verschillende maten en het is OEKO-TEX gecertificeerd.

Voordelen

 • Warmteklasse 2
 • Luchtdoorlatend en vocht absorberend, warm, maar niet benauwd
 • Materiaal
 • Vulling
 • Warmte
Beste prijs op BOL.com

#3
Jollein Baby Dekbed 100x135cm - Wit

Dit heerlijke baby dekbed heeft een katoenen tijk en een polyester vulling. Het heeft een TOG-waarde 4. Het is wasbaar in de wasmachine op 60 graden Celsius, maar lees wel even goed de wasvoorschriften, voor een special wasprogramma.

Dit dekbed is te krijgen in 2 verschillende maten. Het heeft diamant stiksels en een ruime rand. Jollein biedt bijpassend dekbedovertrekken en ander beddengoed aan. Dit beschermt het dekbed tegen slijtage. Het dekbed is lichtgewicht, maar wel lekker warm.

Voordelen

 • TOG-waarde 4
 • Wasbaar in de wasmachine op 60 graden Celsius met speciaal wasprogramma
 • Materiaal
 • Vulling
 • Warmte
Beste prijs op BOL.com

#4
Jollein Baby Dekbed 4-Seizoenen 120x150cm - Wit

Dit vierseizoenendekbed bestaat uit twee dekbedden. Een deel is een luchtig zomerdekbed, het andere deel is fijn in de lente en herfst. Samen vormen ze een heerlijk winterdekbed. De dekbedden maak je eenvoudig aan elkaar vast met klittenband.

De TOG-waarde van het zomerdekbed is 3.2 en de twee dekbedden samen is TOG-waarde 4. Het is verkrijgbaar in twee verschillende formaten. Het is wasbaar in de wasmachine op 60 graden Celsius op een speciaal programma.

Voordelen

 • 2 dekbedden voor het hele jaar
 • Wasbaar in wasmachine op 60 graden Celsius op een speciaal programma
 • Materiaal
 • Vulling
 • Warmte
Beste prijs op BOL.com

#5
Zomer -Baby-kinderdekbed - Katoen - 100x135cm

Dit zachte dekbed voor in de zomer is gemaakt van een 100 procent Percal katoen tijk en een 100 procent katoenen vulling. Het dekbed is lekker dun en ideaal voor een warme zomer. Het is luchtdoorlatend en vocht absorberend, waardoor er een prettig slaapklimaat ontstaat.

Het dekbed is hypoallergeen en kan gewassen worden in de wasmachine op 40 graden Celsius. Je kan het in de wasdroger drogen. De afmeting is 100 cm bij 135 cm en het weegt maar 200 gram. Het valt dan ook heerlijk om het lichaam.

Voordelen

 • Gemaakt van 100 procent katoen
 • Wasbaar in de wasmachine op 40 graden Celsius en kan in de droger
 • Materiaal
 • Vulling
 • Warmte
Beste prijs op BOL.com

Wat is een dekbed voor baby?

Een dekbed voor baby is een dekbed geschikt voor kindjes vanaf 2 jaar. Tegen die tijd ontgroeit jouw kindje het ledikantje en wordt de slaapzak misschien ook wat krap. Jouw kleine baby is nu wat ouder en mag ook onder een dekbed slapen.

Een dekbed voor een baby is vooral niet te warm. Je wil dat jouw kindje lekker warm slaapt, maar op die leeftijd zijn kindjes nog niet zo goed in het koppelen van de warmte aan het dekbed, en ze slaan het dekbed dan ook niet van zich af als ze het te warm krijgen.

Een dekbed voor een baby heeft een hoge warmteklasse. Je kan ook kijken naar de TOG-waarde. Je weet dan zeker dat jouw baby het niet te warm gaat krijgen en dan kan jouw baby ook veilig onder een heerlijk dekbed slapen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een dekbed voor baby?

Bij het kopen van een dekbed voor baby dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Maat

Normaal maakt het niet heel veel uit als het dekbed iets kleiner of groter is dan het bed of het matras. Bij een dekbed voor baby is dat een heel ander verhaal. Dan moet het dekbed echt precies in het bedje passen. Je wil namelijk niet dat er te veel deken is en je wil de deken goed in kunnen stoppen.

Certificeringen

Je wil natuurlijk een kinderdekbed dat veilig is en voldoet aan alle Europese standaarden. Een betrouwbaar certificaat daarvoor is een OEKO-TEX certificering. Het Nomite certificaat wordt uitgegeven voor dons. De dons is dan behandeld en huisstofmijtvrij. Het Traumpass certificaat is een kwaliteitskeurmerk voor dons.

Waar je ook naar dient te kijken is de warmteklasse en, als het staat aangegeven, de TOG-waarde. Je wil namelijk niet dat jouw kindje het te warm krijgt. De warmteklasse wordt aangegeven met een cijfer tussen de 1 en de 4.

Warmteklasse 4 is dan het koelste en warmteklasse 1 de warmste. Jij wil een koel dekbed kiezen voor jouw kindje. Je kan beter een extra dikke pyjama aantrekken of nog een lakentje opleggen, dan dat je kiest voor een te warm dekbed.

Allergie

Kies een dekbed voor een baby dat ventilerend is, vocht absorbeert, en dat hypoallergeen is. Het is ook wel prettig als je het dekbed gewoon in de wasmachine, het liefst op 60 graden Celsius of hoger, en in de droger kan gooien, maar dat ligt vooral aan het materiaal waarvan het gemaakt is.

Het beste materiaal voor een baby met allergie is toch katoen. Een synthetisch dekbed kan ook een goede optie zijn, als je het heet genoeg kan wassen.

Soorten

Een babydekbed wordt meestal gemaakt van katoen, dons of het is synthetisch. Een donzen dekbed kan je niet altijd wassen, en dat is met een babydekbed wel wenselijk. Katoen is dan vaak het beste. Je kan katoen meestal heet genoeg wassen, het is luchtdoorlaten en vocht absorberend, waardoor jouw baby veel gezonder en lekkerder slaapt.

De experts over de gevaren van een baby dekbed

Zoals eerder aangegeven, is een baby dekbed gevaarlijk voor kindjes onder de 2 jaar. Dat wordt niet zomaar geroepen, dat is gedegen onderbouwd.

Je hebt vast al van wiegendood gehoord, dat komt tegenwoordig gelukkig amper nog voor. De officiele benaming is SIDS, wat staat voor Sudden Infant Death Syndrome. De oorzaak is nog steeds onbekend, maar... Er is wel al wat over te zeggen.

Uit onderzoek lijkt het namelijk zo te zijn dat er defecten zijn in een deel van de hersenen dat het ademhalen en ontwaken uit de slaap regelt. Er zijn maatregelen die je kan nemen om de risico's te beperken. Je wil onder meer verstikkingsgevaar voorkomen. Een dekbed is zwaarder, gevuld en bewegelijk en erg zacht.

De kans dat jouw baby ademhalingsproblemen krijgt, is met een dekbed groter dan met een dekentje en lakentjes of gewoon een slaapzakje. Daarnaast kan jouw baby het ook te snel te warm krijgen met een dekbedje. Het hoofdje kan dan onder het dekbedje komen en voor oververhitting zorgen.

Kies dus echt pas voor een dekbed voor een baby wanneer jouw kindje daaraantoe is. Dat is rond de 2 jaar.

Baby slaapartikelen die worden afgeraden

Een baby dekbed is niet het enige slaapartikel voor baby's dat wordt afgeraden. Je wil eigenlijk niet dat er iets overbodigs in het babybedje ligt, en je wil ook niet het verkeerde beddengoed gebruiken. Je wil verstikkingsgevaar, ademhalingsproblemen of andere risico's voorkomen.

 • Dekbedden
 • Kussens
 • Losse dekens
 • Schapenvachten of andere vachten
 • Losse lakens
 • Losse slaapzakken of andere losse kleding
 • Knuffels, speeltjes of andere objecten
 • Stootranden

Veelgestelde vragen

Welke deken voor pasgeboren baby?

Volgens de Consumentenbond is het, ondanks veel onderzoek, nog steeds niet duidelijk welke deken nou echt het beste is voor jouw pasgeboren baby. Ze raden wel aan om te kiezen voor een luchtdoorlatende deken, die vocht reguleert, warm is, die je goed kan instoppen, en die in de wasmachine kan.

Je kan dan kiezen voor een wollen deken, een katoenen deken of een fleece deken. Fleece is hier dan wel een verzamelnaam voor allerhande kunststofdekens. Houd daarbij in het oog dat elke laag in het beddengoed, zorgt voor meer isolatie. Kijk dus altijd naar de TOG-waarde.

Waarom is een dekbed te warm voor een baby?

Wanneer jouw baby onder een dekbed ligt en het wordt te warm, dan kan er warmtestuwing ontstaan. Daarvan raakt jouw kindje oververhit. Een dekbed kan niet zo strak ingestopt worden en als jouw kindje dan veel beweegt in de slaap, dan kan het dekbed over het hoofdje terecht komen. Die combinatie zorgt voor verstikkingsgevaar.

De oververhitting is niet goed voor jouw baby en het risico op verstikking wordt daarmee nog eens vergroot. Je wil dus echt pas een dekbed voor jouw baby aanschaffen, wanneer jouw baby daar oud genoeg voor is. Dat is rond de 2 jaar.

Wat is beter voor baby dekbed of deken?

Een pasgeboren baby leg je onder een baby deken. Dat is beter dan een baby dekbed. Je kan de babydeken combineren met lakentjes en verschillende lagen in het beddengoed aanbrengen. Houdt daarbij de TOG-waarde van alle lagen in de gaten, en tel daar ook de TOG-waardes van de kleding van jouw baby bij op.

Een dekbed is geschikt voor een baby vanaf 2 jaar. Dan is het niet meer onveilig, is er minder kans op oververhitting of verstikkingsgevaar. Tot die leeftijd kan je het beste gewoon een babydeken gebruiken of een babyslaapzak. Met een babyslaapzak loop je voor een baby tot 2 jaar de minste risico's.

Onze favoriet

Ideale dekbed voor een gemiddelde warmte isolatie.en anti allergisch. De 4 seizoenen variant bestaat uit twee delen.

Beste prijs op BOL.com