Dekbed zonder overtrek: Vind hier de 5 beste dekbedden zonder overtrek van 2024
Er is waarschijnlijk niemand die het prettig vindt om het bed op te maken. Het is wel lekker om in een fris bed te kruipen. Voor behoorlijk wat mensen is het niet alleen een vervelend klusje, maar heel erg lastig. Door lichamelijke beperkingen, pijntjes en kwaaltjes, of om welke andere reden dan ook.
Een dekbed zonder overtrek kan dan een wereld van verschil maken. Minder was, minder gedoe met opvouwen, en het dekbed zo op bed leggen, zonder dat er een overtrek nodig is. Wanneer mensen moeite hebben met hun bed opmaken, biedt een dekbed zonder overtrek een verlichting.
Er zullen nu ook mensen zijn die even hun neus ophalen. Dat klinkt toch helemaal niet fris? Maar daarom is een dekbed zonder overtrek nou juist zo fijn. Een degelijk en goed dekbed zonder overtrek kan je namelijk gewoon in de wasmachine en droger doen. Je kan het dus net zo vaak verschonen als dat je een overtrek zou wassen.
Daardoor is al jouw beddengoed iedere keer weer helemaal fris, wat ook veel beter is voor jouw gezondheid. Schimmels, bacterien en huisstofmijt krijgen veel minder kans om te groeien. Jouw dekbed gaat niet naar zweet stinken, en je kruipt elke avond in een heerlijk bedje en slaapt als een roosje.
Het is dan wel handig als je weet waar je op dient te letten wanneer je een dekbed zonder overtrek nodig hebt. Er is zoveel te krijgen, en jij wil wel een goede aankoop doen. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om het beste dekbed zonder overtrek te kiezen, en je kan in een weg door en bestellen.
Wat zijn de beste dekbedden zonder overtrek?
Wat is een dekbed zonder overtrek?
Een dekbed zonder overtrek is precies wat het zegt dat het is. Een dekbed waarbij je geen overtrek nodig hebt. Jouw oude dekbed heeft beddengoed nodig om het fris en goed te houden. Als je het dekbed zonder overtrek gebruikt, dan wordt het onfris, want je stopt het niet in de wasmachine, en als dat wel kan, dan doe je dat waarschijnlijk niet iedere week.
De meeste dekbedden kan je namelijk niet zomaar in de wasmachine en droger gooien. Daardoor duurt het heel lang voor het weer fris is. Er zijn ook dekbedden die zelfs naar de stomerij moeten om schoon en fris te worden.
Daarom gebruik je een dekbedovertrek. Je kasten zijn voller, je hebt nog meer wasgoed en het opmaken van het bed kan een heel gedoe zijn. Met een dekbed zonder overtrek is dat allemaal verleden tijd. Je kan een dekbed zonder overtrek gewoon in de wasmachine en droger gooien. En daarna leg je het gewassen weer op bed.
Een dekbed zonder overtrek wordt ook wel een hoesloos dekbed, wasbaar dekbed, dekbed met vaste tijk en dekbed met vaste hoes genoemd. Hoesloze dekbedden zijn zeer populair in zorginstellingen, het ziekenhuis, voor op de camping, en in hotels.
Dit komt onder meer door het gemak, de anti-allergische werking, verschillende prints, verschillende kleuren, de duurzame eigenschappen, en omdat de meeste wasbare dekbedden op een hoge temperatuur in de wasmachine gewassen kunnen worden.
Een dekbed zonder overtrek is eigenlijk een dekbedovertrek, een sprei en een deken in 1. Die je vaak het hele jaar door kan gebruiken en waardoor het bed opmaken op eens een super snel klusje wordt.
Waar moet je op letten bij het kopen van een dekbed zonder overtrek?
Bij het kopen van een dekbed zonder overtrek dien je vooral op de volgende dingen te letten:
Het is logisch dat je naar het formaat van het dekbed zonder overtrek kijkt. Het moet natuurlijk fijn op jouw bed passen, je wil er lekker onder kunnen liggen, maar je wil het ook in jouw wasmachine kunnen wassen.
Heb je een tweepersoonsbed en een kleine wasmachine, dan kan je het hoesloos dekbed misschien niet zelf wassen. En dat is nou juist wel waarom een wasbaar dekbed zonder overtrek zo handig maakt.
Je kan er dan voor kiezen om twee eenpersoons hoesloze dekbedden te nemen, zodat het wel in jouw wasmachine en droger past.
Design
Er zijn hoesloze dekbedden in allemaal verschillende kleuren en verschillende prints te krijgen. Een drukke print kan nu heel leuk zijn en bij jouw slaapkamer passen, maar een dekbed zonder overtrek gaat behoorlijk lang mee, en dan kan het opeens volgend jaar niet meer leuk zijn.
Het is dus aan te raden om een neutrale kleur en print te kiezen, waarvan je zeker weet dat je er een hele lange tijd tegenaan wil kijken. Anders ga je alsnog een dekbedovertrek nodig hebben, en dan wordt het opmaken van het bed weer een heel gedoe.
Wasbaarheid
Een dekbed zonder overtrek hoort altijd een wasbaar dekbed te zijn en het liefst op een hoge temperatuur. Anders blijft het niet fris en schoon in jouw bed, en ga je alsnog een dekbed overtrek nodig hebben. Dat het dekbed een vaste hoes heeft, is juist het handige aan een dekbed zonder overtrek.
Juist omdat een dekbed zonder overtrek in de wasmachine en droger kan, en meestal op een hoge temperatuur gewassen en gedroogd kan worden, zijn deze dekbedden zo populair in zorginstellingen, voor op de camping, in hotels of in het ziekenhuis. Het is namelijk praktisch en hygienisch.
Warmteklasse
De warmteklasse van een dekbed bepaalt eigenlijk in welke seizoenen jij het dekbed kan gebruiken. Dat geldt ook bij een dekbed zonder overtrek. Warmteklasse 1 is dan het warmste en warmteklasse 4 is dan het koelste. Als je een dekbed voor het hele jaar zoekt, dan kies je voor warmteklasse twee.
Houdt er rekening mee dat een dekbed zonder overtrek koeler is dan een dekbed met overtrek. Dat zijn namelijk al meer lagen, en hoe meer lagen, des te meer het isoleert, en des te warmer het dekbed dus ook is.
De wetenschappelijke voordelen van een goed dekbed zonder overtrek
Wanneer je slaapt, dan zakt jouw lichaamstemperatuur. In de winter lig je dan onder een warme, isolerende deken, en zal jouw lichaamstemperatuur niet zo ver zakken. In de zomer is dat een heel ander verhaal. Dan slapen mensen het liefste zonder deken of met alleen een laken. Maar dat heeft een negatief effect op jouw lichaamstemperatuur in de nacht.
Doordat je het koud krijgt, slaap je minder diep. Met een goed dekbed lig je in een klein microklimaat. In de winter, maar ook in de zomer. Zonder dat je last krijgt van transpiratie of dat je het te koud of te warm krijgt, en het wel warm genoeg hebt.
Een dekbed zorgt voor gewicht op jouw lichaam tijdens het slapen. Je voelt je veiliger en geborgen en slaapt dus ook veel dieper. Op dat moment maakt jouw lichaam serotonine, het gelukshormoon, en melatonine, het slaaphormoon, aan. Een verzwaringsdeken versterkt dit nog wat meer.