Elektrisch deken: Vind hier de 5 beste elektrische dekens van 2024

Voor veel mensen is niets zo vervelend als in een koud bed kruipen of wakker worden van de kou in de nacht. In plaats van de verwarming hoog te laten staan, wat natuurlijk flink kan oplopen in de stookkosten, is een elektrische deken een veel beter idee. 

Die zijn namelijk energiezuinig en verbruiken minimale energie, maar houden jouw bedje wel de hele nacht lekker warm. Je slaapt dan een heel stuk beter en wordt niet wakker van de kou. Je kan de elektrische deken aanzetten voor je naar bed gaat en in een heerlijk warm bedje kruipen. 

Jouw beddengoed is dan ook warm. Zeker als je het snel koud hebt, is een elektrische deken een hele fijne oplossing. Heb je alleen last van koude voeten? Ook dan kan een elektrische deken bij jouw voeten een oplossing zijn om van die vervelende koude voeten af te komen. 

Er zijn allerhande soorten elektrische dekens te krijgen, met verschillende functies. Met een timer, zones, super zacht en comfortabel, als hoeslaken of als losse deken. Het kan dan lastig zijn om de beste elektrische deken voor jou te kiezen. 

Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om de beste elektrische deken voor jou te kiezen. Je weet dan precies waar je op moet letten. In de top 5 vind je de 5 beste elektrische dekens en je kan meteen de beste elektrische deken voor jou kiezen en bestellen. Je hoeft zelf niet eens meer te zoeken.

Wat zijn de beste elektrische dekens?

Onze favoriet

Deze lekkere, zachte bovendeken heeft 9 warmtestanden, met een smarttimer die uitschakelt na 180 minuten of bij oververhitting.

 • Maat
 • Veiligheid
 • Comfort

2e beste keuze

Deze zachte elektrische deken heeft 3 warmtestanden en schakelt automatisch uit na 180 minuten.

 • Maat
 • Veiligheid
 • Comfort

3e beste keuze

Deze elektrische deken gebruik je als onderdeken en heeft 3 warmtestanden, met automatische uitschakeling.

 • Maat
 • Veiligheid
 • Comfort

Op deze pagina:

Waar zijn de beste elektrische dekens op getest?

De beste elektrische dekens worden geselecteerd op basis van hun maat, veiligheid en comfort. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste elektrische dekens worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
DistinQ Elektrische Bovendeken 160x120 cm - 160Watt - Automatische Uitschakeling - Oververhittingsbescherming - 9 Standen - Warmtedeken - Donker Grijs

Deze lekkere, zachte bovendeken heeft 9 warmtestanden, met een smarttimer die uitschakelt na 180 minuten of bij oververhitting. Je kan de bedrading makkelijk verwijderen en de deken op de hand wassen. De deken is gemaakt van ultrasoft fleece. 

De maximale temperatuur is rond de 38 graden Celsius en voorkomt oververhitting. De afmeting is 160 cm bij 120 cm en is ook verkrijgbaar in tweepersoons uitvoering. Het is ook te gebruiken als voetendeken of benenwarmer. Het snoer is 240 cm lang. 

Voordelen

 • Voorkomt oververhitting
 • Schakelt automatisch uit na 180 minuten of bij oververhitting
 • Maat
 • Veiligheid
 • Comfort
Beste prijs op BOL.com

#2
Auronic Elektrische Warmtedeken - 1 Persoons - 3 Standen - met Timer - 160 x 120cm - Antraciet

Deze zachte elektrische deken heeft 3 warmtestanden en schakelt automatisch uit na 180 minuten. De deken heeft ook een oververhittingsbeveiliging. Het is gemaakt van zachte, ademende flanel en kan op de hand gewassen worden. 

De warmtestanden worden getoond op een led-verlicht scherm en zitten tussen de 53 en 65 graden Celsius. De elektrische deken is two-tone gekleurd en aan beide zijdes te gebruiken. Het bedieningspaneel kan losgekoppeld worden en het snoer is 2.4 meter. 

Voordelen

 • Two-tone gekleurd
 • Automatische uitschakeling en oververhittingsbeveiliging
 • Maat
 • Veiligheid
 • Comfort
Beste prijs op BOL.com

#3
Medisana HU 665 Wasbare Elektrische Onderdeken

Deze elektrische deken gebruik je als onderdeken en heeft 3 warmtestanden, met automatische uitschakeling na 180 minuten en bij oververhitting. Het bedieningspaneel kan je loskoppelen en je kan de deken op de hand wassen. 

De afmeting is 80 cm bij 150 cm en de lengte van het snoer is 150 cm. De deken is gemaakt van OEKO-TEX gecertificeerd polyester. De deken heeft 10 minuten nodig om op te warmen. Je krijgt 3 jaar garantie op deze elektrische onderdeken. 

Voordelen

 • 3 warmtestanden 
 • Schakelt automatisch uit na 180 minuten en bij oververhitting
 • Maat
 • Veiligheid
 • Comfort
Beste prijs op BOL.com

#4
Inventum HB180G - Elektrische omslagdeken - 180x130 cm - Grijs

Deze elektrische omslagdeken heeft 9 warmtestanden en na ongeveer 3 uur schakelt de deken vanzelf uit, ook bij oververhitting. De schakelaar is afneembaar en de deken kan gewassen worden in de wasmachine op 30 graden Celsius. De deken is gemaakt van hele zachte fleece. 

De afmeting is 180 cm bij 130 cm en het snoer is 230 cm. Lees goed de wasvoorschriften. De deken is OEKO-TEX gecertificeerd en je krijgt er 5 jaar garantie op. Deze elektrische deken heeft ongeveer 30 minuten nodig om op te warmen. 

Voordelen

 • Wasbaar in de wasmachine, lees de wasvoorschriften goed door
 • Met 5 jaar garantie
 • Maat
 • Veiligheid
 • Comfort
Beste prijs op BOL.com

#5
Relave Elektrische Warmtedeken - Bovendeken - 1 Persoons - 3 Standen - Met Timer - 160 x 120 cm - Bruin

Relave Elektrische Warmtedeken is een luxe en comfortabel verwarmingsdeken ontworpen om uw slaapervaring te verbeteren. Het is ontworpen om u te voorzien van maximale warmte en comfort, terwijl u rustig slaapt. Met een afmeting van 160 x 120 cm is het geschikt voor één persoon en past het perfect op een eenpersoonsbed of kan het worden gebruikt als bovendeken voor extra warmte. De warmtedeken heeft 3 verschillende warmtestanden, zodat u gemakkelijk de gewenste temperatuur kunt instellen en de timerfunctie stelt u in staat om de deken automatisch uit te schakelen na 1 tot 9 uur, afhankelijk van uw voorkeur. De warmtedeken is gemaakt van zachte en hoogwaardige materialen, waardoor het heerlijk zacht en comfortabel aanvoelt. De bruine kleur voegt een vleugje warmte toe aan elke slaapkamerinrichting en het product is gecertificeerd door CE en RoHS. Geniet van de warmte en het comfort van de Relave Elektrische Warmtedeken en krijg de perfecte nachtrust die u verdient.

 • Maat
 • Veiligheid
 • Comfort
Beste prijs op BOL.com

Wat is een elektrisch deken?

Een elektrische deken wordt ook wel een verwarmingsdeken genoemd. In de deken zitten verwarmde draden of verwarmingselementen. En tussen het stopcontact en de elektrische deken zit een temperatuurcontrole-unit, waarmee je de temperatuur kan bepalen. 

Op de meeste elektrische dekens ga je liggen, in plaats van dat je eronder ligt. Het ligt op jouw matras met daarbovenop een onderlaken of hoes en daarop lig jij, met een gewone deken over jou heen. Er zijn ook elektrische dekens die je op jouw beddengoed legt. Deze zijn niet bedoeld om onder te slapen, maar alleen om het bed op te warmen. Zodra je gaat slapen haal je deze weg. 

Deze elektrische bovendeken kan je ook gebruiken als je op de bank zit en het koud hebt. Je kan dan ook kiezen voor een elektrische omslagdeken. Die zijn alleen bedoeld om jouw bovenlichaam warm te houden en kan je bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon gebruiken. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische deken?

Bij het kopen van een elektrische deken dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Temperatuurbeveiliging

De temperatuurbeveiliging zorgt ervoor dat de elektrische deken niet warmer wordt dan waarop jij de temperatuur instelt. Je wil het ook weer niet te warm hebben en oververhit raken. Dat is ongezond en kan zelfs onveilig zijn. 

Fast heat

Vergeet jij om de elektrische deken een tijdje voor je naar bed gaat aan te zetten, dan kan je met een fast heat functie er toch voor zorgen dat jouw bedje snel lekker warm is. Je hoeft dan niet alsnog in een koud bed te gaan liggen. 

Zoneverwarming

Sommige elektrische dekens hebben zones die je apart kan verwarmen. Heb jij bijvoorbeeld alleen last van koude voeten, en wil je alleen jouw voeten verwarmd hebben, dan kan je die zone instellen om te verwarmen en de rest van de deken blijft dan koel. 

Warmtestanden

De meeste elektrische dekens hebben meerdere warmtestanden. Je kan dan zelf bepalen hoe warm je het wil hebben in bed. De een heeft het sneller warm dan een ander, en sommige nachten zijn ook kouder dan andere nachten. Met warmtestanden krijg je het in ieder geval nooit te warm in jouw bedje. 

Onderhoud

Wanneer je een elektrische deken veel gebruikt, dan is het fijn als je deze ook kan wassen in de wasmachine. Kijk daarom altijd even goed naar hoe je de elektrische deken moet onderhouden. Je blijft dan altijd in een lekker fris bedje slapen. 

Materiaal

Elektrische dekens worden doorgaans gemaakt van katoen, teddy of polyester. Het ligt aan jouw persoonlijke voorkeuren welk materiaal het beste bij jou past. Polyester is duurzaam en neemt vocht goed op, maar ademt weer minder goed en voelt stugger aan. 

Katoen neemt vocht goed op en is ademend, maar koelt sneller af en is schimmelgevoelig. Teddy houdt de warmte goed vast, maar lichaamsvocht ook. Die moet je dus vaker wassen en het heeft meer tijd nodig om te drogen. 

Tips voor je elektrische deken

Je wil jouw elektrische deken natuurlijk wel op een veilige manier gebruiken. De elektrische dekens tegenwoordig zijn hartstikke veilig, maar als jij de deken fout gebruikt, dan kan dat toch gevaarlijk zijn. 

 • Zorg dat je altijd de stekker uit het stopcontact haalt als je de deken niet gebruikt. 
 • Je wil de elektrische deken nooit opvouwen, maar juist oprollen. Je voorkomt dan dat de draden breken, waardoor er kortsluiting kan ontstaan. 
 • Na 5 jaar is het tijd om jouw elektrische deken te vervangen, ook als deze nog naar behoren werkt. 
 • Zorg dat er een rookmelder is geplaatst in de ruimte waar je de elektrische deken gebruikt. 
 • Zet de deken op een lagere stand als je gaat slapen. 
 • Houd je aan de onderhouds- en wasvoorschriften, zodat de elektrische deken lang meegaat en niet slijt. 

Veiligheidssysteem elektrische dekens

Elektrische dekens moeten voldoen aan allerhande voorschriften, wet- en regelgeving. Allemaal om een elektrische deken zo veilig mogelijk te maken. Je hoeft je tegenwoordig dan ook nog amper druk te maken dat een elektrische deken niet veilig zou zijn. 

Daar heb jij natuurlijk zelf ook een verantwoordelijkheid in, maar de fabrikanten nog meer. Die hebben dan ook van alles bedacht om een elektrische deken zo veilig mogelijk te maken. 

 • Veel elektrische dekens hebben een dubbel beveiligingssysteem waardoor de deken uitschakelt bij oververhitting of de temperatuur zelf aanpast. Dit wordt ook wel eens thermobeveiliging genoemd. Na 3 uur schakelt de deken dan ook zelf uit, waardoor je met een gerust hart in slaap kan vallen. 
 • De meeste elektrische dekens zijn voorzien van het GS-keurmerk. Dit staat voor een veilig product dat vrij is van schadelijke stoffen, waarvan de bedrading niet breekt en alleen wordt voorzien van betrouwbare elektronica. Dit keurmerk wordt aangegeven als TÜV SUD.

Veelgestelde vragen

Wat kost een elektrische deken aan stroom?

Met de steeds veranderende elektriciteitskosten is het lastig om te zeggen wat een elektrische deken precies aan stroom kost. Dit ligt onder meer aan jouw stroomleverancier, hoeveel kWh de elektrische deken verbruikt en hoe lang jij deze aanzet. 

Je kan dit zelf berekenen. Wanneer een elektrische deken 60 watt per uur verbruikt, dan is dit 0,06 kWh. Kijk vervolgens wat jij per kWh betaalt aan elektriciteit en hoeveel uur achter elkaar je de deken aan laat staan. Je weet dan precies wat een elektrische deken aan stroom kost. 

Kan een elektrische deken in brand vliegen?

Elektrische dekens worden tegenwoordig hartstikke veilig gemaakt en kunnen dus niet zomaar in brand vliegen, maar dan dien jij er wel ook op de juiste manier mee om te gaan. Zo mag je een elektrische deken niet opvouwen en moet je deze oprollen, om te voorkomen dat bedrading breekt, waardoor kortsluiting kan ontstaan. 

Je dient een elektrische deken ook op tijd te vervangen. Gemiddeld gaat een elektrische deken 5 jaar mee. Door het jarenlange gebruik slijt de bedrading en kan er ook kortsluiting ontstaan. Je dient je ook altijd aan de wasvoorschriften te houden. 

Waar leg je een elektrische deken?

Waar je een elektrische deken legt, is afhankelijk van het type elektrische deken dat jij kiest. Een elektrische onderdeken leg je op het matras, onder de matrashoes. Een elektrische bovendeken leg je op jouw beddengoed of op jouw gewone deken. 

Een elektrische omslagdeken hoef je nergens neer te leggen, maar kan je lekker om jouw schouders slaan. Deze dekens zijn vooral bedoeld om het bovenlichaam te verwarmen. Een elektrische bovendeken kan je ook op de bank gebruiken en om jou heenslaan. 

Onze favoriet

Deze lekkere, zachte bovendeken heeft 9 warmtestanden, met een smarttimer die uitschakelt na 180 minuten of bij oververhitting.

Beste prijs op BOL.com