Elektrisch deken: Vind hier de 5 beste elektrische dekens van 2024
Voor veel mensen is niets zo vervelend als in een koud bed kruipen of wakker worden van de kou in de nacht. In plaats van de verwarming hoog te laten staan, wat natuurlijk flink kan oplopen in de stookkosten, is een elektrische deken een veel beter idee.
Die zijn namelijk energiezuinig en verbruiken minimale energie, maar houden jouw bedje wel de hele nacht lekker warm. Je slaapt dan een heel stuk beter en wordt niet wakker van de kou. Je kan de elektrische deken aanzetten voor je naar bed gaat en in een heerlijk warm bedje kruipen.
Jouw beddengoed is dan ook warm. Zeker als je het snel koud hebt, is een elektrische deken een hele fijne oplossing. Heb je alleen last van koude voeten? Ook dan kan een elektrische deken bij jouw voeten een oplossing zijn om van die vervelende koude voeten af te komen.
Er zijn allerhande soorten elektrische dekens te krijgen, met verschillende functies. Met een timer, zones, super zacht en comfortabel, als hoeslaken of als losse deken. Het kan dan lastig zijn om de beste elektrische deken voor jou te kiezen.
Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om de beste elektrische deken voor jou te kiezen. Je weet dan precies waar je op moet letten. In de top 5 vind je de 5 beste elektrische dekens en je kan meteen de beste elektrische deken voor jou kiezen en bestellen. Je hoeft zelf niet eens meer te zoeken.
Wat zijn de beste elektrische dekens?
Wat is een elektrisch deken?
Een elektrische deken wordt ook wel een verwarmingsdeken genoemd. In de deken zitten verwarmde draden of verwarmingselementen. En tussen het stopcontact en de elektrische deken zit een temperatuurcontrole-unit, waarmee je de temperatuur kan bepalen.
Op de meeste elektrische dekens ga je liggen, in plaats van dat je eronder ligt. Het ligt op jouw matras met daarbovenop een onderlaken of hoes en daarop lig jij, met een gewone deken over jou heen. Er zijn ook elektrische dekens die je op jouw beddengoed legt. Deze zijn niet bedoeld om onder te slapen, maar alleen om het bed op te warmen. Zodra je gaat slapen haal je deze weg.
Deze elektrische bovendeken kan je ook gebruiken als je op de bank zit en het koud hebt. Je kan dan ook kiezen voor een elektrische omslagdeken. Die zijn alleen bedoeld om jouw bovenlichaam warm te houden en kan je bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon gebruiken.
Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische deken?
Bij het kopen van een elektrische deken dien je vooral op de volgende dingen te letten:
Temperatuurbeveiliging
De temperatuurbeveiliging zorgt ervoor dat de elektrische deken niet warmer wordt dan waarop jij de temperatuur instelt. Je wil het ook weer niet te warm hebben en oververhit raken. Dat is ongezond en kan zelfs onveilig zijn.
Fast heat
Vergeet jij om de elektrische deken een tijdje voor je naar bed gaat aan te zetten, dan kan je met een fast heat functie er toch voor zorgen dat jouw bedje snel lekker warm is. Je hoeft dan niet alsnog in een koud bed te gaan liggen.
Zoneverwarming
Sommige elektrische dekens hebben zones die je apart kan verwarmen. Heb jij bijvoorbeeld alleen last van koude voeten, en wil je alleen jouw voeten verwarmd hebben, dan kan je die zone instellen om te verwarmen en de rest van de deken blijft dan koel.
Warmtestanden
De meeste elektrische dekens hebben meerdere warmtestanden. Je kan dan zelf bepalen hoe warm je het wil hebben in bed. De een heeft het sneller warm dan een ander, en sommige nachten zijn ook kouder dan andere nachten. Met warmtestanden krijg je het in ieder geval nooit te warm in jouw bedje.
Onderhoud
Wanneer je een elektrische deken veel gebruikt, dan is het fijn als je deze ook kan wassen in de wasmachine. Kijk daarom altijd even goed naar hoe je de elektrische deken moet onderhouden. Je blijft dan altijd in een lekker fris bedje slapen.
Materiaal
Elektrische dekens worden doorgaans gemaakt van katoen, teddy of polyester. Het ligt aan jouw persoonlijke voorkeuren welk materiaal het beste bij jou past. Polyester is duurzaam en neemt vocht goed op, maar ademt weer minder goed en voelt stugger aan.
Katoen neemt vocht goed op en is ademend, maar koelt sneller af en is schimmelgevoelig. Teddy houdt de warmte goed vast, maar lichaamsvocht ook. Die moet je dus vaker wassen en het heeft meer tijd nodig om te drogen.
Tips voor je elektrische deken
Je wil jouw elektrische deken natuurlijk wel op een veilige manier gebruiken. De elektrische dekens tegenwoordig zijn hartstikke veilig, maar als jij de deken fout gebruikt, dan kan dat toch gevaarlijk zijn.
- Zorg dat je altijd de stekker uit het stopcontact haalt als je de deken niet gebruikt.
- Je wil de elektrische deken nooit opvouwen, maar juist oprollen. Je voorkomt dan dat de draden breken, waardoor er kortsluiting kan ontstaan.
- Na 5 jaar is het tijd om jouw elektrische deken te vervangen, ook als deze nog naar behoren werkt.
- Zorg dat er een rookmelder is geplaatst in de ruimte waar je de elektrische deken gebruikt.
- Zet de deken op een lagere stand als je gaat slapen.
- Houd je aan de onderhouds- en wasvoorschriften, zodat de elektrische deken lang meegaat en niet slijt.
Veiligheidssysteem elektrische dekens
Elektrische dekens moeten voldoen aan allerhande voorschriften, wet- en regelgeving. Allemaal om een elektrische deken zo veilig mogelijk te maken. Je hoeft je tegenwoordig dan ook nog amper druk te maken dat een elektrische deken niet veilig zou zijn.
Daar heb jij natuurlijk zelf ook een verantwoordelijkheid in, maar de fabrikanten nog meer. Die hebben dan ook van alles bedacht om een elektrische deken zo veilig mogelijk te maken.
- Veel elektrische dekens hebben een dubbel beveiligingssysteem waardoor de deken uitschakelt bij oververhitting of de temperatuur zelf aanpast. Dit wordt ook wel eens thermobeveiliging genoemd. Na 3 uur schakelt de deken dan ook zelf uit, waardoor je met een gerust hart in slaap kan vallen.
- De meeste elektrische dekens zijn voorzien van het GS-keurmerk. Dit staat voor een veilig product dat vrij is van schadelijke stoffen, waarvan de bedrading niet breekt en alleen wordt voorzien van betrouwbare elektronica. Dit keurmerk wordt aangegeven als TÜV SUD.