Ergonomisch kussen: Vind hier de 5 beste ergonomische kussens van 2024

Een goed ergonomisch kussen zorgt ervoor dat jij de juiste slaaphouding krijgt. Er zijn ergonomische kussens voor rug- en zijslapers. Een goed hoofdkussen is essentieel voor een goede nachtrust. En met een goede nachtrust zorg jij voor jouw lichamelijke en mentale gezondheid.

Wat een goed ergonomisch kussen voor jou is, hangt onder meer af van de ondersteunende werking voor de nek en het hoofd. Als je dan niet weet waar je op moet letten, waar je naar moet kijken, en wat dan een goede kwaliteit ergonomische kussens zijn, dan ga je ook niet beter ervan slapen.

Er zijn allerhande ergonomische kussens te krijgen, en dat kan het heel lastig maken om er eentje te kiezen die goed bij jou en jouw lichaam past. Zeker wanneer je lichamelijke klachten hebt, wil je een goede aankoop doen.

Of je nou voor een ergonomisch kussen kijkt, omdat je een slechte nachtrust hebt, omdat je last hebt van jouw nek en schouders, of omdat je gewoon op een zo gezond mogelijke manier wil slapen, met de informatie hieronder kan jij het beste en juiste ergonomische kussen voor jou vinden.

Wat zijn de beste ergonomische kussens?

Onze favoriet

Dit Best Life hoofdkussen Guna brengt je wervelkolom in een neutrale houding waardoor je eenvoudig in de juiste slaappositie terecht komt. 

 • Ondersteuningsniveau
 • Comfort
 • Kwaliteit

2e beste keuze

Sleep Comfy is hier om uw vervelende pijntjes en kwalen te herstellen met onze Memory Foam-technologie. Omdat we vinden dat iedereen een comfortabele nachtrust verdient.

 • Ondersteuningsniveau
 • Comfort
 • Kwaliteit

3e beste keuze

Heb je er ooit over nagedacht waarom je je zo uitgeput voelt als je 's ochtends opstaat? De hoofdkussens, ontworpen en ontwikkeld door Sleep Comfy.

 • Ondersteuningsniveau
 • Comfort
 • Kwaliteit

Op deze pagina:

Waar zijn de beste ergonomische kussens op getest?

De beste ergonomische kussens worden geselecteerd op basis van hun ondersteuningsnivea, comfort en kwaliteit. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste ergonomische kussens worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Best Life Hoofdkussen Nekklachten

Het BL-Comfort Foam traagschuim, waar dit ergonomisch hoofdkussen van gemaakt is, is luchtdoorlatend en zorgt voor langdurig comfort. Het vormt zich naar jouw lichaam, en is geschikt voor elke slaaphouding.

De warmte wordt snel afgevoerd door het kussen, en je kan de afneembare hoes, die ook ventilerend werkt, wassen tot 30 graden Celsius. Je krijgt ook een e-book bij dit ergonomisch hoofdkussen waarin nog meer tips voor een goede nachtrust staan.

Voordelen

 • Lekker fris en koel dankzij luchtdoorlatend traagschuim vulling

 • Afneembare en wasbare hoes

 • Ondersteuningsniveau
 • Comfort
 • Kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#2
Sleep Comfy Neksteun Traagschuim Serie

Dit Sleepy Comfy ergonomisch hoofdkussen biedt ondersteuning met een wave van 14 cm hoog en een van 12 cm hoog. Het speciale traagschuim is het resultaat van jarenlange, innovatieve ontwikkeling. De buitenhoes is afneembaar en wasbaar bij maximaal 40 graden Celsius.

De buitenhoes is ook nog eens ultrazacht, zodat jij heerlijk lekker slaapt en wakker wordt. Het kussen corrigeert jouw slaaphouding en vormt zich naar jouw lichaam. Daarmee verlicht en voorkom je lichamelijke klachten.

Voordelen

 • Bevat waves in twee afmetingen

 • Afneembare en wasbare buitenhoes

 • Ondersteuningsniveau
 • Comfort
 • Kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#3
Sleep Comfy Hoofdkussen Nekklachten

Dit lijkt een gewoon kussen, maar het is een ergonomisch hoofdkussen, in eerste instantie ontwikkeld voor hotels, is het nu beschikbaar voor iedereen. De vulling is uitneembaar en je kan zelf de dikte bepalen. Het is dus geschikt voor elke slaaphouding.

Het is gemaakt van vochtafvoerend materiaal, wat zweten tegen gaat. Het is ook hypoallergeen, en voorkomt allergische reacties. De geventileerde vezels en de luchtdoorlatende hoes, zorgen ervoor dat je heerlijk fris en koel slaapt. Deze ergonomische hoofdkussens kunnen in de wasmachine en droger.

Voordelen

 • Vorm van gewoon kussen, maar is een orthopedisch hoofdkussen

 • Geventileerde vezels en luchtdoorlatende hoes voor een fris en koel kussen

 • Ondersteuningsniveau
 • Comfort
 • Kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#4
Sleep Comfy Hoofdkussen

Deze Premium Collection Boxkussens zijn ergonomische kussens en bieden een perfecte ondersteuning voor jouw hoofd en nek, en de schouders. Het voorkomt zweten, dankzij een uitstekende vochtregulatie. Het is ook geschikt voor alle type slapers.

De vulling is uitneembaar en je kan zelf bepalen hoe dik het kussen is, aan de hand van jouw slaaphouding en lichaamsbouw. De kussens en de hoezen zijn hypoallergeen en huisstofmijtwerend. De ademende rand zorgt voor extra verkoeling.

Voordelen

 • Luchtdoorlatend en vochtregulerend

 • Geschikt voor alle type slapers

 • Ondersteuningsniveau
 • Comfort
 • Kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#5
Ella Hoofdkussen Nekklachten

Het Ella® Hoofdkussen Nekklachten is een perfecte oplossing voor mensen die op zoek zijn naar een kussen dat ondersteuning biedt bij nekklachten. Het kussen heeft een afmeting van 40 x 60 cm en is gevuld met speciaal traagschuim/memory foam, dat zich perfect aanpast aan de contouren van uw hoofd en nek en zo zorgt voor optimale ondersteuning en comfort. De buitenhoes van het kussen is gemaakt van bamboe, waardoor het kussen niet alleen zacht en comfortabel is, maar ook ademend en hypoallergeen.

Dit orthopedische en ergonomische kussen is ontworpen om de juiste slaaphouding te bevorderen en nek- en schouderklachten te verminderen. Het kussen is geschikt voor mensen die op hun rug of zij slapen. Het is ook voorzien van een afneembare en wasbare kussensloop voor extra hygiëne en onderhoudsgemak.

Voordelen:

 • Ergonomisch en orthopedisch ontwerp

 • Ademende en hypoallergene buitenhoes

 • Ondersteuningsniveau
 • Comfort
 • Kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

Wat is een ergonomisch kussen?

Een ergonomisch kussen zorgt ervoor dat jouw hoofd ondersteund wordt, in een natuurlijke positie, en dat is in het verlengde van jouw wervelkolom. Bij een zijslaper is dat een rechte lijn, en bij rugslapers heeft de holle kromming van de nek ondersteuning nodig.

Het is dan ook belangrijk dat je kiest voor een ergonomisch kussen dat past bij jouw slaaphouding en jouw lichaamsbouw. Een ergonomisch kussen vult de ruimte tussen jouw nek en het matras op, en heeft een ondersteunende werking op jouw hoofd en nek, en zorgt dat jouw ruggenwervel in een neutrale houding ligt.

De ergonomische kussens worden meestal gemaakt met latex of een traagschuim vulling. Je hebt dan een stevig kussen dat de vorm behoudt en je hoeft je niet druk te maken dat het tijdens het slapen inzakt, zoals bij een normaal kussen vaak het geval is.

Waar moet je op letten bij het kopen van een ergonomisch kussen?

Bij het kopen van een ergonomisch kussen dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Steun

Alles draait om de steun die jouw hoofd en nek krijgen, en de juiste steun is dan ook erg belangrijk. Zo dient de vorm te passen bij jouw slaaphouding en wil je dat de dikte van het kussen geschikt is. Het kussen vult namelijk de ruimte tussen jouw nek en het hoofd, en het matras op.

Heb je brede schouders, dan zit er meer ruimte tussen jouw nek en het matras. Je wil dan kiezen voor een dik ergonomisch kussen. De dikte van het kussen zorgt er dan namelijk voor dat jouw wervelkolom in een rechte lijn ligt.

Als rugslaper wil je juist geen dikker kussen. Er zit maar weinig ruimte tussen jouw nek en het matras, en er hoeft dus minder opgevuld en ondersteund te worden. Je wil ook niet dat het kussen het hoofd omhoog duwt, waardoor de wervelkolom dan nog niet recht ligt.

Materiaal

Ergonomische kussens worden gemaakt van latex of traagschuim en ook wel in combinatie met dons.

Latex is eigenlijk het beste materiaal voor een ergonomisch kussen. Het behoudt de stevigheid gedurende de slaap, het voelt lekker zacht aan, en er is een goede ventilatie en vochtafvoer.

Traagschuim vulling neemt de vorm van het hoofd aan, dankzij druk en warmte. Doordat de druk dan goed verdeeld is, heb jij een comfortabel kussen. Tijdens het slapen, drukt het kussen verder in, maar gedurende de dag neemt het de oorspronkelijke vorm weer aan. Traagschuim ventileert minder goed dan latex, en kan op koude dagen ook wat hard zijn in het begin.

Als er dons gebruikt wordt in een ergonomisch kussen, dan is dat alleen als extra, maar niet als basis. Comfort gaat dan voor de ondersteuning, al kan je met meer vulling of het vouwen van een kussen, wel die ondersteuning ook krijgen. Voor een ergonomisch kussen is het niet ideaal.

Vorm

De vorm van een ergonomisch kussen is vooral afhankelijk van jouw slaaphouding. Rug- en zijslapers hebben dus andere vormen ergonomische kussens nodig.

Een ergonomisch kussen voor een rugslaper is minder dik en zorgt ervoor dat de holle kromming in de nek ondersteuning krijgt. Meestal is er een voorgevormde welving waar jij jouw hoofd lekker in kan leggen.

Bij een zijslaper is het belangrijk dat de ruimte tussen de nek en het matras zo wordt opgevuld, dat de ruggenwervel helemaal recht ligt. Het is belangrijk dat een ergonomisch kussen niet te hoog en niet te laag is. Brede schouders hebben een hoger kussen nodig. Gelukkig zijn deze vormen in verschillende diktes te krijgen.

Gebruiksgemak

Het is heel eenvoudig om een orthopedisch hoofdkussen te gebruiken. Je kijkt naar welk ergonomisch kussen geschikt is voor jou, jouw slaaphouding en jouw lichaamsbouw. Je doet een passende hoes om het ergonomisch hoofdkussen. Je legt jouw hoofd erop. En je gaat slapen.

Gebruik altijd een hoes om het ergonomisch kussen. Je kan een ergonomisch kussen niet echt wassen. Latex breekt af en gaat brokkelen, en ook traagschuim vulling kan je niet wassen. Heb je gekozen voor een ergonomisch kussen met Geltex, dan is ook hiervan wassen niet mogelijk.

Hoe gebruik je een ergonomisch kussen?

Hoe je ergonomische hoofdkussens gebruikt, is vooral afhankelijk van jouw slaaphouding. Je wil de ruimte tussen jouw nek en het hoofd, en jouw matras opvullen, zodat jouw hoofd, nek en schouders de juiste ondersteuning krijgen.

Wanneer jij een op jouw rug slaapt, dan heb je minder ruimte tussen jou en het matras, en dus ook minder ondersteuning nodig. Je wil dan een dunner ergonomisch gevormd kussen. Er zijn ook kussens die zich vormen naar jouw lichaam en geschikt zijn voor verschillende slaaphoudingen.

Of je nou op jouw zij, rug of buik slaapt, je wil dat jouw wervelkolom een neutrale houding heeft, en dat kan met de juiste slaaphouding. Een ergonomisch kussen zorgt ervoor dat jij die juiste slaaphouding aanneemt.

Kies het ergonomisch kussen dat bij jouw slaaphouding past, en leg het neer, leg je hoofd erop, en je zal heerlijk slapen.

Wat is de werking van een ergonomisch kussen?

Het gebruik van een ergonomisch kussen kan heel veel gezondheidsvoordelen hebben. Simpelweg doordat het voor een juiste slaapligging zorgt. Hierdoor word je uitgerust en fit wakker, wat al goed is voor jouw algehele gezondheid, maar het heeft nog meer positieve werkingen.

Het zorgt voor een goede lijn van de rugwervel, waardoor belangrijke en veel gebruikte spieren ontspannen en er geen druk op de wervels staat. Het bevordert ook de bloedsomloop, kan nekklachten voorkomen, en voorkomt pijntjes in jouw schouders en rug.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste kussen voor nekklachten?

Je kan kiezen uit drie soorten ergonomische kussens. Het ligt aan jouw persoonlijke voorkeuren welk ergonomisch kussen het beste hoofdkussen voor jou is. Lig je altijd op jouw rug tijdens het slapen, dan is een ander kussen geschikt, dan wanneer jij altijd op jouw zij ligt.

De meeste mensen bewegen en draain in hun slapen, en hun slaappositie kan dan veranderen. Er zijn ook ergonomische hoofdkussens die geschikt zijn voor alle slaaphoudingen. Dat is dan het beste kussen voor mensen die onrustig slapen.

Hoe lang gaat een ergonomisch kussen mee?

De meeste ergonomische kussens gaan ongeveer 3 jaar mee. Je gebruikt een hoofdkussen intensief. Er ligt iedere avond, een paar uur achter elkaar, gemiddeld zo'n 7 kilo op te draaien. Hoewel een goede hoes het kussen daartegen beschermt, zorgt het op de lange termijn evengoed voor slijtage.

Wat is de gezondste houding om te slapen?

Hoewel de meeste mensen niet op hun rug slapen, is dat wel de meest gezonde slaaphouding. Jouw nek, hoofd, ruggenwervel en schouders kunnen volledig ontspannen en in de juiste houding rusten.

Je kan door deze houding wel sneller gaan snurken en ook voor mensen met slaapapneu is het niet altijd de beste houding. Als je hierover twijfelt, raadpleeg dan altijd jouw huisarts.

Onze favoriet

Dit Best Life hoofdkussen Guna brengt je wervelkolom in een neutrale houding waardoor je eenvoudig in de juiste slaappositie terecht komt. 

Beste prijs op BOL.com