Hoofdkussen: Vind hier de 5 beste hoofdkussens van 2024

Wat is er nou fijner dan hartstikke moe zijn, klaar om naar bed te gaan, en dan je hoofd op een heerlijk comfortabel hoofdkussen te leggen. De ontspanning raakt je lijf meteen en voor je het weet ben je onderweg naar dromenland.

Ons hoofd is de hele nacht in aanraking met het hoofdkussen en dat is gemiddeld toch 8 uur per nacht. Het hoofdkussen zorgt er ook voor dat de rest van ons lichaam in een gezonde slaaphouding ligt. Een goed hoofdkussen zorgt er namelijk voor dat jouw ruggenwervel in een rechte lijn komt te liggen.

Dat is ook afhankelijk van jouw slaaphouding. Wat het beste hoofdkussen voor is, ligt aan jouw persoonlijke voorkeuren. Er zijn ontzettend veel soorten hoofdkussen. Groot en zacht, maar ook ergonomisch en veerkrachtig. Gemaakt van allerhande materialen en in diverse prijsklassen.

Om het beste hoofdkussen voor jou te kiezen, hoef je alleen maar verder te lezen. Je krijgt dan alle informatie die je nodig hebt om het beste kussen voor jou te kiezen. In de top 5 vind je de beste hoofdkussens, en je kan er meteen eentje kiezen en bestellen.

Wat zijn de beste hoofdkussens?

Onze favoriet

De ene kant van dit ergonomische hoofdkussen is geschikt voor zijslapers en de andere kant voor mensen die op hun rug slapen.

 • Hoogte
 • Stevigheid
 • Materiaal

2e beste keuze

Dit hoofdkussen is gemaakt van BL Comfort-foam traagschuim en geschikt voor zij- en rugslapers.

 • Hoogte
 • Stevigheid
 • Materiaal

3e beste keuze

Dit ergonomische hoofdkussen van BL Comfort-Foam heeft een hoog en laag gedeelte, waardoor het geschikt is voor rug en zij slapers.

 • Hoogte
 • Stevigheid
 • Materiaal

Op deze pagina:

Waar zijn de beste hoofdkussens op getest?

De beste hoofdkussens worden geselecteerd op basis van hun hoogte, stevigheid en materiaal. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste hoofdkussens worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Best Life Hoofdkussen Nekklachten

De ene kant van dit ergonomische hoofdkussen is geschikt voor zijslapers en de andere kant voor mensen die op hun rug slapen. Het is gemaakt van BL Comfort-Foam traagschuim en is luchtdoorlatend. Het vormt zich naar jouw hoofd en behoudt het volume.

De hoes is afneembaar en wasbaar in de wasmachine. Het is luchtdoorlatend en vochtregulerend. Je kan 30 dagen proefslapen en je krijgt er een gratis e-book bij met tips voor een betere nachtrust. Het hoofdkussen is 12 cm dik aan de ene zijde en 9 cm dik aan de andere zijde.

Voordelen

 • Geschikt voor rug- en zijslapers

 • Afneembare en wasbare tijk

 • Hoogte
 • Stevigheid
 • Materiaal
Beste prijs op BOL.com

#2
Best Life Hoofdkussen Slaapkamer

Dit hoofdkussen is gemaakt van BL Comfort-foam traagschuim en geschikt voor zij- en rugslapers. Je kan in je slaap draaien en woelen, terwijl jouw nek steeds de juiste ondersteuning krijgt. Het zorgt voor een optimale drukverlaging, is luchtdoorlatend en behoudt het volume.

Je kan 30 dagen proefslapen en krijgt twee jaar garantie. Het hoofdkussen is op het laagste punt 8 cm dik en op het hoogste punt 11,5 cm dik. Er zit een fijne uitsparing voor jouw nek, waardoor jij steeds de juiste ondersteuning krijgt.

Voordelen

 • Goed ondersteuning voor rugslapers en zijslapers, onbeperkt draaien

 • 30 dagen proefslapen

 • Hoogte
 • Stevigheid
 • Materiaal
Beste prijs op BOL.com

#3
Best Life Ergonomisch Kussen

Dit ergonomische hoofdkussen van BL Comfort-Foam heeft een hoog gedeelte en een laag gedeelte, waardoor het geschikt is voor rugslapers en zijslapers. Over de breedte is er een uitsparing voor de nek, zodat je altijd de juiste ondersteuning krijgt.

Je kan kiezen uit een stevige of een medium hardheid. Het is luchtdoorlatend en heerlijk fris. Het neemt de vorm van jouw hoofd en nek aan en zorgt voor een optimaal slaapcomfort. Je kan 30 dagen proefslapen. Het tijk is afneembaar en wasbaar.

Voordelen

 • Stevige of medium hardheid

 • Uitsparing voor nek, ondersteuning in elke slaaphouding

 • Hoogte
 • Stevigheid
 • Materiaal
Beste prijs op BOL.com

#4
Impala Latex original

Dit hoofdkussen is gemaakt van puur en zuiver natuurrubber. Het heeft een enorme veerkracht en biedt het hoofd en de nekholte, in elke positie, de juiste ondersteuning. Het tijk is gemaakt van natuurlijk katoen. Het is hypoallergeen en stofvrij.

Het tijk is afneembaar en wasbaar. De vulling kan ook gewassen worden op de hand. Het hoofdkussen biedt een optimale ventilatie en heeft een lange levensduur. De hardheid is stevig en 12 cm dik. Wordt geleverd met hygiëne-verzegeling.

Voordelen

 • Gemaakt van puur en zuiver natuurrubber

 • Levering met hygiëne-verzegeling

 • Hoogte
 • Stevigheid
 • Materiaal
Beste prijs op BOL.com

#5
Best in Rest CPAP Kussen

Dit speciale hoofdkussen is gemaakt van 3 lagen traagschuim. De groene laag gaat geurtjes tegen. De blauw laag is fijn als je veel transpireert. Je kan dit kussen aan beide kanten gebruiken. Het tijk is gemaakt van 100 procent katoen.

Er is een uitneembare laag, dus je kan de dikte van het hoofdkussen aanpassen. De groene laag is bewerkt met groene thee-extract. De blauwe laag bevat mint en bamboe. Het is luchtdoorlatend en absorbeert en reguleert vocht goed. Dit kussen is ook geschikt voor mensen met een CPAP-masker.

Voordelen

 • Aanpasbare dikte

 • Verschillende lagen aan beide kanten

 • Hoogte
 • Stevigheid
 • Materiaal
Beste prijs op BOL.com

Wat is een hoofdkussen?

Je kan een hoofdkussen wel zien als een verlengstuk van een matras. Een matras biedt jouw lichaam ondersteuning en een hoofdkussen zorgt ervoor dat jouw hoofd lekker ligt en jouw nek goed ondersteund wordt, waardoor jouw ruggenwervel in een rechte lijn ligt.

Er zijn heel veel soorten hoofdkussens. Gemaakt van diverse materialen, in allerhande vormen, en in verschillende prijsklassen. Een ergonomisch hoofdkussen, een luxe hoofdkussen, een donzen hoofdkussen of een hoofdkussen van traagschuim. En zo kan je alle kanten op.

Je vindt dan ook altijd het perfecte hoofdkussen voor jou. Je weet hoe je slaapt, wat voor een matras je hebt, of je veel beweegt in je slaap, of je veel zweet in jouw slaap, jouw lichaamsbouw en wat jij comfortabel vindt om op te liggen met jouw hoofd. Daar past altijd een goed hoofdkussen bij.

Een goed hoofdkussen is niet alleen belangrijk voor jouw slaaphouding en comfort, maar zeker ook voor jouw gezondheid.

Waar moet je op letten bij het kopen van een hoofdkussen?

Bij het kopen van een hoofdkussen dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Kussenvulling

De kussenvulling is natuurlijk bepalend voor hoe goed jouw hoofd en nek ondersteund worden en hoe comfortabel jij ligt. Er zijn verschillende kussenvullingen te krijgen. Bijvoorbeeld van latex, traagschuim of koudschuim, dons, bamboe of polyester.

De ideale kussenvulling dient te ademen, vocht te absorberen, de temperatuur te reguleren, is wasbaar, hypoallergeen, heerlijk zacht, ondersteunend en comfortabel. Het ligt echter aan jouw slaaphouding, hoe warm of koud je het hebt in bed, of je veel zweet, of je veel draait en woelt, en nog enkele andere factoren, wat de beste kussenvulling voor jou is.

Slaaphouding

De meeste mensen liggen niet de hele nacht in dezelfde houding, maar ze draaien en woelen. Toch is er wel een dominante slaaphouding. Dat is de houding waarmee je in slaap valt en weer wakker wordt. Vaak is dit de zijde, de buik of de rug.

Wanneer je voornamelijk op jouw buik slaapt, dan wil je een plat kussen met veel veerkracht. De ruimte tussen jouw nek en het matras is minimaal. Dat geldt ook voor rugslapers. Je kiest dan voor een middelhoog tot plat kussen, met een gemiddelde hardheid. Zijslapers kiezen meestal voor een hoger en harder hoofdkussen.

Stevigheid

Een zacht kussen is lekker, maar niet altijd goed voor jouw slaaphouding. Het is ook niet fijn als je er helemaal in wegzakt. Je moet wel nog de juiste ondersteuning op de juiste punten krijgen. Ben je klein en tenger, dan kies je voor een zachter kussen. Ben je groter en flinker, dan kies je voor een harder kussen.

Een kussen vult de ruimte tussen het matras en jouw nek op. Wanneer je breed bent, dan heb je bredere schouders en is de afstand tussen jouw nek en het matras groter. Je hebt dan een hoger en harder kussen nodig om in een goede slaaphouding te liggen en lekker te slapen.

Ademend vermogen

Het ademend vermogen van een hoofdkussen is erg belangrijk. Je zweet namelijk in de nacht en jouw hoofd is dan het warmste. Je wil dan niet wakker worden van een nat kussen en een nat hoofd. Wanneer een hoofdkussen luchtdoorlatend en ventilerend is, dan wordt vocht snel afgevoerd en beter gereguleerd, en dan zal jij een heel stuk beter slapen.

Prijs

De prijs van een hoofdkussen is echt afhankelijk van welke materialen je kiest. Wil jij een zijden tijk, dan ben je meer kwijt dan wanneer je kiest voor een katoenen tijk. Het ene materiaal is nu eenmaal duurder dan het andere.

Kijk daarom goed naar wat jij nodig hebt, wat jouw persoonlijke wensen zijn, en welk budget jij hebt, om het beste hoofdkussen voor jou te kiezen.

Belang van het juiste slaapkussen

Het hoofddoel van een hoofdkussen is voldoende ondersteuning bieden aan jouw hoofd en nek, waardoor jouw nekwervels geen druk ondervinden en ontspannen in de juiste positie liggen. Als jouw nek niet voldoende ondersteund wordt, dan komt er spanning op de rest van jouw lichaam te staan.

Daardoor ontstaan allerhande klachten. Denk dan onder meer aan rugklachten, pijn in de heupen en benen, nekpijn, hoofdpijn, vastzittende schouderspieren, en ga zo maar door. Daarnaast slaap je minder goed, ben je minder uitgerust en sta je minder fit op.

Door de dag heb je dan minder energie, heb je meer moeite met je te concentreren en kan het een negatieve invloed op jouw humeur hebben. Het beste hoofdkussen voor jou kiezen, is dan ook geen overbodige luxe.

Verschillende soorten hoofdkussens en de wetenschap

Er zijn verschillende materialen om uit te kiezen wanneer je kijkt voor een hoofdkussen. Je wil dan de eigenschappen weten en wat die voor jou doen. Zo kan jij het beste bepalen welk hoofdkussen het beste voor jou is.

Synthetische hoofdkussens

Synthetische hoofdkussens hebben meestal een gemiddelde hardheid. Ze zijn hypoallergeen en je kan ze meestal gewoon wassen in de wasmachine. Deze hoofdkussens zijn een stuk goedkoper dan hoofdkussens van andere materialen, maar ze gaan ook een heel stuk korter mee.

Bamboe hoofdkussens

Bamboe hoofdkussens zijn gemaakt van een natuurproduct en erg duurzaam. Bamboe is luchtdoorlatend en heerlijk fris. Het ondersteunt goed op de juiste plekken. Je kan de bamboe vulling meestal niet wassen. Een bamboe tijk kan meestal wel gewassen worden.

Latex hoofdkussens

Latex hoofdkussens hebben een vaste vorm en zijn erg veerkrachtig. Ze hebben een stevige tot gemiddelde hardheid en bieden veel ondersteuning aan het hoofd en de nek. Latex is hypoallergeen en gaat lang mee. Het is vooral geschikt voor rugslapers en zijslapers.

Traagschuim hoofdkussens

Traagschuim is stevig en behoudt de vorm, maar door jouw lichaamswarmte vormt het zich naar jouw hoofd en nek, ongeacht in welke slaaphouding je ligt. Dit is daarom ook het meest populaire hoofdkussen. Traagschuim is ook lekker warm.

Donzen hoofdkussens

Een donzen hoofdkussen is heerlijk zacht en lichtgewicht. Het zorgt voor een gezonde warmteregulatie en zijn vooral geschikt voor buikslapers en rugslapers. Het is luchtdoorlatend en vocht absorberend. Een donzen hoofdkussen is minder geschikt voor zijslapers of zwaardere en bredere mensen.

Zijde hoofdkussens

Zijde is duur, maar ook een heerlijke stof. Het is warmte regulerend en hypoallergeen. Zijde is ook lekker zacht en goed voor jouw huid en haar. Je kan ook kiezen voor een zijden kussensloop. Je kan zijden hoofdkussens krijgen voor alle type slapers.

Verkoelende hoofdkussens

Er zijn ook verkoelende kussens te krijgen, waarin een speciale gel is verwerkt die verkoelend werkt. Dit is prettig in de zomer, voor mensen die het snel warm hebben en overmatig zweten. Je kan dan veel beter doorslapen.

Ergonomische hoofdkussens

Ergonomische hoofdkussens hebben meestal een vaste vorm, die ervoor zorgt dat jij in de juiste slaaphouding blijft liggen. Het ondersteunt jouw nek en hoofd op de juiste plekken en zorgt ervoor dat het lichaam beter kan ontspannen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je een kussen vervangen?

Het ligt natuurlijk aan het type materiaal dat je kiest, de duurzaamheid en kwaliteit van het materiaal, maar ook de productie van het hoofdkussen, en natuurlijk hoe intensief jij het gebruikt. Als je veel beweegt in jouw slaap, dan slijt het hoofdkussen ook sneller.

Gemiddeld gaat een goed hoofdkussen tussen de 3 en de 5 jaar mee. Je dient het dan wel ook goed te onderhouden, denk dan aan het opvolgen van de wasvoorschriften, opschudden en luchten, of het wassen van het tijk. Het loont om hierbij voor kwaliteit te gaan.

Welk kussen is goed voor je nek?

De beste hoofdkussens voor jouw nek zijn ergonomische hoofdkussens. Het is dan afhankelijk van jouw slaaphouding en persoonlijke voorkeuren welk type ergonomisch hoofdkussen het beste voor jou is. Een hoofdkussen dient jouw hoofd en nek goed te ondersteunen.

Hoe breder jouw schouders zijn, des te meer ruimte er tussen jouw nek en het matras zit, en des te dikker en harder jij een hoofdkussen wil hebben. Slaap jij op jouw rug of buik, dan is een platter hoofdkussen juist beter.

Wat is beter hoog of laag kussen?

Of een hoog of laag kussen beter voor jou is, hangt vooral af van jouw slaaphouding. Een hoog kussen is fijn voor mensen die op hun zijde slapen en bredere en zwaardere mensen. Die zakken dan niet helemaal weg en krijgen nog voldoende ondersteuning aan hun nek en hoofd.

Een laag kussen is juist beter voor mensen die op hun rug of buik slapen. Je wil dan een plat en zacht kussen, zodat jouw nek en ruggenwervel niet in een kromming komen te liggen. Die hoort in een rechte lijn te liggen, voor een optimale slaaphouding.

Onze favoriet

De ene kant van dit ergonomische hoofdkussen is geschikt voor zijslapers en de andere kant voor mensen die op hun rug slapen.

Beste prijs op BOL.com