Wat is een hoofdkussen?
Je kan een hoofdkussen wel zien als een verlengstuk van een matras. Een matras biedt jouw lichaam ondersteuning en een hoofdkussen zorgt ervoor dat jouw hoofd lekker ligt en jouw nek goed ondersteund wordt, waardoor jouw ruggenwervel in een rechte lijn ligt.
Er zijn heel veel soorten hoofdkussens. Gemaakt van diverse materialen, in allerhande vormen, en in verschillende prijsklassen. Een ergonomisch hoofdkussen, een luxe hoofdkussen, een donzen hoofdkussen of een hoofdkussen van traagschuim. En zo kan je alle kanten op.
Je vindt dan ook altijd het perfecte hoofdkussen voor jou. Je weet hoe je slaapt, wat voor een matras je hebt, of je veel beweegt in je slaap, of je veel zweet in jouw slaap, jouw lichaamsbouw en wat jij comfortabel vindt om op te liggen met jouw hoofd. Daar past altijd een goed hoofdkussen bij.
Een goed hoofdkussen is niet alleen belangrijk voor jouw slaaphouding en comfort, maar zeker ook voor jouw gezondheid.
Waar moet je op letten bij het kopen van een hoofdkussen?
Bij het kopen van een hoofdkussen dien je vooral op de volgende dingen te letten:
Kussenvulling
De kussenvulling is natuurlijk bepalend voor hoe goed jouw hoofd en nek ondersteund worden en hoe comfortabel jij ligt. Er zijn verschillende kussenvullingen te krijgen. Bijvoorbeeld van latex, traagschuim of koudschuim, dons, bamboe of polyester.
De ideale kussenvulling dient te ademen, vocht te absorberen, de temperatuur te reguleren, is wasbaar, hypoallergeen, heerlijk zacht, ondersteunend en comfortabel. Het ligt echter aan jouw slaaphouding, hoe warm of koud je het hebt in bed, of je veel zweet, of je veel draait en woelt, en nog enkele andere factoren, wat de beste kussenvulling voor jou is.
Slaaphouding
De meeste mensen liggen niet de hele nacht in dezelfde houding, maar ze draaien en woelen. Toch is er wel een dominante slaaphouding. Dat is de houding waarmee je in slaap valt en weer wakker wordt. Vaak is dit de zijde, de buik of de rug.
Wanneer je voornamelijk op jouw buik slaapt, dan wil je een plat kussen met veel veerkracht. De ruimte tussen jouw nek en het matras is minimaal. Dat geldt ook voor rugslapers. Je kiest dan voor een middelhoog tot plat kussen, met een gemiddelde hardheid. Zijslapers kiezen meestal voor een hoger en harder hoofdkussen.
Stevigheid
Een zacht kussen is lekker, maar niet altijd goed voor jouw slaaphouding. Het is ook niet fijn als je er helemaal in wegzakt. Je moet wel nog de juiste ondersteuning op de juiste punten krijgen. Ben je klein en tenger, dan kies je voor een zachter kussen. Ben je groter en flinker, dan kies je voor een harder kussen.
Een kussen vult de ruimte tussen het matras en jouw nek op. Wanneer je breed bent, dan heb je bredere schouders en is de afstand tussen jouw nek en het matras groter. Je hebt dan een hoger en harder kussen nodig om in een goede slaaphouding te liggen en lekker te slapen.
Ademend vermogen
Het ademend vermogen van een hoofdkussen is erg belangrijk. Je zweet namelijk in de nacht en jouw hoofd is dan het warmste. Je wil dan niet wakker worden van een nat kussen en een nat hoofd. Wanneer een hoofdkussen luchtdoorlatend en ventilerend is, dan wordt vocht snel afgevoerd en beter gereguleerd, en dan zal jij een heel stuk beter slapen.
Prijs
De prijs van een hoofdkussen is echt afhankelijk van welke materialen je kiest. Wil jij een zijden tijk, dan ben je meer kwijt dan wanneer je kiest voor een katoenen tijk. Het ene materiaal is nu eenmaal duurder dan het andere.
Kijk daarom goed naar wat jij nodig hebt, wat jouw persoonlijke wensen zijn, en welk budget jij hebt, om het beste hoofdkussen voor jou te kiezen.
Belang van het juiste slaapkussen
Het hoofddoel van een hoofdkussen is voldoende ondersteuning bieden aan jouw hoofd en nek, waardoor jouw nekwervels geen druk ondervinden en ontspannen in de juiste positie liggen. Als jouw nek niet voldoende ondersteund wordt, dan komt er spanning op de rest van jouw lichaam te staan.
Daardoor ontstaan allerhande klachten. Denk dan onder meer aan rugklachten, pijn in de heupen en benen, nekpijn, hoofdpijn, vastzittende schouderspieren, en ga zo maar door. Daarnaast slaap je minder goed, ben je minder uitgerust en sta je minder fit op.
Door de dag heb je dan minder energie, heb je meer moeite met je te concentreren en kan het een negatieve invloed op jouw humeur hebben. Het beste hoofdkussen voor jou kiezen, is dan ook geen overbodige luxe.
Verschillende soorten hoofdkussens en de wetenschap
Er zijn verschillende materialen om uit te kiezen wanneer je kijkt voor een hoofdkussen. Je wil dan de eigenschappen weten en wat die voor jou doen. Zo kan jij het beste bepalen welk hoofdkussen het beste voor jou is.
Synthetische hoofdkussens
Synthetische hoofdkussens hebben meestal een gemiddelde hardheid. Ze zijn hypoallergeen en je kan ze meestal gewoon wassen in de wasmachine. Deze hoofdkussens zijn een stuk goedkoper dan hoofdkussens van andere materialen, maar ze gaan ook een heel stuk korter mee.
Bamboe hoofdkussens
Bamboe hoofdkussens zijn gemaakt van een natuurproduct en erg duurzaam. Bamboe is luchtdoorlatend en heerlijk fris. Het ondersteunt goed op de juiste plekken. Je kan de bamboe vulling meestal niet wassen. Een bamboe tijk kan meestal wel gewassen worden.
Latex hoofdkussens
Latex hoofdkussens hebben een vaste vorm en zijn erg veerkrachtig. Ze hebben een stevige tot gemiddelde hardheid en bieden veel ondersteuning aan het hoofd en de nek. Latex is hypoallergeen en gaat lang mee. Het is vooral geschikt voor rugslapers en zijslapers.
Traagschuim hoofdkussens
Traagschuim is stevig en behoudt de vorm, maar door jouw lichaamswarmte vormt het zich naar jouw hoofd en nek, ongeacht in welke slaaphouding je ligt. Dit is daarom ook het meest populaire hoofdkussen. Traagschuim is ook lekker warm.
Donzen hoofdkussens
Een donzen hoofdkussen is heerlijk zacht en lichtgewicht. Het zorgt voor een gezonde warmteregulatie en zijn vooral geschikt voor buikslapers en rugslapers. Het is luchtdoorlatend en vocht absorberend. Een donzen hoofdkussen is minder geschikt voor zijslapers of zwaardere en bredere mensen.
Zijde hoofdkussens
Zijde is duur, maar ook een heerlijke stof. Het is warmte regulerend en hypoallergeen. Zijde is ook lekker zacht en goed voor jouw huid en haar. Je kan ook kiezen voor een zijden kussensloop. Je kan zijden hoofdkussens krijgen voor alle type slapers.
Verkoelende hoofdkussens
Er zijn ook verkoelende kussens te krijgen, waarin een speciale gel is verwerkt die verkoelend werkt. Dit is prettig in de zomer, voor mensen die het snel warm hebben en overmatig zweten. Je kan dan veel beter doorslapen.
Ergonomische hoofdkussens
Ergonomische hoofdkussens hebben meestal een vaste vorm, die ervoor zorgt dat jij in de juiste slaaphouding blijft liggen. Het ondersteunt jouw nek en hoofd op de juiste plekken en zorgt ervoor dat het lichaam beter kan ontspannen.