Hydrofiele slaapzak: Vind hier de 5 beste hydrofiele slaapzakken van 2024

Iedere ouder wil dat hun kindje lekker slaapt en vaak is dat in de zomer lastig wanneer het warm en broeierig kan zijn. Een baby slaapzak is dan al snel te warm en zelfs ongezond, want jouw baby gaat zweten, heeft het te warm, en doet uiteindelijk geen oog dicht.

Veel ouders kiezen dan ook voor een hydrofiele slaapzak. Het is de perfecte slaapzak voor warme zomernachten en lekkere dutjes overdag. Jouw kleintje kan lekker ingepakt worden, en heeft daardoor een geborgen gevoel, zonder dat het te heet wordt in bed.

De luchtdoorlatende dunne stof zorgt voor de juiste temperatuur, terwijl jouw baby toch veilig in een slaapzakje slaapt. Met de armpjes lekker vrij, dankzij de open mouwtjes. Het zal niet te koud worden, zeker niet met een dunne pyjama, maar ook niet te warmen en je weet zeker dat jouw kindje lekker en ook veilig slaapt.

Maar wat is dan de beste hydrofiele slaapzak voor jouw kindje? Hieronder ontdek je precies waar je op moet letten, en je vindt hier ook de beste slaapzakken voor jouw baby. Je kan in een weg doorgaan en bestellen, zodat jouw kindje heerlijk slaapt, zonder dat hij of zij het te warm krijgt.

Wat zijn de beste hydrofiele slaapzakken?

Onze favoriet

Dit zacht roze slaapzakje met lieve bloemetjes van Little Dutch ziet er niet alleen schattig uit, maar slaapt ook nog eens heerlijk.

 • Maat
 • TOG-waarde
 • Ritssluiting

2e beste keuze

Ook deze hydrofiele slaapzak is van Little Dutch, maar is net een stukje kleiner, voor de allerkleinste baby's.

 • Maat
 • TOG-waarde
 • Ritssluiting

3e beste keuze

Je kan deze hydrofiele slaapzak in de zomer gebruiken, maar in de winter ook combineren met een dekentje.

 • Maat
 • TOG-waarde
 • Ritssluiting

Op deze pagina:

Waar zijn de beste hydrofiele slaapzakken op getest?

De beste hydrofiele slaapzakken worden geselecteerd op basis van hun maat, TOG-waarde en ritssluiting. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste hydrofiele slaapzakken worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Slaapzak zomer hydrofiel 90 cm Little Pink Flowers

Dit zacht roze slaapzakje met lieve bloemetjes van Little Dutch ziet er niet alleen schattig uit, maar slaapt ook nog eens heerlijk. De ritssluiting zit aan de voorkant en gaat open van beneden naar boven. Het slaapzakje is 90 centimeter lang en 31 centimeter breed.

Deze hydrofiele slaapzak is gemaakt van katoen en perfect voor de warme zomerdagen en zomernachten tussen de 10 en de 24 graden celsius. Jouw baby zal heerlijk slapen, niet makkelijk kunnen draaien, en jij kan ook met een veilig gevoel tot rust komen.

 • Maat
 • TOG-waarde
 • Ritssluiting
Beste prijs op BOL.com

#2
Slaapzak zomer hydrofiel 70 cm Pure Pink Blush

Ook deze hydrofiele slaapzak is van Little Dutch, maar is net een stukje kleiner, voor de allerkleinste baby's. De stof is lekker zacht en geheel van luchtig katoen. De ritssluiting zit aan de voorzijde en opent van beneden naar boven toe.

Het slaapzakje is 70 centimeter lang en is geschikt bij een temperatuur tussen de 10 en de 24 graden celsius. De slaapzak kan gewassen worden en is ook erg handig tijdens het verschonen van de luier.

 • Maat
 • TOG-waarde
 • Ritssluiting
Beste prijs op BOL.com

#3
Jollein Baby Slaapzak Hydrofiel 70cm - Nougat

Je kan deze hydrofiele slaapzak in de zomer gebruiken, maar in de winter ook combineren met een dekentje. De effen kleur past bij elk interieur en de zachte katoenen stof voelt heerlijk aan voor jouw baby. De TOG-waarde is 0,5 en perfect voor warme zomernachten en broeierige zomer dagen.

De slaapzak is te krijgen in 3 maten, van 70 cm, 90 cm en 110 cm. De slaapzak kan gewassen worden in de wasmachine tot 40 graden celsius. Jouw baby slaapt zalig in deze comfortabele en veilige slaapzak, en jij kan met een gerust hart ook even ontspannen.

 • Maat
 • TOG-waarde
 • Ritssluiting
Beste prijs op BOL.com

#4
Meyco hydrofiele baby slaapzak uni - 110cm - Soft Yellow

In deze hydrofiele slaapzak van Meyco zal jouw kleintje heerlijk slapen. De katoenen slaapzak neemt vocht snel op, is luchtdoorlatend en droogt ook weer snel, waardoor jouw baby's lichaamstemperatuur precies goed blijft.

Deze babyslaapzak is te krijgen in drie maten en voelt zacht en comfortabel aan voor het tere huidje van jouw baby. De ritssluiting zit aan de voorkant en de zomerslaapzak opent van beneden naar boven. Dit is vooral handig met het verschonen van de luier en extra veilig voor jouw baby.

 • Maat
 • TOG-waarde
 • Ritssluiting
Beste prijs op BOL.com

#5
Briljant Baby - Zomerslaapzak - Hydrofiel

Deze vrolijke hydrofiele slaapzak uit de Minimal collectie van Briljant is een echte zomerslaapzak, die ook makkelijk zonder dekentje gebruikt kan worden. De slaapzak ademt goed en droogt snel, en is gemaakt van honderd procent katoen.

De slaapzak is 110 centimeter lang en heeft een TOG-waarde van 0,3. Je kan deze zomerslaapzak op veertig graden wassen in een wasmachine. De baby slaapzak kan niet in de droger. De rits zit aan de voorzijde en open je van onder naar boven.

 • Maat
 • TOG-waarde
 • Ritssluiting
Beste prijs op BOL.com

Wat is een hydrofiele slaapzak?

Het woord hydrofiel komt uit het Grieks en betekent 'water vriend'. De hydrofiele slaapzakken nemen vocht goed op, maar zijn ook weer snel droog, wat natuurlijk veel prettiger slapen is voor jouw baby.

Een hydrofiele slaapzak wordt meestal gemaakt van zacht en luchtig katoen. Deze slaapzakjes hebben een open structuur, waardoor jouw kindje het niet te warm krijgt, maar wel lekker ingepakt is in een dun, luchtig, ademend en zacht slaapzakje.

Je kan kiezen voor een gebreide hydrofiele slaapzak of voor een geweven hydrofiele slaapzak. Gebreid klinkt dan heel warm, maar het is juist lekker luchtig, en vaak zachter dan een geweven slaapzakje. Het ademt niet alleen, maar absorbeert zweet ook heel goed.

Baby's kunnen vanaf de geboorte in een hydrofiele slaapzak slapen en er zijn zelfs speciale uitvoeringen met lange mouwen en krabwantjes. In de winter kies je voor een winterslaapzak, maar in de zomer kies je voor een hydrofiele babyslaapzak.

Waar moet je op letten bij het kopen van een hydrofiele slaapzak?

Bij het kopen van een hydrofiele slaapzak dien je vooral op de volgende punten te letten:

Maat

Een babyslaapzak dient goed te passen bij het formaat van jouw baby. Een te kleine slaapzak kan de bewegingsvrijheid te zeer beperken, vervelend gaan zitten en klemmen, en jouw kindje kan het ook als benauwend ervaren.

Hierbij is niet alleen de lengte van de slaapzak van belang, maar ook het formaat van de armpjes. Die moeten namelijk niet te makkelijk door de mouwtjes kunnen glippen, zeker niet bij een mouwloos exemplaar. Ook de hals wil je ruim nemen, maar het hoofdje moet er ook niet te makkelijk doorheen glippen.

Materiaal

In de meeste gevallen worden hydrofiele slaapzakken gemaakt van luchtig katoen. Dat kan dan geweven katoen zijn, maar ook gebreid katoen. In beide gevallen ademt de stof goed, waardoor er een natuurlijke ventilatie ontstaat, en warmte wordt afgevoerd. Jouw baby slaapt in een ideale temperatuur, en vocht wordt snel opgenomen en droogt ook snel weer op.

Voor een winterslaapzakje wordt meestal een polyester vulling gebruikt. Juist zodat het vocht niet te snel wordt opgenomen en de slaapzakjes minder luchtdoorlatend zijn. Je weet dan zeker dat jouw kleintje voorzien is van een goede nachtrust of lekkere dutjes overdag.

TOG-waarde

Met de TOG-waarde wordt aangegeven hoeveel lichaamswarmte de stof vasthoudt. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Jouw kindje mag het niet te warm en niet te koud hebben. Je kan dit controleren door te voelen aan de huid in het nekje van jouw baby. Dat mag niet klam of koud aanvoelen.

De precieze TOG-waarde kan je berekenen door de waardes van de kleding en dekentjes van jouw baby bij elkaar op te tellen. Het totaal dient dan uit te komen tussen de 2,5 en 4 TOG, en dat is ideaal voor een buiten- of kamertemperatuur tussen de 16 en de 18 graden Celsius.

Afritsbare mouwen

Afritsbare mouwen kunnen heel handig zijn. De hydrofiele slaapzakken zijn vaak mouwloos, maar er zijn ook exemplaren met afritsbare mouwen. Let er dan op dat de ritsluiting veilig is weggewerkt, zodat jouw kleintje zich er niet aan kan bezeren.

De ene rits sluit van boven naar beneden, en bij een ander slaapzakje van beneden naar boven. Beiden hebben voordelen en het is eigenlijk maar net wat jij als ouder prettig vindt. Als de rits naar boven opengaat, dan is dat bijvoorbeeld handig met het verschonen van de luier. Jouw kindje heeft het lekker warm en hoeft niet helemaal uit het slaapzakje gehaald te worden.

Een rits die naar onderen opengaat, is veiliger voor jouw baby, want daar kan een baby niet bijkomen. Wanneer je kiest voor een rits die naar boven toe opengaat, dan is het aan te raden om te kijken voor een slaapzak met de rits op de rug.

Waarom zou ik een hydrofiele slaapzak gebruiken in plaats van een gewone slaapzak?

Het slaapcomfort van jouw baby is heel erg belangrijk. Voor de gezondheid, de rust, de ontwikkeling, de veiligheid natuurlijk ook lekker slapen. Hydrofiel betekent dat de babyslaapzak water opneemt, maar ook luchtdoorlatend is, waardoor vocht ook weer snel opdroogt.

Hydrofiele slaapzakken worden voornamelijk gebruikt met warmer weer. In de warme zomernachten, maar ook al in de lente of herfst wanneer het warm overdag is. Dankzij de hydrofiel slaapzakken zal jouw baby het in de slaap niet te koud of te warm krijgen.

Kinderen liggen ook in hun slaap niet stil. Ze draaien en woelen en trappelen met hun beentjes en armpjes. Wanneer ze dan onder dekens of lakens liggen, dan kunnen deze los komen en ontstaat er verstikkingsgevaar. Het is ook gezonder om op de rug te slapen voor een baby.

Jouw kleintje kan in een slaapzak ook lastiger draaien, en zo wordt verstikking in het matrasje voorkomen, en ook niet langs de spijlen van het bed omhoogklauteren. Of er met de beentjes tussen vast te komen zitten, wanneer de beentjes veilig in de slaapzak zitten. Een slaapzak voor een baby is niet alleen prettiger, maar ook veel veiliger.

Een hydrofiele slaapzak is licht en dun, en kan makkelijk meegenomen worden, bijvoorbeeld als er ergens anders geslapen wordt. Dan voelt jouw kindje zich veiliger en comfortabeler in de eigen slaapzak, en zal makkelijker en prettiger slapen.

Hoe kan ik een hydrofiele slaapzak wassen?

Het verschilt per slaapzak wat de precieze wasvoorschriften zijn. Je kan er in principe vanuit gaan dat wanneer de slaapzak van katoen is gemaakt, deze gewassen kan worden in de wasmachine op maximaal 40 graden celsius.

Gebruik geen wasverzachter en ook geen sterk geurend wasmiddel. Dit kan voor huidirritaties zorgen bij jouw baby. Kijk altijd naar de wasvoorschriften bij de slaapzak van jouw keuze.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik bepalen welke maat hydrofiele slaapzak ik nodig heb voor mijn kind?

Het formaat is erg belangrijk. Het moet niet te klein en niet te groot zijn. De juiste lengte kan je bepalen door jouw kindje op te meten, en dan te kiezen voor een hydrofiele slaapzak die ongeveer 15 centimeter langer is.

Er is dan nog genoeg bewegingsruimte om te trappelen, maar niet te veel, zodat het gevaarlijk wordt. Dit wordt meestal ook aangeraden bij een trappelzak. De openingen voor de armen en de boord moeten ook van het juiste formaat zijn.

Je wil daar nog 2 vingers door kunnen steken bij de armpen. Bij de boord moet het hoofdje er alleen doorpassen wanneer de rits open is. Op deze manier kan jouw kindje lekker en veilig slapen en dutjes doen.

Zijn hydrofiele slaapzakken veilig voor mijn kind?

Het juiste formaat hydrofiele slaapzakken zijn veilig voor jouw kind. Sterker nog, het is veiliger om een hydrofiele slaapzak te gebruiken dan een deken of een laken. De lichaamstemperatuur van jouw baby zal constant blijven en jouw kindje ligt in de beste, aanbevolen slaaphouding, namelijk op de rug.

In een slaapzak is er ook minder verstikkingsgevaar. Een deken of laken kan losgewoeld worden, maar een slaapzak blijft gewoon lekker zitten. Het voorkomt ook dat jouw baby gaat klauteren en klimmen, of dat de voetjes of beentjes tussen de spijlen vast komen te zitten.

Onze favoriet

Dit zacht roze slaapzakje met lieve bloemetjes van Little Dutch ziet er niet alleen schattig uit, maar slaapt ook nog eens heerlijk.

Beste prijs op BOL.com