Hygrometer: Vind hier de 5 beste hygrometers van 2024

We leven in een vochtig klimaat en hoewel dit heel veel voordelen heeft, zijn er ook aardig wat nadelen. Vochtproblemen kan je overal krijgen. In huis, in de camper, in de garage, of welke andere ruimte die jij vochtvrij wil hebben.

Vaak zijn problemen met vochtigheid vrij snel zichtbaar, maar dan weet je nog wat het vochtigheidspercentage is. En dat is wel belangrijk om te weten, als je er iets aan wil doen. Daarnaast kan je de hygrometer ook gebruiken in een serre, bijvoorbeeld als je planten en bloemen bij een bepaalde luchtvochtigheid wil kweken.

Veel mensen gebruiken een hygrometer in huis, omdat je er ook energie mee kan besparen. Droge lucht is namelijk sneller opgewarmd dan vochtige lucht. De hygrometer geeft jou aan wanneer het tijd is om te ventileren, wat uiteindelijk ook nog eens een heel stuk beter is voor jouw gezondheid.

Er zijn allerhande soorten hygrometers te krijgen. Een analoge of digitale hygrometer, een mechanische hygrometer, een nauwkeurige hygrometer, je kan zelfs kiezen voor een heel weerstation. Als jij wil ontdekken welke hygrometer het beste voor jou is, dan vind je hieronder alle informatie die je nodig hebt.

Wat zijn de beste hygrometers?

Onze favoriet

Met de Ease Electronicz hygrometer krijgt u een volledig overzicht van de luchtvochtigheid en temperatuur in huis.

 • Nauwkeurigheid
 • Meetbereik
 • Meetbereik

2e beste keuze

Een temperatuurmeter voor binnen in huis! Houd nauwkeurig in de gaten hoe hoog (of hoe laag) de temp rondom je plantjes is. 

 • Nauwkeurigheid
 • Meetbereik
 • Meetbereik

3e beste keuze

De YUCONN Hygrometer biedt de oplossing om de luchtvochtigheid en temperatuur nauwkeurig te meten.

 • Nauwkeurigheid
 • Meetbereik
 • Meetbereik

Op deze pagina:

Waar zijn de beste hygrometers op getest?

De beste hygrometers worden geselecteerd op basis van hun nauwkeurigheid, meetbereik en gebruiksgemak. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste hygrometers worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Ease Electronicz Hygrometer

In een oogopslag zie je de luchtvochtigheid en de temperatuur in de ruimte waar je deze hygrometer plaatst. Je kan de meter neerzetten of ergens vastplakken. Daarnaast geeft deze hygrometer ook een indicatie voor het luchtcomfort met smileys.

Iedere 10 seconden wordt een nieuwe meting uitgevoerd en de hygrometer heeft een maximale afwijking van 5 procent. Met een laag energieverbruik wordt de batterijduur verlengd. De afmeting is maar 4 cm bij 4 cm en je kan de luchtvochtigheid overal meten.

Voordelen

 • Laag energieverbruik voor langer gebruik batterijen

 • Luchtcomfort indicatie met smileys

 • Nauwkeurigheid
 • Meetbereik
 • Meetbereik
Beste prijs op BOL.com

#2
Hygrometer Weerstation

Deze hygrometer laat jouw zien wat de luchtvochtigheid en de temperatuur is. Je kan deze meter binnen gebruiken en op drie manieren plaatsen. Met een plakker, aan een touwtje of je kan de meter gewoon neerzetten.

Er is ook een comfort indicatie, waaraan je kan aflezen of de huidige luchtvochtigheid goed is voor jou of bijvoorbeeld jouw planten. De meetafwijking kan ongeveer 5 procent zijn. Deze hygrometer werkt op batterijen, en is 4,5 bij 4,5 centimeter groot.

Voordelen

 • Met comfort indicatie in de vorm van smileys

 • Duidelijk af te lezen display

 • Nauwkeurigheid
 • Meetbereik
 • Meetbereik
Beste prijs op BOL.com

#3
YUCONN Hygrometer

Dit digitaal weerstation van Yuconn toont jou de luchtvochtigheid, de temperatuur, en aan de hand van kleuren kan je zien of je de goede luchtvochtigheid in huis hebt. Je ziet ook dedatum en tijd, en je kan alles aflezen op een ruim LCD-scherm.

Er zijn verschillende montage opties, waaronder een ingebouwde magneet. Je kan de hygrometer overal plaatsen. De bijgeleverde batterij gaat een jaar mee. De afmeting is 7 cm bij 7 cm en je kan deze hygrometer ook makkelijk gewoon neerzetten of met je meenemen.

Voordelen

 • LCD-scherm met luchtvochtigheid, temperatuur, tijd en dag

 • Bijgeleverde lithium batterij gaat een jaar mee

 • Nauwkeurigheid
 • Meetbereik
 • Meetbereik
Beste prijs op BOL.com

#4
Triple J® Hygrometer

Deze fijne, compacte hygrometer toont jou de luchtvochtigheid en de temperatuur. De meter is alleen geschikt voor binnenshuis. Het grote display is duidelijk leesbaar, ook van een afstandje, en de luchtkwaliteit wordt aangegeven met smileys.

De bijgeleverde knoopbatterij gaat lekker lang mee. Je kan de hygrometer ergens plakken, ophangen of neerleggen. Met 4,3 cm bij 4,2 cm past overal subtiel tussen, maar is wel nog eenvoudig af te lezen.

Voordelen

 • Compact formaat, past overal in huis

 • Inclusief bijgeleverde knoopbatterij

 • Nauwkeurigheid
 • Meetbereik
 • Meetbereik
Beste prijs op BOL.com

#5
Ease Electronicz Hygrometer

Deze stijlvolle hygrometer geeft jou de luchtvochtigheid van de ruimte op 2 procent nauwkeurig. De gezondheidsindicator geeft met smileys aan of de luchtvochtigheid in een goede conditie is, en je ziet in één oogopslag ook de kamertemperatuur.

De afmeting is 5,5 cm bij 6,6 cm en het scherm is makkelijk af te lezen, ook van een afstandje. Je kan de hygrometer ergens aan bevestigen, maar je kan deze ook ergens neerzetten. De meter werkt op een AAA-batterij, waarvan er eentje wordt bijgeleverd.

Voordelen

 • Minimale afwijking van maar 2 procent

 • Groot en duidelijk af te lezen scherm

 • Nauwkeurigheid
 • Meetbereik
 • Meetbereik
Beste prijs op BOL.com

Wat is een hygrometer?

Met een hygrometer meet je de luchtvochtigheid in een ruimte. Dit is iets anders als een vochtmeter. Je meet eigenlijk de verhouding tussen de aanwezige waterdamp in de lucht en de hoeveelheid vocht die de lucht bij een bepaalde temperatuur maximaal mag bevatten.

Dit noem je de relatieve luchtvochtigheid, en je meet dus eigenlijk de graad van vochtigheid. Voordat vocht gaat condenseren, bereikt het eerst 100 procent luchtvochtigheid. Meer vocht leidt tot condensatie, en vermindert de luchtvochtigheid dus weer.

Aan de hand van de uitkomst kan je maatregelen treffen. Zo weet je wanneer je de ruimte moet ventileren, of wanneer je nog drastischere maatregelen moet treffen. Het is aan te raden om geregeld de luchtvochtigheid in huis te meten, zodat je meteen actie kan nemen bij hoge luchtvochtigheid.

Waar moet je op letten bij het kopen van een hygrometer?

Bij het kopen van een hygrometer dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Nauwkeurigheid

Wanneer je de vochtigheid gaat meten, dan wil je dat nauwkeurig meten, maar niet alle hygrometers zijn ook even accuraat. Zelfs bij de duurste en meest professionele hygrometers gaat men uit van een afwijking van 2 procent.

Bij een standaard hygrometer kan je uitgaan van een afwijking van 5 procent naar boven of beneden. Daarbij is een digitale hygrometer makkelijker af te lezen dan een analoge hygrometer. Houd er rekening mee dat je een hygrometer ook wel eens moet kalibreren.

Meetbereik

Het meetbereik van een hygrometer is standaard 0 tot 100 procent. Waarbij 100 procent betekent dat de luchtvochtigheid maximaal is, en de volgende stap, wanneer er nog meer vocht in de lucht bij komt, is dan condensatie.

De goede luchtvochtigheid in een ruimte ligt tussen de 40 en de 60 procent. Te droge of te vochtige lucht kan leiden tot gezondheidsproblemen. Bij een lage luchtvochtigheid merk je het onder meer aan droge ogen, terwijl een hoge luchtvochtigheid vaak op de longen slaat.

Gebruiksgemak

De beste hygrometers zijn natuurlijk eenvoudig te gebruiken. Kijk bijvoorbeeld of de hygrometer makkelijk in te stellen in, en je wil ook niet te veel moeite moeten doen om de hygrometer af te lezen.

Vaak zijn er nog andere mogelijkheden. Denk dan aan het aflezen van de temperatuur, of andere functies. Er zijn ook hygrometers die onderdeel zijn van een weerstation. Wat de beste hygrometer voor jou is, hangt ook af van hoe makkelijk jij de hygrometer vindt om te gebruiken.

Display

Een display om de metingen op af te lezen, is natuurlijk heel erg handig, maar niet elk display werkt hetzelfde. Hoe wordt de data weergegeven? Is dat overzichtelijk? Worden er symbolen gebruikt en begrijp jij die symbolen?

Kijk altijd of de cijfers, letters of symbolen duidelijk zichtbaar zijn. Een duidelijke weergave is belangrijk, zodat je snel kan zien wat de toestand is. Kijk ook altijd even naar het menu. Is dit een duidelijk menu en is het makkelijk om de hygrometer in te stellen?

Batterijduur

Wanneer je kiest voor een hygrometer op batterijen of een accu, dan wil je ook dat die een tijdje meegaan. Als je er iedere week aan moet denken om de batterij te vervangen of op te laden, dan is dat niet alleen prijzig, maar ben je er steeds mee bezig. Niet erg handig.

Let dus altijd op hoe de hygrometer van stroom wordt voorzien en als er batterijen of een accu gebruikt worden, hoe lang deze dan meegaan. Het moet geen gedoe zijn om ze op te laden en je wil eigenlijk graag een hygrometer die zuinig is in gebruik.

Prijs

De prijzen van hygromters lopen nogal uiteen. Dat kan een paar euro zijn, maar ook tientallen euro's. Het is dan goed om te kijken waar je de hygrometer wil gebruiken en wat je precies allemaal wil kunnen aflezen.

Een goede hygrometer is niet spotgoedkoop, maar hoeft ook zeker niet de hoofdprijs te kosten. Kies je voor een weerstation, dan zal dat een heel stuk duurder zijn dan een losse hygrometer. De prijs van hygrometers hoeft een goede luchtkwaliteit in ieder geval niet in de weg te staan.

Wat moet de vochtigheid in huis zijn?

Over het algemeen wordt gesteld dat de luchtvochtigheid in huis tussen de 40 en de 60 procent dient te liggen. Maar op een slaapkamer wil je juist een lage luchtvochtigheid van tussen de 40 en de 50 procent.

Misschien heb jij een serre, een plantenkas of andere kamer met planten, dan wil je ook weer een andere luchtvochtigheid, en vaak ook temperatuur hebben. Je kan je vast ook voorstellen dat een badkamer een andere luchtvochtigheid heeft dan de woonkamer.

Meet de luchtvochtigheid dan ook in de woonkamer. Daar breng je waarschijnlijk de meeste tijd door, en je hebt dan altijd een gezonde luchtkwaliteit in huis. Wil je door het hele huis de luchtkwaliteit optimaal hebben, dan plaats je een hygrometer in de verschillende ruimtes.

Wat is de beste plaats voor een hygrometer?

Je kan een hygrometer in principe overal in huis plaatsen. Het is maar net waar jij de luchtvochtigheid wil meten. Er zijn hygrometers die je op een plek kan plaatsen, maar andere hygrometers kan je ook met je meenemen of verplaatsen.

Gebruik je een enkele hygrometer, dan kan je die het beste in de ruimte pplaatsen waar je de meeste tijd doorbrengt. Meestal is dat de woonkamer. De luchtvochtigheid in de keuken of badkamer zal heel anders zijn, en als je die constant wil weten, dan kan je daar andere hygrometers plaatsen.

Zet het op de plek waar je de luchtvochtigheid wil meten. Bijvoorbeeld naast het bed of de bank. In een vensterbank kan het vochtiger zijn dan op de salontafel. Houdt daar ook rekening mee door de hygrometer op een centrale plek te zetten.

Veelgestelde vragen

Wat is een betrouwbare hygrometer?

Eigenlijk zijn er geen 100 procent betrouwbare hygrometers. Zelfs de duurste exemplaren in de meeste innovatieve laboratoria, zijn niet 100 procent betrouwbaar. Een afwijking van 5 procent in de plus of de min is standaard. Er zijn ook hygrometers die een afwijking van maar 2 procent hebben.

Wat te doen als de luchtvochtigheid te hoog is?

Het belangrijkste bij een hoge luchtvochtigheid is ventilatie. Dat is niet altijd even logisch, bijvoorbeeld omdat je de verwarming aan hebt, en het koud is buiten. Maar heel eventjes ventileren, maakt al een groot verschil in de luchtvochtigheid.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat dit energiebesparend is. Droge lucht is namelijk makkelijker te verwarmen. Zet even lekker wat ramen open en ventileer de ruimtes goed. Vervolgens is het weer snel lekker warm en de luchtkwaliteit is weer gezond.

Onze favoriet

Met de Ease Electronicz hygrometer krijgt u een volledig overzicht van de luchtvochtigheid en temperatuur in huis.

Beste prijs op BOL.com