Inbakerdoek: Vind hier de 5 beste inbakerdoeken van 2024

Al zo lang als men zich waarschijnlijk kan herinneren, en waar al van eeuwen terug bewijsmateriaal gevonden is, wikkelen ouders hun kind in een doek. En dat over de hele wereld. Dat is natuurlijk niet voor niks. Dat gezegd, ondertussen zijn er ook redenen gevonden waarom een kindje beter niet ingebakerd kan worden.

Gelukkig zijn dat uitzonderingen, maar het is evengoed een goed idee om het even met jouw huisarts of op het consultatiebureau te bespreken. Er zijn namelijk enkele gevallen waarbij een inbakerdoek niet goed is voor een baby. Bijvoorbeeld net na een vaccinatie of bij een luchtweginfectie.

Een inbakerdoek wordt tegenwoordig vooral gebruikt bij baby's die onrustig slapen. Om een goed slaappatroon te krijgen, is het voor een baby belangrijk dat er rust en regelmaat is, en dat prikkels gereduceerd worden.

Een inbakerdoek kan daarmee helpen. De lichaamsbewegingen van een baby worden beperkt, en ze kunnen dus al niet meer wakker worden van hun eigen armpjes en beentjes die in hun slaap alle kanten opgaan. Daarnaast geeft een inbakerdoek een baby een veilig en geborgen gevoel, waardoor ze rustig worden en makkelijker inslapen, en beter doorslapen.

Wanneer jouw baby na een tijdje rustig slaapt en een beter slaappatroon heeft aangenomen, dan kan je het inbakeren weer afbouwen. Je wil dan een degelijke inbakerdoek voor jouw baby, die comfortabel zit, veilig is, en er ook nog eens leuk uitziet.

Hieronder vind jij alle informatie die jij nodig hebt om de beste inbakerdoek voor jouw baby te kiezen. Je vindt er ook meteen een top 5 van de beste inbakerdoeken, en je kan ze in een weg door meteen bestellen.

Wat zijn de beste inbakerdoeken?

Onze favoriet

Deze set van 2 inbakerdoeken is geschikt voor baby's van 0 tot 3 maanden. Het is gemaakt van 100 procent katoen.

 • Materiaal
 • Maat
 • Veiligheid

2e beste keuze

Dit is meer een inbakerslaapzak dan een inbakerdoek, en is ontwikkeld met een wetenschappelijk onderbouwde bakermethode.

 • Materiaal
 • Maat
 • Veiligheid

3e beste keuze

Tussen de 4 en de 6 maanden begin je met het afbouwen van het inbakeren. Dan zijn deze Meyco inbakerdoeken ideaal.

 • Materiaal
 • Maat
 • Veiligheid

Op deze pagina:

Waar zijn de beste inbakerdoeken op getest?

De beste inbakerdoeken worden geselecteerd op basis van hun materiaal, maat en veiligheid. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste inbakerdoeken worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Meyco Baby Dots/Uni swaddlemeyco inbakerdoek

Deze set van 2 inbakerdoeken is geschikt voor baby's van 0 tot 3 maanden. Het is gemaakt van 100 procent katoen, en daardoor luchtdoorlatend, vocht absorberen en heerlijk zacht. De benenzak is wat ruimer en je zet de inbakerdoek vast met klittenband. De TOG-waarde is 0.5.

Deze set bestaat uit een lichtroze inbakerdoek en een witte inbakerdoek met roze vlekken. Er zijn meerdere combinaties te krijgen. Het is wasbaar op 40 graden Celsius in de wasmachine en kan ook in de droger bij een mild programma. De aanbevolen lengte van de baby is tussen de 50 en de 66 centimeter.

Voordelen

 • Set van twee inbakerdoeken, zodat je altijd een schone klaar hebt voor jouw baby

 • Wasbaar op 40 graden Celsius en kan in de droger

 • Materiaal
 • Maat
 • Veiligheid
Beste prijs op BOL.com

#2
Love to Dream Babyslaapzak Swaddle Up

Dit is meer een inbakerslaapzak dan een inbakerdoek, en is ontwikkeld met een wetenschappelijk onderbouwde bakermethode. Van nature slapen baby's met de handjes omhoog, en met deze bakerslaapzak kan dat op een veilige en geborgen manier.

Het vlindervormige model verlaagt het risico op omrollen. Er is genoeg ruimte voor de benen en heupen om te bewegen. De inbakerslaapzak sluit met een ritssluiting die naar boven en naar onder opent. Dit is een fase 1 inbakerslaapzak. Als jouw baby kan rollen, gebruik je de fase 2 inbakerslaapzak.

De TOG-waarde is 1.0 en de stof is gemaakt van speciaal ontwikkeld enkellaags elastisch katoen. Het kan in de wasmachine gewassen worden op 40 graden Celsius en kan in de droogtrommel.

Voordelen

 • Ritssluiting opent naar boven en beneden

 • Vlindervorm gaat buikrollen tegen

 • Materiaal
 • Maat
 • Veiligheid
Beste prijs op BOL.com

#3
Meyco Baby Panter/Uni swaddlemeyco inbakerdoek

Tussen de 4 en de 6 maanden begin je met het afbouwen van het inbakeren. Dan zijn deze Meyco inbakerdoeken ideaal. De inbakerdoeken zijn gemaakt van 100 procent katoen en bieden een zacht slaapcomfort. Ze zijn luchtdoorlatend en vocht absorberend.

Je kan deze inbakerdoek wassen op 40 graden Celsius in de wasmachine en het kan in een droogtrommel op een lage temperatuur. Er zijn verschillende kleuren combinaties met prints om uit te kiezen. Deze inbakerdoeken zijn geschikt voor baby's tussen de 50 en 62 centimeter, van 4 tot 6 maanden.

Voordelen

 • Set van 2 moderne inbakerdoeken van 100 procent katoen

 • Kan in de wasmachine op 40 graden Celsius en in de droger op een lage temperatuur

 • Materiaal
 • Maat
 • Veiligheid
Beste prijs op BOL.com

#4
Pacco Piccolo Inbakerdoek - 4 tot 7 kg - wit

Deze inbakerdoek is gemaakt van 100 procent katoenen flanel en met een klittenbandsluiting. Er wordt aangeraden om de inbakerdoek drie keer te wassen voor gebruik, zodat het katoen fijn ademt en beter vocht absorbeert.

Het is geschikt voor kindjes tussen de 52 en 64 centimeter en tussen 4 en 7 kilo. Er zit een uitgebreide gebruiksaanwijzing bij de inbakerdoek, met foto's. Het heeft een TOG-waarde van 1.3 en kan het hele jaar door gebruikt worden. Volgens meerdere bronnen wordt deze inbakerdoek aangeraden door het consultatiebureau.

Voordelen

 • Volgens meerdere aangeraden door het consultatiebureau

 • Inclusief uitgebreide Nederlands handleiding met foto's

 • Materiaal
 • Maat
 • Veiligheid
Beste prijs op BOL.com

#5
Puckababy inbakerslaapzak Original Piep 0-3 maanden

Deze inbakerdoek is gemaakt van katoen en heeft een extra buikband aan de binnenkant om jouw baby op de plek te houden. Het is in de lengte verstelbaar tussen de 44 en 62 centimeter. De TOG-waarde is 0.5 en de inbakerdoek is luchtdoorlatend en vocht absorberend.

Deze inbakerdoek heeft de Baby Innovation Award gewonnen en wordt aangeraden door artsen, kraamzorg en verloskundigen. Er zijn 20 verschillende kleuren om uit te kiezen. Wordt geproduceerd en getest in Europa en is OEKO-TEX gecertificeerd.

Voordelen

 • Met extra buikband

 • In de lengte verstelbaar

 • Materiaal
 • Maat
 • Veiligheid
Beste prijs op BOL.com

Wat is een inbakerdoek?

Een inbakerdoek gebruik je om jouw baby in te bakeren. Inbakeren wordt vooral gedaan bij baby's die onrustig slapen. Doordat de baby ingebakerd is, is het makkelijker om een goed slaapritme te krijgen. De doek waarin jouw baby gewikkeld wordt, is een inbakerdoek.

Een inbakerdoek wikkelt om jouw baby van de schouders tot de voetjes. De armen zijn losser ingepakt dan de voetjes. Daar moet de inbakerdoek wat losser zitten, in verband met de ontwikkeling van de heupjes.

Een inbakerdoek is tegenwoordig voorgevormd, zodat jij jouw baby kan inwikkelen zonder risico's. Vroeger mochten alleen bakervrouwen, de tegenwoordige kraamverzorgster, alleen baby's inbakeren. Tot men erachter kwam dat het traditioneel inbakeren niet gezond was.

Tegenwoordig is er natuurlijk veel meer gedegen onderzoek gedaan naar het gebruiken van een inbakerdoek. Het wordt voor een korte periode gebruikt, als hulpmiddel voor baby's die onrustig slapen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een inbakerdoek?

Bij het kopen van een inbakerdoek dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Geschikt voor welke leeftijd

Vanaf de eerste week na de geboorte kan je beginnen met inbakeren. Dit kan je doen tot ongeveer 4 maanden oud. Dan dien je het weer af te bouwen. Vanaf die leeftijd leren baby's om op hun buik te rollen.

Vanaf 6 maanden mag je niet meer inbakeren, want dan kan jouw baby al op de buik rollen, en dan kan de inbakerdoek gevaarlijk zijn. De pasvorm moet goed zijn en de inbakerdoek moet bij de leeftijd van jouw baby passen.

Seizoen

Een inbakerdoek is een laag kleding en draagt dus bij aan hoe warm jouw kindje het heeft. Het is niet goed voor een baby wanneer het lichaampje te warm wordt. Je wil in de zomer geen inbakerdoek die voor de winter geschikt is.

Babyspullen worden beoordeeld met een TOG-waarde. Hieraan kan je aflezen hoe warm het product het lichaam van jouw baby houdt. Van kleding en beddengoed tel je de TOG-waardes bij elkaar op.

Kijk dus goed dat de TOG-waarde van de inbakerdoek van jouw keuze, past bij het seizoen, de kleding van jouw baby, en de rest van het beddengoed.

Met of zonder klittenbandsluiting

Klittenband is fijn, want je kan jouw baby lekker strak inpakken. De armpjes worden langs het lijfje geplaatst en het klittenband zorgt dat ze fijn blijven zitten. Het nadeel van klittenband is dat het veel lawaai maakt. Dat kan vervelend zijn voor jouw baby. Bijvoorbeeld als je tijdens het dutje de luier wil verschonen. Er zijn ook inbakerdoeken met een verschoonrits en klittenband voor de armpjes.

Kwaliteit van de stof

Een inbakerdoek is meestal gemaakt van katoen. Katoen is een natuurlijk materiaal dat goed ademt en vocht absorbeert. Het is ook een warme stof. De samenstelling kan ook bestaan uit een combinatie met bijvoorbeeld Jersey, om het iets elastischer te maken. De kwaliteit van de stof is belangrijk voor de gezondheid van jouw baby. Let daarbij ook op de TOG-waarde.

Hoe zacht en comfortabel de stof is

Katoen, zeker in combinatie met Jersey of een gewatteerde voering, voelt lekker zacht en comfortabel aan voor jouw baby. Let erop dat je geen wasverzachter gebruikt of sterke bleekmiddelen. Dan blijft de stof ook zacht en comfortabel. Let er ook op dat de stof evengoed nog ademend is.

Pasvorm

De pasvorm is heel erg belangrijk. Je wil namelijk niet dat jouw baby te veel kan bewegen of dat de heupen te strak ingepakt zitten. Er moet genoeg ruimte over zijn voor de beentjes om te bewegen, en je wil dat de armpjes strak tegen het lijfje ingewikkeld worden.

Het is niet de bedoeling dat de armpjes los kunnen komen. Maar als jouw kleintje bijvoorbeeld duimt, dan wil je die arm juist wel vrijlaten. Je bakert jouw baby in om slaapproblemen op te lossen en als jouw baby dan niet kan duimen, dan werkt het averechts.

Luchtdoorlatend/ademend

Jouw baby zit lekker ingepakt en krijgt het warm. Dat is ook de bedoeling, maar jouw baby moet het niet te warm krijgen. Dat kan namelijk heel gevaarlijk zijn. Het is daarom belangrijk dat de stof luchtdoorlatend is. Kwijl, zweet en andere vloeistoffen maken de stof nat, en als de stof dan goed ademt, dan wordt alles ook weer snel droog.

Voordelen van een inbakerdoek

Vroeger was het heel normaal om een baby in te bakeren. Daar waren zelfs speciale bakervrouwen voor. Tot aan de jaren zeventig. Toen vond met het inperken van de bewegingsvrijheid zielig en werd het ook in verband gebracht met heupdysplasie.

Dat laatste is alleen het geval wanneer er helemaal verkeerd ingebakerd wordt of wanneer jouw baby al een heupafwijking heeft. Raadpleeg daarom altijd eerst het consultatiebureau of de kraamzorg. Tegenwoordig wordt de inbakerdoek namelijk wel weer gebruikt.

Het helpt kindjes die onrustig en onregelmatig slapen een beter slaappatroon te ontwikkelen. Het vermindert prikkels en de bewegingsvrijheid. Pasgeboren baby's zwaaien in hun slaap met hun armpjes, zonder dat zij zich bewust zijn van wat ze doen. Hiervan worden ze dan wakker.

Doordat de baby ingewikkeld is, bijna net zoals in de baarmoeder, voelt een kindje zich geborgen en veilig, waardoor jouw kleintje veel kalmer is en makkelijker in slaap valt en dan ook dieper slapen. Inbakeren doe je dan ook alleen tijdens het slapen.

Een inbakerdoek is een heel handig hulpmiddel om het slaapritme en de slaapkwaliteit van jouw baby te verbeteren. Daarnaast is een vaste routine en een rustige omgeving ook erg belangrijk.

Wanneer begin je met inbakeren?

Je kan eigenlijk al een week na de geboorte beginnen met inbakeren, maar dit is niet per se ook goed. Als je te vroeg begint met inbakeren, dan leer je een deel van jouw baby niet kennen en herkennen. Welke signalen geven de lichaamstaal van jouw baby af. Daarnaast mis je dan ook een deel lichamelijk contact, bijvoorbeeld bij het in bed leggen en eruit halen.

Inbakeren dient een hulpmiddel te zijn en zeker geen standaard. Wanneer jouw baby onrustig slaap en moeite heeft om een slaappatroon te ontwikkelen, dan kan een inbakerdoek daarbij helpen. Je dient dan eerst advies te vragen bij het consultatiebureau of de kraamzorg.

Wanneer inbakeren jouw baby kan ondersteunen, dan is het een geweldig hulpmiddel. Je kan daar het beste mee beginnen wanneer jouw baby een paar weken oud is. Je kan dit doen tot jouw baby op de buik kan rollen. Dan is het tijd om het af te bouwen. Dit is meestal tussen de 4 en de 6 maanden.

Veelgestelde vragen

Is inbakeren goed voor baby?

Inbakeren kan heel goed zijn voor een baby met slaapproblemen, wanneer je het op de juiste manier doet, en je dient het altijd even na te vragen bij het consultatiebureau of de kraamzorg. Het is een fijn hulpmiddel om een goed slaappatroon, een beter slaapritme en een betere slaapkwaliteit te ontwikkelen.

Het vermindert prikkels, beperkt de ongecontroleerde bewegingen die jouw baby wakker houden, jouw kleintje voelt zich geborgen en veilig en het werkt kalmerend. Jouw baby zal rustiger in slaap vallen, dieper slapen en uitgeruster wakker worden.

Hoe vaak mag je een baby inbakeren?

Inbakeren doe je alleen tijdens het slapen. Dat is dan gedurende de nacht. Maar baby's hebben overdag ook slaap nodig, meestal rond de 1,5 uur. Als jouw baby overdag makkelijk slaapt, dan is inbakeren niet nodig, maar als jouw baby overdag ook onrustig slaapt, dan kan je overdag ook inbakeren tijdens de slaapjes.

Je mag een baby dan ook inbakeren, tijdens het slapen, tot jouw baby zich op de buik kan rollen. Inbakeren breek je ook niet in een keer af. Dat bouw je af. Zodat jouw baby eraan kan wennen. Het duurt gemiddeld enkele maanden voor het slaappatroon van jouw baby is aangepast aan de leefomgeving.

Wat zijn de nadelen van inbakeren?

Aan inbakeren zitten ook nadelen, het is niet voor niks dat het niet meer standaard wordt gedaan. Inbakeren is namelijk geen oplossing. Het is een hulpmiddel, maar werkt niet als je alleen maar inbakert. Jouw baby slaapt onrustig en als dat aanhoudt, kan je beter ook naar een onderliggende reden hiervoor zoeken.

De bewegingsvrijheid van jouw baby is beperkt, en dat voelt voor sommige mensen al vervelend aan, maar daarnaast leer je daardoor je lichaamstaal van jouw baby ook minder goed kennen. Zodra jouw baby kan rollen, kan het ook gevaarlijk zijn, en je kan er dan niet ineens mee stoppen, maar dient het af te bouwen.

Onze favoriet

Deze set van 2 inbakerdoeken is geschikt voor baby's van 0 tot 3 maanden. Het is gemaakt van 100 procent katoen.

Beste prijs op BOL.com