Kinderkussen: Vind hier de 5 beste kinderkussens van 2024

Vanaf ongeveer twee jaar oud vinden kinderen het prettig om ook een hoofdkussen in bed te hebben. Je merkt dat onder meer doordat ze hun hoofd op een knuffel leggen tijdens het slapen, of wanneer ze op de bank liggen en dan een kussen gebruiken. 

Voordat een kindje 2 jaar oud is, is het niet aan te raden om een hoofdkussen te gebruiken. Dat kan zelfs gevaarlijk zijn. Een kussen is zacht en jouw kindje kan dan ademhalingsproblemen krijgen. Het hoofdje is nog zwaar in vergelijk met de rest van het lichaam. 

Hoe ouder jouw kindje wordt, des te meer komen die verhoudingen in balans, en zullen de nekspieren het hoofd ook steeds meer ondersteunen. Je merkt dat bijvoorbeeld doordat jouw kindje een arm onder het hoofd legt bij het slapen. 

Een kinderkussen is dan wenselijk. Je geeft een kindje een speciaal kinderkussen, omdat dit niet zo dik is en veel betere ondersteuning biedt, Jouw kindje is niet zo zwaar als jij en heeft voldoende aan een plat en zacht kussen. 

Het beste kinderkussen voor jouw kindje kiezen, ligt vooral aan jouw persoonlijke voorkeuren. Alle informatie die jij nodig hebt om de beste keuze te maken, vind je hieronder. In de top 5 vind je de 5 beste kinderkussens en je kan er meteen eentje uitkiezen en bestellen. 

Wat zijn de beste kinderkussens?

Onze favoriet

Dit kinderhoofdkussen is lekker zacht en heerlijk dus met maar 10 cm dikte.

 • Maat
 • Zachtheid
 • Wasbaarheid

2e beste keuze

Dit heerlijk zachte kinderkussen is gevuld met 400 gram synthethische holle vezel.

 • Maat
 • Zachtheid
 • Wasbaarheid

3e beste keuze

Dit platte kinderkussen is gevuld met unieke, zachte synthetische vezelbolletjes.

 • Maat
 • Zachtheid
 • Wasbaarheid

Op deze pagina:

Waar zijn de beste kinderkussens op getest?

De beste kinderkussens worden geselecteerd op basis van hun maat, zachtheid en wasbaarheid. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste kinderkussens worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Polydaun - hoofdkussen

Dit kinderhoofdkussen is lekker zacht en heerlijk dus met maar 10 cm dikte. Het is gevuld met 100 procent Iscocraft microvezel en het tijk is gemaakt van katoen. Het heeft een goede ventilatie en vochtregulatie en het is hypoallergeen. 

Het is blijvend veerkrachtig en zachte. Het kan gewassen worden in de wasmachine tot 40 graden Celsius en het kan in de droger. Het katoen is geweven met een speciale 3D ventilatiemesh techniek. Het is geschikt voor alle type slapers. 

Voordelen

 • Geweven met 3D ventilatiemesh techniek
 • Vulling van Isocraft microvezel
 • Maat
 • Zachtheid
 • Wasbaarheid
Beste prijs op BOL.com

#2
Klaas Vaak Kinderkussen

Dit heerlijk zachte kinderkussen is gevuld met 400 gram synthethische holle vezel. Het tijk is gemaakt van 100 procent zachte katoen. Het kinderkussen is hypoallergeen en kan gewassen worden in de wasmachine op 40 graden Celsius. 

Het heeft een rits, zodat je de dikte van het kussen makkelijk kan aanpassen. Het is geschikt voor alle type slapers en er zit 1 jaar garantie op het kinderkussen. De afmeting is 60 cm bij 70 cm en kan door de aanpasbare vulling meegroeien met jouw kindje. 

Voordelen

 • Wasbaar in de wasmachine tot 40 graden Celsius
 • Aanpasbare vulling
 • Maat
 • Zachtheid
 • Wasbaarheid
Beste prijs op BOL.com

#3
Het ideale mee groei-kinderkussen

Dit platte kinderkussen is gevuld met unieke, zachte synthetische vezelbolletjes. Het tijk is gemaakt van 100 procent perkale katoen en met een dubbele gewatteerde vulling. Het is zacht, soepel en koel. Het heeft een ritssluiting en je kan de vulling aanpassen. 

Het is wasbaar in de wasmachine op 60 graden Celsius. Je kan het drogen in de wasdroger. Het kinderkussen is hypoallergeen. Er zit een garantie op van 1 jaar. Het kinderkussen is 6 cm dik, maar je kan de vulling aanvullen als jouw kleintje groter is.

Voordelen

 • Wasbaar op 60 graden Celsius in de wasmachine en kan in de droger
 • Navulbaar kinderkussen
 • Maat
 • Zachtheid
 • Wasbaarheid
Beste prijs op BOL.com

#4
Kinderkussen Flint - Extra Dun Kussen

Dit hele platte kinderkussen is gevuld met zachte, gesiliconiseerde, synthetische holle vezel. Het tijk is gemaakt van 100 procent katoen. Het kussen is maar 3 cm dik en uitstekend geschikt voor kleine kindjes. Het is hypoallergeen en geurvrij. 

Het kan gewassen worden in de wasmachine op 60 graden Celsius en het is geschikt voor in de wasdroger. Het kan het beste gewassen worden op 40 graden Celsius. Het is luchtdoorlatend en vocht absorberend. 

Voordelen

 • Hypoallergeen en geurvrij
 • Wasbaar in de wasmachine en kan in de droger
 • Maat
 • Zachtheid
 • Wasbaarheid
Beste prijs op BOL.com

#5
Zavelo - Mijn Eerste Kinderkussen

De dikte van dit kinderkussen is aanpasbaar en het kan met jouw kindje meegroeien. De vulling is gemaakt van gesiliconiseerde holle polyester vezel. Het tijk is gemaakt van 100 procent katoen, heeft een ritssluiting en is gewatteerd. 

Het kinderkussen is hypoallergeen en het is wasbaar in de wasmachine op 60 graden Celsius. Dit kinderkussen kan in de droger gedroogd worden. Het kussen is heerlijk zacht en speciaal voor kleine kindjes. Als jouw kindje groeit, kan je de vulling aanvullen. 

Voordelen

 • De vulling is aanpasbaar en kussen kan meegroeien met jouw kindje
 • Wasbaar in de wasmachine op 60 graden Celsius en kan in de droger
 • Maat
 • Zachtheid
 • Wasbaarheid
Beste prijs op BOL.com

Wat is een kinderkussen?

Een kinderkussen is een speciaal hoofdkussen voor kinderen. Dit kussen is plat, zodat het hoofd neutraal blijft liggen en het is niet te groot en te zwaar, en heeft weinig volume, zodat jouw kindje niet zal verstikken. 

Kinderkussens worden gemaakt van allerhande materialen. Je wil het hoofdkussen voor kinderen makkelijk kunnen wassen en het is fijn als het hypoallergeen is. Daarnaast moet het ook luchtdoorlatend zijn en vocht absorberen. 

Er zijn ook kinderhoofdkussens met een uitsparing voor het neusje. Een stiknaad over de breedte van het kussen zorgt voor een inkeping, waardoor jouw kindje altijd vrij kan ademhalen. Kinderkussens dienen ook te zorgen voor een goede warmte- en vochtverspreiding. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een kinderkussen?

Bij het kopen van een kinderkussen dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Afmetingen

Een kinderkussen dient de juiste afmetingen te hebben. Een te groot of een te dik kussen kan namelijk gevaarlijk zijn voor kleine kindjes. Kies dus altijd een formaat dat past bij jouw kindje. Het liefste wil je een plat kussen, dat wel lekker zacht is, en niet te veel ruimte inneemt. 

Vulmateriaal

Kinderkussens worden net als kussens voor volwassenen gemaakt van verschillende materialen. Je kiest natuurlijk voor vulmateriaal dat past bij jouw kindje. Je wil dat het ademend en luchtdoorlatend is, dat het vocht absorbeert, dat het niet chemisch bewerkt is, en dat het jouw kindje voldoende, maar niet te veel ondersteuning geeft. 

Anti-allergisch

Van kleine kindjes weet je vaak nog niet of ze allergieën hebben. Het is dus altijd aan te raden om een hypoallergeen kinderkussen te kiezen. Hierin kunnen dan geen huisstofmijt, stof, bacteriën en schimmels zich in ophopen. Het is ook fijn als je het kinderkussen kan wassen in de wasmachine op 60 graden Celsius of hoger. 

Stevigheid

Een kinderkussen hoeft niet heel stevig te zijn. Een zacht en plat kussen is wenselijk. Maar jouw kleintje moet er ook lekker op slapen. Kies bij een kinderkussen dan ook voor een gemiddelde stevigheid. Er zijn ook kinderkussens waarvan je de vulling kan aanpassen en dus zelf de stevigheid kan bepalen. 

Wasbaarheid

Kindjes zweten en kwijlen vocht op hun kussen. En misschien drinken ze nog wel eens wat in bed dat geknoeid kan worden. Je wil dan ook een kinderkussen dat je kan wassen, het liefst zo heet mogelijk. Kijk dus ook altijd even goed naar de wasvoorschriften die bij het kinderhoofdkussen zitten. Dat is wel zo fris en hygiënisch. 

De beste kinderkussens: de wetenschappelijke voordelen

Het gebruik van kinderkussens wordt voor kindjes onder de 18 maanden tot 2 jaar sterk afgeraden. Er is dan te veel kans op verstikkingsgevaar. De hoogte of dikte van een kinderkussen speelt een rol bij de ontwikkeling, dit blijkt uit onderzoek. Is jouw kleintje een zijslaper, dan wil je een kinderkussen met een hogere rand. 

Slaapt jouw kindje meer op de rug, dan wil je een lager kussen gebruiken. Dit is beter voor de spieractiviteit, de contactdruk en voor de wervelkolom. Er is veel onderzoek gedaan naar het gebruik van hoofdkussens voor kinderen. Het is vooral belangrijk dat jouw kindje zelfstand kan draaien, het hoofd omhoog kan duwen, en het dekentje of het kussen zelf weg kan duwen. 

Kinderkussens van andere merken

Er zijn behoorlijk wat merken voor kinderkussens in de omloop en deze zijn niet allemaal even goed. Ze zijn te dik gevuld of gevuld met ongezonde materialen. Het kan ook zijn dat de kussens behandeld zijn met chemische stoffen om ze hypoallergeen te maken. 

Dit wil jij natuurlijk niet voor jouw kindje. Koop daarom nooit zomaar een willekeurig kussen, maar kies een kinderkussen van een bekend merk, lees alle reviews goed door en kijk ook naar de gebruikerservaringen van anderen. 

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je een kussen vervangen?

Wanneer je een kussen moet vervangen, ligt natuurlijk aan het materiaal en hoe intensief het gebruikt wordt. Bij een kinderkussen dien je ook nog erop te letten dat het kussen past bij de groei van jouw kindje. Er zijn ook kussens die meegroeien met jouw kindje. 

Gemiddeld gaat een kussen tussen de 4 en de 5 jaar mee. Daarna is het aan vervanging toe. Hoe beter de kwaliteit is en hoe beter jij het kussen onderhoudt, des te langer zal het kussen ook meegaan. Let er wel op dat het kussen past bij het formaat en gewicht van jouw kindje. 

Hoe was ik mijn kinderkussen uit?

Het ligt helemaal aan het kinderkussen van jouw keuze, hoe je het kinderkussen moet wassen. Lees dus altijd goed de gebruiksaanwijzing door. De verschillende materialen hebben ook allemaal verschillende wasvoorschriften. 

Het is prettig als je het kinderkussen in het geheel kan wassen in de wasmachine en het is helemaal handig als je het in de droger kan drogen. Kijk daarom op voorhand naar de wasvoorschriften, want dat is niet bij alle kinderkussens hetzelfde. 

Hoe voorkom ik nekklachten bij mijn kind?

Nekklachten bij kinderen kunnen verschillende oorzaken hebben en het is dan ook altijd aan te raden om advies bij de dokter of specialist te vragen. Een goed en passend kinderkussen kan al heel veel helpen. Je wil een dun en zacht hoofdkussen voor jouw kindje. 

Dan heeft jouw kindje voldoende ondersteuning, zonder dat er nekklachten ontstaan en jouw kindje kan heerlijk slapen. Houdt het altijd goed in de gaten als jouw kindje klaagt over nekklachten en ga dan ook naar de dokter om het na te laten kijken. 

Onze favoriet

Dit kinderhoofdkussen is lekker zacht en heerlijk dus met maar 10 cm dikte.

Beste prijs op BOL.com