Kinderkussen: Vind hier de 5 beste kinderkussens van 2024
Vanaf ongeveer twee jaar oud vinden kinderen het prettig om ook een hoofdkussen in bed te hebben. Je merkt dat onder meer doordat ze hun hoofd op een knuffel leggen tijdens het slapen, of wanneer ze op de bank liggen en dan een kussen gebruiken.
Voordat een kindje 2 jaar oud is, is het niet aan te raden om een hoofdkussen te gebruiken. Dat kan zelfs gevaarlijk zijn. Een kussen is zacht en jouw kindje kan dan ademhalingsproblemen krijgen. Het hoofdje is nog zwaar in vergelijk met de rest van het lichaam.
Hoe ouder jouw kindje wordt, des te meer komen die verhoudingen in balans, en zullen de nekspieren het hoofd ook steeds meer ondersteunen. Je merkt dat bijvoorbeeld doordat jouw kindje een arm onder het hoofd legt bij het slapen.
Een kinderkussen is dan wenselijk. Je geeft een kindje een speciaal kinderkussen, omdat dit niet zo dik is en veel betere ondersteuning biedt, Jouw kindje is niet zo zwaar als jij en heeft voldoende aan een plat en zacht kussen.
Het beste kinderkussen voor jouw kindje kiezen, ligt vooral aan jouw persoonlijke voorkeuren. Alle informatie die jij nodig hebt om de beste keuze te maken, vind je hieronder. In de top 5 vind je de 5 beste kinderkussens en je kan er meteen eentje uitkiezen en bestellen.
Wat zijn de beste kinderkussens?
Wat is een kinderkussen?
Een kinderkussen is een speciaal hoofdkussen voor kinderen. Dit kussen is plat, zodat het hoofd neutraal blijft liggen en het is niet te groot en te zwaar, en heeft weinig volume, zodat jouw kindje niet zal verstikken.
Kinderkussens worden gemaakt van allerhande materialen. Je wil het hoofdkussen voor kinderen makkelijk kunnen wassen en het is fijn als het hypoallergeen is. Daarnaast moet het ook luchtdoorlatend zijn en vocht absorberen.
Er zijn ook kinderhoofdkussens met een uitsparing voor het neusje. Een stiknaad over de breedte van het kussen zorgt voor een inkeping, waardoor jouw kindje altijd vrij kan ademhalen. Kinderkussens dienen ook te zorgen voor een goede warmte- en vochtverspreiding.
Waar moet je op letten bij het kopen van een kinderkussen?
Bij het kopen van een kinderkussen dien je vooral op de volgende dingen te letten:
Afmetingen
Een kinderkussen dient de juiste afmetingen te hebben. Een te groot of een te dik kussen kan namelijk gevaarlijk zijn voor kleine kindjes. Kies dus altijd een formaat dat past bij jouw kindje. Het liefste wil je een plat kussen, dat wel lekker zacht is, en niet te veel ruimte inneemt.
Vulmateriaal
Kinderkussens worden net als kussens voor volwassenen gemaakt van verschillende materialen. Je kiest natuurlijk voor vulmateriaal dat past bij jouw kindje. Je wil dat het ademend en luchtdoorlatend is, dat het vocht absorbeert, dat het niet chemisch bewerkt is, en dat het jouw kindje voldoende, maar niet te veel ondersteuning geeft.
Anti-allergisch
Van kleine kindjes weet je vaak nog niet of ze allergieën hebben. Het is dus altijd aan te raden om een hypoallergeen kinderkussen te kiezen. Hierin kunnen dan geen huisstofmijt, stof, bacteriën en schimmels zich in ophopen. Het is ook fijn als je het kinderkussen kan wassen in de wasmachine op 60 graden Celsius of hoger.
Stevigheid
Een kinderkussen hoeft niet heel stevig te zijn. Een zacht en plat kussen is wenselijk. Maar jouw kleintje moet er ook lekker op slapen. Kies bij een kinderkussen dan ook voor een gemiddelde stevigheid. Er zijn ook kinderkussens waarvan je de vulling kan aanpassen en dus zelf de stevigheid kan bepalen.
Wasbaarheid
Kindjes zweten en kwijlen vocht op hun kussen. En misschien drinken ze nog wel eens wat in bed dat geknoeid kan worden. Je wil dan ook een kinderkussen dat je kan wassen, het liefst zo heet mogelijk. Kijk dus ook altijd even goed naar de wasvoorschriften die bij het kinderhoofdkussen zitten. Dat is wel zo fris en hygiënisch.
De beste kinderkussens: de wetenschappelijke voordelen
Het gebruik van kinderkussens wordt voor kindjes onder de 18 maanden tot 2 jaar sterk afgeraden. Er is dan te veel kans op verstikkingsgevaar. De hoogte of dikte van een kinderkussen speelt een rol bij de ontwikkeling, dit blijkt uit onderzoek. Is jouw kleintje een zijslaper, dan wil je een kinderkussen met een hogere rand.
Slaapt jouw kindje meer op de rug, dan wil je een lager kussen gebruiken. Dit is beter voor de spieractiviteit, de contactdruk en voor de wervelkolom. Er is veel onderzoek gedaan naar het gebruik van hoofdkussens voor kinderen. Het is vooral belangrijk dat jouw kindje zelfstand kan draaien, het hoofd omhoog kan duwen, en het dekentje of het kussen zelf weg kan duwen.
Kinderkussens van andere merken
Er zijn behoorlijk wat merken voor kinderkussens in de omloop en deze zijn niet allemaal even goed. Ze zijn te dik gevuld of gevuld met ongezonde materialen. Het kan ook zijn dat de kussens behandeld zijn met chemische stoffen om ze hypoallergeen te maken.
Dit wil jij natuurlijk niet voor jouw kindje. Koop daarom nooit zomaar een willekeurig kussen, maar kies een kinderkussen van een bekend merk, lees alle reviews goed door en kijk ook naar de gebruikerservaringen van anderen.