Koel hoofdkussen: Vind hier de 5 beste koele hoofdkussens van 2024

Tijdens het slapen, liggen de meeste mensen bijna helemaal onder de dekens. Lekker knus en warm. Het lichaam koelt af en dient warm gehouden te worden. Bijna het hele lichaam, want jouw hoofd heeft dat niet nodig. Sterker nog, jouw hoofd koelt amper af.

Je slaapt dan ook niet met jouw hoofd onder een deken of op een andere manier bedekt. Mensen die veel zweten in bed, zweten ook veel op hun hoofd tijdens de nacht. Dat kan ontzettend vervelend zijn. Je wordt dan wakker van een nat hoofdkussen en een nat hoofd.

Ook in de zomer kan dit heel vervelend zijn. Je wil gewoon lekker slapen, met een koel hoofd, zonder wakker te worden van de warmte of het zweten. Als je hier last van hebt, dan is een koel hoofdkussen een hele goede oplossing. Er zijn verschillende soorten koele hoofdkussens te krijgen, waardoor jij weer kan genieten van een gezond slaapklimaat.

Welk koel hoofdkussen dan het beste voor jou is, ligt aan jouw persoonlijke voorkeuren. Gelukkig is er keuze zat en is er voor iedereen een passend koel hoofdkussen te vinden. Alle informatie die jij nodig hebt om het beste koele hoofdkussen voor jou te kiezen, vind je hieronder.

Je hoeft ook niet meer urenlang te zoeken naar een koel hoofdkussen. In de top 5 vind je de 5 beste koele hoofdkussens, die je kan kiezen en ook meteen kan bestellen.

Wat zijn de beste koele hoofdkussens?

Onze favoriet

Dit verkoelende kussen heeft een traagschuim vulling en het tijk is gemaakt van bamboevezels.

 • Materiaal
 • Comfort
 • Onderhoud

2e beste keuze

Dit koele hoofdkussen heeft een stevige hardheid en is geschikt voor alle type slapers.

 • Materiaal
 • Comfort
 • Onderhoud

3e beste keuze

Dit koele hoofdkussen heeft een bamboe tijk en de vulling is cool comfort memory foam.

 • Materiaal
 • Comfort
 • Onderhoud

Op deze pagina:

Waar zijn de beste koele hoofdkussens op getest?

De beste koele hoofdkussens worden geselecteerd op basis van hun materiaal, comfort en onderhoud. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste koele hoofdkussens worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Bamboe kussen - Bamboo Kussen - Hoofdkussen tegen Nekklachten

Dit verkoelende kussen heeft een traagschuim vulling en het tijk is gemaakt van bamboevezels. Het is ventilerend en vocht absorberend, waardoor jij op een heerlijk koel kussen slaapt. Het traagschuim zorgt voor de juiste ondersteuning van jouw hoofd en nek.

Het kussen is hypoallergeen, anti-snurk en koel. Het tijk is afneembaar en het hele kussen kan gewassen worden op de hand. Het is geschikt voor alle type slapers en het is te krijgen in een medium hardheid en een stevige hardheid.

Voordelen

 • Traagschuim vulling en bamboe tijk

 • Hypoallergeen en anti-snurk

 • Materiaal
 • Comfort
 • Onderhoud
Beste prijs op BOL.com

#2
Bamboe kussen - MSS Bamboo Kussen

Dit koele hoofdkussen heeft een stevige hardheid en is geschikt voor alle type slapers. Het cool comfort hoofdkussen heeft een bamboe tijk. Dit is vocht absorberend en ventilerend en staat bekend om de koelheid. De vulling is gemaakt van traagschuim.

Dit zorgt voor de juiste ondersteuning van jouw nek en hoofd. Het neemt de vorm van jouw lichaam aan, waardoor jij in elke slaaphouding de juiste ondersteuning krijgt. Het tijk is afneembaar. Het kussen kan gewassen worden in de wasmachine.

Voordelen

 • Frisse bamboe tijk en ondersteunende traagschuim vulling

 • Wasbaar in de wasmachine

 • Materiaal
 • Comfort
 • Onderhoud
Beste prijs op BOL.com

#3
Hoofdkussens Bamboe kussen (Set van 2)

Dit koele hoofdkussen heeft een zachte, frisse bamboe tijk en de vulling is gemaakt van cool comfort memory foam. Het kussen is luchtdoorlatend en vocht absorberend, waardoor warmte goed gereguleerd en snel afgevoerd wordt.

Het kussen is hypoallergeen en geurloos. Het is anti-snurk en drukverlagend. Het heeft een ritssluiting en is wasbaar in de wasmachine en kan ook in de droger. In deze set zitten 2 verkoelende bamboe hoofdkussens met een medium hardheid.

Voordelen

 • 2 bamboe kussens met medium hardheid

 • Ondersteunende traagschuim vulling en verkoelende bamboe tijk

 • Materiaal
 • Comfort
 • Onderhoud
Beste prijs op BOL.com

#4
Strex Hoofdkussen - Traagschuim

De vulling van dit koel hoofdkussen is gemaakt van traagschuim en is geschikt voor elk type slaper. Het hoofdkussen biedt in elke slaaphouding voldoende ondersteuning. Het tijk is gemaakt van bamboevezels en is verkoelend, schoon, hypoallergeen en anti-huisstofmijt.

Het kussen kan gewassen worden in de wasmachine. De vulling kan je aanpassen, zodat jij er altijd in een goede slaaphouding op ligt. Het gaat snurken tegen en voorkomt pijntjes en kwaaltjes die ontstaan door een slechte slaaphouding.

Voordelen

 • Wasbaar in de wasmachine

 • Aanpasbare vulling

 • Materiaal
 • Comfort
 • Onderhoud
Beste prijs op BOL.com

#5
Cool Cotton hoofdkussen

Dit koel hoofdkussen is gevuld met zachte hollowfibre. De afritsbare hoes is gemaakt van de originele Cool Cotton-kwaliteit. Het kussen is ademend, vocht absorberend, hypoallergeen en heel erg koel. Je kan de dikte van dit kussen makkelijk aanpassen aan jouw slaaphouding.

Het hele kussen kan gewassen worden in de wasmachine en kan in de droger. Het koel hoofdkussen heeft een gemiddelde hardheid en is vooral geschikt voor mensen die overmatig zweten of het snel te warm hebben in bed.

Voordelen

 • Zachte hollowfibre en Cool Cotton-kwaliteit

 • Wasbaar in de wasmachine en kan in de droger

 • Materiaal
 • Comfort
 • Onderhoud
Beste prijs op BOL.com

Wat is een koel hoofdkussen?

Een koel hoofdkussen is een hoofdkussen dat gemaakt is van verkoelende materialen en er kunnen verkoelende elementen aan toe worden gevoegd. Ze zijn luchtdoorlatend en ventileren goed. Ze zorgen voor een goede vochtregulatie. Een koel hoofdkussen zorgt ervoor dat jouw hoofd tijdens de slaap op een frisse manier koel blijft.

Er zijn verschillende soorten koele hoofdkussens te krijgen, in diverse uitvoeringen, gemaakt van verschillende materialen, en in meerdere prijsklassen. Het ligt onder meer aan jouw persoonlijke voorkeuren en jouw slaaphouding, welk koel hoofdkussen het beste voor jou is.

Jouw hoofd wordt dan tijdens het slapen koel gehouden, waardoor je dieper en vaster slaapt, niet meer wakker wordt van de warmte, minder zweet en dus ook niet meer bezweet wakker wordt, en je staat veel frisser en meer uitgerust op. Dit heeft invloed op jouw dagelijkse gestel en jouw geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Waar moet je op letten bij het kopen van een koel hoofdkussen?

Bij het kopen van een koel hoofdkussen dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Met of zonder cool gel

Er zijn verkoelende hoofdkussens die werken met een koelende gel, en hoofdkussens die op een andere manier voor verkoeling zorgen. Niet iedereen vindt een gel in het hoofdkussen prettig. Er zijn ook voldoende andere mogelijkheden om uit te kiezen.

Zo kan je kiezen voor materialen die heel goed ventileren en vocht reguleren. Zijde is ook een heel verkoelend materiaal, en ook bamboe wordt gezien als een heel koel materiaal. Al deze verkoelende kussens houden jouw hoofd koeler in jouw slaap.

Goede ventilering

Een goede ventilering is ontzettend belangrijk voor een koel hoofdkussen. Zodat de warmte die van jouw lichaam en hoofd afkomt snel afgevoerd wordt en zodat vocht snel gereguleerd wordt en opdroogt. Dit houdt jouw hoofd koeler, maar zorgt er ook voor dat het allemaal fris en gezond blijft. Jij bent dan verzekerd van een gezond en comfortabel slaapklimaat.

Ondersteuning en kwaliteit

Een hoofdkussen dient ervoor om jouw hoofd en nek de juiste ondersteuning te bieden, zodat jij in een gezonde slaaphouding ligt en jouw ruggenwervel in een rechte lijn ligt. Het is dus niet alleen belangrijk dat een koel hoofdkussen jouw hoofd verkoelt, maar dat het ook op de juiste manier ondersteunt.

Om dan het beste hoofdkussen voor jou te kiezen, kijk je naar de vorm, de stevigheid, jouw slaaphouding en de gebruikte materialen. Goede kwaliteit materialen zijn vaak wat prijziger, maar ze zorgen ook voor een gezondere slaapomgeving, waardoor de jouw slaapkwaliteit omhoogschiet.

De voordelen van een koud kussen

Het is niet gezond als je het te warm in bed krijgt of als het te benauwd wordt in bed. Je slaapt dan minder diep en je kan dan ook overmatig gaan zweten, waardoor je sneller weer wakker wordt. Een koud kussen voorkomt dat jij het warm krijgt.

Jouw hoofd koelt een stuk minder af tijdens de slaap, dan de rest van jouw lichaam. Het is dan heerlijk om op een fris en koel hoofdkussen te slapen. Het voorkomt zweten, voert vocht snel af, is luchtdoorlatend en reguleert de warmte voldoende. Het neemt dus niet jouw lichaamswarmte over.

Minder zweten en op een koel hoofdkussen slapen, dat lekker droog aanvoelt en ventileert, is ook veel hygiënischer. Jij blijft lekker fris, jouw bed blijft schoner en er hopen zich geen bacteriën, schimmels, stof of andere ongewenste vuiligheidjes op in jouw hoofdkussen.

Een koel hoofdkussen is dan ook beter voor mensen met allergieën, ademhalingsproblemen en het helpt ook het snurken tegen te gaan. Een koel hoofdkussen zal jouw slaapkwaliteit verbeteren en ervoor zorgen dat jij slaapt in een gezond slaapklimaat.

Een verkoelend kussen voor een betere slaap: de wetenschap

Uit onderzoeken is gebleken dat een verkoelend kussen beter is voor jouw nachtrust. Je valt sneller in slaap, slaapt prettiger en hebt minder snel last van nekklachten en hoofdpijn.

Ongeveer twee uur voor het slapengaan, daalt jouw lichaamstemperatuur van nature. Jouw lichaam weet dan dat het tijd is om te gaan slapen en is het ook makkelijker om de hele nacht door te slapen. Er is dan ook een link aangetoond tussen temperatuurregulering en slapeloosheid.

Jouw lichaam laat de temperatuur onder meer zakken door de vaten van niet-essentiële lichaamsdelen te vernauwen. Daar hoeft dan minder bloed doorheen gepompt te worden en jouw lichaam hoeft dan minder hard te werken en daardoor kan jij dieper slapen.

Vitale organen dienen echter wel goed doorbloedt te blijven. In de nacht ruimen jouw hersenen afvalstoffen op die door de nacht zijn vrijgekomen. Een goede doorbloeding zorgt ervoor dat die afvalstoffen weggevoerd worden. Wanneer die stoffen niet goed afgevoerd worden, dan gaan de hersenen minder goed functioneren.

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je zweetlucht uit kussen?

Een kussen was je niet heel vaak. Wel de kussensloop en soms kan het tijk ook gewassen worden. Dan kan je kussen gaan ruiken naar zweetlucht. Dat is heel vervelend, vooral als je het hoofdkussen zelf niet kan wassen. Het helpt dan wel om jouw kussen zo vaak mogelijk te luchten.

Kan je het hoofdkussen wassen, dan doe je dat wat vaker dan gemiddeld en je kan de hoes ook sneller verwisselen. Ga je voor een nieuw hoofdkussen kijken? Kies dan voor een koel hoofdkussen. Je zal dan veel minder zweten, waardoor jouw kussen ook minder naar zweet zal ruiken.

Wat te doen met oude kussens?

Niet alle hoofdkussens zijn recyclebaar en je zou ze dan gewoon bij het restafval moeten gooien. Dat is vaak zonde, want het hoeft niet helemaal versleten te zijn. Gelukkig zijn er nog een hoop andere dingen, naast gewoon weggooien, wat je met jouw oude kussens kan doen.

Zorg er eerst voor dat ze goed schoon zijn. Je kan ze dan bijvoorbeeld doneren aan een dierenopvang of een dierenasiel. Daar zijn ze altijd blij met oude kussens en dekens voor de dieren. Je kan van verschillende oude kussens ook een nieuw patchwork kussen maken. Je kan de vulling dan gewoon vervangen.

Is het beter om met of zonder kussen te slapen?

Het ligt aan jouw slaaphouding of het beter is om met of zonder een hoofdkussen te slapen. Wanneer je voornamelijk op jouw buik slaapt, dan kan je beter geen hoofdkussen gebruiken. De meeste mensen vinden dat niet prettig, en kiezen dan voor een plat en zacht kussen.

Wanneer jij voornamelijk op jouw rug of zijde slaapt, dan is een hoofdkussen juist wel weer heel gezond. Jouw hoofd en nek krijgen dan de juiste ondersteuning. Jouw lichaam kan dan beter ontspannen en je zal veel beter slapen dan zonder hoofdkussen.

Onze favoriet

Dit verkoelende kussen heeft een traagschuim vulling en het tijk is gemaakt van bamboevezels.

Beste prijs op BOL.com