Koudschuim matras: Vind hier de 5 beste koudschuim matrassen van 2024

Goed slapen is ontzettend belangrijk voor iedereen. Jouw lichaam komt dan tot rust, krijgt de mogelijkheid om te herstellen en jouw hersenen krijgen de kans om indrukken en ervaringen van de dag te verwerken. Een goede nachtrust hangt onder meer af van waarop jij slaapt. 

De een slaapt graag in een heel zacht bedje en een ander ligt liever op een hard matras. Daarbij is het niet alleen belangrijk dat je lekker ligt, maar jouw lichaam dient ook de juiste ondersteuning te krijgen. Daarmee worden een hoop klachten en kwalen voorkomen. 

Een koudschuim matras is dan een hele goede keuze en steeds meer mensen kiezen dan ook voor een koudschuim matras. Dit ligt heerlijk en biedt de juiste ondersteuning voor jouw lichaam. Koudschuim heeft daarnaast nog meer kwaliteiten die onmisbaar zijn voor een gezond slaapklimaat. 

Maar hoe kies je dan het beste koudschuim matras voor jou? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om het beste koudschuim matras voor jou te kiezen. In de top 5 vind je de 5 beste koudschuim matrassen en je kan meteen de beste voor jou kiezen en bestellen. 

Wat zijn de beste koudschuim matrassen?

Onze favoriet

Dit comfortabele koudschuim matras heeft een gemiddelde hardheid en is 15 cm dik, met 7 verschillende comfortzones.

 • Dichtheid
 • Dikte
 • Hoes

2e beste keuze

Dit koudschuim matras is 15 cm dik en is te krijgen in 15 verschillende maten. Je kan ook kiezen uit 3 verschillende hardheden.

 • Dichtheid
 • Dikte
 • Hoes

3e beste keuze

Dit koudschuim matras heeft een koudschuim kern van 12 cm en is ongeveer 14 cm dik. De matrashoes is afritsbaar.

 • Dichtheid
 • Dikte
 • Hoes

Op deze pagina:

Waar zijn de beste koudschuim matrassen op getest?

De beste koudschuim matrassen worden geselecteerd op basis van hun dichtheid, dikte en hoes. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste koudschuim matrassen worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Matras - 90x200x15cm - koudschuim - premium plus tijk - medium

Dit comfortabele koudschuim matras heeft een gemiddelde hardheid en is 15 cm dik, met 7 verschillende comfortzones. Bij de doorstikking van het tijk zijn zware hypoallergene vezels gebruikt. Het tijk is gemaakt van polyester en afneembaar. 

Het tijk kan gewassen worden in de wasmachine op 60 graden Celsius en kan in de droger. Het tijk heeft een ritssluiting. Het maximaal belastbare gewicht van dit koudschuim matras is 120 kilo per persoon. Het is geschikt voor alle type slapers. 

Voordelen

 • 7 comfortzones
 • Afneembare en wasbare tijk, kan ook in de droger
 • Dichtheid
 • Dikte
 • Hoes
Beste prijs op BOL.com

#2
Matras - 140x200 - 7 zones - koudschuim - premium plus tijk - 15 cm - Gemiddeld

Dit koudschuim matras is 15 cm dik en is te krijgen in 15 verschillende maten. Je kan ook kiezen uit 3 verschillende hardheden. Het koudschuim matras heeft 7 zones voor een betere ondersteuning en de luxe matrashoes heeft een ritssluiting en is afneembaar. 

Je kan het tijk wassen in de wasmachine op 60 graden Celsius en het kan in de droger. Het is doorgestikt met zware hypoallergene vezels en is geschikt voor alle type slapers. Het maximaal belastbare gewicht is 120 kilo per persoon. 

Voordelen

 • 7 zones voor betere ondersteuning
 • Afneembare en wasbare tijk, kan in de droger
 • Dichtheid
 • Dikte
 • Hoes
Beste prijs op BOL.com

#3
Nova Sleep - Koudschuim Matras 90x200 - 14cm dik - ventilerend en veerkrachtig

Dit koudschuim matras heeft een koudschuim kern van 12 cm en is ongeveer 14 cm dik. De matrashoes is afritsbaar. Het matras heeft een gemiddelde hardheid en is geschikt voor alle type slapers. Het is hypoallergeen en heeft een hoog ventilerend vermogen. 

Het is een licht matras dat geschikt is voor alle bodems en bedden. Het maximaal belastbare gewicht is 80 kilo. De HR-waarde is 45 kilo per kubieke meter. De afmeting is 90 cm bij 200 cm en het weegt maar 5 kilo. Het tijk is golfgestikt. 

Voordelen

 • Lichtgewicht matras
 • HR-waarde van 45 kilo per kubieke meter
 • Dichtheid
 • Dikte
 • Hoes
Beste prijs op BOL.com

#4
Micropocketvering matras HR koudschuim 7 zones - koudschuim matras geveerd - 21cm matrasdikte - 160x200cm

Dit koudschuim matras is 21 cm dik en heeft een zijde met een gemiddelde hardheid en een zijde met een stevige hardheid, welke ook hoger is. De kern is gemaakt van hoogwaardige stalen veren, die zorgen voor 7 zones voor meer ergonomisch comfort. Het maximaal draagbaar gewicht is 150 kilo per persoon. 

Het is geschikt voor alle type slapers en te krijgen in 7 verschillende maten en 3 verschillende hardheden. Het is luchtdoorlatend en vocht absorberend. Het luxe tijk heeft een ritssluiting, draagriemen om het matras te draaien, en is afneembaar. Het kan gewassen worden in de wasmachine op 60 graden Celsius en kan in de droger. 

Voordelen

 • Pocketvering kern met koudschuim toplaag
 • Afneembare en wasbare tijk, kan ook in de droger
 • Dichtheid
 • Dikte
 • Hoes
Beste prijs op BOL.com

#5
Sleeptech 90x200 Koudschuim HR45 matras c.a 16 cm

Dit koudschuim matras heeft een koudschuim kern en is voorzien van micro poriën. Het is hypoallergeen en geschikt voor alle type slapers en alle types bedbodems. Het voert vocht goed af en is luchtdoorlatend. Het is 16 cm dik. 

Het tijk is gemaakt van microvezel, heeft een ritssluiting en is afneembaar. Het maximaal belastbare gewicht is 90 kilo. De HR-waarde is 45 kilo per kubieke meter. De afmeting is 90 cm bij 200 cm. Het is OEKO-TEX gecertificeerd. 

Voordelen

 • Geschikt voor alle type slapers en alle types bedbodems
 • 16 cm dik en HR-waarde van 45 kilo per kubieke meter
 • Dichtheid
 • Dikte
 • Hoes
Beste prijs op BOL.com

Wat is een koudschuim matras?

Een koudschuim matras wordt gemaakt van polyurethaanschuim. Dit wordt gemaakt door te schuimen of door te gieten. Koudschuim heeft een hoge veerkracht en een open celstructuur. Dankzij die open celstructuur is een koudschuim matras luchtdoorlatend en ventilerend, waardoor vocht snel wordt afgevoerd. 

Koudschuim is stevig en veerkrachtig en het vervormt niet door lichaamswarmte, iets wat traagschuim bijvoorbeeld wel doet. Er is dus ook geen kuilvorming en draaien of bewegen in bed gaat daardoor makkelijker. Het blijft ook lekker koel in bed, wat het ideaal maakt voor mensen die het snel warm hebben in bed. 

Toch komt de naam koudschuim niet van de koelte dat een koudschuim matras biedt. De naam is ontleend aan de productiemethode, waarbij geen hitte gebruikt wordt. Dit heet Cold Cure Moulding. Vaak zijn koudschuim matrassen gemaakt van meerdere soorten schuimen. Denk dan onder meer aan traagschuim, gelschuim of latexschuim. 

Je kan ook kiezen voor een koudschuim matras met comfortzones. Hierdoor wordt jouw wervelkolom beter uitgelijnd. Het aantal comfortzones is altijd oneven. Op deze plekken zak je iets dieper in het matras. Daardoor lig je altijd op de juiste manier en wordt jouw lichaam optimaal ondersteund. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een koudschuim matras?

Bij het kopen van een koudschuim matras dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Prijs/Budget

De prijzen van koudschuim matrassen kunnen behoorlijk uiteenlopen. Dat heeft onder meer te maken met de kwaliteit van het koudschuim, maar bijvoorbeeld ook met het gebruik van andere schuimen, en het soort tijk dat er gebruikt is. Het is handig om op voorhand voor jezelf een budget te bepalen, om vervolgens te kijken aan welke eisen jouw koudschuim matras nog meer dient te voldoen. 

Aanpassingsperiode

Wanneer je opeens een heel ander type matras kiest dan je gewend bent, dan weet je op voorhand natuurlijk niet of je er ook lekker op zal slapen. Dat weet je ook niet na 1 nacht of door het even uit te proberen. Gelukkig zijn er aanbieders die een proefperiode aanbieden. Je kan dan een x-aantal nachten het koudschuim matras uitproberen, en als het niet bevalt, dan kan je het koudschuim matras gewoon weer inleveren. 

Dichtheid van de lagen

Een van de belangrijkste kenmerken van een koudschuim matras is de hoge dichtheid. Afgekort wordt dit aangegeven met HR. De hoeveelheid polyurethaan die per kubieke meter wordt opgeschuimd, bepaalt de dichtheid van het koudschuim matras. 

Hoe hoger de dichtheid, des te beter de kwaliteit, en hoe duurzamer een koudschuim matras is. Zo gaat een koudschuim matras met een dichtheid van 30 kilo per kubieke meter ongeveer 3 jaar mee en een koudschuimmatras met een dichtheid van 50 tot 60 kilo per kubieke meter wel tot 10 jaar of meer mee. 

Dikte

Doorgaans betekent een dik matras ook een comfortabel matras. Dat geldt ook voor koudschuim matrassen. Dan is een koudschuim matras van minimaal 15 cm dikte wenselijk. Ideaal is een koudschuim matras rond de 25 cm dikte. 

Stevigheid

Een koudschuim matras kan je krijgen in drie verschillende hardheden. Welke hardheid het beste is voor jou hangt onder meer af van jouw slaaphouding, jouw persoonlijke voorkeuren en jouw gewicht. Je kan doorgaans kiezen uit 3 hardheden. Zacht, medium of stevig.

Je kiest voor een zacht matras wanneer je tussen de 60 en 80 kilo weegt en op je zij slaapt. Een medium hardheid is geschikt voor mensen tussen de 80 en de 100 kilo die op hun rug of buik slapen. Een stevige hardheid wordt vooral aangeraden bij mensen die zwaarder zijn dan 100 kilo. 

Wat zijn de voordelen van een koudschuim matras?

Een koudschuim matras heeft veel voordelen ten op zichtte van andere matrassen. Zo heeft het een open celstructuur, waardoor het heel goed ventileert, vocht beter afvoert en koeler aanvoelt. De druk wordt gelijkmatig verdeeld, waardoor je minder last krijgt van drukpunten, zoals jouw heupen, knieën en schouders. 

Jouw spieren kunnen hierdoor meer ontspannen en bloed kan beter circuleren. Je krijgt dus veel minder snel van klachten zoals last van je spieren. Het is geurvrij en hypoallergeen, en dus erg geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën. 

Afhankelijk van de HR-waarde kan een koudschuim matras tot wel 10 jaar meegaan. Koudschuim voorkomt ook kuilvorming. Het is ontzettend veerkrachtig en veert weer snel terug naar de oorspronkelijke vorm. 

Wat zijn de nadelen van een koudschuim matras?

Koudschuim heeft ook nadelen voor sommige mensen. Zo zijn er mensen die het te hard vinden, doordat het zich minder goed naar jouw lichaam vormt, zoals traagschuim bijvoorbeeld doet. Daarnaast is het ontzettend koel, wat voor veel mensen prettig is, maar als jij het snel koud hebt, dan is dat niet fijn. 

Een ander nadeel is ook wel dat een koudschuim matras vrij prijzig is in vergelijk met andere soorten matrassen. Een koudschuim matras gaat doorgaans wel lang mee, dus dan valt het wel mee hoe duur het is. 

Veelgestelde vragen

Hoe goed is een koudschuim matras?

Een koudschuim matras is voor veel mensen echt een heel goed matras om op te slapen. Het is hypoallergeen, ventileert goed en vocht wordt snel afgevoerd. Dit zorgt voor een heel gezond slaapklimaat. Het ligt echter ook aan jouw persoonlijke voorkeuren. 

Zeker als jij het snel warm hebt in bed, dan kan je veel baat hebben bij een koudschuim matras. Ook voor mensen met allergieën is het een heel fijn matras. Dankzij de veerkracht is het een prettig matras voor zwaardere mensen, die er niet zo ver in wegzakken, en toch overal de juiste ondersteuning krijgen. 

Wat is beter koudschuim of traagschuim matras?

Je kan niet echt zeggen dat een koudschuim matras beter of slechter is dan een traagschuim matras. Dat ligt namelijk aan jouw persoonlijke voorkeuren. In traagschuim zak je wat meer weg, want het vormt zich naar jouw lichaam door jouw lichaamswarmte. 

Zeker voor mensen die het snel koud hebben, is een traagschuim matras vaak fijner, maar als je wat zwaarder bent, dan kan het juist vervelend zijn dat je wegzakt in een traagschuim matras. Kijk goed naar de verschillen en bepaal dan welk type het beste matras voor jou is. 

Hoe dik moet een koudschuim matras zijn?

Doorgaans is het zo dat hoe dikker een koudschuim matras is, des te meer comfort het ook biedt. Je wil een minimale dikte van ongeveer 15 cm hebben, zodat jouw lichaam overal de juiste ondersteuning krijgen. 

Gemiddeld is een dikte van ongeveer 25 cm wenselijk. Je geniet dan optimaal van alle voordelen van een koudschuim matras, ligt heerlijk comfortabel en hebt overal de juiste ondersteuning. Vaak betekent een dikker koudschuim matras ook dat deze veel langer meegaat. 

Onze favoriet

Dit comfortabele koudschuim matras heeft een gemiddelde hardheid en is 15 cm dik, met 7 verschillende comfortzones.

Beste prijs op BOL.com