Koudschuim matras: Vind hier de 5 beste koudschuim matrassen van 2024
Goed slapen is ontzettend belangrijk voor iedereen. Jouw lichaam komt dan tot rust, krijgt de mogelijkheid om te herstellen en jouw hersenen krijgen de kans om indrukken en ervaringen van de dag te verwerken. Een goede nachtrust hangt onder meer af van waarop jij slaapt.
De een slaapt graag in een heel zacht bedje en een ander ligt liever op een hard matras. Daarbij is het niet alleen belangrijk dat je lekker ligt, maar jouw lichaam dient ook de juiste ondersteuning te krijgen. Daarmee worden een hoop klachten en kwalen voorkomen.
Een koudschuim matras is dan een hele goede keuze en steeds meer mensen kiezen dan ook voor een koudschuim matras. Dit ligt heerlijk en biedt de juiste ondersteuning voor jouw lichaam. Koudschuim heeft daarnaast nog meer kwaliteiten die onmisbaar zijn voor een gezond slaapklimaat.
Maar hoe kies je dan het beste koudschuim matras voor jou? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om het beste koudschuim matras voor jou te kiezen. In de top 5 vind je de 5 beste koudschuim matrassen en je kan meteen de beste voor jou kiezen en bestellen.
Wat zijn de beste koudschuim matrassen?
Wat is een koudschuim matras?
Een koudschuim matras wordt gemaakt van polyurethaanschuim. Dit wordt gemaakt door te schuimen of door te gieten. Koudschuim heeft een hoge veerkracht en een open celstructuur. Dankzij die open celstructuur is een koudschuim matras luchtdoorlatend en ventilerend, waardoor vocht snel wordt afgevoerd.
Koudschuim is stevig en veerkrachtig en het vervormt niet door lichaamswarmte, iets wat traagschuim bijvoorbeeld wel doet. Er is dus ook geen kuilvorming en draaien of bewegen in bed gaat daardoor makkelijker. Het blijft ook lekker koel in bed, wat het ideaal maakt voor mensen die het snel warm hebben in bed.
Toch komt de naam koudschuim niet van de koelte dat een koudschuim matras biedt. De naam is ontleend aan de productiemethode, waarbij geen hitte gebruikt wordt. Dit heet Cold Cure Moulding. Vaak zijn koudschuim matrassen gemaakt van meerdere soorten schuimen. Denk dan onder meer aan traagschuim, gelschuim of latexschuim.
Je kan ook kiezen voor een koudschuim matras met comfortzones. Hierdoor wordt jouw wervelkolom beter uitgelijnd. Het aantal comfortzones is altijd oneven. Op deze plekken zak je iets dieper in het matras. Daardoor lig je altijd op de juiste manier en wordt jouw lichaam optimaal ondersteund.
Waar moet je op letten bij het kopen van een koudschuim matras?
Bij het kopen van een koudschuim matras dien je vooral op de volgende dingen te letten:
Prijs/Budget
De prijzen van koudschuim matrassen kunnen behoorlijk uiteenlopen. Dat heeft onder meer te maken met de kwaliteit van het koudschuim, maar bijvoorbeeld ook met het gebruik van andere schuimen, en het soort tijk dat er gebruikt is. Het is handig om op voorhand voor jezelf een budget te bepalen, om vervolgens te kijken aan welke eisen jouw koudschuim matras nog meer dient te voldoen.
Aanpassingsperiode
Wanneer je opeens een heel ander type matras kiest dan je gewend bent, dan weet je op voorhand natuurlijk niet of je er ook lekker op zal slapen. Dat weet je ook niet na 1 nacht of door het even uit te proberen. Gelukkig zijn er aanbieders die een proefperiode aanbieden. Je kan dan een x-aantal nachten het koudschuim matras uitproberen, en als het niet bevalt, dan kan je het koudschuim matras gewoon weer inleveren.
Dichtheid van de lagen
Een van de belangrijkste kenmerken van een koudschuim matras is de hoge dichtheid. Afgekort wordt dit aangegeven met HR. De hoeveelheid polyurethaan die per kubieke meter wordt opgeschuimd, bepaalt de dichtheid van het koudschuim matras.
Hoe hoger de dichtheid, des te beter de kwaliteit, en hoe duurzamer een koudschuim matras is. Zo gaat een koudschuim matras met een dichtheid van 30 kilo per kubieke meter ongeveer 3 jaar mee en een koudschuimmatras met een dichtheid van 50 tot 60 kilo per kubieke meter wel tot 10 jaar of meer mee.
Dikte
Doorgaans betekent een dik matras ook een comfortabel matras. Dat geldt ook voor koudschuim matrassen. Dan is een koudschuim matras van minimaal 15 cm dikte wenselijk. Ideaal is een koudschuim matras rond de 25 cm dikte.
Stevigheid
Een koudschuim matras kan je krijgen in drie verschillende hardheden. Welke hardheid het beste is voor jou hangt onder meer af van jouw slaaphouding, jouw persoonlijke voorkeuren en jouw gewicht. Je kan doorgaans kiezen uit 3 hardheden. Zacht, medium of stevig.
Je kiest voor een zacht matras wanneer je tussen de 60 en 80 kilo weegt en op je zij slaapt. Een medium hardheid is geschikt voor mensen tussen de 80 en de 100 kilo die op hun rug of buik slapen. Een stevige hardheid wordt vooral aangeraden bij mensen die zwaarder zijn dan 100 kilo.
Wat zijn de voordelen van een koudschuim matras?
Een koudschuim matras heeft veel voordelen ten op zichtte van andere matrassen. Zo heeft het een open celstructuur, waardoor het heel goed ventileert, vocht beter afvoert en koeler aanvoelt. De druk wordt gelijkmatig verdeeld, waardoor je minder last krijgt van drukpunten, zoals jouw heupen, knieën en schouders.
Jouw spieren kunnen hierdoor meer ontspannen en bloed kan beter circuleren. Je krijgt dus veel minder snel van klachten zoals last van je spieren. Het is geurvrij en hypoallergeen, en dus erg geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën.
Afhankelijk van de HR-waarde kan een koudschuim matras tot wel 10 jaar meegaan. Koudschuim voorkomt ook kuilvorming. Het is ontzettend veerkrachtig en veert weer snel terug naar de oorspronkelijke vorm.
Wat zijn de nadelen van een koudschuim matras?
Koudschuim heeft ook nadelen voor sommige mensen. Zo zijn er mensen die het te hard vinden, doordat het zich minder goed naar jouw lichaam vormt, zoals traagschuim bijvoorbeeld doet. Daarnaast is het ontzettend koel, wat voor veel mensen prettig is, maar als jij het snel koud hebt, dan is dat niet fijn.
Een ander nadeel is ook wel dat een koudschuim matras vrij prijzig is in vergelijk met andere soorten matrassen. Een koudschuim matras gaat doorgaans wel lang mee, dus dan valt het wel mee hoe duur het is.