Kussen nekklachten: Vind hier de 5 beste kussens tegen nekklachten van 2024

Nekklachten kunnen een flinke druk op jouw leven leggen en jouw gestel en humeur dagelijks beïnvloeden. Dat is hartstikke vervelend en kan zelfs heel frustrerend zijn. Je slaapt minder goed, staat niet uitgerust op, en voelt de hele dag pijn aan jouw nek.

Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Er wordt dan vaak over een stijve nek gesproken. De spieren voelen gespannen aan. Je kan daar nog meer klachten van krijgen, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, rugklachten en schouderklachten.

Tijdens jouw nachtrust is het eigenlijk tijd voor jouw nekspieren, en andere spieren om te herstellen en te ontspannen. Vaak ligt dit aan een slechte slaaphouding. Meteen kussen tegen nekklachten kan je dit allemaal in een keer aanpakken.

Maar waar moet je dan allemaal op letten bij het kiezen van een kussen tegen nekklachten? Het is niet hetzelfde als een standaard hoofdkussen, en als je het verkeerde kussen kiest, dan kan je zelfs meer last van jouw nek krijgen. Dat is zeker niet de bedoeling.

Hieronder vind je alle informatie die jij nodig hebt om het beste kussen tegen nekklachten voor jou te kiezen. In de top 5 beste kussens tegen nekklachten vind je de beste voorbeelden, die je meteen kan kiezen en in een weg door kan bestellen.

Wat zijn de beste kussens tegen nekklachten?

Onze favoriet

Dit kussen tegen nekklachten is geschikt voor alle type slapers. Het kussen is gevuld met versnipperd memory foam.

 • Ondersteuning
 • Materiaal
 • Stevigheid

2e beste keuze

De memory foam van dit kussen is geproduceerd met de Blue Zero technologie. Het blijft koel en vormt zich naar jouw lichaam.

 • Ondersteuning
 • Materiaal
 • Stevigheid

3e beste keuze

Dit kussen tegen nekklachten is gemaakt van luchtdoorlatend, vormvast traagschuim, dat niet snel slijt.

 • Ondersteuning
 • Materiaal
 • Stevigheid

Op deze pagina:

Waar zijn de beste kussens tegen nekklachten op getest?

De beste kussens tegen nekklachten worden geselecteerd op basis van hun ondersteuning, materiaal en stevigheid. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste kussens tegen nekklachten worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Cloudpillo Hoofdkussen

Dit kussen tegen nekklachten is geschikt voor alle type slapers. Het kussen is gevuld met versnipperd memory foam. Dit kan jij verwijderen en aanvullen. Je bepaalt dus helemaal zelf hoe hard of zacht jouw kussen is.

Het vormt zich naar jouw lichaamshouding en je hebt dus altijd de perfecte ondersteuning voor jouw nek. Het kussen is voorzien van een wasbare tijk en het blijft koel in zomer en winter. De ene kant van het kussen zorgt, dankzij de Ice Silk textuur is koeler, en de andere kant heeft een warmere textuur.

Voordelen

 • 30 dagen proefslapen

 • Vulling kan verwijderd en aangevuld worden

 • Ondersteuning
 • Materiaal
 • Stevigheid
Beste prijs op BOL.com

#2
Hoofdkussen Tegen Nek- en rugklachten

De memory foam van dit kussen is geproduceerd met de Blue Zero technologie. Het blijft koel, ventileert en vormt zich naar jouw lichaam. Het is hypoallergeen en is geschikt voor alle type slapers. De katoenen buitenhoes is te verwijderen en kan gewassen worden in de wasmachine.

Het biedt een stevige steun, maar is niet te hard, het werkt druk verlagend en heeft een hoge densiteit. De 3D ventilatiestrip zorgt voor een nog beter slaapklimaat. Je kan dit kussen wassen op een temperatuur tot 50 graden Celsius. Er zit 5 jaar garantie op.

Voordelen

 • Geschikt voor alle type slapers

 • Gemaakt met Blue Zero technologie

 • Ondersteuning
 • Materiaal
 • Stevigheid
Beste prijs op BOL.com

#3
Sleep Comfy - Neksteun Traagschuim Serie - Hoofdkussen

Dit kussen tegen nekklachten is gemaakt van luchtdoorlatend, vormvast traagschuim, dat niet snel slijt. Het vormt zich naar de natuurlijke vorm van jouw hoofd en het brengt jouw nek en bovenrug in een natuurlijke positie. Het is geschikt voor rug- en zijslapers.

De buitenhoes is afneembaar, met een rits, en wasbaar. Het kussen is aan de ene kant 14 cm hoog, en aan de andere kant 12 cm hoog. Het is hypoallergeen en verkoelend. De ventilatie zorgt voor 12 uur verkoeling. Het biedt de optimale ondersteuning voor jouw nek en hoofd.

Voordelen

 • Met afneembare en wasbare buitenhoes

 • Hypoallergeen en verkoelend

 • Ondersteuning
 • Materiaal
 • Stevigheid
Beste prijs op BOL.com

#4
Best Life Hoofdkussen Nekklachten

Dit extra lange hoofdkussen is ideaal voor zijslapers. Het is gemaakt van een hoogwaardige kwaliteit traagschuim, dat zich naar jouw hoofd en nek vormt en is luchtdoorlatend. Het brengt jouw ruggenwervel in een neutrale positie.

Je krijgt hierbij 2 jaar garantie en er zit ook nog een e-book bij met tips voor een nog betere nachtrust. Het is hypoallergeen en je kan de afneembare hoes wassen in de wasmachine op 40 graden Celsius. Het is 12 cm dik en biedt een medium stevigheid.

Voordelen

 • Speciaal geschikt voor zijslapers met een 12 cm dikke hoogte

 • De afneembare hoes kan gewassen worden in de wasmachine

 • Ondersteuning
 • Materiaal
 • Stevigheid
Beste prijs op BOL.com

#5
Best Life Ergonomisch Kussen

Dit ergonomische kussen tegen nekklachten is ideaal voor de rugslaper, maar andere type slapers kunnen dit kussen ook gebruiken. Het is gemaakt van BL Comfort traagschuim, dat voor verkoeling zorgt en zich volledig aanpast aan jouw lichaam.

Je mag 30 dagen proefslapen en er zit een garantie op van 2 jaar. Het kussen is ademend en vochtregulerend. Hierdoor blijft het lekker koel. Het kussen is hypoallergeen en de hoes is afneembaar en kan gewassen worden in de wasmachine.

Voordelen

 • Gemaakt van BL Comfort traagschuim

 • Met afneembare en wasbare hoes

 • Ondersteuning
 • Materiaal
 • Stevigheid
Beste prijs op BOL.com

Wat is een kussen tegen nekklachten?

Een kussen tegen nekklachten kan jou helpen om nekklachten te verminderen en te voorkomen. Het doel van het kussen is op de juiste manier jouw nek ondersteunen, waardoor de ideale slaaphouding wordt gecreëerd. Het is ergonomisch gevormd, en wordt ook vaak een orthopedisch of ergonomisch kussen genoemd.

Iedereen slaapt anders en een kussen tegen nekklachten is dan ook heel persoonlijk. Daarbij is niet alleen jouw slaaphouding belangrijk, maar bijvoorbeeld ook of je een warme of koude slaper bent. Het beste kussen tegen nekklachten voor jou, zal jou een betere nachtrust geven, pijnklachten verlichten en het probleem dat de pijn veroorzaakt wordt bij de kern aangepakt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een kussen tegen nekklachten?

Bij het kopen van een kussen tegen nekklachten dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Het formaat

Wanneer een kussen te groot, te klein, te dik of te dun is, dan biedt het jou niet de ondersteuning die jouw nek nodig heeft. Je dient daarom goed te letten op het formaat. Het maakt hierbij ook uit hoe jij slaapt. Als je een zijslaper bent, dan kijk je voor een dikker kussen, dan wanneer jij vooral op jouw rug slaapt.

Het materiaal

Je kan kussens tegen nekklachten krijgen in allerhande materialen. Je wil genoeg ondersteuning krijgen, maar het is niet prettig als het materiaal te hard is. Het is juist fijn als het zich ook naar jouw lichaam vormt, dat is vaak het geval bij kussens die gemaakt zijn van traagschuim.

Je wil een materiaal kiezen dat luchtdoorlatend is, vocht absorberend en lekker comfortabel. Jouw hoofd wordt erg warm in jouw slaap en je zweet dan ook meer dan normaal. Je wil materialen kiezen die zorgen dat jouw hoofd lekker koel houden.

Je slaappositie

De een slaapt op de rug, een ander op zij, er zijn mensen die veel bewegen en draaien, en mensen die op hun buik slapen. Jouw slaappositie bepaalt ook welk kussen tegen nekklachten bij jou past. Wanneer je op jouw rug slaapt, dan wil je een minder dik kussen, dan wanneer je op jouw zijde slaapt. Er hoeft immers minder ruimte opgevuld te worden tussen jouw nek en het matras.

Er zijn ook voorgevormde, ergonomische kussens te krijgen. Hier valt jouw nek dan automatisch in de juiste houding. Er is voor elk type slaaphouding een kussen tegen nekklachten te krijgen.

Het tijk

Het tijk is de hoes van het kussen. Je wil natuurlijk dat dit van een ademend en luchtdoorlatend materiaal is. Denk dan bijvoorbeeld aan katoen. Het is ook wel prettig als je het kussen kan wassen in de wasmachine, of dat je het tijk eraf kan halen om te wassen in de wasmachine.

Levensduur en garantie

Je wil een kussen van een degelijke kwaliteit, dat z'n vorm behoudt, en waar jij een hele tijd mee vooruit kan. Er is natuurlijk veel kwaliteitsverschil tussen de diverse kussen. Kijk altijd even naar de garantie die bij het kussen zit, zodat je een goed idee krijgt van de levensduur van het kussen.

Bijzondere eigenschappen

Er zijn allerhande soorten kussens tegen nekklachten te krijgen. Je kan kiezen voor traagschuim, koudschuim, met een vaste vorm of juist niet. Daarnaast zijn er bijzondere eigenschappen zoals bijvoorbeeld een hypoallergeen kussen of een extra hard of zacht kussen.

3 slaap gerelateerde oorzaken van nekpijn

Nekpijn kan heel veel oorzaken hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan artrose, maar het kan ook komen doordat jij niet de juiste slaaphouding hebt, omdat je een oud kussen gebruikt of omdat je een te hoog of te hard kussen gebruikt.

Tijdens je slaap ben jij je niet bewust van jouw slaaphouding. Je hebt er geen controle over. Je kan wel op de juiste manier gaan liggen en slapen, dat wil nog niet zeggen dat je ook zo blijft liggen. Er kan dan te veel druk op jouw nek ontstaan, waardoor je nekklachten krijgt.

Een oud kussen kan ook een oorzaak zijn van nekpijn. Het behoudt de vorm niet meer, zakt in en biedt niet meer de juiste ondersteuning. Na een tijdje slijt het kussen en neemt de werking af. Het is dan tijd om naar een nieuw en beter kussen te kijken.

Wanneer jouw kussen te hard is, dan kan dit voor stress in jouw nekspieren zorgen, waardoor nekpijn ontstaat. Jouw nek kan dan niet ontspannen en dat is juist heel belangrijk tijdens de slaap. Soms kan je de vulling aanpassen, maar als dit niet het geval is, dan is het tijd om te kijken voor een zachter, beter kussen dat de juiste ondersteuning biedt.

De juiste slaaphouding volgens een Amerikaanse professor

De juiste slaaphouding maakt alle verschil tussen een goede nachtrust of nekklachten. De beste slaaphouding volgens slaaparts Zenhausern is op jouw zijde of op jouw rug. Slapen op jouw buik is voor jouw nek een absolute no-go.

Jouw nek wordt bij het buikslapen onnodig gespannen, kan daardoor niet ontspannen, met nekklachten tot gevolg. Je kan dus het beste op jouw rug of op jouw zijde slapen, en daarbij het juiste kussen kiezen. Traagschuim kussens en veren kussens zijn volgens deze slaaparts de beste keuze, omdat die zich aanpassen aan de vorm van jouw hoofd en nek.

Veelgestelde vragen

Hoe kan je het beste slapen als je nekpijn hebt?

De beste slaappositie bij nekklachten is op je zij. Jouw lichaam kan dan het beste tot rust komen, en met het juiste kussen, heeft jouw nek dan ook de beste ondersteuning, waardoor de nek kan ontspannen. Je dient dit dan wel ook een geruime tijd te doen. Een nachtje op je zij slapen, zal niet veel verbeteren.

Het is dan wel ook belangrijk dat jouw matras geschikt is voor zijslapen, doordat jouw schouders er genoeg in wegzakken, en jouw ruggenwervel dan in een rechte lijn komt te liggen, waardoor jouw nek ook de juiste slaappositie heeft.

Wat is beter dik of dun kussen?

Een dik of een dun kussen, kies je aan de hand van jouw slaappositie. Als jij een zijslaper bent, dan heb je een dikker kussen nodig, dan wanneer je een rugslaper bent. Er hoeft immers minder ruimte tussen het matras en jouw nek opgevuld te worden.

Een te dik kussen is niet goed en een te dun kussen is ook niet goed. In allebei de gevallen krijgt jouw nek niet genoeg ondersteuning, waardoor je sneller last krijgt van nekklachten. Kies daarom voor de juiste dikte kussen, die past bij jouw lichaamsbouw en jouw slaaphouding.

Is elk kussen geschikt tegen nekklachten?

Niet alle kussens zijn geschikt om te gebruiken bij nekklachten. Kussens zijn snel te zacht, te hard, te dik, te dun, niet stevig genoeg, niet luchtdoorlatend of vochtregulerend. Er zijn heel veel kussen niet geschikt bij nekklachten.

Kies dus altijd voor een ergonomisch kussen. Ook als je nog geen nekklachten hebt. Je voorkomt daarmee namelijk ook dat je nekklachten gaat krijgen. Heb je al nekklachten? Kijk dan voor een kussen dat speciaal gemaakt is tegen nekklachten.

Onze favoriet

Dit kussen tegen nekklachten is geschikt voor alle type slapers. Het kussen is gevuld met versnipperd memory foam.

Beste prijs op BOL.com