Lattenbodem: Vind hier de 5 beste lattenbodems van 2024

Een bed bestaat uit een ombouw, een lattenbodem, een matras en beddengoed. Vaak wordt er gekeken naar de ombouw, want het moet natuurlijk wel mooi passen bij de rest van de slaapkamer en jouw smaak, en er wordt gekeken naar het matras. Want daar lig je op.

De lattenbodem wordt dan vaak vergeten. Terwijl dit ook een heel belangrijk onderdeel van jouw bed is. Zeker als jij goed wil slapen in een gezond slaapklimaat. Je ziet de lattenbodem niet en daardoor is er weinig aandacht voor.

Er zijn allerhande soorten lattenbodems te krijgen, die allemaal zo hun voordelen en nadelen hebben. Wat de beste lattenbodem voor jou is, ligt maar net aan wat jouw persoonlijke voorkeuren zijn, hoe jij slaapt, wat voor een bedombouw en matras jij kiest en natuurlijk ook aan jouw budget.

Er zijn ook verstelbare lattenbodems te krijgen. Je kan dan veel comfortabeler rechtop zitten in bed, het kan jou helpen om het bed in en uit te komen, en het kan helpen bij lichamelijke kwaaltjes en pijntjes. Maar hoe kies je dan de beste lattenbodem voor jou?

Hieronder vind je alles wat je moet weten om de beste lattenbodem voor jou en jouw bed te kiezen. Je weet waar je op moet letten bij het maken van jouw keuze en in de top 5 staan de 5 beste lattenbodems, waar je meteen uit kan kiezen en die je ook in een weg door kan bestellen.

Wat zijn de beste lattenbodems?

Onze favoriet

Deze Flex Basic lattenbodem heeft 14 beukenhouten gelaagde latten.

  • Materiaal
  • Verstelbaarheid
  • Ventilatie

2e beste keuze

Deze vlakke lattenbodem telt 26 verende latten van beukenhout.

  • Materiaal
  • Verstelbaarheid
  • Ventilatie

3e beste keuze

Deze Super Comfort lattenbodem heeft 28 verende latten van gelaagd beukenhout.

  • Materiaal
  • Verstelbaarheid
  • Ventilatie

Op deze pagina:

Waar zijn de beste lattenbodems op getest?

De beste lattenbodems worden geselecteerd op basis van hun materiaal, verstelbaarheid en ventilatie. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste lattenbodems worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Flex Basic Lattenbodem Bedbodem van 90x200cm - Beukenhout

Deze Flex Basic lattenbodem heeft 14 beukenhouten gelaagde latten, die voor voldoende vering en ondersteuning zorgen. Het frame is 5 cm dik en past in elk standaard bed van 90 cm bij 200 cm. Er zitten kunststof bevestigingskappen op, waarin je de latten makkelijk kan schuiven.

Deze lattenbodem weegt 8 kilo en er zit 2 jaar garantie op. Het is geschikt voor alle matrassen van dezelfde afmeting. De lattenbodem is makkelijk zelf te monteren. Alle benodigdheden worden erbij geleverd.

Voordelen

  • Eenvoudig zelf te monteren

  • Past in elk standaard bed van 90 cm bij 200 cm

  • Materiaal
  • Verstelbaarheid
  • Ventilatie
Beste prijs op BOL.com

#2
Beddenreus Flexus 2600 Lattenbodem - Vlak - 90 x 200 cm - Tot 120 kg

Deze vlakke lattenbodem telt 26 verende latten van beukenhout. Deze worden met geveerde rubberen kappen aan het frame bevestigd. Bij de heupzone zit een extra mechanisme dat zorgt voor extra comfort. Je kan dit zelf instellen naar jouw persoonlijke behoeftes.

Het is geschikt voor bijna alle matrastypes en is verkrijgbaar in verschillende maten. Het maximale draagbare gewicht is 120 kilo. De lattenbodem is eenvoudig zelf te monteren. Er zit 3 jaar garantie op de lattenbodem. De lattenbodem is 7 cm hoog.

Voordelen

  • 26 verende latten van beukenhout

  • Heupzone in te stellen op de persoonlijke behoeftes

  • Materiaal
  • Verstelbaarheid
  • Ventilatie
Beste prijs op BOL.com

#3
Flex Super Comfort Lattenbodem - Bedbodem van 90x200cm - Beukenhout

Deze Super Comfort lattenbodem heeft 28 verende latten van gelaagd beukenhout. Er is extra ondersteuning door 5 dubbele latten en je kan zelf kiezen in welke zone jij deze wil plaatsen. De vering van deze 5 dubbele latten kan je ook nog aanpassen.

De flexibele schokdempende bevestigingskappen zijn van rubber en bij het schoudergedeelte zijn deze schokdempers soepeler voor nog meer ondersteuning en comfort. Deze lattenbodem past op elk bed van dezelfde afmetingen. De lattenbodem is 6 cm hoog en makkelijk zelf te monteren.

Voordelen

  • Extra soepele schokdempers bij schouderzone

  • Aanpasbare vering van de 5 dubbele latten

  • Materiaal
  • Verstelbaarheid
  • Ventilatie
Beste prijs op BOL.com

#4
Beter Bed Rolbodem Junior - Kinder lattenbodem - Tot 60 kg - 90 x 200 cm

Deze uitrolbare lattenbodem is geschikt voor een logeerbed of kinderbedje. Het bestaat uit 18 latten van beukenhout. Je rolt het makkelijk uit op de bedombouw en je hebt meteen een lattenbodem om een matras op te leggen. Je hoeft dus niets zelf te monteren.

De latten zijn aan twee zijdes verbonden met een lint. De lattenbodem is 8,5 cm hoog en het maximaal belastbare gewicht is tot 80 kilo. De afmeting is 90 cm bij 200 cm. Deze eenvoudige lattenbodem is een snelle oplossing voor een extra bed.

Voordelen

  • Oprolbare lattenbodem, geen montage

  • Maximaal belastbare gewicht is 80 kilo

  • Materiaal
  • Verstelbaarheid
  • Ventilatie
Beste prijs op BOL.com

#5
Flex Optima Lattenbodem - Bedbodem van 90x200cm - Beukenhout

Deze lattenbodem heeft 24 geveerde latten van gelaagd beukenhout en 4 extra dubbele latten voor extra ondersteuning. Je kan de dubbele latten verlagen of verhogen met schuifjes. De kunststof kappen ter bevestiging zijn soepel.

Het frame is 6 cm hoog en de lattenbodem past op elk bed van dezelfde afmeting. De lattenbodem is eenvoudig te monteren, dankzij het handige kliksysteem van de bevestigingskappen en je kiest zelf in welke zone jij meer ondersteuning wenst.

Voordelen

  • 24 geveerde latten

  • 4 extra dubbele latten in hoogte en laagte verstelbaar

  • Materiaal
  • Verstelbaarheid
  • Ventilatie
Beste prijs op BOL.com

Wat is een lattenbodem?

Een lattenbodem is het onderdeel van het bed waar het matras op ligt. Het ondersteunt dus ook jouw lichaam. Je kan een geweldig matras kiezen, maar als je er dan een slechte lattenbodem onder hebt liggen, dan zal de matras niet ten volste tot het recht komen.

Een lattenbodem is meestal gemaakt van gekromde, houten latten. De bolling staat naar boven, zodat jouw matras in kan veren als je erop gaat liggen. Jouw gewicht wordt gelijkmatig verdeeld over het hele bed. Een lattenbodem zorgt er ook voor dat jouw matras fris blijft.

Jouw matras ligt op de lattenbodem en als de bedbodem helemaal dicht zou zijn, dan kan jouw matras niet voldoende luchten. Er kunnen dan schimmels ontstaan en huisstofmijt en bacteriën kunnen zich ophopen. Dat is natuurlijk hartstikke ongezond. Door de open structuur van een lattenbodem wordt dit allemaal voorkomen.

Er zijn ook verstelbare lattenbodems. Hier kan je het hoofdeinde en vaak ook het voeteneinde van aanpassen. Dit is fijn als je in bed rechtop wil zitten en om in en uit bed te komen. Je kan dan prettig ontbijten in bed, een boek lezen of televisiekijken. Ook als je veel tijd in bed door moet brengen, dan kan het fijn zijn als je ook lekker kan zitten.

Waar moet je op letten bij het kopen van een lattenbodem?

Bij het kopen van een lattenbodem dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Maximale draaggewicht

Een lattenbodem hoort jouw lichaam te ondersteunen en moet jouw lichaam kunnen dragen. Als jij te zwaar bent voor de lattenbodem, bijvoorbeeld omdat je met twee man op een eenpersoonslattenbodem ligt, dan wordt het lichaam niet voldoende ondersteund en kunnen de latten zelfs breken. Let dus altijd op het maximale draaggewicht.

Zelf monteren

Je hebt lattenbodems die al in elkaar zitten, bijvoorbeeld een rolbare lattenbodem, maar er zijn ook lattenbodems die je eerst nog zelf moet monteren. Dat is geen lastig klusje, maar niet iedereen heeft twee rechterhanden. Kijk dus of je de montage zelf wil doen, een al gemonteerde lattenbodem kiest, of iemand moet vragen om jou even te helpen.

Stevigheid van de latten en bevestiging

De stevigheid van een lattenbodem is natuurlijk belangrijk. Anders biedt het niet de juiste ondersteuning. Ook de bevestiging van de latten is een aandachtspuntje. Je wil niet dat het gaat kraken en het is ook fijn als de latten van degelijk hout gemaakt zijn. Een rubberen bevestiging is dan prettig en beukenhout of berkenhout is fijn hout voor de latten.

Verende latten

Eigenlijk zijn verende latten altijd wenselijk. Je krijgt dan een goede lichaamsondersteuning en gebogen, verende latten breken veel minder snel. Het kan zijn dat er verende latten in een lattenbodem zitten, maar er kan ook een verend mechanisme in zitten.

Elektrisch of handmatig verstelbaar

Als je kiest voor een verstelbare lattenbodem, dan heb je de keuze uit handmatig of elektrisch verstellen. Hierbij gaat het om jouw persoonlijke voorkeur en aan jouw budget. Een handmatig verstelbare bedbodem is doorgaans goedkoper dan een elektrisch verstelbare bedbodem.

Is de bodem geschikt voor jouw bed of matras

De lattenbodem moet niet alleen in jouw bedombouw passen, maar jouw matras moet er ook goed op liggen. Meten is weten. Let erop dat je de juiste maat lattenbodem kiest, zodat het ook allemaal goed past. Lattenbodems zijn te krijgen in allerhande soorten maten en je vindt dan ook altijd wel een lattenbodem dat past bij jouw bed en jouw matras.

Waarom heeft u een goede lattenbodem nodig?

Een goede lattenbodem is belangrijk voor jouw slaapkwaliteit, maar ook voor jouw matras. Jouw matras moet namelijk kunnen luchten, zodat er geen schimmels, bacteriën, huisstofmijt en stof kunnen ophopen in jouw matras.

Hoe beter jouw lattenbodem is, des te langer zal jouw matras ook meegaan en lekker fris blijven. Jij zal minder last hebben van allergieën en in een fris en koel bed slapen. Jouw lichaam zweet tijdens jouw slaap en dat komt uiteindelijk ook in jouw matras terecht. Je kan een geweldig matras hebben, maar als de bedbodem dan niet goed is, dan heb je weinig aan jouw fantastische matras.

Een goede lattenbodem kan ook extra ondersteuning bieden aan drukgevoelige delen van jouw lichaam. Denk dan aan de schouders, heupen en benen. Met de juiste ondersteuning, kan jouw lichaam ontspannen en zal je veel beter slapen. Voor een gezonde nachtrust en een goede slaapkwaliteit, zorg je voor een goede lattenbodem.

Een goede lattenbodem voor een betere slaap: de wetenschap

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat jouw slaapkwaliteit afhangt van het bed waarin je slaapt, het matras waarop je slaapt, de deken waar je onder ligt en het kussen waar jij jouw hoofd op rust, en ook de lattenbodem is van invloed op de kwaliteit van jouw nachtrust.

De juiste ondersteuning van het lichaam zorgt ervoor dat jouw lichaam sneller ontspant, een betere doorbloeding heeft en drukpunten ontzien worden. De lattenbodem is onderdeel van die ondersteuning. Als je een goed matras op een slechte lattenbodem legt, dan zal je dat meteen merken in jouw slaap.

Veelgestelde vragen

Wat is het nut van een lattenbodem?

De lattenbodem is als het ware een verlengstuk van het matras, net zoals jouw hoofdkussen dat ook is. Voor een goede en comfortabele ondersteuning van het lichaam, heb je een goed matras nodig, op een goede lattenbodem.

Daarnaast zorgt een lattenbodem ervoor dat jouw matras fris blijft en langer meegaat. Jouw matras neemt onder meer transpiratievocht op en dat moet wel afgevoerd kunnen worden. Met een gesloten bedbodem kan dat niet. Met een lattenbodem voorkom je ophopingen van schimmels, bacteriën, huisstofmijt en stof.

Wat is beter een boxspring of lattenbodem?

Je kan eigenlijk niet zeggen dat een boxspring beter is dan een lattenbodem of andersom. Het ligt echt aan jouw persoonlijke voorkeuren wat de beste bedbodem voor jou is. Een lattenbodem is meestal wel een stuk goedkoper dan een boxspring.

Een boxspring neemt ook een veel prominentere plaats in een slaapkamer in en je bent beperkt met welke ombouw bij de rest van jouw slaapkamer past. Een boxspring is doorgaans ook hoger dan een bed met een lattenbodem.

Hoe vaak lattenbodem vervangen?

Het is heel verschillende hoe vaak je een lattenbodem moet vervangen. Het ligt aan de kwaliteit van de lattenbodem, maar ook hoe intensief jij het bed gebruikt. Lig jij veel te woelen of heb jij springende kinderen op jouw bed, dan zal de lattenbodem minder lang meegaan.

Ook als je een zware lichaamsbouw hebt of veel transpireert, dan gaat de lattenbodem minder lang mee. Er is niet veel dat je kan doen om een lattenbodem te onderhouden. Gemiddeld zou een lattenbodem tussen de 10 en de 15 jaar mee moeten gaan.

Onze favoriet

Deze Flex Basic lattenbodem heeft 14 beukenhouten gelaagde latten.

Beste prijs op BOL.com