Ledikant matras: Vind hier de 5 beste ledikant matrassen van 2024

Wanneer je een ledikant hebt, dan wil je natuurlijk ook het beste matras daarin leggen. Je wil immers dat jouw baby lekker en veilig slaapt, in het ideale slaapklimaat. Een goed matras voor een ledikant is dan heel belangrijk.

Een baby slaapt heel veel. In het eerste levensjaar maar liefst 6.000 uur. Jouw baby brengt dus heel veel tijd in het ledikant op het matras door. Je wil dat het matras voor een goede ondersteuning zorgt, goed ventileert, dat het lekker comfortabel ligt, en dat het hygiënisch is.

Het kan best lastig zijn om een matras voor een ledikant te kiezen. Waar moet je dan allemaal op letten? Er zijn ontzettend veel matrassen voor een ledikant te krijgen. Die zullen allemaal best veilig zijn, maar je wil ook dat het matras goed is voor jouw kindje.

Hieronder vind je alle informatie om het beste matras voor een ledikant voor jouw baby te kiezen. In de top 5 vind je de beste voorbeelden, en je kan meteen het beste matras kiezen en in een weg door bestellen. Je weet dan zeker dat jouw baby heerlijk, comfortabel, met genoeg ondersteuning en veilig slaapt.

Wat zijn de beste ledikant matrassen?

Onze favoriet

Dit ledikant matras van het merk Kabouter is ideaal voor het ledikant.

 • Maat
 • Stevigheid
 • Materiaal

2e beste keuze

Dit heerlijke ledikantmatras is gemaakt van Poly Comfort schuim SG25.

 • Maat
 • Stevigheid
 • Materiaal

3e beste keuze

Dit lekkere dikke en stevige ledikant matras is gemaakt van polyether schuim SG25.

 • Maat
 • Stevigheid
 • Materiaal

Op deze pagina:

Waar zijn de beste ledikant matrassen op getest?

De beste ledikant matrassen worden geselecteerd op basis van hun maat, stevigheid en materiaal. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste ledikant matrassen worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Kindermatras Kabouter - Ledikant Matras

Dit ledikant matras van het merk Kabouter is ideaal voor het ledikant. Het is gemiddeld hard, ongeveer 10 cm dik en het is te krijgen in drie verschillende afmetingen. De kern is van 100 procent polyether en is hypoallergeen.

De hoes is afneembaar en voorzien van een rits. Je kan de hoes wassen in de wasmachine. Het is geschikt voor elk type slaper. Het maximaal belastbare gewicht is 40 kilo. Het is geschikt voor baby's en peuters.

Voordelen

 • Afneembare en wasbare hoes

 • Ongeveer 10 cm dik

 • Maat
 • Stevigheid
 • Materiaal
Beste prijs op BOL.com

#2
Princessmatrassen Ledikantmatras

Dit heerlijke ledikantmatras is gemaakt van Poly Comfort schuim SG25. Het tijk is een hypoallergene luxe dubbeldoek. Het is afneembaar en voorzien van een rits. Het tijk kan gewassen worden op 30 graden Celsius. De afmeting is 60 cm bij 120 cm bij 10 cm.

Het matras voor een ledikant is ventilerend. Het behoudt de vorm goed en trekt niet krom. Volgens de Consumentenbond is dit het best geteste ledikantmatras. Het matras is stevig, maar voelt wel lekker zacht aan. Het is OEKO-TEX gecertificeerd.

Voordelen

 • Als beste getest door de Consumentenbond

 • Afneembare en wasbare tijk

 • Maat
 • Stevigheid
 • Materiaal
Beste prijs op BOL.com

#3
Comfort Medium Ledikant

Dit lekkere dikke en stevige ledikant matras is gemaakt van polyether schuim SG25. Het is heerlijk comfortabel en van een degelijke hardheid. Het kan maximaal een gewicht van 50 kilo dragen. Het kan gebruikt worden op een lattenbodem, boxspring, spiraalbodem en gaatjesbodem.

De luxe dubbele hoes is afneembaar en voorzien van een rits. Het kan gewassen worden in de wasmachine op 30 graden Celsius. Het is anti-huisstofmijt en hypoallergeen. Het matras is ventilerend en is extra dik met maar liefst 14 cm.

Voordelen

 • Extra dik met 14 cm

 • Afneembare en wasbare tijk

 • Maat
 • Stevigheid
 • Materiaal
Beste prijs op BOL.com

#4
ABZ KM450-120 60x120cm Glad Ledikantmatras

Dit gladde en zachte ledikantmatras is 10 cm dik. De vulling is gemaakt van polyether schuim. Door de hoge densiteit is het erg duurzaam. Het is hypoallergeen behandeld en ontsmet, waardoor de groei van schimmels en bacteriën wordt tegengegaan.

Het tijk is afneembaar en voorzien van een rits. Het kan gewassen worden in de wasmachine op 60 graden Celsius. Het bestaat voor 67 procent uit katoen en voor 33 procent uit polyether. De afmeting is 60 cm bij 120 cm.

Voordelen

 • Afneembare tijk en wasbaar op 60 graden Celsius

 • Hoge densiteit en erg duurzaam

 • Maat
 • Stevigheid
 • Materiaal
Beste prijs op BOL.com

#5
Ledikant Matras

Dit ledikantmatras is gemaakt met een comfort schuim SG25 en een hypoallergene tijk. Het is medium hard en geschikt voor vlakke en verstelbare bedbodems. Het tijk is afneembaar en voorzien van een rits. De matrashoes kan gewassen worden op 30 graden Celsius.

Dit matras kan op twee kanten beslapen worden. Het matras voor het ledikant wordt in Nederland gemaakt, en voldoet aan de Nederlandse veiligheidseisen. De afmeting is 80 cm bij 160 cm. Het tijk is ongeveer 10 cm dik. Het maximaal draagbare gewicht is 75 kilo.

Voordelen

 • Medium hard en geschikt voor vlakke en verstelbare bodems

 • Kan op twee kanten beslapen worden

 • Maat
 • Stevigheid
 • Materiaal
Beste prijs op BOL.com

Wat is een ledikant matras?

Een ledikant matras is een matras dat speciaal gemaakt is voor een ledikant, en voor baby's. Het is meestal rond de 60 tot 70 cm breed en 120 tot 140 cm lang. Het moet in ieder geval goed in het ledikant passen en niet te groot of te klein zijn.

De dikte van een ledikant matras is minimaal 5 cm, maar 8 cm is beter. Een ledikant matras is nooit heel erg zacht, maar heeft een hardheid waardoor het gezichtje van jouw baby niet in het matras weg kan zakken. De juiste hardheid is ook belangrijk voor de ontwikkeling van de wervelkolom.

Waar moet je op letten bij het kopen van een ledikant matras?

Bij het kopen van een ledikant matras dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Stevigheid van het babymatras

Een ledikant matras hoort steviger te zijn dan een normaal matras voor volwassenen. Een baby groeit hard en slaapt veel. Een matras is dus heel belangrijk in de ontwikkeling. Je wil geen ledikant matras dat zich aanpast aan het lichaam van jouw baby, want dan is er een grotere kans op verstikking of andere ademhalingsproblemen.

Waterdichtheid van het babymatras

Baby's kwijlen, plassen, zweten en verliezen op meerdere manieren lichaamssappen. Het is dan wel zo fijn als dat niet allemaal in het matras terecht komt. Het matras slijt dan sneller en er kunnen schimmels in groeien. Het ideale ledikantmatras heeft een waterdicht laagje. Kies je voor een gewoon matras, zonder waterdichte laag, kies dan voor een waterdichte matrashoes.

De maat van een babymatras

Het is heel belangrijk dat de maat van het babymatras precies past bij het ledikant. Er mogen maximaal twee vingers tussen het matras en het ledikant zitten. Een te groot of een te klein matras kan voor onveilige situaties zorgen. Je wil niet dat er lichaamsdelen klem komen te zitten of dat een matras verschuift of omkrult.

Materiaal babymatras (en ledikant)

Je hebt de keuze uit synthetische materialen en organische materialen. Beiden zijn veilig voor baby's. Daar wordt namelijk uitgebreid op getest en babyproducten dienen te voldoen aan wet- en regelgeving. Het is dus een persoonlijke keuze van welk materiaal jij een babymatras kiest.

In de meeste gevallen worden er verschillende lagen beddengoed op het matras gelegd, waardoor jouw kleintje waarschijnlijk niet merkt van welk materiaal het ledikantmatras nou eigenlijk gemaakt is. Houd hierbij in het oog dat organische materialen doorgaans duurder zijn dan synthetische materialen.

Schone matrashoes

Als je de matrashoes niet kan verwisselen, dan moet je die minimaal wel kunnen afnemen met een vochtige doek. Het is dan sowieso aan te raden om een matrashoes te gebruiken die je kan wassen in de wasmachine. Heb jij een waterdicht ledikantmatras gekozen, controleer dan evengoed geregeld op vochtplekken.

Welke soorten baby matrassen zijn er?

Je kan in principe 4 soorten babymatrassen onderscheiden. Het gaat dan om het materiaal waarvan de vulling gemaakt is.

Polyether babymatras

Polyether is een voordelige keuze, maar je moet wel goed opletten dat het matras ook voldoende ventileert. Vaak heeft polyether een gesloten celstructuur, waardoor het niet goed ademt. Ook de ondersteuning is dan minder goed, want er kan sneller kuilvorming optreden. Lees bij een polyether ledikantmatras dan ook altijd goed de beschrijving.

Traagschuim ledikant matras

Traagschuim is niet aan te raden voor een baby om op te slapen. Wanneer traagschuim warm wordt, dan wordt het zachter en neemt de vorm van het lichaam aan. Dit is bij een baby niet wenselijk. Je wil namelijk niet dat het gezicht je dan in het traagschuim zakt en dat jouw baby ademhalingsproblemen krijgt. Ook kan traagschuim een gesloten celstructuur hebben. Je moet dus goed opletten dat het wel genoeg ventileert.

Pocketvering en binnenvering ledikantmatras

Deze matrassen zijn eigenlijk niet geschikt voor baby's. De veren zijn meestal te groot en dan zakt een kindje makkelijk in het matras weg. Het matras heeft ook holle ruimtes waar stof en vocht zich kunnen ophopen. Het is dus niet het meest hygiënische matras.

Koudschuim babymatras

Koudschuim is het meest geschikt als babymatras. Het heeft een opencelstructuur en ventileert daardoor goed. Het lichaam van jouw baby wordt voldoende ondersteunt, maar jouw baby zal er niet in wegzakken. Het veerkrachtige materiaal biedt ook voldoende ruimte om te bewegen.

De wetenschap achter een goed babymatras

De hardheid van het matras is ontzettend belangrijk voor de veiligheid van jouw kindje. Uit onderzoek is gebleken dat baby's die op een te zacht matras slapen, veel meer kans hebben om te overlijden in hun slaap. Ze zakken weg in het matras, waardoor de ademhaling en de beweging belemmerd worden.

Uit een ander onderzoek bleek dat matrassen die niet behandeld waren tegen huisstofmijt en die niet hypoallergeen zijn, een heel groot risico vormen voor baby's. Zij kunnen extreme allergische reacties krijgen en er heel erg ziek van worden. Kies dus altijd voor een matras met tijk die hypoallergeen zijn en een tijk die je kan wassen in de wasmachine.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kan ik het ledikant matras gebruiken?

Hoe lang een ledikant matras meegaat, hangt vooral af van de dichtheid van het matras. Hoe meer dichtheid, hoe langer het babymatras meegaat. Dat is meestal tussen de 3 en de 10 jaar. Je kan zien wanneer een matras niet meer goed is.

Wanneer er kuilen in het matras ontstaan, van jouw hoofd of het lichaam van jouw kindje, dan is het hoog tijd om het matras te vervangen. Er zijn matrassen die je aan twee zijdes kan beslapen, het kan dan helpen om het matras om te draaien.

Hoe dik moet matras kind zijn?

Tot kinderen een jaar of 7 zijn, dient een matras minimaal 8 centimeter dik zijn, maar dikker is beter en biedt ook meer comfort. Je wil ook dat het een stevig matras is met een gemiddelde hardheid, zodat jouw baby er niet in wegzakt en ademhalingsproblemen krijgt of niet meer kan bewegen.

Kijk dan ook naar het maximaal draagbare gewicht van het matras. Als jij een lekkere dikke baby hebt, dan wil je niet dat jouw kindje toch door het matras zakt, ook al heb je gekozen voor een degelijk, dik matras.

Kan baby meteen in ledikant?

Baby's kunnen vanaf de geboorte meteen in een ledikant slapen. Dit is ook het meest veilige voor jouw baby. De zijwanden bestaan uit spijlen, waardoor jouw baby niet in ademnood komt, en ze zijn vaak hoog, waardoor jouw baby er niet uit kan vallen, tegen de tijd dat jouw baby gaat rollen en bewegen.

Jouw kindje kan in het ledikantje slapen tot ongeveer 2,5 jaar oud. Een wieg is veilig om te gebruiken tot jouw baby tussen de 3 en de 6 maanden oud is. Dan wordt jouw kindje bewegelijk en leert het om te rollen. Dan kan een wieg gevaarlijk zijn.

Onze favoriet

Dit ledikant matras van het merk Kabouter is ideaal voor het ledikant.

Beste prijs op BOL.com