Lichttherapiebril: Vind hier de 5 beste lichttherapiebrillen van 2024

Nederland is nou niet het meest zonnige land en in de winter is er een hoop minder daglicht. Er zijn behoorlijk wat mensen die daar last van hebben. Te weinig daglicht heeft namelijk gevolgen. Je kan er somber van worden, het heeft invloed op jouw slaaphormoon melatonine en het gelukshormoon serotonine. 

Een lichttherapie bril kan dan een heel fijn hulpmiddel zijn. Het vult jouw tekort aan daglicht aan, waardoor jij meer energie krijgt. Het kan ook helpen bij slaapproblemen en helpen bij onregelmatige werktijden. Wanneer je medicijnen gebruikt, een oogziekte of andere aandoeningen hebt, dan dien je het gebruik wel even te overleggen met jouw arts. 

Licht is van invloed op de hormonen die aangemaakt worden. Overdag maak je serotonine aan. Dat komt door het zonlicht. Hoe meer serotonine jij hebt, hoe meer melatonine er 's avonds aangemaakt kan worden. De serotonine wordt dan in melatonine omgezet. En dankzij melatonine slaap jij sneller, beter en dieper. 

Een lichttherapiebril kan dus helpen jouw slaapritme op orde te krijgen, het geeft je meer energie en je gaat ook nog gelukkiger door het leven. Een bril voor lichttherapie is dus geen overbodige luxe. Maar hoe kies je dan de beste lichttherapie bril? 

Die informatie vind je allemaal hieronder. Je weet dan welke lichttherapiebril het beste voor jou is, en je kan in de top 5 de beste voorbeelden zien, en meteen bestellen. 

Wat zijn de beste lichttherapiebrillen?

Onze favoriet

Het blauw-turquoise licht van deze lichttherapie bril heeft een golflengte van 470 nanometer. De speciale technologie zorgt voor een optimale werking.

  • Lichtintensiteit
  • Lichtspectrum
  • Draagcomfort

2e beste keuze

Het innovatieve, optische mechanisme van deze lichttherapie bril zorgt ervoor dat het licht zowel omhoog als omlaag gestuurd wordt in jouw ogen.

  • Lichtintensiteit
  • Lichtspectrum
  • Draagcomfort

3e beste keuze

BomL® is een hoogwaardige lichttherapiebril die je helpt om de symptomen van winterdepressie en andere seizoensgebonden affectieve stoornissen te verminderen.

  • Lichtintensiteit
  • Lichtspectrum
  • Draagcomfort

Op deze pagina:

Waar zijn de beste lichttherapiebrillen op getest?

De beste lichttherapiebrillen worden geselecteerd op basis van hun lichtintensiteit, lichtspectrum en draagcomfort. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste lichttherapiebrillen worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
AYOlite lichttherapiebril

Het blauw-turquoise licht van deze lichttherapie bril heeft een golflengte van 470 nanometer. De speciale technologie zorgt voor een optimale werking. Het ontwerp is comfortabel en lichtgewicht. Het AYO-licht is UV-vrij en infraroodvrij. 

Je kan deze daglichtbril combineren met jouw gewone bril en de neus en oortjes zijn te verstellen, dus deze lichttherapiebril past iedereen. Deze bril van AYO heeft al 20 awards en onderscheidingen gewonnen. De bril laadt je op met de bijgeleverde micro-USB-kabel en er zit een handige bewaarcase bij. 

Voordelen

  • Lichtgewicht (35 gram) en verstelbare neus en oortjes
  • Te combineren met een gewone bril 
  • Lichtintensiteit
  • Lichtspectrum
  • Draagcomfort
Beste prijs op BOL.com

#2
Luminette 3 - Lichttherapiebril

Het innovatieve, optische mechanisme van deze lichttherapie bril zorgt ervoor dat het licht zowel omhoog als omlaag gestuurd wordt in jouw ogen. De bril straalt een wit licht dat is verrijkt in blauw licht tot 468 nanometer. Dit is de meest effectieve golflengte. 

De fotoreceptoren achter in het netvlies worden gestimuleerd door het lichtdiffractiesysteem en het vermindert de verblindingen. Je kan de lichtsterkte instellen. Een volle accu is goed voor ongeveer 10 sessies. De bril is UV-vrij en infraroodvrij. De oplaadkabel en stekker zitten erbij, alsook een mooi opbergetui. 

Voordelen

  • Lichtsterkte is instelbaar
  • Heeft een instelbare timer
  • Lichtintensiteit
  • Lichtspectrum
  • Draagcomfort
Beste prijs op BOL.com

#3
BomL - Lichttherapiebril

BomL® is een hoogwaardige lichttherapiebril die je helpt om de symptomen van winterdepressie en andere seizoensgebonden affectieve stoornissen te verminderen. De bril simuleert natuurlijk daglicht met een intensiteit van 10.000 lux, wat overeenkomt met het licht van een zonnige dag.

De BomL® lichttherapiebril biedt een volledig spectrum licht, wat betekent dat het alle kleuren van het zichtbare spectrum bevat en daarmee een effectieve vorm van lichttherapie biedt. Het apparaat is gemakkelijk in gebruik en kan in slechts 20-30 minuten per dag gebruikt worden om je humeur te verbeteren, je energie te verhogen en je slaap-waakritme te reguleren.

De bril is ook gemakkelijk te dragen en aan te passen aan de grootte van je hoofd. Het lichtgewicht ontwerp maakt het gemakkelijk om het apparaat op je hoofd te plaatsen en het comfortabel te dragen tijdens het gebruik. Met de BomL® lichttherapiebril haal je een stukje zonlicht in huis en kun je de effecten van seizoensgebonden veranderingen in lichtintensiteit en daglengte tegengaan.

  • Lichtintensiteit
  • Lichtspectrum
  • Draagcomfort
Beste prijs op BOL.com

#4
Beurer TL30 - Daglichtlamp

Niet iedereen vindt het fijn om een bril op te zetten. Je kan ook kiezen voor een daglichtlamp, waar je dan voor kan gaan zitten. De verlichtingssterkte is 10.000 lux, bij een afstand van 10 centimeter. De lamp heeft de vorm van een tablet en kan staand en liggend gebruikt worden. 

De daglichtlamp werkt met led-technologie en is daarom heel compact en lichtgewicht. Je kan de lamp dus ook makkelijk met je meenemen. Er zit ook een handige opbergtas bij. Het licht is flikkervrij en UV-vrij. 

Voordelen

  • Verlichtingssterkte van 10.000 lux
  • Kan staand en liggend gebruikt worden
  • Lichtintensiteit
  • Lichtspectrum
  • Draagcomfort
Beste prijs op BOL.com

#5
Podec Lichttherapiebril

De Podec Lichttherapiebril is een draagbare daglichtlamp die is ontworpen om symptomen van seizoensgebonden affectieve stoornissen, zoals winterdepressie, te verminderen. De bril simuleert natuurlijk daglicht met een intensiteit van 10.000 lux, wat overeenkomt met het licht van een zonnige dag.

De Podec Lichttherapiebril biedt een volledig spectrum licht, wat betekent dat het alle kleuren van het zichtbare spectrum bevat en daarmee een effectieve vorm van lichttherapie biedt. De bril heeft een verstelbare band en is lichtgewicht, waardoor hij comfortabel te dragen is tijdens het gebruik.

Het apparaat is gemakkelijk in gebruik en kan in slechts 20-30 minuten per dag gebruikt worden om je humeur te verbeteren, je energie te verhogen en je slaap-waakritme te reguleren. Dankzij het compacte ontwerp en de meegeleverde opbergtas is de Podec Lichttherapiebril gemakkelijk mee te nemen, zodat je ook onderweg kunt profiteren van de voordelen van lichttherapie.

  • Lichtintensiteit
  • Lichtspectrum
  • Draagcomfort
Beste prijs op BOL.com

Wat is een lichttherapiebril?

Een lichttherapiebril wordt ook wel een daglichtbril genoemd. Het vult een tekort aan daglicht aan, bijvoorbeeld in de winter. Een lichttherapiebril werkt dankzij blauwlichttechnologie. Het maakt daarbij gebruik van het werkzame deel van licht, namelijk het blauwe licht. 

Als je te veel blauw licht krijgt voor je gaat slapen, dan kan dit jouw slaap juist verstoren. Dat wil je juist niet doen. Je gebruikt de lichttherapiebril in de ochtend. Dat kan al vanaf een half uurtje dragen effectief zijn. 

Je krijgt dan meer daglicht, waardoor er meer serotonine wordt aangemaakt en jij je gelukkiger voelt, en al die serotonine wordt omgezet in melatonine, waardoor je beter, sneller en dieper slaapt. Veel mensen met slaapproblemen en energieproblemen, hebben dan ook baat bij een lichttherapiebril. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een lichttherapiebril?

Bij het kopen van een lichttherapiebril dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Functie

Een lichttherapie bril kan meerdere functies hebben. Er zijn ook brillen die je ook kan gebruiken als zonnebril of slaapbril. Dat kan handig zijn, maar ook volledig nutteloos en dat ligt helemaal aan jouw persoonlijke voordelen. Bedenk dus goed wat het doel van de bril voor jou is. 

Gewicht en design

De bril moet natuurlijk comfortabel zitten. Je wil er geen hoofdpijn of nekpijn kan krijgen. Kijk daarom voor een lichtgewicht bril. Die is ook makkelijker om mee te nemen. Kijk ook dat de bril nergens klemt. 

Er zijn allerhande design, uitvoeringen en ontwerpen te krijgen, en je vindt dan ook altijd wel een daglicht bril die bij jou past. Dit is misschien nog iets belangrijker als het ook meteen een zonnebril is. 

Garantie

De garantie van een product zegt doorgaans ook wel iets over de kwaliteit. Kijk dus altijd even goed naar de garantieperiode. Dan weet je ook hoe lang je het bonnetje dient te bewaren. Het komt ook wel voor dat je de lichttherapiebril een x-aantal dagen mag uitproberen en ze gratis retour kan zenden, wanneer het niet bevalt. Je krijgt dan jouw geld terug. 

Hoe werkt een lichttherapie bril?

Een goede lichttherapiebril maakt gebruik van blauw licht. Licht bestaat uit samengestelde elektromagnetische golven. Die golven komen samen in groepen, gebaseerd op de lengte van de golf, en het is de lengte die de kleur bepaalt. 

Het licht dat jij ziet heeft een golflengte tussen de 400 en de 700 nanometer. Hoe korter de golflengte is, des te meer energie er wordt uitgestraald. Het blauwe licht heeft de kortste golflengte en bevat dus de meeste energie. 

Je gebruikt een lichttherapiebril in de ochtend of overdag, maar niet in de avond. De melatonine aanmaak wordt overdag onderdrukt en de serotonine aanmaak gestimuleerd. Door de serotonine ga jij je vrolijker voelen en zit je beter in je vel. In de avond wordt die serotonine omgezet in melatonine, en kan jij sneller, beter en dieper slapen. 

Een daglichtbril voor een betere slaap

Overdag een daglichtbril dragen, zodat je in de nacht beter slaapt. Dat is wat de lichttherapie doet. Dit kan helpen om slaapproblemen te verhelpen en te voorkomen, doordat jij het nodige licht direct in de ochtend absorbeert. 

Hierdoor kan je een jetlag verhelpen, of het kan je ondersteunen bij onregelmatige werktijden. Het kan ook helpen bij insomnia of andere slaapproblemen. Jouw circadiaanse ritme krijg je hierdoor beter onder controle. 

Je gaat er niet alleen beter van slapen, je krijgt er ook meteen een flinke energieboost van in de ochtend en door de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon, zit jij veel beter in jouw vel en ga jij iedere dag stralend tegemoet, in de zomer en de winter. 

Veelgestelde vragen

Is lichttherapie slecht voor je ogen?

In principe is lichttherapie niet slecht voor jouw ogen. Het wordt niet voor niks door artsen aangeraden. Het kan wel zo zijn dat je de eerste paar dagen last krijgt van hoofdpijn, vermoeidheid, droge ogen, tranende ogen of roodheid van je gezicht. 

Dit komt doordat jouw ritme wordt aangepast en deze klachten komen zelden voor. Na een paar dagen merk je meteen verbetering en merk je dat je beter slaapt, fitter opstaat en dat je veel meer energie door de dag hebt. 

Heb jij al oogproblemen, gebruik je medicatie of als je bijvoorbeeld een bipolaire stoornis hebt, dan dien je het gebruik van een lichttherapiebril te overleggen met jouw behandelende arts. 

Wat doet lichttherapie met je lichaam?

Lichttherapie zorgt ervoor dat de melatonine aanmaak in jouw lichaam vermindert en dat de serotonine aanmaak gestimuleerd wordt. Serotonine wordt aangemaakt met daglicht en in de avond omgezet in melatonine. Het heeft invloed op jouw biologische klok. 

Je krijgt er meer energie van, doordat jouw lichaam heel duidelijk weet wanneer de dag begonnen is. Lichttherapie werkt niet alleen positief voor jouw lichaam en jouw biologische klok, maar het kan ook helpen bij mentale problemen, zoals bijvoorbeeld depressie. 

Hoe vaak mag je lichttherapie doen?

Je kan de lichttherapiebril iedere dag gebruiken. Dat kan al vanaf een half uurtje per dag. Lees in ieder geval altijd de handleiding goed. De ene daglichtbril kan je langer of vaker gebruiken dan een andere daglichtbril, en er kan ook verschil zijn met het gebruik van een daglichtlamp. 

Gemiddeld gebruik je een lichttherapiebril dagelijks in de ochtend tussen een half uur en twee uur. Dit hoeft geen aaneengesloten tijd te zijn, maar je kan het verdelen over de ochtend of zelfs de dag. Tegen de tijd dat het gaat schemeren, dan wil je de daglichtbril niet meer gebruiken, omdat het anders juist niet meer werkt. 

Onze favoriet

Het blauw-turquoise licht van deze lichttherapie bril heeft een golflengte van 470 nanometer. De speciale technologie zorgt voor een optimale werking.

Beste prijs op BOL.com