Logeermatras: Vind hier de 5 beste logeermatrassen van 2024

Logeetjes zijn hartstikke leuk en gezellig, maar om dan een fijne slaapplek te maken, kan een ding zijn. Een logeerbed neemt veel ruimte in beslag en je zit er mee te kijken wanneer je geen logees hebt. Een opblaasbaar matras is handig, want je kan het weer opbergen, maar het opblazen is een gedoe en ze slapen ook niet altijd comfortabel.

Een logeermatras kan dan een hele fijne oplossing zijn. Die hoeft namelijk niet permanent in een kamer te staan en veel ruimte in beslag te nemen, maar is wel heel eenvoudig om op te zetten wanneer jij een slaper hebt.

Een logeermatras kan je opbergen, of gebruiken als zitstoel, bank of poef en het is ook nog eens heel makkelijk mee te nemen. Je kan dan op de camping of tijdens het festival op een fijn matras slapen, zonder dat je een zwaar opblaasmatras mee moet nemen, of met een pomp moet slepen.

Er zijn allerhande verschillende uitvoeringen logeermatrassen te krijgen en een keuze maken kan dan lastig zijn. Alle informatie die jij nodig hebt om het beste logeermatras voor jou te vinden, staat hieronder. In de top 5 vind je de 5 beste voorbeelden van logeermatrassen en je kan meteen doorgaan en het beste logeermatras voor jou bestellen.

Wat zijn de beste logeermatrassen?

Onze favoriet

Prima te gebruiken als gastenbed, reismatras, noodbed, campingmatras, zitkubus en meer - ideaal voor kinderen en volwassenen. 

 • Comfort
 • Duuzaamheid
 • Gemak

2e beste keuze

Prima te gebruiken als gastenbed, reismatras, noodbed, campingmatras, zitkubus en meer - ideaal voor kinderen en volwassenen. 

 • Comfort
 • Duuzaamheid
 • Gemak

3e beste keuze

Prima te gebruiken als gastenbed, reismatras, noodbed, campingmatras, zitkubus en meer - ideaal voor kinderen en volwassenen. 

 • Comfort
 • Duuzaamheid
 • Gemak

Op deze pagina:

Waar zijn de beste logeermatrassen op getest?

De beste logeermatrassen worden geselecteerd op basis van hun comfort, duurzaamheid en gemak. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste logeermatrassen worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Opvouwbaar matras Wicotex Antraciet 195x85x10cm | Vouwmatras | Logeermatras

Dit opvouwbare logeermatras van Wicotex is een eenpersoons logeermatras en opgevouwen een fijne zitkubus. De schuimkern is 7 centimeter dik met een gemiddelde hardheid. Er zit een handige draagbeugel aan, zodat het logeermatras makkelijk te verplaatsen is.

De hoes is afneembaar, heeft een ritssluiting en kan gewassen worden in de wasmachine op 40 graden Celsius. De schuimplaat is luchtdoorlatend en vocht absorberend. Het logeermatras weegt ongeveer 3,5 kilo. Het maximaal belastbare gewicht is 90 kilo.

Voordelen

 • Schuimkern van 7 cm dik met gemiddelde hardheid
 • Luchtdoorlatend en vocht absorberend
 • Comfort
 • Duuzaamheid
 • Gemak
Beste prijs op BOL.com

#2
Beautissu Comfort ? Logeermatras Opvouwbaar Matras 195x60cm Blauw ? Gemiddeld

Dit logeermatras is opvouwbaar en is geschikt als eenpersoonsmatras. De schuimkern is ongeveer 7 cm dik en heeft een gemiddelde hardheid. Het logeermatras is luchtdoorlatend en vocht absorberend. De hoes is afneembaar en heeft een ritssluiting.

Je kan de hoes wassen in de wasmachine op 40 graden Celsius. Het logeermatras heeft een handige draagbeugel en weegt ongeveer 3 kilo. Het wordt vastgezet met klittenband. Het is verkrijgbaar in 3 verschillende maten. Het maximaal draagbaar gewicht is 90 kilo.

Voordelen

 • Fixatie met klittenband
 • Met handige draagbeugel
 • Comfort
 • Duuzaamheid
 • Gemak
Beste prijs op BOL.com

#3
Beautissu Comfort ? Logeermatras Opvouwbaar met Schuimstofvulling ? 195x120cm Zwart ? Gemiddeld

Dit opvouwbare logeermatras heeft een schuimstofvulling en is geschikt voor twee personen. Opgevouwen is het een handige zitkubus. Het logeermatras wordt opgevouwen bij elkaar gehouden met klittenband. De schuimkern is ongeveer 7 cm dik.

Het logeermatras heeft een gewicht van ongeveer 3 kilo en kan makkelijk gedragen worden, dankzij een handige draagbeugel. De hoes is afneembaar, heeft een ritssluiting en wasbaar in de wasmachine op 40 graden Celsius. Het maximale draaggewicht is 90 kilo.

Voordelen

 • Logeermatras en zitkubus in 1
 • Fixatie met klittenband

positie en beschermt uw rug. Bovendien zorgt de schuimplaat voor een permanente uitwisseling van lucht en vocht. Met de praktische draagbeugel en een gewicht van ca. 3 kg kan dit vouwbed gemakkelijk worden getransporteerd of opgeborgen. Voorzien met een afneembare hoes en gemakkelijk op 40°C te wassen. De hoogwaardige schuimvulling biedt een goede ondersteuning en zorgt voor een rustige nachtrust. Productgegevens: Dikte: ca. 7 cm Gewicht: ca. 3 kg Praktisch en universeel toepasbaar Met rits en draaggreep Goede uitwisseling van lucht en vocht Middelmatige hardheidsgraad Breed scala aan kleuren

 • Comfort
 • Duuzaamheid
 • Gemak
Beste prijs op BOL.com

#4
Matras 90x200 - Pocketvering Comfort 7 zone Medium/Stevig - Tot 130kg

Dit matras met pocketvering kan je makkelijk op een zij zetten wanneer je deze niet gebruikt, en is daarom ideaal als logeermatras. Het matras is 21 cm dik en geschikt voor mensen tot 130 kilo. Aan beide kanten zit een comfort afdeklaag van 3 cm.

Dankzij de 300 pocketveren met vierkante meter heeft dit logeermatras een gemiddelde hardheid. De hoes heeft een ritssluiting en is afneembaar en wasbaar. Het logeermatras is luchtdoorlatend en ideaal voor mensen die veel transpireren.

Voordelen

 • Gewoon matras als logeermatras
 • Gemaakt met pocketveren voor betere ondersteuning
 • Comfort
 • Duuzaamheid
 • Gemak
Beste prijs op BOL.com

#5
Emma Foam O2 Koudschuim Matras - 90 x 200 cm - Stevig

Ook dit logeermatras is een gewoon matras dat je op de zijkant kan bewaren wanneer je het niet gebruikt. Het matras heeft verschillende lagen die zich aan het lichaam aanpassen. Er zijn 7 verschillende zones wat ervoor zorgt dat het overal de juiste ondersteuning biedt.

De donkergrijze zijkant van het tijk zorgt voor luchtcirculatie. Je kan deze afnemen dankzij de ritssluiting en wassen in de wasmachine op 60 graden Celsius. Anti-slipvakken zorgen ervoor dat het matras goed ligt op elke ondergrond. Dit logeermatras is als beste getest door de Consumentenbond.

Voordelen

 • Voorzien van verschillende lagen en 7 zones voor perfecte aanpassing aan het lichaam
 • Afneembare en wasbare tijk, op 60 graden Celsius in de wasmachine
 • Comfort
 • Duuzaamheid
 • Gemak
Beste prijs op BOL.com

Wat is een logeermatras?

Een logeermatras wordt ook wel een opvouwbaar matras of een campingmatras genoemd. Het doel van al deze matrassen is hetzelfde. Een snelle, comfortabele, compacte oplossing om op te slapen. Voor jezelf of voor jouw gasten. Thuis of op een camping.

Er zijn allerhande verschillende logeermatrassen te krijgen. In diverse maten, diktes, uitvoeringen en vormen. Zo zijn er logeermatrassen die opgevouwen een bankje vormen. Lekker handig om in de logeerkamer te gebruiken, maar wat toch veel minder ruimte inneemt dan een logeerbed.

Je kan ook kiezen voor een opblaasbaar logeermatras of een gewoon logeermatras met pocketveren. Wat alle logeermatrassen gemeen hebben, is dat ze heel snel klaar zijn voor gebruik, dat ze weinig ruimte in beslag nemen, en dat ze makkelijk mee te nemen zijn.

Waar moet je op letten bij het kopen van een logeermatras?

Bij het kopen van een logeermatras dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Afmetingen

Je kan een logeermatras in verschillende maten krijgen. Een eenpersoons- of tweepersoonsmatras. Daarnaast heeft het logeermatras ook een formaat wanneer deze niet in gebruik is. Kijk goed naar de ruimte waar je het logeermatras wil gebruiken.

In een tentje wil je geen matras dat veel te dik is, want dan pas je er zelf misschien niet meer bij. Op een logeerkamer wil je wel een logeermogelijkheid, maar niet dat de halve kamer in beslag wordt genomen. Je wil in ieder geval dat het logeermatras dan in gebruikte toestand en in opgeruimde toestand past.

Let er dus ook op waar je het logeermatras wil opbergen. Als jij kiest voor een logeermatras dat opvouw tot een poef, dan kan het zijn dat deze niet in een kast opgeruimd en bewaard kan worden. Wil je het logeermatras meenemen naar een festival, dan moet het wel ook draagbaar zijn.

Het materiaal

Een logeermatras kan gemaakt zijn van allerhande materialen. Je wil dan weten of het matras dik genoeg is om lekker op te slapen en of het stevig genoeg is. Het kan ook zijn dat je het logeermatras ook buiten wil gebruiken, maar niet alle materialen zijn daar geschikt voor.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een logeermatras gemaakt van traagschuim of memory foam. Dit past zich aan het lichaam aan en ligt doorgaans fijner. De meeste logeermatrassen worden gemaakt van polyether.

Een logeermatras kan ook een pocketvering hebben. Dit is dan meestal een normaal soort matras, dus niet opvouwbaar of opblaasbaar.

Het tijk

Het tijk is de hoes om het matras heen. Het is prettig als je deze eraf kan nemen om te wassen, maar als jij het logeermatras ook buiten wil kunnen gebruiken, dan is een plastic laag misschien wel wenselijk. Het tijk beschermt jouw matras tegen slijtage. Het is ook fijn als het tijk luchtdoorlatend en vocht absorberend is, zodat er een goed slaapklimaat ontstaat.

Welke soorten logeermatrassen zijn er?

Wanneer je op zoek bent naar een logeermatras, dan zal je snel merken dat je heel veel verschillende opties hebt. Het ligt aan jouw persoonlijke voorkeuren wat het beste logeermatras voor jou is.

Opblaasbaar logeermatras

Een opblaasbaar logeermatras is het meest compact. Het neemt dus heel weinig ruimte in wanneer je deze niet in gebruik hebt. Het is wel even een werkje om het matras op te blazen. Soms kan dat makkelijker gaan met een ingebouwde pomp. Het kan ook leeglopen en lekraken, en niet alle opblaasbare logeermatrassen geven ook de juiste ondersteuning.

Opklapbaar logeermatras

Een opklapbaar logeermatras neemt minder ruimte in dan een logeerbed, maar meer ruimte dan een opblaasbaar of opvouwbaar logeermatras. Het is wel ook veel sneller klaar als je een logee hebt. Het kan niet leeglopen en jouw logee hoeft ook niet op een harde ondergrond te slapen. Vaak hebben opklapbare logeermatrassen een hoes die afneembaar is en gewassen kan worden.

Opvouwbaar logeermatras

Een opvouwbaar matras is compact en snel klaar. Je kan het vaak ook gebruiken als zitbankje of zitkubus. Je kan een opvouwbaar matras ook makkelijk met je meenemen. Ze nemen meer ruimte in dan een opblaasbaar logeermatras, maar een heel stuk minder ruimte dan een opklapbaar matras of een logeerbed.

Gewoon logeermatras

Je kan ook kiezen voor een gewoon logeermatras. Als je deze op een zijkant kan neerzetten, dan valt het reuze mee hoeveel ruimte inneemt. Het is wel snel klaar gelegd en het is ook zeer comfortabel. Als je kiest voor een logeermatras met een onderstel, dan kan het wel weer meer ruimte innemen. De hoes is meestal afneembaar en wasbaar.

Wat zijn de voordelen van een logeermatras?

Met een goed logeermatras heb je altijd een slaapplek voor jouw gasten. Maar dat is niet het enige dat handig is aan een logeermatras.

 • Een logeermatras is multifunctioneel. Je kan het met je meenemen, makkelijk opbergen, gebruiken als zitje, gebruiken in een tent, maar ook als extra matras in een gehuurd appartementje.
 • Het is prettig als een logee ook fijn slaapt of als je het logeermatras zelf gebruikt, dat jij er ook lekker op ligt. Met een logeermatras heb jij een comfortabele slaapplek. Daarbij speelt de kwaliteit en het type logeermatras natuurlijk ook een rol. Maar het zal in de meeste gevallen fijner zijn dan een plekje op de bank.
 • Een logeermatras is snel klaar voor gebruik. Zelfs een opblaasbaar logeermatras is binnen de kortste keren klaar om op te slapen. Andere matrassen hoef je alleen uit te vouwen en op te maken.
 • Met een logeermatras bespaar je een heleboel ruimte. Je kan het makkelijk wegbergen of in een andere functie gebruiken. Dat is niet alleen handig in huis, maar ook als je het logeermatras meeneemt.
 • Een logeermatras is een stuk goedkoper dan een logeerbed met matras. Je hebt ook logeermatrassen in allerhande prijsklassen. Je kan kiezen voor een opblaasbaar matras voor een paar tientjes of voor een kwalitatief en comfortabel logeermatras, dat dan ook wat duurder zal uitvallen. Hoe meer comfort jij zoekt, hoe duurder het logeermatras wordt.

Veelgestelde vragen

Hoe comfortabel is een logeermatras?

Een logeermatras kan net zo comfortabel zijn als een gewoon matras. Dat is helemaal afhankelijk van de keuze die jij maakt. Kies jij voor een gewoon logeermatras dan kan je het maximale comfort krijgen. Kies jij voor een opblaasbaar matras, dan zal het comfort een stuk minder zijn.

Je kan de mate van comfort onder meer aflezen aan de dikte van het matras. Hoe dikker het matras is, hoe meer comfort het biedt, maar een heel dik logeermatras is niet altijd handig. Bijvoorbeeld in een tent of wanneer je het wil opbergen. 

Hoe dik moet een logeermatras zijn?

Een logeermatras moet dik genoeg zijn. Het is niet prettig als je halverwege de nacht opeens op een harde ondergrond ligt. Het is afhankelijk van het type logeermatras dat je kiest, welke dikte dan wenselijk is. Je wil namelijk ook nog dat het makkelijk op te bergen is.

Een opvouwbaar logeermatras van 7 cm dik zal meer comfort bieden dan een opblaasbaar logeermatras van 15 cm dik. Denk dus goed na over het type matras dat je kiest, en probeer het eventueel uit voor je het matras aanschaft.

Is een logeermatras goed voor je rug?

Niet alle logeermatrassen zijn goed voor jouw rug. Zo kan een paar nachten slapen op een luchtbed voor rugklachten zorgen. Je kan beter kijken naar het materiaal waarvan het logeermatras gemaakt is. Een logeermatras met een schuimkern kan zich aanpassen aan jouw lichaam en voor een goede slaaphouding zorgen. Dan is het logeermatras goed voor jouw rug.

Er zijn ook andere logeermatrassen die geschikt zijn voor jouw rug, en je dient dan ook even goed de beschrijving na te lezen. Zo kan een matras met pocketvering heel goed zijn voor jouw rug, maar een opblaasbaar logeermatras met steunpunten kan net zo goed fijn zijn voor jouw rug.

Onze favoriet

Prima te gebruiken als gastenbed, reismatras, noodbed, campingmatras, zitkubus en meer - ideaal voor kinderen en volwassenen. 

Beste prijs op BOL.com