Luchtontvochtiger: Vind hier de 5 beste luchtontvochtigers van 2024

Als je op zoek bent naar een luchtonvochtiger, is het belangrijk om eerst te bepalen wat je precies zoekt in zo'n apparaat. Wil je bijvoorbeeld alleen het vochtgehalte in een bepaalde ruimte reguleren, of wil je ook het vochtgehalte in het hele huis aanpakken? Daarnaast is het handig om na te denken over hoe groot de ruimte is waarvoor je een luchtonvochtiger zoekt, aangezien dit kan bepalen welk type apparaat het beste bij je past.

Er zijn verschillende soorten luchtonvochtigers op de markt, zoals modellen die werken op elektriciteit, of modellen die werken op een timer. Sommige luchtonvochtigers hebben ook extra functies, zoals een luchtreiniger of een ionisator. Bepaal wat voor jou belangrijk is en zoek vervolgens naar een apparaat dat aan al je wensen voldoet.

Wat zijn de beste luchtontvochtigers?

Onze favoriet

De Auronic Luchtontvochtiger is een efficiënt apparaat dat in staat is om tot 20 liter vocht per dag uit de lucht te verwijderen.

 • Vochtigheidsniveau
 • Energieverbruik
 • Geluidsniveau

2e beste keuze

De Clean Air Optima® CA-704 Smart luchtontvochtiger en luchtreiniger biedt een oplossing voor een gezonde luchtkwaliteit.

 • Vochtigheidsniveau
 • Energieverbruik
 • Geluidsniveau

3e beste keuze

De Qlima DD 208 is een efficiënte luchtontvochtiger die speciaal ontworpen is voor gebruik in koude ruimtes.

 • Vochtigheidsniveau
 • Energieverbruik
 • Geluidsniveau

Op deze pagina:

Waar zijn de beste luchtontvochtigers op getest?

De beste luchtontvochtigers worden geselecteerd op basis van hun vochtigheidsniveau, energieverbruik en geluidsniveau. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste luchtontvochtigers worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Auronic Luchtontvochtiger

De Auronic Luchtontvochtiger is een efficiënt apparaat dat in staat is om tot 20 liter vocht per dag uit de lucht te verwijderen. Dit maakt het apparaat geschikt voor gebruik in ruimtes tot 60m². Het apparaat is voorzien van een was-droog functie, wat betekent dat het vocht dat verwijderd wordt uit de lucht automatisch opgevangen wordt in een waterreservoir. Dit reservoir is makkelijk te verwijderen, wat het apparaat gemakkelijk maakt om te onderhouden.

Het apparaat is ook voorzien van een timer, wat betekent dat je het apparaat kunt instellen om op bepaalde tijden te werken. Zo kun je bijvoorbeeld het apparaat instellen om 's nachts te werken, wanneer je slaapt en het apparaat niet hoeft te horen. Dit maakt het apparaat ook geschikt voor gebruik in een slaapkamer of woonkamer.

Met zijn compacte formaat en wit design, past de Auronic Luchtontvochtiger makkelijk in elke ruimte. Het apparaat heeft een laag energieverbruik en behoort daarom tot de energieklasse A. Dit maakt het apparaat niet alleen effectief in het verwijderen van vocht uit de lucht, maar ook nog eens zuinig in gebruik. Al met al is de Auronic Luchtontvochtiger een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een efficiënt en gemakkelijk te gebruiken apparaat om het vochtgehalte in huis te reguleren.

 • Vochtigheidsniveau
 • Energieverbruik
 • Geluidsniveau
Beste prijs op BOL.com

#2
Clean Air Optima CA-704 Smart

De Clean Air Optima® CA-704 Smart luchtontvochtiger en luchtreiniger biedt een geavanceerde oplossing voor het handhaven van een gezonde en comfortabele luchtkwaliteit in uw huis. Deze 2in1 unit kan tot 10 liter vocht per dag verwijderen uit de lucht, waardoor de luchtvochtigheid in uw kamer wordt verlaagd. Het apparaat beschikt over een 5 voudige filtertechnologie die zorgt voor een grondige reiniging van de lucht, waardoor stof, pollen, allergenen en geuren effectief worden verwijderd.

De Clean Air Optima® CA-704 Smart heeft een ultrastille werking, waardoor het geschikt is voor gebruik in elke kamer, inclusief de slaapkamer. Het apparaat heeft een modern en elegant design en is uitgerust met een digitaal display met touchscreen-bediening, waarmee u eenvoudig de gewenste instellingen kunt aanpassen. Het apparaat kan ook worden bediend via een app op uw smartphone, zodat u altijd en overal de luchtkwaliteit in uw huis kunt controleren en aanpassen. Kortom, de Clean Air Optima® CA-704 Smart is een veelzijdige en gebruiksvriendelijke luchtontvochtiger en luchtreiniger die uw comfort en welzijn zal verbeteren.

 • Vochtigheidsniveau
 • Energieverbruik
 • Geluidsniveau
Beste prijs op BOL.com

#3
Qlima DD 208

De Qlima DD 208 is een efficiënte luchtontvochtiger die speciaal ontworpen is voor gebruik in koude ruimtes. Hij heeft een verdampingvermogen van 8 liter per dag en is daarmee geschikt voor ruimtes tot ongeveer 100 m3. De DD 208 is voorzien van een antivriesfunctie, wat betekent dat hij ook gebruikt kan worden in ruimtes waar de temperatuur onder het vriespunt komt. Dit is bijvoorbeeld handig voor opslagruimtes of garages.

De luchtontvochtiger werkt op een eenvoudig te bedienen LED-display en heeft een timerfunctie, zodat je hem kunt instellen om automatisch te stoppen als de gewenste luchtvochtigheid is bereikt. Hij is ook voorzien van een afvoerslang, zodat je het opgevangen vocht gemakkelijk kunt afvoeren.

Met zijn compacte formaat en moderne witte afwerking is de Qlima DD 208 een stijlvolle en praktische toevoeging aan elke koude ruimte. Hij is ook energiezuinig en heeft een laag geluidsniveau, zodat je hem gerust kunt gebruiken terwijl je slaapt of werkt. Al met al is de Qlima DD 208 een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een efficiënte en gemakkelijk te gebruiken luchtontvochtiger voor koude ruimtes.

 • Vochtigheidsniveau
 • Energieverbruik
 • Geluidsniveau
Beste prijs op BOL.com

#4
Qlima D 612

De Qlima D 612 luchtontvochtiger is een effectieve oplossing voor het handhaven van de juiste luchtvochtigheid in uw huis. Met een ontvochtigingscapaciteit van 12 liter per dag is dit apparaat geschikt voor gebruik in woonkamers, slaapkamers, badkamers, babykamers en andere ruimtes tot 60m². De luchtontvochtiger is ontworpen om overtollig vocht uit de lucht te verwijderen, wat kan leiden tot schimmel, vochtproblemen en een oncomfortabele luchtvochtigheid.

De Qlima D 612 luchtontvochtiger is uitgerust met handige functies zoals een ingebouwde hygrostaat, waardoor u de vochtigheidsgraad eenvoudig kunt controleren en aanpassen. Het apparaat heeft een digitaal display en een timer, waarmee u de ontvochtigingsinstellingen kunt aanpassen aan uw behoeften. De luchtontvochtiger is compact en draagbaar, zodat u het gemakkelijk kunt verplaatsen van de ene naar de andere ruimte.

Het apparaat heeft een elegant wit design dat past bij elk interieur en heeft een laag geluidsniveau, waardoor het perfect is voor gebruik in de slaapkamer of babykamer. De Qlima D 612 luchtontvochtiger is een betrouwbare en effectieve oplossing voor het verbeteren van de luchtkwaliteit en het creëren van een comfortabel en gezond binnenklimaat.

 • Vochtigheidsniveau
 • Energieverbruik
 • Geluidsniveau
Beste prijs op BOL.com

#5
TROTEC Luchtontvochtiger TTK 66 E

De Trotec luchtontvochtiger TTK 66 E is een hoogwaardig apparaat dat perfect is voor het handhaven van de juiste luchtvochtigheid in uw huis. Het apparaat heeft een ontvochtigingscapaciteit van 24 liter per dag en is geschikt voor ruimtes tot 50 m².

De Trotec TTK 66 E luchtontvochtiger is voorzien van een digitale hygrostaat, waarmee u eenvoudig de vochtigheidsgraad kunt controleren en aanpassen. Het apparaat heeft ook een automatische uitschakelfunctie wanneer het waterreservoir vol is, wat ervoor zorgt dat u zich geen zorgen hoeft te maken over overstromingen.

Het apparaat heeft een moderne en stijlvolle uitstraling en is uitgerust met handige functies, zoals een timer en een wasbaar luchtfilter. Het apparaat heeft ook een automatische ontdooifunctie, waardoor het ook geschikt is voor gebruik in koude omgevingen.

Met een geluidsniveau van slechts 45 decibel is de Trotec TTK 66 E luchtontvochtiger zeer stil, wat het perfect maakt voor gebruik in de slaapkamer of andere rustige ruimtes. Kortom, de Trotec TTK 66 E luchtontvochtiger is een betrouwbare en effectieve oplossing voor het handhaven van de juiste luchtvochtigheid in uw huis, waardoor u kunt genieten van een comfortabel en gezond binnenklimaat.

 • Vochtigheidsniveau
 • Energieverbruik
 • Geluidsniveau
Beste prijs op BOL.com

Wat is een luchtontvochtiger?

Een luchtonvochtiger is een apparaat dat gebruikt wordt om vocht uit de lucht te verwijderen. Dit wordt gedaan door middel van een filter of een koelplaat waar het vocht uit de lucht op afkoelt en vervolgens afgevoerd wordt. Luchtonvochtigers worden vaak gebruikt in omgevingen waar het vochtgehalte in de lucht te hoog is, zoals in badkamers of kelders. Ze kunnen ook gebruikt worden om de luchtvochtigheid in een huis te reguleren of om te voorkomen dat bepaalde materialen, zoals hout, gaan rotten of schimmelen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een luchtontvochtiger?

Bij het kopen van een luchtontvochtiger dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Oppervlakte

Het oppervlak waarvoor je een luchtonvochtiger wilt gebruiken is belangrijk om te overwegen bij het kopen van zo'n apparaat, omdat dit kan bepalen welk type apparaat het beste bij je past. Als je bijvoorbeeld een luchtonvochtiger wilt gebruiken in een kleine ruimte, zoals een badkamer of een kelder, dan is het wellicht voldoende om een kleiner apparaat te kopen. Als je echter een luchtonvochtiger wilt gebruiken in een grotere ruimte, zoals een woonkamer of een slaapkamer, dan heb je waarschijnlijk een apparaat nodig met een grotere capaciteit om het vochtgehalte in de lucht te reguleren.

Het is ook belangrijk om naar het oppervlak te kijken als je wilt weten hoe vaak je het apparaat moet bijvullen. Als je bijvoorbeeld een luchtonvochtiger gebruikt in een kleine ruimte, dan hoef je het apparaat waarschijnlijk minder vaak bij te vullen dan als je het apparaat gebruikt in een grotere ruimte. Daarnaast kan het oppervlak van de ruimte ook bepalen welk type luchtonvochtiger het meest geschikt is, afhankelijk van de specifieke omstandigheden in de ruimte.

Als je op zoek bent naar een luchtonvochtiger, is het daarom belangrijk om na te denken over het oppervlak waarvoor je het apparaat wilt gebruiken, zodat je het juiste type apparaat kunt kiezen dat aan al je wensen voldoet.

Minimale omgevingstemperatuur

Het is belangrijk om naar de minimale omgevingstemperatuur te kijken bij het kopen van een luchtonvochtiger, omdat dit kan bepalen hoe effectief het apparaat is in het verwijderen van vocht uit de lucht. Luchtonvochtigers werken door middel van een filter of een koelplaat waarop het vocht uit de lucht afkoelt en vervolgens afgevoerd wordt. Om dit proces te laten werken, moet de lucht die door het apparaat gaat voldoende vocht bevatten.

In koudere omgevingen kan de lucht echter minder vocht bevatten, waardoor het apparaat minder effectief is in het verwijderen van vocht. Als je bijvoorbeeld een luchtonvochtiger wilt gebruiken in een ruimte met een minimale omgevingstemperatuur van onder de 10 graden Celsius, dan is het apparaat waarschijnlijk niet effectief genoeg om het vochtgehalte in de lucht te reguleren. In dit geval is het wellicht beter om te kiezen voor een ander type apparaat, zoals een verwarmingselement of een luchtbevochtiger.

Daarom is het belangrijk om naar de minimale omgevingstemperatuur te kijken bij het kopen van een luchtonvochtiger, zodat je een apparaat kunt kiezen dat geschikt is voor de specifieke omstandigheden in de ruimte waar je het wilt gebruiken. Zo kun je ervoor zorgen dat het apparaat effectief is in het verwijderen van vocht uit de lucht en het vochtgehalte in de ruimte op een comfortabel niveau houdt.

Waterreservoir

Het is belangrijk om naar het waterreservoir te kijken bij het kopen van een luchtonvochtiger, omdat dit kan bepalen hoe vaak je het apparaat moet bijvullen. Het waterreservoir is een tank of een bak waar het vocht dat door het apparaat verwijderd wordt uit de lucht, in opgevangen wordt. Hoe groter het waterreservoir is, hoe langer het apparaat kan werken voordat het bijgevuld moet worden.

Daarnaast kan het waterreservoir ook bepalen hoe gemakkelijk het is om het apparaat te onderhouden. Sommige luchtonvochtigers hebben bijvoorbeeld een waterreservoir dat makkelijk te verwijderen is, wat het makkelijker maakt om het apparaat te legen en te reinigen. Andere luchtonvochtigers hebben een waterreservoir dat moeilijker te bereiken is, wat het moeilijker kan maken om het apparaat te onderhouden.

Het is daarom belangrijk om naar het waterreservoir te kijken bij het kopen van een luchtonvochtiger, zodat je een apparaat kunt kiezen dat aan al je wensen voldoet. Zo kun je ervoor zorgen dat het apparaat gemakkelijk te onderhouden is en dat je het niet te vaak hoeft bij te vullen.

Type

Het is belangrijk om naar het type luchtonvochtiger te kijken bij het kopen van zo'n apparaat, omdat er verschillende soorten luchtonvochtigers op de markt zijn die elk hun eigen specifieke kenmerken hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld luchtonvochtigers die werken op elektriciteit, maar er zijn ook luchtonvochtigers die werken op een timer.

Daarnaast zijn er ook luchtonvochtigers die extra functies hebben, zoals een luchtreiniger of een ionisator. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een apparaat om het vochtgehalte in huis te reguleren én om de luchtkwaliteit te verbeteren, dan kan een luchtonvochtiger met een luchtreiniger of ionisator een goede keuze zijn.

Het is daarom belangrijk om na te denken over wat voor jou belangrijk is bij het kiezen van een luchtonvochtiger en vervolgens te zoeken naar een apparaat dat aan al je wensen voldoet. Zo kun je ervoor zorgen dat je een luchtonvochtiger kiest die het beste bij jou past en die aan al je behoeften voldoet.

Extra functies

Het is belangrijk om naar de extra functies van een luchtonvochtiger te kijken bij het kopen van zo'n apparaat, omdat dit kan bepalen hoeveel waarde je krijgt voor je geld. Sommige luchtonvochtigers hebben bijvoorbeeld extra functies, zoals een luchtreiniger of een ionisator, die de luchtkwaliteit in huis kunnen verbeteren. Als je op zoek bent naar een apparaat om niet alleen het vochtgehalte in huis te reguleren, maar ook om de luchtkwaliteit te verbeteren, dan kan een luchtonvochtiger met deze extra functies een goede keuze zijn.

Er zijn ook luchtonvochtigers met functies zoals een timer of een afstandsbediening, wat het gemakkelijker kan maken om het apparaat te gebruiken. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een apparaat dat makkelijk te programmeren is en dat je op afstand kunt bedienen, dan kan een luchtonvochtiger met deze functies een goede keuze zijn.

Het is daarom belangrijk om na te denken over wat voor jou belangrijk is bij het kiezen van een luchtonvochtiger en vervolgens te zoeken naar een apparaat dat aan al je wensen voldoet. Zo kun je ervoor zorgen dat je een luchtonvochtiger kiest die het beste bij jou past en die aan al je behoeften voldoet.

De voordelen van een luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger is een apparaat dat gebruikt wordt om vocht uit de lucht te verwijderen. Dit kan verschillende voordelen hebben:

 • Voorkomen van schimmel- en vochtproblemen: Door te veel vocht in de lucht kan er schimmel groeien op muren, plafonds en andere oppervlakken. Een luchtontvochtiger kan helpen om dit te voorkomen door het vochtgehalte in de lucht te verminderen.

 • Vermindering van huisstofmijten: Huisstofmijten zijn kleine spinnen die voorkomen in huisstof en die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van hooikoorts en astma. Ze houden van een vochtige omgeving en een luchtontvochtiger kan helpen om het vochtgehalte in huis te verlagen en zo het aantal huisstofmijten te verminderen.

 • Verbetering van de luchtkwaliteit: Door het verwijderen van vocht uit de lucht kan de luchtkwaliteit in een ruimte verbeteren, wat kan bijdragen aan een betere luchtweerstand en een algemeen beter gevoel.

 • Behoud van huisraad: Door te veel vocht in de lucht kan er schade ontstaan aan huisraad, zoals boeken, kunstwerken en meubels. Een luchtontvochtiger kan helpen om dit te voorkomen door het vochtgehalte in de lucht te verlagen.

 • Geluidsreductie: Sommige luchtontvochtigers zijn uitgerust met een stille werking, wat kan bijdragen aan een rustigere leefomgeving.

Wat is de normale luchtvochtigheid in huis?

De normale luchtvochtigheid in huis is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de temperatuur en de luchtdruk. In het algemeen is een luchtvochtigheid van 30 tot 50% geschikt voor het binnenklimaat van een huis.

Een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot vocht- en schimmelproblemen, terwijl een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot droge luchtwegen en huidproblemen. Het is daarom belangrijk om de luchtvochtigheid in huis regelmatig te meten en, indien nodig, aan te passen met behulp van een luchtontvochtiger of luchtbevochtiger.

Houd er wel rekening mee dat de ideale luchtvochtigheid voor een huis kan variëren afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren en de omgeving waarin je woont. In een koudere omgeving kan het bijvoorbeeld aangenamer zijn om de luchtvochtigheid iets hoger te houden, terwijl in een warme omgeving juist lagere luchtvochtigheid beter kan zijn.

Veelgestelde vragen

Is luchtontvochtiger gezond?

Een luchtontvochtiger kan bijdragen aan een gezonder binnenklimaat door het vochtgehalte in de lucht te verminderen. Dit kan helpen om schimmel- en vochtproblemen te voorkomen en de luchtkwaliteit in een ruimte te verbeteren.

Een luchtontvochtiger kan ook helpen om het aantal huisstofmijten in huis te verminderen, wat kan bijdragen aan een vermindering van hooikoorts- en astma-symptomen.

Daarnaast kan een luchtontvochtiger ook behulpzaam zijn bij het behoud van huisraad en het voorkomen van schade door te veel vocht in de lucht.

Houd er wel rekening mee dat een luchtontvochtiger alleen effectief is als het op de juiste manier wordt gebruikt en onderhouden. Zorg ervoor dat het apparaat regelmatig wordt gecontroleerd en schoongemaakt en volg de instructies van de fabrikant op voor het gebruik van het apparaat.

Hoe lang duurt het om een kamer te ontvochtigen?

Hoe lang het duurt om een kamer te ontvochtigen hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de kamer, het vochtgehalte in de lucht en de capaciteit van de luchtontvochtiger. In het algemeen duurt het langer om een kamer te ontvochtigen als het vochtgehalte in de lucht hoog is en als de luchtontvochtiger een lage capaciteit heeft.

Om een kamer sneller te ontvochtigen kun je het volgende doen:

 • Zorg ervoor dat de luchtontvochtiger op de juiste manier is geïnstalleerd en dat alle ramen en deuren gesloten zijn.

 • Verhoog de luchtcirculatie in de kamer door middel van ventilatie of door het gebruik van een ventilator.

 • Verwijder de bronnen van vocht, zoals natte kleding of planten met veel waterbehoefte.

 • Verminder het vochtgehalte in de lucht door het gebruik van een luchtontvochtiger met een hoge capaciteit.

Houd er wel rekening mee dat het tijd kan kosten om de luchtvochtigheid in een kamer op het gewenste niveau te krijgen en dat het soms nodig kan zijn om de luchtontvochtiger gedurende langere tijd te gebruiken om het vochtgehalte in de lucht op een constant niveau te houden.

Wat is het verschil tussen luchtreiniger en luchtontvochtiger?

Er is een belangrijk verschil tussen een luchtreiniger en een luchtontvochtiger:

 • Luchtreiniger: Een luchtreiniger is een apparaat dat gebruikt wordt om de lucht in een ruimte te zuiveren van fijnstof, pollen, bacteriën, virussen en andere verontreinigingen. Dit kan helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren en gezondheidsproblemen te voorkomen die veroorzaakt worden door slechte lucht.

 • Luchtontvochtiger: Een luchtontvochtiger is een apparaat dat gebruikt wordt om vocht uit de lucht te verwijderen. Dit kan helpen om vocht- en schimmelproblemen te voorkomen, de luchtkwaliteit te verbeteren en het aantal huisstofmijten in huis te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat een luchtreiniger en een luchtontvochtiger twee verschillende soorten apparaten zijn met verschillende doelen. Een luchtreiniger kan helpen om de lucht in een ruimte te zuiveren, terwijl een luchtontvochtiger kan helpen om het vochtgehalte in de lucht te verlagen. Soms zijn er ook apparaatjes op de markt die beide functies hebben.

Onze favoriet

De Auronic Luchtontvochtiger is een efficiënt apparaat dat in staat is om tot 20 liter vocht per dag uit de lucht te verwijderen.

Beste prijs op BOL.com