Matras vouwbed: Vind hier de 5 beste matrassen vouwbed van 2024

Wanneer je vaak logees hebt, een kleine woning of gewoon een vol huis, dan kan een matras vouwbed een hele goede oplossing zijn om toch een slaapplek aan te bieden. Een matras vouwbed kan je dubbelvouwen en dan neemt het, rechtopstaand, vaak nog maar heel weinig ruimte in.

Vroeger waren dat niet de beste slaapplekken om iemand aan te bieden. De onderstellen waren wat krakkemikkig en het matras vaak dun en oncomfortabel. Maar dat is tegenwoordig helemaal anders. Ze worden gemaakt van een degelijke kwaliteit en met een goed matras.

Ziekenhuizen, zorginstellingen en zelfs hotels maken steeds vaker gebruik van een matras vouwbed. Het is heel snel opgezet en vaak zitten er makkelijke wieltjes onder zodat je het snel kan verplaatsen. Het is een hele handige manier om toch een lekker bedje voor logees te hebben.

Waar je dan allemaal op moeten letten wanneer je een vouwbed met matras wil halen, die informatie vind je allemaal hieronder. Zodat jij geen krakkemikkig bedje haalt, maar een lekker extra bed, met een heerlijk matras, waarop jouw gasten een goede nachtrust zullen hebben.

Wat zijn de beste matrassen vouwbed?

Onze favoriet

Beschrijving Dit opvouwbare logeerbed van Wicotex is de oplossing voor als je niet te veel ruimte hebt en er toch onverwachts mensen blijven slapen. 

 • Comfort
 • gebruiksgemak
 • Kwaliteit

2e beste keuze

Beautissu Vouwbed “Venetia” 90 x 200 cm opklapbed incl. matras en hoes Met dit opklapbed ben je altijd goed voorbereid om logeergasten een aangenaam nacht te bieden. 

 • Comfort
 • gebruiksgemak
 • Kwaliteit

3e beste keuze

Uitklappen maar en zo ben je in één moeite klaar. Plooibed Bino is perfect als een luxe en simpel logeerbed voor een logé. Simpel in één hand omdraai in en uit te klappen. 

 • Comfort
 • gebruiksgemak
 • Kwaliteit

Op deze pagina:

Waar zijn de beste matrassen vouwbed op getest?

De beste matrassen vouwbedworden geselecteerd op basis van hun comfort, gebruiksgemak en kwaliteit. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste matrassen vouwbed worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Wicotex-By Charmar Vouwbed 80x200 cm Opklapbed 1 Persoons - Zwart- inklapbaar bed-inclusief matras 10.5cm dikte en opberghoes.

Het onderstel van dit vouwbed is gemaakt van metaal met een houten lattenbodem. Het matras heeft een schuimkern van 10,5 cm dik. Dit biedt een gemiddelde hardheidsgraad. Het matras heeft een lucht- en vochtregulerende functie en zorgt voor een goede ondersteuning van de rug.

Het complete vouwbed heeft een gewicht van 20 kilo en er zitten wieltjes onder, zodat het makkelijk te verplaatsen is. Opgevouwen neemt het 80 cm bij 35 cm bij 113 cm in beslag en uitgevouwen is het 80 cm bij 200 cm. Er zit een handige opberghoes bij het vouwbed voor wanneer het bed opgeklapt is.

Voordelen

 • Goede ondersteuning van de rug
 • Inclusief wieltjes en opberghoes
 • Comfort
 • gebruiksgemak
 • Kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#2
Beautissu Venetia Vouwbed 90x200 cm ? Logeerbed incl. matras en hoes - Zwart

Dit vouwbed heeft een metalen onderstel met een degelijke houten lattenbodem. Het matras is gemaakt van comfortschuim en is 10,5 cm dik. Er zitten handige wieltjes onder het onderstel, zodat je het makkelijk kan verplaatsen.

Opgevouwen is het bed 90 cm bij 35 cm bij 113 cm. Ingeklapt is de afmeting 90 cm bij 200 cm. Het ligoppervlak is 78 cm bij 188 cm. Zonder matras is het bed 40 cm hoog. Het vouwbed kan tot 100 kilo dragen. Er zit een mooie opberghoes bij om het bed stofvrij te houden wanneer het opgevouwen is.

Voordelen

 • Matras van comfortschuim
 • Inclusief mooie, zwarte opberghoes
 • Comfort
 • gebruiksgemak
 • Kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#3
Sleepking - Plooibed / Vouwbed - Bino - 90x200 - Zwart - 15cm dik pocketvering matras

In dit vouwbed zullen jouw gasten heerlijk slapen. Het metalen onderstel en de metalen bodem zorgen voor een goede luchtdoorlating van het matras. Hierdoor kan het matras de warmte en het vocht goed uitstoten. Het matras is gemaakt van koudschuim en is 9 cm dik.

Het metalen frame is zwart en stijlvol, en weegt net 15 kilo. Dankzij de handige wieltjes onder het frame kan het opvouwbed makkelijk verplaatst worden. Het vouwbed kan maar liefst 140 kilo gewicht dragen en is heel erg stevig.

Voordelen

 • Kan tot 140 kilo dragen
 • Degelijk metalen onderstel met metalen bodem
 • Comfort
 • gebruiksgemak
 • Kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#4
Bed Box Wonen - Dubbel Divan met Bonell matras - 90x200 - onderschuifbed

Dit is geen vouwbed, maar valt wel in dezelfde categorie. Je krijgt hier namelijk 2 bedden voor de ruimte van 1 bed. Het bestaat uit een onderbed en een bovenbed. Dankzij de wieltjes rolt het uitschuifbed makkelijk onder het bovenbed uit. Het uitschuifbed kan opgeklapt worden, zodat deze op pootjes, en niet op wieltjes, staat.

De bedden zijn opgezet beiden even hoog en je maakt van een eenpersoonsbed een tweepersoonsbed. De Bonell matrassen liggen heerlijk, mede dankzij de verende houten latten in plastic kappen als lattenbodem. De uitgeklapte lighoogte met Bonell matras is 39 cm.

Voordelen

 • Eenpersoons- en tweepersoonsbed in 1
 • Uitschuifbed op wieltjes
 • Comfort
 • gebruiksgemak
 • Kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#5
Sleepking - Plooibed / Vouwbed - Sarah - Lattenbodem - 90x200 - Zwart

Met dit vouwbed heb jij een heerlijk logeerbed dat comfortabel slaapt, compact is en makkelijk te verplaatsen. Het metalen frame is verstelbaar bij het hoofdeinde en er ligt een stevige, houten lattenbodem in. De wieltjes zijn van rubber, zodat de vloer niet beschadigt.

Het matras heeft een koudschuimkern en is warmte- en luchtdoorlatend. Het is 11 cm dik en is hypoallergeen, huisstofmijt werend, vochtregulerend en het heeft veerkracht. Er zit een stofhoes bij die je over het opgeklapte bed kan doen, zodat het ook lekker fris blijft.

Voordelen

 • Hypoallergeen, huisstofmijt werend, vochtregulerend, luchtdoorlatend matras van 11 cm dik
 • Rubberen wieltjes, zodat de vloer niet beschadigt
 • Comfort
 • gebruiksgemak
 • Kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

Wat is een matras vouwbed?

Een matras vouwbed wordt ook wel een opklapbed of gewoon vouwbed genoemd. Een opvouwbed klapt op in de hoogte. Het neemt dan nog heel weinig ruimte in beslag en je kan het makkelijk ergens wegzetten. Het is ook heel eenvoudig om het vouwbed op of uit te klappen. Dat opklappen van het vouwbed doe je met de matras er nog op.

Vaak waren dit dunnere matrassen, van mindere kwaliteit, maar tegenwoordig is de technologie zo ver ontwikkeld dat je ook op een matras van een vouwbed heerlijk kan slapen. Dankzij de wieltjes onder het onderstel, hoef je ook niet zwaar te tillen en kan je het makkelijk wegzetten en tevoorschijn halen. Het gemak dient de mens, en dat is met een vouwbed zeker het geval.

Waar moet je op letten bij het kopen van een matras vouwbed?

Bij het kopen van een matras vouwbed dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Maat

Vouwbedden zijn te krijgen in allerlei verschillende formaten. Je wil de ruimte waar je het bed wil opzetten even meten, maar ook waar je het bed wil wegzetten. Dat moet natuurlijk wel passen, anders heb je er nog niks aan. Je hebt de keuze uit allerhande maten, van hele lange bedden, voor hele lange mensen, tot standaardformaten, en een- en tweepersoonsbedden.

Let ook op de slaaphoogte, dat kan aangegeven worden met of zonder matras. Voor de meeste mensen zal het niet heel veel verschil maken, maar voor ouderen kan het lastig zijn. Vouwbedden kunnen vrij laag uitgevoerd zijn, maar er zijn er ook heel wat te krijgen in een prettige instaphoogte.

Duurzaam

Vroeger was niet alles beter, en dat geldt zeker voor opklapbedden. Gelukkig is dat tegenwoordig helemaal anders en kan je degelijke vouwbedden krijgen, die lang meegaan en ook nog eens lekker liggen. Daar dien je wel op te letten bij de aankoop. Zo kan je bijvoorbeeld letten op de gebruikte materialen, maar bijvoorbeeld ook op de garantietermijn.

Matras

Het matras moet natuurlijk goed op het vouwbed passen, en ook nog eens dubbelgeklapt kunnen worden. Het is dan ook niet vreemd dat ze altijd samen worden verkocht. Het matras moet namelijk net iets korter zijn dan het opklapbed, zodat het ook past wanneer het gevouwen is.

Daarnaast past ook niet elk matras bij elk onderstel van een vouwbed. Je hebt vouwbedden met een spiralenbodem of met een lattenbodem. Op een lattenbodem passen bijna alle matrassen van hetzelfde formaat, maar bij een spiralenbodem niet, terwijl die laatste juist wel het beste slaapcomfort biedt.

Budget

Je hebt al vouwbedden van iets meer dan honderd euro tot een paar honderd euro, en zelfs duizenden euro's. Die prijzen verschillen nogal. Het is aan te raden om vooral te kijken naar hoeveel je het opklapbed gaat gebruiken. Als dat heel veel is, dan kan het raadzaam zijn om iets meer uit te geven. Let in ieder geval ook op de gebruikte materialen, en zorg ervoor dat je geen miskoop doet.

Gebruik

Een vouwbed is eigenlijk niet gemaakt om continu te gebruiken. Het is juist handig dat je er ruimte mee bespaart. Hoe meer je een opklapbed gebruikt, des te betere kwaliteit je dient te kiezen. Vaak is een spiralenbodem duurzamer dan een lattenbodem. Het matras vouwbed wil je ook van een goede kwaliteit kiezen, wanneer er veel gebruikt wordt gemaakt van het vouwbed.

De voordelen van het beste matras vouwbed

Iedereen die wel eens een extra bed nodig heeft, maar niet de ruimte heeft of eraan wil besteden, heeft baat bij een opklapbed. Het wordt niet voor niks in zorginstellingen, ziekenhuizen en hotels gebruikt. Je krijgt maximaal comfort voor de minimale ruimte.

Een vouwbed heeft wieltjes en is makkelijk te verplaatsen. Ze nemen minimaal ruimte in wanneer ze opgezet zijn en nemen de minste ruimte in wanneer ze opgeklapt zijn. Vouwbedden zijn ook makkelijk schoon te houden.

De kwaliteit van vouwbedden is tegenwoordig uitstekend, maar ze zijn nog steeds niet geschikt om dagelijks op te slapen. De frames zijn stevig, met een degelijke houten lattenboden of een metalen spiralenbodem. De matrassen zijn van een steeds betere kwaliteit.

Vaak wordt een matras vouwbed gemaakt van koudschuim. Dit ligt comfortabel, is luchtdoorlatend en warmte regulerend en vaak zijn ze ook nog hypoallergeen en huisstofmijt werend. Daarnaast zijn ze ook nog heel betaalbaar, waardoor jij (onverwachte) logees toch net iets beters kan aanbieden dan een luchtbed.

Waar moet een goed matras vouwbed aan voldoen?

Naast dat het compact dient te zijn en makkelijk op te bergen, wil je natuurlijk ook een zo comfortabel mogelijk vouwbed. De matras en de bodem zijn daarbij het belangrijkste. Die dienen van een degelijke kwaliteit te zijn. Het matras is het beste gemaakt van koudschuim en dat kies je het liefste zo dik mogelijk.

De bodem kan een metalen/spiralenbodem zijn of een houten lattenbodem. Vaak vinden mensen een metalen of een spiralenbodem de meeste comfort bieden, maar dat is ook erg persoonlijk, net als bij een gewoon bed. De wieltjes dienen ook van een goede kwaliteit te zijn, zodat ze de vloer niet beschadigen.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste matras vouwbed?

Hoewel het toch echt van jouw persoonlijke voorkeuren afhangt, is het beste matras vouwbed er eentje van Wicotex. Dan krijg je de beste prijs/kwaliteitverhouding. Dan heb je een degelijke kwaliteit, waar je een hele tijd mee vooruit kan en waarop jouw gasten heerlijk kunnen slapen.

Mocht je liever een metalen bodem of een dubbelbed kiezen, dan vind je daar ook degelijke modellen van in de top 5. Kijk goed naar de ruimte en afmetingen, en kies een vouwbed met een goede kwaliteit matras. Je zal dan jarenlang vooruit kunnen met jouw opklapbed.

Zijn matras vouwbedden comfortabel?

Mensen twijfelen vaak over een vouwbed, omdat ze een nogal krakkemikkige reputatie hebben, maar die is al geruime tijd zeer achterhaald. Je kan hartstikke goede, comfortabele en kwalitatief hoogwaardige vouwbedden te krijgen, waarmee jij jouw gasten een hele goede nachtrust biedt.

De onderstellen zijn gemaakt van degelijk metaal, de bodems zijn stevig en bieden ondersteuning en de matrassen zijn comfortabel en slapen heerlijk. Met een matras vouwbed bied jij jouw gasten een lekkere slaapplek aan, zonder dat het veel ruimte of moeite kost, maar waar zij wel een goede nachtrust hebben.

Hoe lang gaat een matras vouwbed mee?

Doorgaans gaat een vouwbed heel wat jaartjes mee. Dat ligt vooral aan de kwaliteit van het matras vouwbed, maar ook aan hoe intensief het wordt gebruikt. Wanneer het een paar keer per jaar beslapen wordt, dan zal het langer meegaan dan wanneer er wekenlang achter elkaar in geslapen wordt.

 Het metalen deel van het vouwbed en de scharnieren kan je onderhouden en dan zal het opklapbed ook langer meegaan. Wordt het matras slechter, maar is het vouwbed nog goed, dan kan je altijd kijken of je alleen het matras wil vervangen.

Onze favoriet

Beschrijving Dit opvouwbare logeerbed van Wicotex is de oplossing voor als je niet te veel ruimte hebt en er toch onverwachts mensen blijven slapen. 

Beste prijs op BOL.com