Matrasbeschermer: Vind hier de 5 beste matrasbeschermers van 2024

Een goed matras is meestal een kostbare aanschaf. Je wil een degelijk matras, waar je goed op slaapt en je wil graag ook dat het matras goed blijft. Een matras heeft natuurlijk een levensduur en hoe beter jij met jouw matras omgaat, des te langer gaat deze mee.

Je beweegt op een matras, soms knoei je er misschien zelfs op. Je transpireert en dat vocht komt ook in jouw matras terecht. Dat zijn allemaal dingen waarvan jouw matras slijt. Dat kan je allemaal voorkomen door simpelweg een matrasbeschermer te gebruiken.

Je matras blijft schoner en frisser. Je knoeit er niet direct iets op en het neemt lang niet zoveel zweet op. Het zorgt er ook voor dat jouw matras langer nieuw blijft en dat de vezels niet beschadigen. Het voorkomt de verspreiding van huisstofmijt en dat is vooral prettig voor mensen met ademhalingsproblemen.

Een goede matrasbeschermer kiezen, is dan ook een hele verstandige investering. Je kan de matrasbeschermer namelijk gewoon in de wasmachine wassen, en dat kan je met jouw matras niet doen. Welke matrasbeschermer je dan moet kiezen, dat kan best wel lastig zijn.

Er zijn zoveel uitvoeringen en mogelijkheden dat het lastig is om een goede keuze te maken. Alle informatie die jij nodig hebt om de beste keuze te maken, zodat jij de beste matrasbeschermer voor jou kiest, dat vind je allemaal hieronder.

Wat zijn de beste matrasbeschermers?

Onze favoriet

Deze matrasbeschermer is gemaakt van 100 procent katoenen badstof, 100 procent ademend, en hypoallergeen.

 • Materiaal
 • Maat
 • Bescherming

2e beste keuze

Deze waterdichte matrasbeschermer is gemaakt van 80 procent katoen en 20 procent polyester.

 • Materiaal
 • Maat
 • Bescherming

3e beste keuze

De mastrasbeschermer van Secobed is extra fijn voor mensen met incontinentieproblemen. Tot wel 300 keer wasbaar.

 • Materiaal
 • Maat
 • Bescherming

Op deze pagina:

Waar zijn de beste matrasbeschermers op getest?

De beste matrasbeschermers worden geselecteerd op basis van hun materiaal, maat en bescherming. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste matrasbeschermers worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
UNIFICATO - Waterdichte Matrasbeschermer

Deze matrasbeschermer is gemaakt van 100 procent katoenen badstof, 100 procent ademend, en hypoallergeen. De badstof is heerlijk zacht, maar houdt lichaamsvloeistoffen en andere vloeistoffen 100 procent tegen, en is toch luchtdoorlatend. Het beschermt ook tegen mijten, schimmels, bacteriën, en pollen.

De elastieken op de hoeken zorgen ervoor dat de matrasbeschermer goed blijft liggen. Je hebt geen last van geluid of kraken wanneer je beweegt in bed. Het kan gewassen worden in de wasmachine tot 90 graden Celsius en kan in de droger. Deze matrasbeschermer is geschikt voor matrassen tot 30 cm dik.

 • Materiaal
 • Maat
 • Bescherming
Beste prijs op BOL.com

#2
Matrasbeschermers - Waterdichte Matrasbeschermer

Deze waterdichte matrasbeschermer is gemaakt van 80 procent katoen en 20 procent polyester. De zachte badstof met de waterdichte coating is ademend en hypoallergeen. De elastische randen kunnen strakgetrokken worden, zodat het perfect over jouw matras past.

Je kan deze matrasbeschermer gebruiken op een matras van 160 cm bij 200 cm en tussen de 16 cm en 40 cm hoog. De matrasbeschermer is wasbaar. Aangeraden wordt dus de 40 en de 60 graden Celsius, bij normaal gebruik. Wanneer noodzakelijk dan kan er ook 40 tot 50 keer gewassen worden op 90 tot 100 graden Celsius.

 • Materiaal
 • Maat
 • Bescherming
Beste prijs op BOL.com

#3
Secobed matrasbeschermer Met Instopstroken

De mastrasbeschermer van Secobed is extra fijn voor mensen met incontinentieproblemen. Dit komt onder meer doordat deze matrasbeschermer tot wel 300 keer wasbaar is op een temperatuur tot 95 graden Celsius, en ook nog eens in de droger kan.

Deze matrasbeschermer kan tot 2 liter vocht opnemen en bestaat uit lagen. De afmeting is 85 cm bij 90 cm, waarvan de instopstroken 45 cm bij 85 cm zijn. Je kan deze matrasbeschermer gebruiken voor kinderen en voor volwassenen.

 • Materiaal
 • Maat
 • Bescherming
Beste prijs op BOL.com

#4
UNIFICATO Waterdichte Matrasbeschermer Hoeslaken

Deze matrasbeschermer van Unificato beschermt je tegen bedmijt, huisstofmijt, bacteriën en voorkomt allergieën. Het is waterdicht, ademend, hypoallergeen, maakt geen geluid, en is wasbaar op 90 graden Celsius.

De zachte badstof is rekbaar en dankzij het elastiek rondom, heeft het een perfecte pasvorm bij een matras tot 30 cm dik. De afmeting is 90 cm bij 200 cm. Deze matrasbeschermer kan ook in de droger. OEKO-TEX gecertificeerd.

 • Materiaal
 • Maat
 • Bescherming
Beste prijs op BOL.com

#5
2x LitaLente Waterdicht Matrasbeschermer

Met deze matrasbeschermer houd jij jouw matras schoon en droog. Deze molton is gemaakt van 80 procent katoen en 20 procent polyester. Het ademt goed, is hypoallergeen en antibacterieel. Het kan in de wasmachine gewassen worden tot 60 graden Celsius en maximaal op 100 graden Celsius.

In de droger kan de matrasbeschermer een mild programma aan. Je krijgt 2 matrasbeschermers van 160 cm bij 200 cm. De matrasbeschermer werkt als een gewone hoes, en dankzij de elastische randen blijft de matrasbeschermer strak om jouw matras zitten.

 • Materiaal
 • Maat
 • Bescherming
Beste prijs op BOL.com

Wat is een matrasbeschermer?

Er kunnen twee verschillende dingen bedoeld worden met een matrasbeschermer. Namelijk een beschermende onderlaag, die je onder jouw matras legt, of een beschermende laag voor op jouw matras. De meeste mensen bedoelen het laatste wanneer ze het hebben over een matrasbeschermer.

Het is in ieder geval een laag beddengoed dat jouw matras beschermt. Een matrasbeschermer voor over het matras wordt ook vaak een molton genoemd. Een matrasbeschermer die onder het matras ligt, wordt ook wel een matrasdek genoemd.

Het onderscheid daartussen is eigenlijk verdwenen. Let dus goed op bij jouw aankoop of de beschermende laag voor over of voor onder het matras is. In dit artikel spreken we over een matrasbeschermer die over het matras gaat.

Waar moet je op letten bij het kopen van een matrasbeschermer?

Bij het kopen van een matrasbeschermer dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Bescherming tegen bedwantsen

Een matrasbeschermer beschermt jouw matras tegen slijtage, voorkomt vochtproblemen en gaat bedwantsen, huisstofmijt, bacteriën, schimmels en andere onfrisse critters tegen. Een goede matrasbeschermer kan je minimaal op 60 graden Celsius wassen en is hypoallergeen.

Ademend vermogen

Hoewel een matrasbeschermer vocht hoort tegen te houden, wil je wel dat het ademend is. Er kunnen dan geen schimmels ontstaan. Katoen is dan een goede keuze. Het is een natuurlijk materiaal met een hoge luchtdoorlaatbaarheid. Je houdt jouw matras dan lekker fris en vrij van schimmels.

Katoen heeft ook nog het voordeel dat het heet gewassen kan worden. Daarmee voorkom je ook huisstofmijt, bacteriën en andere ongewenste critters. Het is dan niet alleen ademend, maar het helpt jou ook om beter te ademen.

Verschillende stoffen

Matrasbeschermers worden in de meeste gevallen gemaakt van katoen, microvezel of scheerwol.

Katoen

Een matrasbeschermer van katoen, welke op het matras ligt en niet eronder, wordt ook wel een molton genoemd. Katoen is luchtdoorlatend, absorberend en duurzaam. Het behoudt de vorm, ook na veelvuldig wassen, en je kan het wassen op 60 graden Celsius.

Hierdoor worden schimmels, huisstofmijt, bacteriën en ander ongewenst gespuis voorkomen. Het is dus hypoallergeen en extra prettig voor mensen met allergieën, ademhalingsproblemen en andere kwaaltjes.

Microvezels

Microvezels hebben de eigenschap om vocht snel te absorberen en het vervolgens weer vrij te laten in de lucht. Het droogt dus heel snel. Dat maakt het ook ideaal als matrasbeschermer. De matrasbeschermer is huidvriendelijk, luchtdoorlatend, en tot 5 keer meer absorberend dan katoen.

Scheerwol

Scheerwol is een hoogwaardig, ecologisch, natuurlijk materiaal, en daarom zeer populair. De bijzondere warmte dat het biedt, is vooral in de winter erg prettig. Scheerwol absorbeert vocht snel, en is luchtdoorlatend, waardoor het ook snel weer droogt.

Scheerwol is de wol die direct van het geschoren schaap afkomt, zonder verder eerst bewerkt te worden, zoals schapenwol. Het nadeel aan scheerwol is dat het minder makkelijk te wassen is. Daardoor is het erg bewerkelijk om het schoon te houden en minder hygiënisch.

Maat

Bij een matrasbeschermer is het heel belangrijk dat het exact de maat is die overeenkomt met jouw matras. Net zoals met een gewone hoes, wil je dat het zo strak mogelijk op jouw matras ligt. Anders gaat het bewegen, krijg je bobbels, en het wordt gewoon heel onprettig, waardoor jouw slaapgenot aangetast wordt.

Kijk dus altijd goed naar de maat van jouw matras en de maat van de matrasbeschermer en zorg dat die overeenkomt. Dan zal je niet eens merken dat je een matrasbeschermer gebruikt, maar houd jij wel jouw matras veel langer goed.

Hoe vaak moet je je matrasbeschermer wassen?

Bij een matrasbeschermer heb je het gemiddeld gebruik en intensief gebruik. Bij gemiddeld gebruik is het aan te raden om de matrasbeschermer 1 keer in de maand te wassen. Dat wordt vaak vergeten, want het ligt fijn op het matras en je bent niet gewend het af te halen en te verwisselen wanneer je het bed verschoont.

Met intensief gebruik wordt gedoeld op incontinentieproblemen, overmatig zweten, of ander lichaamsvocht dat in de matrasbeschermer terecht komt. Het is afhankelijk van de hoeveelheid vocht die in de matrasbeschermer terecht komt, hoe vaak deze gewassen dient te worden.

Wanneer een kindje aan het oefenen is om te slapen zonder luier, dan kan ik er in de nacht in bed nog wel eens een ongelukje gebeuren. Dan wil je de matrasbeschermer natuurlijk meteen wassen. Bij overmatig zweten, ook weer afhankelijk van de hoeveelheid vocht, volstaat eens per week.

Hoe lang gaat een matrasbeschermer mee?

In principe gaat een degelijke matrasbeschermer ongeveer 2 tot 3 jaar mee. Maar dit is bij ideaal gebruik. Dus een gemiddeld aantal keren wassen, voornamelijk op een temperatuur tussen de 40 en de 60 graden Celsius.

Hoe intensiever de matrasbeschermer gebruikt wordt, des te sneller deze ook vervangen moet worden. Zo zijn er matrasbeschermers waarbij staat aangegeven dat je ze bijvoorbeeld ongeveer 300 keer kan wassen op 90 graden Celsius,

Kijk dus altijd even goed hoe lang de matrasbeschermer van jouw keuze meegaat. Dat staat er vaak bij aangegeven, en anders kan je uitgaan van het gemiddelde gebruik. Je weet dan zeker of je waar voor je geld krijgt.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een molton en een matrasbeschermer?

Ondertussen wordt met een molton en een matrasbeschermer hetzelfde bedoeld. Oorpsronkelijk was dat anders. Een matrasbeschermer lag onder het matras. Om te voorkomen dat het matras ging schuiven en om condensatie en ander vocht tegen de gaan. Het beschermt ook tegen stof en mijten.

Er wordt altijd een molton bedoeld wanneer het gaat over een matrasbeschermer die over het matras een gaat. Die beschermt jouw matras tegen slijtage door bewegen, tegen vocht, en tegen critters zoals mijten, bacteriën en schimmels.

Hoe leg je een matrasbeschermer neer?

Het ligt helemaal aan de matrasbeschermer die jij kiest, hoe dat je deze neerlegt. Je hebt matrasbeschermers die maar een deel van het bed bedekken, maar ook matrasbeschermers die het hele oppervlak bedekken. Kijk goed naar de gebruiksaanwijzing hoe jij de matrasbeschermer van jouw keuze het beste neer kan leggen.

Er zijn moltons met elastische banden rondom, zoals een gewone hoes ook werkt. Die trek je gewoon om het matras en dan zit het strak. Let er dan wel ook op dat je de juiste maat neemt. Dat geldt voor alle soorten matrasbeschermers.

Werken matrasbeschermers echt?

Matrasbeschermers werken echt. Ze worden niet voor niks gebruikt in zorginstellingen, ziekenhuizen, voor kleine kindjes en ouderen met incontinentieproblemen. Een matrasbeschermer kan altijd. Het beschermt jouw matras ook tegen gewone transpiratie, knoei-ongelukjes, slijtage door bewegen, en ga zo maar door.

Onze favoriet

Deze matrasbeschermer is gemaakt van 100 procent katoenen badstof, 100 procent ademend, en hypoallergeen.

Beste prijs op BOL.com