Matrashoes: Vind hier de 5 beste matrashoezen van 2024

Niks zo lekker als in een heerlijk, fris opgemaakt bed te kruipen. Dit doe je normaal om de week of om de twee weken. In jouw slaap beweeg je, zweet je, laten huidschilfers los, verlies je haren, misschien kwijl je wel een beetje. Je maakt in ieder geval jouw beddengoed vies. Daar lijdt jouw matras dan ook onder, ook al wordt het beschermd door jouw beddengoed.

Dat is ook een van de redenen dat je een matrashoes gebruikt. Je houdt jouw matras dan veel langer goed en je hoeft geen heel nieuw matras te kopen, alleen omdat jouw matrashoes versleten is. Met een nieuwe matrashoes, heb jij jouw eigen lekkere, waarschijnlijk dure matras, maar wel weer zo goed als nieuw.

Je hebt ook matrashoezen die handig zijn voor de opslag of verplaatsing van een matras. Bijvoorbeeld bij een verhuizing. Je beschermt de matrashoes dan tegen nattigheid, stof en andere vieze dingen die op jouw matras kunnen komen, wanneer je deze gaat verplaatsen of opslaan.

Ongeacht welke soort matrashoes jij nodig hebt, het is altijd goed om jouw matras te beschermen. Een goed matras is niet duur, en hoe beter jij ermee omgaat, des te langer gaat jouw matras mee. Met goed beddengoed, zoals een matrashoes, zorg je ervoor dat jouw matras schoon en fris blijft.

Welke matrashoes dan de beste matrashoes voor jou is, dat is heel persoonlijk. Waar gebruik je de matrashoes voor, wat is jouw budget, en welke andere persoonlijke voorkeuren heb je? Hieronder vind je alle informatie die jij nodig hebt om de beste matrashoes voor jou te kiezen.

Wat zijn de beste matrashoezen?

Onze favoriet

Deze matrashoes is uitermate geschikt om jouw matras in te verhuizen of op te slaan.

  • Maat
  • Materiaal
  • Waterdichtheid

2e beste keuze

Een heerlijk zachte matrashoes gemaakt van 100 procent katoenen badstof.

  • Maat
  • Materiaal
  • Waterdichtheid

3e beste keuze

Met deze matrasbeschermer houd jij jouw matras nog langer goed.

  • Maat
  • Materiaal
  • Waterdichtheid

Op deze pagina:

Waar zijn de beste matrashoezen op getest?

De beste matrashoezen worden geselecteerd op basis van hun maat, materiaal en waterdichtheid. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste matrashoezen worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Stevige 1-persoons Matrashoes

Deze matrashoes is uitermate geschikt om jouw matras in te verhuizen of op te slaan. Het is geschikt voor alle standaard 1-persoons matrassen. Het beschermt tegen ongedierte, vuil en vocht. Het is luchtdoorlatend, maar ook dik en duurzaam, en waterbestendig.

De afmeting is 225 cm bij 114 cm. De matras kan tot 30 centimeter dik zijn. Je plaatst de matras in de matrashoes en gebruikt dan tape om de matrasbeschermer af te sluiten. De matrashoes is gemaakt van extra dik polyester van 80my.

Voordelen

  • Extra dikke en sterke matrashoes van 80 my

  • Eenvoudig af te sluiten met tape

  • Maat
  • Materiaal
  • Waterdichtheid
Beste prijs op BOL.com

#2
Tural - Matrasvernieuwer matrashoes met rits

Een heerlijk zachte matrashoes gemaakt van 100 procent katoenen badstof. De stof is stretch, dus is makkelijk om jouw matras heen te krijgen. Dankzij de U-vormige ritssluiting blijft de matrashoes ook goed zitten. Het beschermt tegen stof, vuil en wrijving, maar is wel ook luchtdoorlatend en koel.

De matrashoes past om een matras van 190 cm bij 200 cm bij 30 cm. Je kan de matrashoes wassen op 60 graden Celsius in de wasmachine en kan ook in de droger. De matrashoes voelt lekker zacht aan en beschermt tegelijkertijd jouw matras.

Voordelen

  • Gemaakt van 100 procent katoenen badstof

  • Kan in de wasmachine en droger

  • Maat
  • Materiaal
  • Waterdichtheid
Beste prijs op BOL.com

#3
UNIFICATO - Waterdichte Matrasbeschermer

Met deze matrasbeschermer houd jij jouw matras nog langer goed. De matrashoes is 100 procent waterdicht en heeft een ademend PU-membraam het is anti-huisstofmijt en hypoallergeen. Het is gemaakt van katoenen badstof en voelt heerlijk zacht aan.

De hoes rekt goed mee over jouw matras en de elastieken banden zijn rekbaar. Het beschermt tegen vocht en vlekken, maar veroorzaakt geen geluid in bed. Je kan deze matrashoes wassen op 90 graden Celsius in de wasmachine en kan in de droger.

Voordelen

  • Goede grip om het matras dankzij de elastieken banden

  • Waterdicht en luchtdoorlatend

  • Maat
  • Materiaal
  • Waterdichtheid
Beste prijs op BOL.com

#4
Stevige Matras Hoes

Ga je verhuizen of moet jouw matras in de opslag, dan kies je voor deze matrashoes. Het houdt vuil, stof en ongedierte tegen, is waterbestendig, maar wel ook luchtdoorlatend, zodat jouw matras niet muf gaat ruiken.

Het degelijke plastic is 50my dik en er past een standaard eenpersoonsmatras in van maximaal 30 cm dik. Het is handig als je gaat verhuizen, maar ook als je een matras voor een langere tijd niet gebruikt. De afmeting is 225cm bij 114 cm.

Voordelen

  • Waterbestendig en luchtdoorlatend

  • Degelijke polyester van 50my dik

  • Maat
  • Materiaal
  • Waterdichtheid
Beste prijs op BOL.com

#5
Luxe Matrashoes met rits

Deze luxe matrashoes heeft een dubbeldoeks breisel, gewatteerd met 200 gram dacron-fiber per M2. De vulling blijft goed op de plaats zitten, dankzij de doorgestikte patronen. De ritssluiting loopt over drie zijdes van de matrashoes.

De matrashoes is slijtvast en is wasbaar op 40 graden Celsius in de wasmachine. De matrashoes is gemaakt van microvezel en is vochtregulerend en hypoallergeen. Het is geschikt voor een standaard eenpersoonsmatras met een matrasdikte tussen de 16 cm en 20 cm.

Voordelen

  • Dubbeldoeks gebreid met gewatteerde vulling van dacron-fiber

  • Wasbaar in de wasmachine op 40 graden Celsius

  • Maat
  • Materiaal
  • Waterdichtheid
Beste prijs op BOL.com

Wat is een matrashoes?

Je kan eigenlijk twee soorten matrashoezen onderscheiden. Allebei deze matrashoezen beschermen jouw matras. Als je gaat verhuizen of jouw matras een tijdje moet opslaan, dan wil je dat matras beschermen tegen stof, vuil en vocht. Met een degelijke plastic matrashoes zorg je er dan voor dat jouw matras helemaal fris en fruitig blijft en niet beschadigd.

Het kan ook zo zijn dat jouw matras versleten is. Het ligt nog wel lekker, maar de buitenkant is versleten. Het is dan zonde om een heel nieuw matras te moeten kopen, en ook nog prijzig. Je kan jouw matrashoes gewoon vervangen, waardoor jouw matras weer zo goed als nieuw is.

Een matrashoes wordt ook wel een tijk of een matrasvernieuwer genoemd, en er wordt ook gesproken over een matrasbeschermer. Dat laatste is niet helemaal hetzelfde, maar je bereikt er wel bijna hetzelfde resultaat mee.

Je hoeft overigens niet te wachten met het gebruiken van een matrashoes tot het tijk versleten is. Je kan die ook al meteen om jouw nieuwe matras doen. Het matras zal veel langer goed en fris blijven. Zeker als je de matrashoes ook kan wassen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een matrashoes?

Bij het kopen van een matrashoes dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Prijs

De prijs is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. De kwaliteit van het materiaal is daarbij de voornaamste. Zit er extra vulling is, zorgt het voor genoeg verkoeling, wat is het beschermingsniveau en waar beschermt het dan tegen. Jouw persoonlijke voorkeuren bepalen hoe duur of goedkoop het wordt.

Voor een paar tientjes kan je al een degelijke matrashoes krijgen. In dit geval kan goedkoop, duurkoop zijn, en het kan dan ook zeker de moeite waard zijn om net iets meer uit te geven, zodat jouw matras goed beschermd wordt.

Natuurlijk is een plastic matrashoes voor een verhuizing of opslag nog een heel stuk goedkoper.

Materiaal

De matrashoes beschermt jouw matras, je wil dat dit van degelijk materiaal gemaakt is. Het moet lekker zacht liggen en prettig aanvoelen, maar het moet ook luchtdoorlatend en verkoelend zijn, terwijl je niet wil dat nattigheid of stofjes door de matrashoes heen gaan.

Het is ook wel zo prettig als je de matrashoes geregeld kan wassen, zonder dat de kwaliteit dan achteruitgaat. Zo kan jij jouw hele bed lekker fris houden en je hoeft de matrasbeschermer dan ook minder snel te vervangen.

Waterdichtheid

Iedereen zweet in bed en er zijn ook andere redenen om vocht in bed te verliezen. Denk dan aan eten of drinken in bed, maar ook aan incontinentie of ongelukjes van kleine kindje. Het is dan fijn als de matrashoes waterdicht is, zodat jouw matras beschermd blijft. Niet alle matrashoezen zijn waterdicht of helemaal waterdicht.

Geluid

Een waterdichte matrashoes betekent jammer genoeg soms ook dat de hoes dan geluid maakt als jij beweegt in bed. En dat is echt heel vervelend. Vaak is dan een zijde waterdicht, wat dan kan kraken. Dit staat dan vaak niet bij de beschrijving. Je kan daarvoor het beste even de gebruikerservaringen lezen. Dat zal vast het eerste zijn waar mensen over klagen.

Koeling

Niet iedereen slaapt graag in een warm bed en er zijn ook mensen die snel overmatig zweten. Een matrashoes met koeling kan dan een heerlijke oplossing zijn. Er zijn matrashoezen te krijgen die speciaal gemaakt zijn om de matrasoppervlakte te koelen.

Er kan dan bijvoorbeeld gebruikt gemaakt worden van koelcomponenten van eucalyptusvezel of met faseovergangsmateriaal. Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden en het is maar net welk slaapcomfort jij zoekt, welke het beste is voor jou.

De voordelen van een matrashoes

De belangrijkste reden om een matrashoes aan te schaffen, is omdat het een geweldige bescherming voor jouw matras is. Dit kan zijn tegen slijtage, maar ook tegen ongedierte, vocht, stof en andere vuiligheid. Het kan ook beschermen tegen allergieën, of juist tegen lichaamssappen zoals zweet of bij incontinentie.

Allergenen zijn verantwoordelijk voor allergieën en ook daar kan aan matrashoes geweldig tegen beschermen. Allergenen kunnen de oppervlakte van een matras doordringen en dan krijg je ze er niet meer uit. Een matrashoes kan de allergenen isoleren, zodat jij er geen last van hebt, en je kan een matrashoes wassen, zodat allergenen verwijderd worden.

Met een matrashoes verleng je ook de levensduur van jouw matras. Niet alleen het tijk wordt beter beschermt en zal minder snel slijten, maar vocht dringt ook minder snel in jouw matras door. Hierdoor kunnen er ook geen schimmels ontstaan, waardoor het matras ook snel minder goed wordt. Dat is ook fijn voor de hygiëne en jouw comfort.

Een matrashoes is natuurlijk een heel stuk goedkoper dan een nieuwe matras. Vaak kan het tijk slijten, terwijl de matras zelf verder nog goed is. Met een matrashoes houd jij jouw eigen, lekkere matras, maar wel weer helemaal fris en zo goed als nieuw. Zonder dat jij een kapitaal voor een nieuw matras kwijt bent.

Heb je echt een matrashoes nodig?

Wanneer je last hebt van allergieën, dan heb je een matrashoes wel echt nodig. Het zal een wereld van verschil maken. Huisstofmijt voedt zich met dode huidcellen. Die komen dan ook op jouw matras terecht, maar jouw matras kan je niet wassen, en een goede matrashoes wel. Je hebt dan veel minder last van jouw allergieën en zal veel beter slapen.

Het is voor andere mensen ook geen overbodige luxe. Het bespaart geld, want jouw matras gaat langer mee, het is frisser, want je kan de matrashoes wel wassen en jouw matras niet, het voorkomt dat zweet en huidcellen jouw matras indringen, en houdt huisstofmijt en andere critters uit jouw bed.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak matrashoes wassen?

Jouw eigen matrashoes, die je dus dagelijks gebruikt, kan je het beste om de twee maanden wassen op een licht wasprogramma, met niet te veel wasmiddel en wasverzachter. Gebruik je een matras niet zo vaak, bijvoorbeeld de matrashoes van jouw logeerbed, dan was je die twee tot vier keer per jaar.

Let wel op, want je kan niet alle matrashoezen wassen. Lees daarom goed de wasvoorschriften. Je wil een matrashoes namelijk ook niet te heet wassen. Kijk dus ook voor een matrashoes die je makkelijk kan afhalen en weer opleggen.

Hoe heet mag je een matrashoes wassen?

Het ligt helemaal aan het materiaal waarvan de matrashoes gemaakt is, hoe heet je die matrashoes mag wassen. Daarvoor lees je de wasvoorschriften. Wanneer je een matrashoes gebruikt bij incontinentieproblemen, dan wil je natuurlijk het liefst zo heet mogelijk kunnen wassen.

Om huisstofmijt, allergenen, bacteriën en schimmels te verwijderen, dien je de matrashoes op minimaal 60 graden Celsius te kunnen wassen. Er zijn ook matrashoezen die niet in de wasmachine kunnen. Kijk ook of je wil dat de matrashoes in de droger gedroogd kan worden.

Welk materiaal matrashoes?

Welk materiaal matrashoes voor jou het beste is, ligt aan jouw persoonlijke voorkeuren. Er worden namelijk allerhande materialen voor gebruikt. Van katoen tot microvezel en van badstof tot gewatteerd. Je kan er alle kanten mee op.

Zorg ervoor dat het materiaal dat je kiest luchtdoorlatend, vochtregulerend en hypoallergeen is. Het is ook prettig als je het materiaal kan wassen in de wasmachine. Je wil geen matrashoes waarbij een zijde van plastic is gemaakt. Dat is dan wel waterbestendig, maar het maakt ook geluid wanneer je beweegt in bed.

Onze favoriet

Deze matrashoes is uitermate geschikt om jouw matras in te verhuizen of op te slaan.

Beste prijs op BOL.com