Matraswig: Vind hier de 5 beste matraswiggen van 2024

Wanneer mensen samen slapen, maar niet hetzelfde slapen, dan kan het een oplossing zijn om twee matrassen in een tweepersoonsbed te leggen, in plaats van 1 matras. Je kan dan allebei een matras kiezen dat past bij jullie slaapbehoeftes.

Het vervelende daaraan is dat de matrassen dan van elkaar af kunnen schuiven en je kan een spleet tussen de matrassen krijgen. Dat ligt natuurlijk helemaal niet lekker. Je kan dat heel eenvoudig oplossen met een matraswig. Je hebt dan geen kuil meer tussen de matrassen.

Dat slaapt een heel stuk prettiger en het blijft dan ook fijn om samen te slapen. Je kan lekker tegen elkaar aan liggen, ieder op je eigen matras, zonder dat een van jullie in een naad terecht komt. Een matraswig houdt de matrassen bij elkaar, zonder dat jij last hebt van “iets” dat op het matras ligt.

Je zal je niet opeens de prinses op de erwt voelen. Er zijn verschillende matraswiggen te krijgen, en het kan dan lastig zijn om er zo eentje te kiezen. Je wil natuurlijk goede kwaliteit, zonder meteen ook de hoofdprijs te betalen.

Hieronder vind je alles wat je dient te weten voor je een matraswig koopt, en je vindt hier ook de beste matraswiggen, die je meteen ook kan bestellen.

Wat zijn de beste matraswiggen?

Onze favoriet

Deze luxe, gevoerde matraswig heeft een handige grip van 4,5 cm lang, met dikke ribbels. De afmeting is 194 cm bij 18 cm bij 4,5 cm. De matraswig is wit/grijs van kleur.

 • Breedte
 • Materiaal
 • Bevestiging

2e beste keuze

De Bedbinder DeLuxe is geen traditionele matraswig, maar een grote band met spanbanden om jouw matrassen bij elkaar te houden.

 • Breedte
 • Materiaal
 • Bevestiging

3e beste keuze

Deze matraswig is een matraswig en matrasband in 1. De matraswig is extra breed met 30 cm en de band kan heel eenvoudig aangepast worden.

 • Breedte
 • Materiaal
 • Bevestiging

Op deze pagina:

Waar zijn de beste matraswiggen op getest?

De beste matraswiggen worden geselecteerd op basis van hun breedte, materiaal en bevestiging. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste matraswiggen worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Matraswig de Luxe

Deze luxe, gevoerde matraswig heeft een handige grip van 4,5 cm lang, met dikke ribbels. De afmeting is 194 cm bij 18 cm bij 4,5 cm. De matraswig is wit/grijs van kleur en is gemaakt van katoen. Het maximale draaggewicht is 120 kilo.

Bij het juiste formaat matrassen blijft deze matraswig goed liggen en vormt er zich geen bobbel in het midden van het bed. De naad wordt degelijk opgevuld en maakt van twee matrassen meteen een groot matras. De vulling is gemaakt van duurzaam polyester.

 • Breedte
 • Materiaal
 • Bevestiging
Beste prijs op BOL.com

#2
Bedbinder DeLuxe

De Bedbinder DeLuxe is geen traditionele matraswig, maar een grote band met spanbanden om jouw matrassen bij elkaar te houden. Het verbindt de twee matrassen niet in de naad, maar door een brede band dwars over het bed. Zonder een anti-slipondergrond nodig te hebben.

De stof is gemaakt van hoogwaardige, ademende polyester en is hypoallergeen. Het is maximaal belastbaar met 200 kilo. De bedbinder is 260 cm lang en 60 cm breed. Deze bedbinder wordt vaak gebruikt in combinatie met een matraswig voor nog meer slaapcomfort.

 • Breedte
 • Materiaal
 • Bevestiging
Beste prijs op BOL.com

#3
ComfyCentre Matraswig met band

Deze matraswig is een matraswig en matrasband in 1. De matraswig is extra breed met 30 cm en de band kan heel eenvoudig aangepast worden. Het is gemaakt van Ultra-Dense traagschuim en hoogwaardig afgewerkt.

De brug plaats je tussen de matrassen en de band om de matrassen heen door de lussen. Je kan de band goed aantrekken, tot het allemaal strak zit. Je voelt de brug en de band niet zitten en er ontstaat geen bobbel. De afmeting is 200 cm lang bij 30 cm breed en 7,5 cm dik.

 • Breedte
 • Materiaal
 • Bevestiging
Beste prijs op BOL.com

#4
Bedbinder DeLuxe

Jouw matrassen zullen niet meer schuiven en er zal ook geen naad meer tussen ontstaan, dankzij deze bedband. De stof is hypoallergeen, ademend en van een hoogwaardige kwaliteit. De spanbanden gaan om het matras en zijn makkelijk vast te zetten, dankzij een eenvoudig kliksysteem.

Het past om elk tweepersoonsbed. De band is 60 cm breed en 260 lang. Leg de band over het matrassen en trek de spanbanden om het matras heen. Klik ze vast, trek ze aan en je kan je bed opmaken. Je zal geen last meer hebben van schuivende matrassen, en ook niet van die vervelende naad ertussen.

 • Breedte
 • Materiaal
 • Bevestiging
Beste prijs op BOL.com

#5
Goodlux matraswig

Deze matrasbinder is heel eenvoudig in gebruik en jij hebt daar maximaal voordeel van. De liefdesbrug is 60 cm breed en 260 cm lang. Het is geschikt voor alle types matrassen en heeft een vlak ontwerp. Het is gemaakt van ademend materiaal en het verhoogt het slaapcomfort.

Je hoeft de matraswig alleen maar dwars over de twee matrassen heen te leggen. De banden eronder door te halen. Die klik je vast en trek je strak aan. Je kan nu jouw bed opmaken, zonder dat je de bedbinder voelt, maar je merkt wel dat jouw matrassen fijn tegen elkaar aan blijven liggen, zonder naad ertussen.

 • Breedte
 • Materiaal
 • Bevestiging
Beste prijs op BOL.com

Wat is een matraswig?

Een matraswig wordt ook wel een matrasbinder, bedbinder, T-stuk of zelfs liefdesbrug genoemd. Dat laatste komt door de Franse benaming Pont d’Amour. Een matraswig maakt van 2 matrassen weer 1 matras. Het vult die vervelende naad tussen de matrassen op, zonder dat jij daar iets van voelt.

Er zijn allerhande maten en soorten bedbinders te krijgen, zodat je ook altijd een matraswig vindt die past bij jullie matrassen. Je kan kiezen voor een matraswig met een omhulsel of tijk, een stevig of zacht exemplaar, en met of zonder band.

De ene matraswig is perfect op maat voor jouw matrassen en hoef, of kan je zelfs niet eens, aanpassen, terwijl je andere bedbinders gewoon fijn op maat kan maken voor jouw matrassen. Dat is maar net wat jij prettig vvindt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een matraswig?

Bij het kopen van een naam dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Formaat

Het formaat van een matraswig is wel iets om goed op te letten. Het is namelijk belangrijk dat de liefdesbrug net zo lang is als jouw matras. Er kan dan niks uitsteken, waardoor de rest van het beddengoed ook niet goed zit. Je wil ook niet dat er iets tussen een opening valt aan de uiteindes.

Er zijn ook verschillende breedte formaten te krijgen. Dit bepaalt onder meer het soort matraswig dat je kiest. De ene naad is namelijk breder dan een andere naad tussen de matrassen. En je wil wel dat het fijn aansluit en dat je er zo min mogelijk van merkt.

Draagvermogen

Het draagvermogen van een matraswig kan nogal uiteenlopen. Van rond de 50 kilo tot wel 150 kilo. Je wil dat de bedbinder effectief functioneert en niet dat de T-wig kapotgaat. Je wil kiezen voor een matraswig met hetzelfde draagvermogen als jouw matras. Daarbij speelt het materiaal en de lengte ook een rol.

Materialen

Bij de ontwikkeling en productie van een matraswig wordt er vooral gekeken naar hoe goed het zich aan jouw lichaam aanpast. Dat is namelijk heel belangrijk voor jouw slaapcomfort. Daarom wordt er meestal gebruik gemaakt van polyester, traagschuim of koudschuim. Er worden ook wel eens andere materialen gebruikt. Let dan goed op de duurzaamheid van die materialen.

Antislip

In je slaap beweeg je natuurlijk, de meeste mensen liggen niet stil in bed. Daardoor kan een matraswig verschuiven. Het is dan fijn als de matraswig een anti-sliplaag heeft. Vaak zitten er ook banden bij waarmee je de matraswig vast kan leggen.

Anti-allergisch

Anti-allergisch wordt ook wel hypoallergeen genoemd. Zeker wanneer je al een hypoallergeen matras en beddengoed hebt, is het aan te raden om te kijken of de matraswig van jouw keuze ook hypoallergeen is. Daarnaast zit de matraswig in een gleuf, wat vaak een plek is waar stof zich ophoopt. Je wil voorkomen dat je last krijgt van huisstofmijt of allergieën.

Matraswig voor een betere slaap

Wanneer jouw matrassen niet fijn tegen elkaar blijven liggen en beginnen te schuiven, of wanneer er een naad tussen de matrassen ontstaat. Dan slaap je gewoon niet lekker. Lichaamsdelen die ertussen komen, niet lekker tegen elkaar aan kunnen liggen, en amper durven te bewegen.

Een matraswig lost dat hele probleem in een keer op. Een gewone matraswig vult de naad tussen de matrassen op, waardoor je er niet meer in komt te liggen, en in combinatie met een bedbinder, gaan de matrassen dan ook niet meer schuiven.

Je kan jouw bed gewoon opmaken en je merkt niks van de matraswig of de bedbinden. Niet schuift, alles ligt lekker stabiel, jij kan woelen in jouw slaap en bewegen in bed, en je kan heerlijk tegen elkaar aan liggen, zonder dat een van jullie wegzakt.

De soorten matraswiggen

Er zijn verschillende soorten matraswiggen in uitvoering en in van welk materiaal de matraswig gemaakt is. Je kan meestal kiezen uit een matraswig van synthetische vezels, een badstoffen matraswig, een matraswig van katoen.

Een matraswig die je in de naad legt, is vaak gemaakt van synthetische vezels. In de meeste gevallen is het traagschuim of koudschuim. Het is duurzaam, comfortabel, scheurvast en praktisch.

De badstof die gebruikt wordt voor matraswiggen of bedbinders is meestal dezelfde soort stof als van badhandoeken. Het neemt vocht goed op en is makkelijk schoon te houden, vaak kan je het gewoon in de wasmachine wassen.

Katoen is eigenlijk het beste, in combinatie met traag- of koudschuim. Katoen is huidvriendelijk, hypoallergeen, duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Het is luchtdoorlatend en vocht absorberend.

Je kan kiezen voor een matraswig die je tussen de naad van de matrassen legt om de ruimte op te vullen en je hebt ook de bedbinder die je dwars over het bed legt en vasttrekt, zodat de matrassen tegen elkaar blijven liggen en niet gaan schuiven. Een combinatie van deze twee is meestal het meest effectief.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn matraswig wassen?

Niet elke matraswig kan gewassen worden. Kijk dus altijd naar het waslabel dat bij de bedbinder geleverd wordt. Een matraswig met bijvoorbeeld traagschuim kan niet in de wasmachine. Die kan je wel afnemen met een vochtige doek. Als er bijvoorbeeld een katoenen hoes omheen zit, dan kan je deze wel wassen.

Hoe werkt een matraswig?

Het ligt er natuurlijk aan of je een matraswig voor tussen de naden hebt gekozen of een matraswig die de matrassen bij elkaar trekt. Lees dus ook altijd even de gebruiksaanwijzing. Het is belangrijk dat je altijd een formaat kiest dat bij jouw matrassen past, en de optie die het beste bij jouw bed past.

Bij een boxspring is een combinatie erg handig. Dan schuiven de matrassen er niet vanaf en heb je ook zeker geen naad tussen de matrassen. Bij een gewoon bed met hoge bedranden, waar de matrassen tegenaan steunen, kan een matraswig die de naad vult al voldoende zijn om jouw slaapgenot te vergroten.

Kan ik mijn matraswig ook voor mijn hoofd gebruiken?

Een matraswig wordt wel eens verward met een wigkussen. Dat is niet hetzelfde en het is dan ook niet aan te raden om de matraswig voor jouw hoofd te gebruiken. Je zal er niet veel aan hebben. Een wigkussen daarentegen kan jouw slaapgenot ook vergroten, wanneer je deze als hoofdkussen gebruikt.

Gebruik je dan ook nog een matraswig voor jouw bed, kies je heerlijk beddengoed en heb jij degelijke matrassen, dan zullen jullie heerlijk slapen, met de juiste ondersteuning op de juiste plekken, zonder dat je ongemakkelijk in een tussen naad komt te liggen.

Onze favoriet

Deze luxe, gevoerde matraswig heeft een handige grip van 4,5 cm lang, met dikke ribbels. De afmeting is 194 cm bij 18 cm bij 4,5 cm. De matraswig is wit/grijs van kleur.

Beste prijs op BOL.com