Matraswig: Vind hier de 5 beste matraswiggen van 2024
Wanneer mensen samen slapen, maar niet hetzelfde slapen, dan kan het een oplossing zijn om twee matrassen in een tweepersoonsbed te leggen, in plaats van 1 matras. Je kan dan allebei een matras kiezen dat past bij jullie slaapbehoeftes.
Het vervelende daaraan is dat de matrassen dan van elkaar af kunnen schuiven en je kan een spleet tussen de matrassen krijgen. Dat ligt natuurlijk helemaal niet lekker. Je kan dat heel eenvoudig oplossen met een matraswig. Je hebt dan geen kuil meer tussen de matrassen.
Dat slaapt een heel stuk prettiger en het blijft dan ook fijn om samen te slapen. Je kan lekker tegen elkaar aan liggen, ieder op je eigen matras, zonder dat een van jullie in een naad terecht komt. Een matraswig houdt de matrassen bij elkaar, zonder dat jij last hebt van “iets” dat op het matras ligt.
Je zal je niet opeens de prinses op de erwt voelen. Er zijn verschillende matraswiggen te krijgen, en het kan dan lastig zijn om er zo eentje te kiezen. Je wil natuurlijk goede kwaliteit, zonder meteen ook de hoofdprijs te betalen.
Hieronder vind je alles wat je dient te weten voor je een matraswig koopt, en je vindt hier ook de beste matraswiggen, die je meteen ook kan bestellen.
Wat zijn de beste matraswiggen?
Wat is een matraswig?
Een matraswig wordt ook wel een matrasbinder, bedbinder, T-stuk of zelfs liefdesbrug genoemd. Dat laatste komt door de Franse benaming Pont d’Amour. Een matraswig maakt van 2 matrassen weer 1 matras. Het vult die vervelende naad tussen de matrassen op, zonder dat jij daar iets van voelt.
Er zijn allerhande maten en soorten bedbinders te krijgen, zodat je ook altijd een matraswig vindt die past bij jullie matrassen. Je kan kiezen voor een matraswig met een omhulsel of tijk, een stevig of zacht exemplaar, en met of zonder band.
De ene matraswig is perfect op maat voor jouw matrassen en hoef, of kan je zelfs niet eens, aanpassen, terwijl je andere bedbinders gewoon fijn op maat kan maken voor jouw matrassen. Dat is maar net wat jij prettig vvindt.
Waar moet je op letten bij het kopen van een matraswig?
Bij het kopen van een naam dien je vooral op de volgende dingen te letten:
Het formaat van een matraswig is wel iets om goed op te letten. Het is namelijk belangrijk dat de liefdesbrug net zo lang is als jouw matras. Er kan dan niks uitsteken, waardoor de rest van het beddengoed ook niet goed zit. Je wil ook niet dat er iets tussen een opening valt aan de uiteindes.
Er zijn ook verschillende breedte formaten te krijgen. Dit bepaalt onder meer het soort matraswig dat je kiest. De ene naad is namelijk breder dan een andere naad tussen de matrassen. En je wil wel dat het fijn aansluit en dat je er zo min mogelijk van merkt.
Draagvermogen
Het draagvermogen van een matraswig kan nogal uiteenlopen. Van rond de 50 kilo tot wel 150 kilo. Je wil dat de bedbinder effectief functioneert en niet dat de T-wig kapotgaat. Je wil kiezen voor een matraswig met hetzelfde draagvermogen als jouw matras. Daarbij speelt het materiaal en de lengte ook een rol.
Materialen
Bij de ontwikkeling en productie van een matraswig wordt er vooral gekeken naar hoe goed het zich aan jouw lichaam aanpast. Dat is namelijk heel belangrijk voor jouw slaapcomfort. Daarom wordt er meestal gebruik gemaakt van polyester, traagschuim of koudschuim. Er worden ook wel eens andere materialen gebruikt. Let dan goed op de duurzaamheid van die materialen.
Antislip
In je slaap beweeg je natuurlijk, de meeste mensen liggen niet stil in bed. Daardoor kan een matraswig verschuiven. Het is dan fijn als de matraswig een anti-sliplaag heeft. Vaak zitten er ook banden bij waarmee je de matraswig vast kan leggen.
Anti-allergisch
Anti-allergisch wordt ook wel hypoallergeen genoemd. Zeker wanneer je al een hypoallergeen matras en beddengoed hebt, is het aan te raden om te kijken of de matraswig van jouw keuze ook hypoallergeen is. Daarnaast zit de matraswig in een gleuf, wat vaak een plek is waar stof zich ophoopt. Je wil voorkomen dat je last krijgt van huisstofmijt of allergieën.
Matraswig voor een betere slaap
Wanneer jouw matrassen niet fijn tegen elkaar blijven liggen en beginnen te schuiven, of wanneer er een naad tussen de matrassen ontstaat. Dan slaap je gewoon niet lekker. Lichaamsdelen die ertussen komen, niet lekker tegen elkaar aan kunnen liggen, en amper durven te bewegen.
Een matraswig lost dat hele probleem in een keer op. Een gewone matraswig vult de naad tussen de matrassen op, waardoor je er niet meer in komt te liggen, en in combinatie met een bedbinder, gaan de matrassen dan ook niet meer schuiven.
Je kan jouw bed gewoon opmaken en je merkt niks van de matraswig of de bedbinden. Niet schuift, alles ligt lekker stabiel, jij kan woelen in jouw slaap en bewegen in bed, en je kan heerlijk tegen elkaar aan liggen, zonder dat een van jullie wegzakt.
De soorten matraswiggen
Er zijn verschillende soorten matraswiggen in uitvoering en in van welk materiaal de matraswig gemaakt is. Je kan meestal kiezen uit een matraswig van synthetische vezels, een badstoffen matraswig, een matraswig van katoen.
Een matraswig die je in de naad legt, is vaak gemaakt van synthetische vezels. In de meeste gevallen is het traagschuim of koudschuim. Het is duurzaam, comfortabel, scheurvast en praktisch.
De badstof die gebruikt wordt voor matraswiggen of bedbinders is meestal dezelfde soort stof als van badhandoeken. Het neemt vocht goed op en is makkelijk schoon te houden, vaak kan je het gewoon in de wasmachine wassen.
Katoen is eigenlijk het beste, in combinatie met traag- of koudschuim. Katoen is huidvriendelijk, hypoallergeen, duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Het is luchtdoorlatend en vocht absorberend.
Je kan kiezen voor een matraswig die je tussen de naad van de matrassen legt om de ruimte op te vullen en je hebt ook de bedbinder die je dwars over het bed legt en vasttrekt, zodat de matrassen tegen elkaar blijven liggen en niet gaan schuiven. Een combinatie van deze twee is meestal het meest effectief.