Mobiele airco: Vind hier de 5 beste mobiele airco's van 2024

De zomers worden steeds warmer en het is voor veel mensen heel lastig om daarmee om te gaan. Mensen zijn niet gewend aan die hitte en voor ouderen of mensen met bepaalde aandoeningen kan het helemaal vervelend en zelfs gevaarlijk zijn. 

Airco laten installeren is behoorlijk prijzig en veel mensen willen dat ook niet doen, omdat er niet heel veel hele hete dagen zijn. Een mobiele airco is dan een geweldige uitkomst. Je kan er de ruimte waarin je bent mee verkoelen en je kan een mobiele airco ook makkelijk verplaatsen. 

Vaak kan je een mobiele airco ook gebruiken als verwarming, om de lucht in de ruimte te reinigen en om de vocht uit de lucht te halen. Dat is bijvoorbeeld handig als je last hebt van hooikoorts. Een mobiele airco verbruikt doorgaans ook minder elektriciteit als een vaste airco, en dat is in deze tijden natuurlijk nooit verkeerd. 

Er zijn behoorlijk wat mobiele airco's te krijgen en daar zit best wel wat rotzooi tussen. Vaak goedkoop geproduceerd in China. Hoe weet je dan waar je op moet letten als je een mobiele airco wil aanschaffen? Want je wil geen miskoop doen. 

Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om de beste mobiele airco voor jou te kiezen. Je weet dan precies waar je op moet letten en in de top 5 vind je de beste mobiele airco's. Je kan er zo eentje kiezen en meteen ook bestellen, zodat je de beste mobiele airco voor jou hebt. 

Wat zijn de beste mobiele airco's?

Onze favoriet

Deze mobiele airco heeft een koelvermogen van 9000 BTU en is geschikt voor een ruimte van 30 vierkante meter.

 • Koelcapaciteit
 • Geluidsniveau
 • Energie

2e beste keuze

Het koelvermogen van deze mobiele airco is 7000 BTU. Je kan ook de lucht ventileren en ontvochtigen.

 • Koelcapaciteit
 • Geluidsniveau
 • Energie

3e beste keuze

Het koelvermogen van deze mobiele airco is maar liefst 12.000 BTU. Deze milieuvriendelijke mobiele airco is energieklasse A.

 • Koelcapaciteit
 • Geluidsniveau
 • Energie

Op deze pagina:

Waar zijn de beste mobiele airco's op getest?

De beste mobiele airco's worden geselecteerd op basis van hun koelcapaciteit, geluidsniveau en energie. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste mobiele airco's worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
SEEGER Mobiele Smart Airco met Verwarmfunctie en WiFi

Deze mobiele airco heeft een koelvermogen van 9000 BTU en is geschikt voor een ruimte van 30 vierkante meter. Je kan met deze mobiele airco verkoelen en verwarmen. Met de smartapp kan je mobiele airco op afstand bedienen en zo in een koele of warme ruimte binnenkomen. 

De mobiele airco heeft ook twee ventilatorstanden en de luchtontvochtiger kan tot 24 liter vocht per dag uit de lucht halen. Er zitten wieltjes onder, zodat je de mobiele airco ook makkelijk kan verplaatsen. Je kan jouw mobiel als afstandsbediening gebruiken en er zit nog een aparte afstandsbediening bij. 

Met de slaapmodus wordt het 1 graden warmer, zodat je geen kou oploopt. De slaapmodus reguleert ook het geluid. Dat is normaal maximaal 65 dB. Deze mobiele airco werkt met een afvoerslang en wordt geleverd met een installatie- en raamafdichtingskit. 

Voordelen 

 • Energieklasse A
 • Werkt met de Smart Life app
 • Koelcapaciteit
 • Geluidsniveau
 • Energie
Beste prijs op BOL.com

#2
Tomado TMA7000W

Het koelvermogen van deze mobiele airco is 7000 BTU. Je kan ook de lucht ventileren en ontvochtigen. Er zit een afstandsbediening bij en je kan een timer instellen. Er zit een raamafdichtingskit bij de mobiele airco. 

Het geluidsniveau ligt tussen de 47,9 en de 62 dB. Deze mobiele airco is energieklasse A en verbruikt 980 watt. De timer kan tot 24 uur ingesteld worden. Er zit 3 jaar garantie op deze mobiele airco. Er zitten wieltjes onder en het heeft geïntegreerde handvaten. 

Voordelen

 • Inclusief raamafdichtingskit
 • Energieklasse A
 • Koelcapaciteit
 • Geluidsniveau
 • Energie
Beste prijs op BOL.com

#3
AEG AXP34U338HW

Het koelvermogen van deze mobiele airco is maar liefst 12.000 BTU. Deze milieuvriendelijke mobiele airco is energieklasse A en gebruikt duurzaam gas, en verkoelt met minimaal verbruik. Tegen 2600W is er 30 procent meer verkoelingscapaciteit. 

Er zit een afstandsbediening bij en je kan een timer instellen. De maximale lengte van de afvoerslang is 150 cm. De geluidssterkte zit tussen de 62,5 en 64 dB. De ontvochtigingscapaciteit is 1,6 liter per uur. De ventilator heeft 4 standen. 

Voordelen

 • 12.000 BTU
 • Energieklasse A
 • Koelcapaciteit
 • Geluidsniveau
 • Energie
Beste prijs op BOL.com

#4
Tomado TMA9001W

Het koelvermogen van deze mobiele airco is 9000 BTU. De mobiele airco ontvochtigt de lucht en ventileert ook. Je kan een timer instellen en er zit een afstandsbediening bij. Er zit ook een luxe raamafdichtingskit bij de mobiele airco. 

Het geluidsniveau ligt tussen de 47,5 en 63 dB. De mobiele airco heeft een vermogen van 1200 watt en energieklasse A. De instelbare timer gaat tot 24 uur. Je krijgt 2 jaar garantie op deze mobiele airco. De lamellen van de airco zijn verstelbaar, er zitten wieltjes onder en heeft geïntegreerde handvaten. 

Voordelen

 • Luxe raamafdichtingskit
 • 9000 BTU
 • Koelcapaciteit
 • Geluidsniveau
 • Energie
Beste prijs op BOL.com

#5
Tomado TMA1201W

Het koelvermogen van deze mobiele airco is 12.000 BTU. De mobiele airco ventileert en ontvochtigt. Er zit een luxe raamafdichtingskit en een afstandsbediening bij. Het heeft energieklasse A en een vermogen van 1.346 watt. 

Je kan de timer tot 24 uur instellen. De lamellen kunnen omhoog en omlaag ingesteld worden. Er zitten wieltjes onder en het heeft geïntegreerde handvaten. Deze mobiele airco met afdichtingskit is geschikt voor alle types ramen. 

Voordelen

 • 12.000 BTU
 • Energieklasse A
 • Koelcapaciteit
 • Geluidsniveau
 • Energie
Beste prijs op BOL.com

Wat is een mobiele airco?

Een apparaat dat je kan verplaatsen en waarmee je een ruimte kan afkoelen. Soms ook verwarmen. Koelvloeistof in de mobiele airco haalt de warmte uit de lucht en de koele lucht wordt vervolgens de ruimte in geblazen. De warme, onttrokken lucht gaat via een afvoerslang naar buiten. 

De mobiele airco gebruikt koelmiddel en een warmte pomp. Soms is een mobiele airco ook een mobiele verwarming. En je kan de mobiele airco gebruiken als luchtontvochtiger. Koude lucht bevat minder waterdamp dan warme lucht. Het vocht wat uit de warme lucht wordt onttrokken, wordt in een waterbak opgevangen. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een mobiele airco?

Bij het kopen van een mobiele airco dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Koelvermogen

Het koelvermogen van de mobiele airco moet natuurlijk passen bij de ruimte waarin je die gebruikt. Je kan er ongeveer vanuit gaan dat je voor een ruimte van 15 vierkante meter een mobiele airco van 5000 BTU nodig hebt. BTU staat voor British Thermal Units. Hiermee wordt het koelvermogen aangegeven. 

Energielabel

Een mobiele airco verbruikt best wel wat stroom, afhankelijk van het koelvermogen. Je wil daarom een mobiele airco die zo energiezuinig mogelijk is. Kijk dus altijd naar het energielabel, je wil A tot A++. 

Geluidsniveau

Een mobiele airco maakt geluid. De een meer als de ander. Je wil natuurlijk een zo laag mogelijk geluidsniveau. Het kan een vervelend geluid zijn en je wil niet dat je de mobiele airco uiteindelijk in de hoek zet, omdat je het geluid niet kan verdragen. 

Lengte van de afvoerslang

Een mobiele airco werkt op een motor en die produceert warme lucht. Die warme lucht wordt afgevoerd via een slang. En aangezien jij de warmte juist uit huis wil hebben, dient die afvoerslang naar buiten te gaan. 

Je dient dus even na te denken over waar je de mobiele airco allemaal wil plaatsen. De afvoerslang moet via een deur of een raam naar buiten toe. Het beste is een schuifraam of een kiepraam. En de slang moet de afstand tussen dat raam of die deur en de mobiele airco makkelijk kunnen overbruggen. Het is ook niet handig als die slang strak en midden door de kamer loopt. 

Meet het dus allemaal eerst even goed op. Er zijn ook mobiele airco's zonder afvoerslang te krijgen. Dit type wordt ook wel een luchtkoeler genoemd. 

Raamafdichting

Je dient de afvoerslang naar buiten te leggen. En dan moet de rest van bijvoorbeeld het raam ook dicht zijn. Anders komt er weer warme lucht naar binnen. Daarvoor heb je raamafdichting nodig. Die wordt soms bij de mobiele airco geleverd en soms dien je die zelf aan te schaffen.  

Merk

Er zijn behoorlijk wat merken die mobiele airco's aanbieden. In dit geval kan je wel zeggen dat goedkoop ook duurkoop kan zijn, maar dat hoeft niet. Als je kiest voor een mobiele airco in het goedkopere segment, lees dan altijd goed de reviews en de gebruikerservaringen door. Zo voorkom je een miskoop. 

Er zijn ook bekende merken, zoals bijvoorbeeld AEG, die mobiele airco's hebben. Dan kan je wel uitgaan van de kwaliteit, aangezien dit soort merken bekend staan om de kwaliteit van de producten. 

De voor- en nadelen van een mobiele airco

Het grootste voordeel van een mobiele airco is natuurlijk dat deze verplaatsbaar is. Je hoeft dan niet in alle ruimtes een airco te plaatsen, maar kan de mobiele airco gebruiken in de ruimte waar jij je in bevindt. Het is ook wel prettig dat ze niet zo duur zijn als een vaste airco. 

Een mobiele airco verbruikt ook wel iets meer elektriciteit, dan een nieuwe generatie vaste airco. Een ander nadeel is dat een mobiele airco ook minder koelvermogen heeft, in vergelijking met een vaste airco. Je dient dus goed op te letten dat het koelvermogen past bij de ruimte die jij wil verkoelen. 

Je hebt daartegenover ook wel amper iets te doen wat betreft de installatie. Als de mobiele airco een afvoerslang heeft, dan hoef je alleen raamafdichting te plaatsen in de ruimtes waar jij de mobiele airco wil gebruiken. Je het er dan verder ook geen installatiekosten aan. 

Een mobiele airco neemt wel ruimte op de vloer in beslag en kan voor meer geluidsoverlast zorgen. De compressor, die het geluid produceert, zit bij een vast airco buiten. Bij een mobiele airco heb je dat geluid dus binnen. Gelukkig worden er steeds stillere mobiele airco's geproduceerd. 

Verschil ten opzichte van vaste airco

Het is niet zo heel ingewikkeld. Een vaste airco dien je te (laten) installeren en die is vervolgens ook niet verplaatsbaar, terwijl je een mobiele airco in de ruimte neerzet waar je verkoeling wil hebben.

Een vaste airco moet even opstarten, terwijl een mobiele airco meteen begint met verkoelen. Een vaste airco kan meer oppervlakte verkoelen dan een mobiele airco en het rendement van een vaste airco ligt meestal ook hoger. 

De prijs is nog het grootste verschil. Een mobiele airco is niet spotgoedkoop, maar de prijs valt in het niet bij vaste airco's. 

Veelgestelde vragen

Wat kost een mobiele airco aan stroom per uur?

Wat een mobiele airco per uur aan stroom kost, is echt heel lastig te zeggen. Het ligt namelijk helemaal aan de mobiele airco die jij kiest. Het ligt eraan hoeveel kWh stroom per uur verbruikt wordt. En dit verschilt per mobiele airco. 

Het gemiddelde verbruik van mobiele airco's ligt tussen de 1 tot 2,5 kWh per uur. Het ligt er dus ook aan hoe lang jij de airco aan laat staan en wat jij voor 1 kWh bij jouw energieleverancier betaalt. Dit kan je natuurlijk altijd uitrekenen. 

Kan een mobiele airco de hele nacht aan?

Je kan een mobiele airco de hele nacht aan laten staan. Er zijn zelfs mobiele airco's met een slaapmodus. Een mobiele airco kan aardig wat geluid produceren en als jij daar gevoelig voor bent, dan kan het jouw nachtrust wel verstoren. 

Gelukkig worden er steeds stillere mobiele airco's gemaakt. Je kan natuurlijk ook altijd oordopjes indoen, zodat je wel in een heerlijk koele ruimte kan slapen. 

Wat is een goed alternatief voor een airco?

Je kan natuurlijk voor een gewone ventilator gaan, maar je kan tegenwoordig ook kiezen voor een luchtkoeler of aircooler. Je kan ook zonwering plaatsen of voor een schoeploze ventilator kiezen. Als jouw woning slecht geisoleerd is, dan kan je daar ook al veel mee winnen. 

Wat minder bekend is, is dat je vloerverwarming vaak ook in kan zetten als vloerverkoeling. Er komt dan geen warme lucht, maar koele lucht omhoog. Als je veel elektrische apparaten in een ruimte hebt staan, dan verwarmen die de ruimte ook. Het kan helpen om deze dan uit te zetten. 

Onze favoriet

Deze mobiele airco heeft een koelvermogen van 9000 BTU en is geschikt voor een ruimte van 30 vierkante meter.

Beste prijs op BOL.com