Onderlaken: Vind hier de 5 beste onderlakens van 2023
Terwijl de energieprijzen stijgen, kijken steeds meer mensen naar energiebesparende mogelijkheden. Vroeger was er helemaal geen centrale verwarming en hadden lang niet alle mensen een hittebron op de slaapkamer.
Toch wist men warm te blijven tijdens de koudste nachten. Dit komt mede doordat men toen onderlakens gebruikten. Hoe meer lagen jij gebruikt, des te beter dat het isoleert, en je dus warm houdt. Zeker met koude nachten kan beddengoed al het verschil van de wereld maken.
Onderlakens worden ook wel hoeslakens genoemd. Het is niet helemaal hetzelfde. Een onderlaken heeft normaal geen ronde hoeken met elastiek, zoals een hoeslaken dat wel heeft. Het wordt hieronder door elkaar gebruikt.
Als jij de bedden in huis ook warmer wil maken tijdens de koude nachten, dan heb je ook onderlakens nodig. Daarnaast biedt een onderlaken bescherming aan jouw matras. Je kan het makkelijk verschonen en aangezien de meeste onderlakens voornamelijk van katoen zijn gemaakt, kan je ze ook goed wassen en schoonhouden.
Hieronder vind je alle informatie over onderlakens die jij nodig hebt, zodat jij veel makkelijker het beste onderlaken voor jou kan kiezen en meteen ook kan bestellen. Je hebt dan het beste onderlaken, voor de beste prijs.
Wat zijn de beste onderlakens?
Wat is een onderlaken?
Een onderlaken of hoeslaken is het laken dat je over het matras trekt. Hiermee biedt je het matras bescherming tegen vuil, stof, slijtage, en lichaamsvocht zoals zweet. Een matras kan je afnemen, maar een hoeslaken kan je wassen in een wasmachine.
Het is ook energiebesparend. Hoe meer lagen beddengoed jij in jouw bed opmaakt, des te warmer jij het in bed zal hebben, bij een lage temperatuur. Dat geldt voor lagen onder jou en boven jou. Je hebt allerhande soorten onderlakens.
Denk dan onder meer aan een molton hoeslaken, een katoenen hoeslaken, een flanellen laken, een hoeslaken gemaakt van katoensatijn, vochtabsorberend, geweven, in verschillende afmetingen, diverse uitvoeringen, en in allerhande kleuren en designs.
Je vindt dus altijd wel een onderlaken dat past bij jouw interieur, dekbedovertrekken, gebruikswensen en bed.
Waar moet je op letten bij het kopen van een onderlaken?
Bij het kopen van een onderlaken dien je vooral op de volgende dingen te letten:
Maat
De maat van een onderlaken is erg belangrijk. Je wil namelijk dat het onderlaken lekker strak om jouw matras zit. Dat slaapt niet alleen veel fijner, maar het is ook beter voor het matras. Een te groot of te klein onderlaken is dan ook niet aan te raden. Kijk echt naar de afmetingen van jouw matras en pas daar de hoeslakens van jouw keuze op aan.
Let dan ook op de hoekhoogte. Als jij een heel dik matras hebt, en de hoekhoogte van het hoeslaken is te kort, dan blijft het hoeslaken niet lekker zitten. Dit probleem heb je vooral bij hoeslakens gemaakt met een elastiek rand. Houd er ook rekening mee dat de elastieken kunnen uitlubberen, en dan minder goede pasvorm krijgen.
Een gewoon onderlaken kan beter iets te groot, dan te klein zijn. Die vouw je dan namelijk gewoon strak onder het matras. Dit werkt alleen bij onderlakens zonder elastiek randen. Het is dan evengoed vervelend als het een veel te groot onderlaken is, en je hebt een bobbel onderlaken onder je matras zitten.
Materiaal
Hoe meer stretch een hoeslaken heeft, des te strakker het om het matras zit en blijft zitten. Dit geldt voor een onderlaken met elastieken. Een katoenen hoeslaken is lekker fris en kan ook zacht aanvoelen. Katoensatijn voelt dan meer luxe aan. En een molton hoeslaken dient vooral als extra bescherming van het matras.
Over een molton hoeslaken, wordt normaal gezien nog een hoeslaken van een andere stof getrokken. Het is altijd aan te raden om te kijken naar hoe elastisch een onderlaken met elastiek randen is. Je hebt wat betreft het materiaal in ieder geval heel veel verschillende opties, en het ligt vooral aan jouw persoonlijke voorkeuren waar je voor kiest.
Elastische band
De elastische band bij een hoeslaken zorgt ervoor dat een onderlaken om de hoeken van het matras blijft zitten. Daardoor zit het fijn strak en zal het niet snel verschuiven. Er zijn hoeslakens waarbij alleen de lengte een elastische band heeft, en er zijn hoeslakens die over de lengte en de breedte een elastische band hebben.
Kies altijd voor elastiek in de lengte en de breedt. Bij een onderlaken waar alleen over de lengte elastiek zit, gaan de hoeken sneller lubberen en de lakens zitten dan helemaal niet fijn meer om het matras.
Wasbaarheid
Je wil onderlakens natuurlijk goed kunnen wassen. Het ligt dan aan de stof die jij gekozen hebt, hoe je ze precies moet wassen. Kijk daar op voorhand naar. Een katoenen hoeslaken kan je wassen op een temperatuur tussen de 60 en de 90 graden Celsius.
Er wordt er altijd aangeraden om lakens zo koud mogelijk te wassen. Bijvoorbeeld op 30 of 40 graden. Dit is beter voor de levensduur van het onderlaken. Hoeslakens gemaakt met een elastische rand, zullen sneller slijten in de droger. Je kan ze beter ophangen om te drogen.
Kwaliteit
De kwaliteit van een hoeslaken is vaak ook prijsbepalend. Hoe beter de kwaliteit, des te duurder het hoeslaken. Dat wil niet zeggen dat goedkopere onderlakens ook meteen van een slechte kwaliteit zijn. Er zijn genoeg betaalbare onderlakens en hoeslakens die van een degelijke kwaliteit zijn, en waarop jij heerlijk zal slapen.
Bij hele goedkope hoeslakens en onderlakens krijg je na een tijdje vaak kleine pillen. Dit zijn de puntjes stof op een hoeslaken. Dit komt onder meer doordat er wrijving is. Niet alleen in bed, maar bijvoorbeeld ook in de droger. Dat voelt niet heel erg fijn aan.
Prijs
Het ligt aan het materiaal en aan de kwaliteit wat de prijs van een onderlaken is. Daarnaast is het formaat ook van belang. Je hebt al een degelijk onderlaken of hoeslaken vanaf twee tientjes. En vanaf daar kan je eigenlijk net zoveel uitgeven als je durft.
Goedkoop is niet altijd duurkoop. Kijk naar het gewicht van een hoeslaken om een inschatting van de kwaliteit te maken. Hoe zwaarder het is, des te dikker is de stof, en is de kans op een degelijke kwaliteit ook groter. Volg ook goed de wasinstructies op, zodat het onderlaken langer meegaat.
Wat is verschil tussen een onderlaken en hoeslaken?
Doorgaans spreekt met over hetzelfde als men het heeft over een onderlaken en een hoeslaken, maar eigenlijk is het niet hetzelfde. Een onderlaken is normaal helemaal recht en heeft geen ronde hoeken en ook geen elastieke randen.
Een hoeslaken is vaak gemaakt van stretch, of anders geweven, waardoor het elastisch is. Daarnaast zit er over de lengte, of over de lengte en de breedte, een elastieke rand. De hoeken zijn voorgevormd om beter om het matras te passen.
Hoe vaak moet je een onderlaken wassen?
Een onderlaken was je net zo vaak als de rest van jouw beddengoed. Je kan het allemaal in een keer afhalen en opnieuw opleggen. Je kan dan alles in een keer wassen. Doorgaans wordt aangeraden om dit eens per twee weken te doen.
De een zweet meer dan een ander en als jij heel veel zweet, dan kan je het beste wat vaker je beddengoed verschonen. Bijvoorbeeld eens per week. Dit is in de zomer ook aan te raden. Je was jouw beddengoed natuurlijk niet alleen om het zweet.
Je wil ook geen last krijgen van huisstofmijt, schimmels en andere bacterien. Daarom is het niet alleen belangrijk om jouw onderlaken geregeld te verschonen en wassen, maar ook omdat op de juiste temperatuur te doen. Vanaf 60 graden Celsius worden huisstofmijt, schimmels en bacterien gedood.
Jouw dekbed, kussens en matras wil je ook minimaal 2 keer per jaar luchten. Soms kunnen dekbedden en kussens ook in de wasmachine. Lees van al jouw beddengoed afzonderlijk de wasvoorschriften.