Onderlaken: Vind hier de 5 beste onderlakens van 2024

Terwijl de energieprijzen stijgen, kijken steeds meer mensen naar energiebesparende mogelijkheden. Vroeger was er helemaal geen centrale verwarming en hadden lang niet alle mensen een hittebron op de slaapkamer.

Toch wist men warm te blijven tijdens de koudste nachten. Dit komt mede doordat men toen onderlakens gebruikten. Hoe meer lagen jij gebruikt, des te beter dat het isoleert, en je dus warm houdt. Zeker met koude nachten kan beddengoed al het verschil van de wereld maken.

Onderlakens worden ook wel hoeslakens genoemd. Het is niet helemaal hetzelfde. Een onderlaken heeft normaal geen ronde hoeken met elastiek, zoals een hoeslaken dat wel heeft. Het wordt hieronder door elkaar gebruikt.

Als jij de bedden in huis ook warmer wil maken tijdens de koude nachten, dan heb je ook onderlakens nodig. Daarnaast biedt een onderlaken bescherming aan jouw matras. Je kan het makkelijk verschonen en aangezien de meeste onderlakens voornamelijk van katoen zijn gemaakt, kan je ze ook goed wassen en schoonhouden.

Hieronder vind je alle informatie over onderlakens die jij nodig hebt, zodat jij veel makkelijker het beste onderlaken voor jou kan kiezen en meteen ook kan bestellen. Je hebt dan het beste onderlaken, voor de beste prijs.

Wat zijn de beste onderlakens?

Onze favoriet

Een goede nachtrust begint met een zacht en ademend hoeslaken. Ons hoeslaken van 100% jersey katoen biedt dat en nog veel meer! 

 • Pasvorm
 • Materiaal
 • Wasbaarheid

2e beste keuze

Dit 2 persoons Lakenset bevat: 1x Plat bovenlaken 240x275cm 1x Onderlaken met elastiek van 160x200cm 2x Kussenslopen.

 • Pasvorm
 • Materiaal
 • Wasbaarheid

3e beste keuze

Een goede nachtrust begint met een zacht en ademend hoeslaken. Ons hoeslaken van 100% jersey katoen biedt dat en nog veel meer! 

 • Pasvorm
 • Materiaal
 • Wasbaarheid

Op deze pagina:

Waar zijn de beste onderlakens op getest?

De beste onderlakens worden geselecteerd op basis van hun pasvorm, materiaal en wasbaarheid. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste onderlakens worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
hoeslaken/onderlaken Wit

Dit lekker zachte en koele hoeslaken is gemaakt van 100 procent jersey katoen. Het is jersey katoenen hoeslaken is anders geweven, waardoor het elastisch is. De elastieke rand loopt rondom, waardoor het onderlaken mooi strak om het matras blijft zitten.

De hoeken zijn extra hoog met 30 cm en geschikt voor matrassen tot 20 cm dik. Dit onderlaken kan gewassen worden in de wasmachine op 30 graden Celsius, het kan in de droger, en het is strijkvrij.

Voordelen

 • Extra hoge hoeken voor dik matras

 • Kan in wasmachine en droger, en is strijkvrij

 • Pasvorm
 • Materiaal
 • Wasbaarheid
Beste prijs op BOL.com

#2
Création Dourev Flanel Lakenset

Dit stijlvolle lakenset bevat 1 plat laken, een onderlaken met elastiek en twee kussenslopen. Dit flanellen laken heeft een modern en stijlvol design, voelt heerlijk zacht aan en heeft een draaddichtheid van 125.

De set kan op 40 graden Celsius gewassen worden in de wasmachine, kan ook in de droger en is strijkvrij. Het past op een bed van 160 cm bij 200 cm. De set voelt lekker koel aan en is geschikt voor de warmere maanden.

Voordelen

 • Complete set lakens en kussenslopen

 • Kan in de wasmachine en droger, en is strijkvrij

 • Pasvorm
 • Materiaal
 • Wasbaarheid
Beste prijs op BOL.com

#3
Hoeslaken/onderlaken Poederroze

Dit onderlaken is te krijgen in 3 verschillende maten en 13 verschillende kleuren. Er zit altijd een goed hoeslaken voor jouw bed tussen. De stof voelt zacht en koel aan. Het is gemaakt van 100 procent jersey katoen, en dankzij een speciale weving, is de stof rekbaar.

De elastieke rand zit helemaal rondom, en daardoor blijft het onderlaken strak om jouw matras zitten. De hoekhoogte is 30 cm, en dat maakt dit onderlaken geschikt voor matrassen van 20 cm dik. De draaddichtheid is 110. Kan in wasmachine en droger, en is strijkvrij.

Voordelen

 • Zachte en koele, speciaal geweven, elastische stof

 • Hoeken zijn 30 cm hoog en geschikt voor matrassen van 20 cm dik

 • Pasvorm
 • Materiaal
 • Wasbaarheid
Beste prijs op BOL.com

#4
Hoeslaken/onderlaken Grijs

Dit degelijke onderlaken met elastische randen is gemaakt van 100 procent jersey. Het is op een speciale manier geweven, zodat er meer rek in zit. Het zit altijd strak om jouw matras. Dat komt ook door de elastische rand, die helemaal rondom zit.

De hoeken zijn lekker hoog met 30 cm en dit onderlaken is dan ook geschikt voor dikke matrassen vanaf 20 cm. Het is te krijgen in diverse kleuren en maten. De draaddichtheid is 110. Dit hoeslaken kan gewassen worden in de wasmachine, drogen in de droger, en het is strijkvrij.

Voordelen

 • Hoge hoeken van 30 cm voor dikke matrassen

 • Wassen in de wasmachine, drogen in de droger, en strijkvrij

 • Pasvorm
 • Materiaal
 • Wasbaarheid
Beste prijs op BOL.com

#5
Bedlin Lakenset

Bedlin Lakenset - Laken - Onderlaken met plat bovenlaken - 2 Persoons - Micropercal Color Leafs

https://www.bol.com/nl/nl/p/bedlin-lakenset-laken-onderlaken-met-plat-bovenlaken-2-persoons-micropercal-color-leafs/9300000128078297/?bltgh=vTzSpNoQUJjT8HdEm6pKTg.2_13.22.ProductTitle

In deze lakenset zitten een plat bovenlaken, een onderlaken met elastiek en 2 kussenslopen. De frisse set is kleurvast en strijkvrij. Het is gemaakt van een hoogwaardige microvezel, katoen percal. Deze voelt zacht aan, dankzij de hoge draaddichtheid.

Deze set kan in de wasmachine gewassen worden, drogen in de droger, en is helemaal strijkvrij. Het onderlaken heeft een elastiek rondom, waardoor het strak op het matras blijft zitten. Je kan kiezen uit twee verschillende maten.

Voordelen

 • Katoen percal microvezel

 • Wasmachine bestendig, kan in de droger, geheel strijkvrij

 • Pasvorm
 • Materiaal
 • Wasbaarheid
Beste prijs op BOL.com

Wat is een onderlaken?

Een onderlaken of hoeslaken is het laken dat je over het matras trekt. Hiermee biedt je het matras bescherming tegen vuil, stof, slijtage, en lichaamsvocht zoals zweet. Een matras kan je afnemen, maar een hoeslaken kan je wassen in een wasmachine.

Het is ook energiebesparend. Hoe meer lagen beddengoed jij in jouw bed opmaakt, des te warmer jij het in bed zal hebben, bij een lage temperatuur. Dat geldt voor lagen onder jou en boven jou. Je hebt allerhande soorten onderlakens.

Denk dan onder meer aan een molton hoeslaken, een katoenen hoeslaken, een flanellen laken, een hoeslaken gemaakt van katoensatijn, vochtabsorberend, geweven, in verschillende afmetingen, diverse uitvoeringen, en in allerhande kleuren en designs.

Je vindt dus altijd wel een onderlaken dat past bij jouw interieur, dekbedovertrekken, gebruikswensen en bed.

Waar moet je op letten bij het kopen van een onderlaken?

Bij het kopen van een onderlaken dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Maat

De maat van een onderlaken is erg belangrijk. Je wil namelijk dat het onderlaken lekker strak om jouw matras zit. Dat slaapt niet alleen veel fijner, maar het is ook beter voor het matras. Een te groot of te klein onderlaken is dan ook niet aan te raden. Kijk echt naar de afmetingen van jouw matras en pas daar de hoeslakens van jouw keuze op aan.

Let dan ook op de hoekhoogte. Als jij een heel dik matras hebt, en de hoekhoogte van het hoeslaken is te kort, dan blijft het hoeslaken niet lekker zitten. Dit probleem heb je vooral bij hoeslakens gemaakt met een elastiek rand. Houd er ook rekening mee dat de elastieken kunnen uitlubberen, en dan minder goede pasvorm krijgen.

Een gewoon onderlaken kan beter iets te groot, dan te klein zijn. Die vouw je dan namelijk gewoon strak onder het matras. Dit werkt alleen bij onderlakens zonder elastiek randen. Het is dan evengoed vervelend als het een veel te groot onderlaken is, en je hebt een bobbel onderlaken onder je matras zitten.

Materiaal

Hoe meer stretch een hoeslaken heeft, des te strakker het om het matras zit en blijft zitten. Dit geldt voor een onderlaken met elastieken. Een katoenen hoeslaken is lekker fris en kan ook zacht aanvoelen. Katoensatijn voelt dan meer luxe aan. En een molton hoeslaken dient vooral als extra bescherming van het matras.

Over een molton hoeslaken, wordt normaal gezien nog een hoeslaken van een andere stof getrokken. Het is altijd aan te raden om te kijken naar hoe elastisch een onderlaken met elastiek randen is. Je hebt wat betreft het materiaal in ieder geval heel veel verschillende opties, en het ligt vooral aan jouw persoonlijke voorkeuren waar je voor kiest.

Elastische band

De elastische band bij een hoeslaken zorgt ervoor dat een onderlaken om de hoeken van het matras blijft zitten. Daardoor zit het fijn strak en zal het niet snel verschuiven. Er zijn hoeslakens waarbij alleen de lengte een elastische band heeft, en er zijn hoeslakens die over de lengte en de breedte een elastische band hebben.

Kies altijd voor elastiek in de lengte en de breedt. Bij een onderlaken waar alleen over de lengte elastiek zit, gaan de hoeken sneller lubberen en de lakens zitten dan helemaal niet fijn meer om het matras.

Wasbaarheid

Je wil onderlakens natuurlijk goed kunnen wassen. Het ligt dan aan de stof die jij gekozen hebt, hoe je ze precies moet wassen. Kijk daar op voorhand naar. Een katoenen hoeslaken kan je wassen op een temperatuur tussen de 60 en de 90 graden Celsius.

Er wordt er altijd aangeraden om lakens zo koud mogelijk te wassen. Bijvoorbeeld op 30 of 40 graden. Dit is beter voor de levensduur van het onderlaken. Hoeslakens gemaakt met een elastische rand, zullen sneller slijten in de droger. Je kan ze beter ophangen om te drogen.

Kwaliteit

De kwaliteit van een hoeslaken is vaak ook prijsbepalend. Hoe beter de kwaliteit, des te duurder het hoeslaken. Dat wil niet zeggen dat goedkopere onderlakens ook meteen van een slechte kwaliteit zijn. Er zijn genoeg betaalbare onderlakens en hoeslakens die van een degelijke kwaliteit zijn, en waarop jij heerlijk zal slapen.

Bij hele goedkope hoeslakens en onderlakens krijg je na een tijdje vaak kleine pillen. Dit zijn de puntjes stof op een hoeslaken. Dit komt onder meer doordat er wrijving is. Niet alleen in bed, maar bijvoorbeeld ook in de droger. Dat voelt niet heel erg fijn aan.

Prijs

Het ligt aan het materiaal en aan de kwaliteit wat de prijs van een onderlaken is. Daarnaast is het formaat ook van belang. Je hebt al een degelijk onderlaken of hoeslaken vanaf twee tientjes. En vanaf daar kan je eigenlijk net zoveel uitgeven als je durft.

Goedkoop is niet altijd duurkoop. Kijk naar het gewicht van een hoeslaken om een inschatting van de kwaliteit te maken. Hoe zwaarder het is, des te dikker is de stof, en is de kans op een degelijke kwaliteit ook groter. Volg ook goed de wasinstructies op, zodat het onderlaken langer meegaat.

Wat is verschil tussen een onderlaken en hoeslaken?

Doorgaans spreekt met over hetzelfde als men het heeft over een onderlaken en een hoeslaken, maar eigenlijk is het niet hetzelfde. Een onderlaken is normaal helemaal recht en heeft geen ronde hoeken en ook geen elastieke randen.

Een hoeslaken is vaak gemaakt van stretch, of anders geweven, waardoor het elastisch is. Daarnaast zit er over de lengte, of over de lengte en de breedte, een elastieke rand. De hoeken zijn voorgevormd om beter om het matras te passen.

Hoe vaak moet je een onderlaken wassen?

Een onderlaken was je net zo vaak als de rest van jouw beddengoed. Je kan het allemaal in een keer afhalen en opnieuw opleggen. Je kan dan alles in een keer wassen. Doorgaans wordt aangeraden om dit eens per twee weken te doen.

De een zweet meer dan een ander en als jij heel veel zweet, dan kan je het beste wat vaker je beddengoed verschonen. Bijvoorbeeld eens per week. Dit is in de zomer ook aan te raden. Je was jouw beddengoed natuurlijk niet alleen om het zweet.

Je wil ook geen last krijgen van huisstofmijt, schimmels en andere bacterien. Daarom is het niet alleen belangrijk om jouw onderlaken geregeld te verschonen en wassen, maar ook omdat op de juiste temperatuur te doen. Vanaf 60 graden Celsius worden huisstofmijt, schimmels en bacterien gedood.

Jouw dekbed, kussens en matras wil je ook minimaal 2 keer per jaar luchten. Soms kunnen dekbedden en kussens ook in de wasmachine. Lees van al jouw beddengoed afzonderlijk de wasvoorschriften.

Veelgestelde vragen

Kan ik een onderlaken op mijn matrasbeschermer gebruiken?

Een matrasbeschermer of matras topper wil je juist beschermen met een onderlaken. Het blijft dan beter zitten en jouw matras krijgt extra bescherming. Een matrasbeschermer wordt ook wel een matras topper of een molton hoeslaken genoemd.

Een matrasbeschermer zit meestal onder jouw matras en een matras topper of molton zitten over jouw matras. Maar dit wordt nogal eens door elkaar gehaald, dus je kan het beste bij de omschrijving kijken waarvoor het precies bedoeld is.

Hoe bewaar ik mijn onderlaken?

Je wil jouw onderlaken op een koele en droge plaats bewaren. Je wil namelijk niet dat er bijvoorbeeld schimmels in komen. Je wil het ook bewaren op een stofvrije plek, zodat er geen huisstofmijt in komt, en het lekker fris blijft ruiken.

Er zijn plastic bewaartassen speciaal voor beddengoed. Sommige mensen vinden het prettig om een complete set daarin te bewaren. Het is dan wat compacter, je hebt alles wat bij elkaar hoort, ook bij elkaar liggen, en het blijft schoon en fris. Gebruik nooit een gewone plastic zak, maar een speciale luchtdoorlatende plastic bewaartas.

Onze favoriet

Een goede nachtrust begint met een zacht en ademend hoeslaken. Ons hoeslaken van 100% jersey katoen biedt dat en nog veel meer! 

Beste prijs op BOL.com