Opvouwbaar matras: Vind hier de 5 beste opvouwbare matrassen van 2024

Lekker en goed slapen is belangrijk, ook als je niet in je eigen bedje slaapt. En als je logees krijgt, dan wil je dat jouw gasten ook goed slapen. Veel mensen kiezen dan voor een luchtbed. Je hebt dan niet alleen een extra bed thuis, maar ook voor als je weggaat. 

Je bespaart dan de ruimte van een logeerbed en een luchtbed is makkelijk mee te nemen onderweg. Maar het kost ook wel wat moeite om het luchtbed klaar te maken, en meestal ligt het toch niet heel comfortabel. Zeker niet als je er meerdere nachten op moet slapen. 

Tegenwoordig kiezen veel mensen dan ook voor een opvouwbaar matras. Dat neemt wel iets meer ruimte in dan een luchtbed, maar lang niet zoveel als een logeerbed, en je kan het ook makkelijk met je meenemen. Het ligt veel beter, neemt ook maar weinig ruimte in, en het is veel sneller klaar dan een ander soort bed. 

Er zijn veel verschillende soorten opvouwbare matrassen te krijgen, in diverse formaten, maar ook vormen en kleuren. Zo kan een ingeklapt matras een hartstikke leuke en comfortabele zitkubus zijn of juist heel makkelijk ergens achter weg te schuiven. Welk opvouwbaar matras dan het beste voor jou is, ligt vooral aan jouw persoonlijke voorkeuren. 

Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om het beste opvouwbaar matras voor jou te kiezen. In de top 5 vind je de 5 beste opvouwbare matrassen, en je kan meteen de beste voor jou kiezen en bestellen. 

Wat zijn de beste opvouwbare matrassen?

Onze favoriet

Dit opvouwbare matras heeft een schuimkern van gemiddelde hardheid van 7 cm dik en is in totaal 10 cm dik.

 • Maat
 • Materiaal
 • Comfort

2e beste keuze

Dit opvouwbare matras is geschikt voor 1 of 2 personen en is opgevouwen een comfortabel bankje.

 • Maat
 • Materiaal
 • Comfort

3e beste keuze

Dit opvouwbare matras is maar liefst 15 cm dik en het heeft een geprofileerde hoofdsteun. De toplaag is gemaakt van koudschuim.

 • Maat
 • Materiaal
 • Comfort

Op deze pagina:

Waar zijn de beste opvouwbare matrassen op getest?

De beste opvouwbare matrassen worden geselecteerd op basis van hun maat, materiaal en comfort. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste opvouwbare matrassen worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Opvouwbaar matras Wicotex Antraciet 195x85x10cm | Vouwmatras | Logeermatras

Dit opvouwbare matras heeft een schuimkern van gemiddelde hardheid van 7 cm dik en is in totaal 10 cm dik. De buitenste schuimlaag is gemaakt van traagschuim en voelt heerlijk zacht aan. Het opvouwbaar matras is vocht absorberend en luchtdoorlatend. 

Het tijk is afneembaar en heeft een ritssluiting. Het kan gewassen worden in de wasmachine op 40 graden Celsius. Het opvouwbare matras heeft een handige draagbeugel en blijft aan elkaar zitten met klittenband. Ook te gebruiken als zitkubus. 

Voordelen

 • 10 cm dik met 7 cm schuimkern
 • Afneembare tijk, wasbaar in wasmachine
 • Maat
 • Materiaal
 • Comfort
Beste prijs op BOL.com

#2
Opvouwbaar matras met hoofdkussen Wasbare hoes 200cm x 120cm x 10cm Grijs

Dit opvouwbare matras is geschikt voor 1 of 2 personen en is opgevouwen een comfortabel bankje. De toplaag van het matras is gemaakt van polyether en het tijk is gemaakt van katoen. Het matras is 10 cm dik en heeft een gemiddelde hardheid. 

Het tijk is afneembaar, heeft een ritssluiting en is wasbaar in de wasmachine op 30 graden Celsius. Het matras heeft een geïntegreerd hoofdkussen Het maximaal belastbare gewicht is 150 kilo. De afmeting is 120 cm bij 200 cm en er zit 1 jaar garantie op. 

Voordelen

 • Geschikt voor 1 of 2 personen
 • Tijk afneembaar en wasbaar in wasmachine 
 • Maat
 • Materiaal
 • Comfort
Beste prijs op BOL.com

#3
Opvouwbaar matras - 1 persoons - 70x200x15 cm - beton grijs

Dit opvouwbare matras is maar liefst 15 cm dik en het heeft een geprofileerde hoofdsteun. De toplaag van het matras is gemaakt van koudschuim en het tijk is gemaakt van katoen. Er zitten twee kussens bij het opvouwbare matras. 

Het matras ligt comfortabel en is zacht. Het tijk is afneembaar, heeft een ritssluiting en kan gewassen worden in de wasmachine. Het maximaal belastbare gewicht is 300 kilo. De afmeting is 70 cm bij 200 cm. De delen worden aan elkaar vastgemaakt met een breed lint in dezelfde stof. 

Voordelen

 • Heel dik opvouwbaar matras met 15 cm dikte
 • Afneembare en wasbare tijk
 • Maat
 • Materiaal
 • Comfort
Beste prijs op BOL.com

#4
Beautissu Comfort ? Logeermatras Opvouwbaar Matras 195x60cm Blauw ? Gemiddeld

Dit handige opvouwbare matras is 7 cm dik en heeft een gemiddelde hardheid. Het is gemaakt van polyether schuim en is luchtdoorlatend en vocht absorberend. Opgevouwen worden de delen bij elkaar gehouden met klittenband en er is een handige draagbeugel. 

Het is verkrijgbaar in drie verschillende maten. Het opvouwbare matras heeft een handige draagbeugel zodat je het makkelijk mee kan nemen. Het tijk is afneembaar, heeft een ritssluiting en kan gewassen worden in de wasmachine op 40 graden Celsius. 

Voordelen

 • Afneembare en wasbare tijk
 • Handige draagbeugel 
 • Maat
 • Materiaal
 • Comfort
Beste prijs op BOL.com

#5
Beautissu Comfort ? Logeermatras Opvouwbaar met Schuimstofvulling ? 195x120cm Antraciet ? Gemiddeld

Dit compacte en comfortabele logeermatras heeft schuimstofvulling en is 7 cm dik. Het is luchtdoorlaten en vocht absorberend. Het tijk is afneembaar en heeft een ritssluiting. Met de handige draagbeugel kan je het makkelijk verplaatsen. 

Opgevouwen wordt het bij elkaar gehouden met klittenband. Het tijk is te wassen in de wasmachine op 40 graden Celsius. Het opvouwbare matras heeft een gemiddelde hardheid en een maximale draagkracht van 90 kilo. 

Voordelen

 • Afneembare en wasbare tijk
 • Handige draagbeugel om makkelijk te verplaatsen
 • Maat
 • Materiaal
 • Comfort
Beste prijs op BOL.com

Wat is een opvouwbaar matras?

Een opvouwmatras wordt ook wel een logeermatras genoemd. Een opvouwbaar matras wordt doorgaans gemaakt van schuim. Dat kan traagschuim of koudschuim zijn, of een combinatie daarvan. Je kan een opvouwbaar matras opvouwen en uitklappen. Het bestaat meestal uit meerdere vouwbare delen, en wanneer een logeermatras opgeklapt is, dan heb je een lekker bankje of een comfortabele zitkubus om op te zitten. 

Het is ook meteen klaar om op te gaan liggen. Uitklappen en je hoeft het alleen nog maar op te maken. Dat gaat een heel stuk sneller dan met een luchtbed. Het is compact wanneer het ingeklapt is, en als je het niet als extra zitplek wil gebruiken, dan kan je het eenvoudig ergens wegbergen of achter schuiven. 

Het is geschikt als extra logeerbed, maar kan ook meegenomen worden. Ze zijn meestal lekker om op te slapen en bieden voldoende ondersteuning. Het neemt een stuk minder ruimte in dan een extra logeerbed en het is ook een heel stuk goedkoper dan een bed met een matras. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een opvouwbaar matras?

Bij het kopen van een opvouwbaar matras dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Matrashoes

De matrashoes wordt ook wel het tijk genoemd. Het is handig als deze afneembaar en wasbaar is. Er zijn ook matrashoezen die waterdicht zijn. Het is vooral ook belangrijk dat het tijk vocht absorberend en luchtdoorlatend is, zodat je een gezond slaapklimaat creëert. Het ligt verder aan jouw persoonlijke voorkeuren welk type matrashoes het beste bij jou past. 

Lengte

Een opvouwbaar matras kan je vinden in verschillende formaten. Eenpersoons en tweepersoon. Kijk dan ook altijd even goed naar de lengte van het logeermatras, want dit is vaak iets korter dan een gewoon matras. Denk dan bijvoorbeeld aan 1,90 meter in plaats van 2 meter. 

Breedte

Een logeermatras is meestal niet zo breed. Het dient immers compact te blijven. Een eenpersoonsmatras is rond de 60 of 70 cm breed en een tweepersoonsmatras rond de 120 cm breed. Er zijn ook nog bredere opvouwbare matrassen te krijgen. Kijk altijd goed naar de afmetingen. Ook of dit past bij de ruimte waarin je het opvouwbare matras wil gebruiken. 

Dikte

Hoe dikker een opvouwbaar matras is, des te meer comfort en ondersteuning het biedt. Doorgaans zijn opvouwbare matrassen tussen de 7 en de 15 cm dik. Daarbij speelt het materiaal waarvan het gemaakt is ook een grote rol. Traagschuim zakt dieper in dan koudschuim. Maar als jij niet van een hard matras houdt, dan kan koudschuim toch minder goed slapen. 

Hardheid

De meeste opvouwbare matrassen zijn redelijk hard. Je wil immers niet op de grond terecht komen, doordat je helemaal in het matras wegzakt. Het dient ook voldoende ondersteuning te geven. Doorgaans staat er bij het opvouwbaar matras aangegeven wat de hardheid is. 

Multifunctioneel

Er zijn verschillende soorten opvouwbare matrassen te krijgen. Ideaal om mee te nemen wanneer je gaat hiken, maar bijvoorbeeld ook een opvouwbaar matras dat opvouwt tot een zitkubus of bankje. Kijk goed naar waarvoor je het opvouwbaar matras gaat gebruiken en hoeveel ruimte je hebt om het te gebruiken en om het op te bergen. 

De voordelen van een opvouw matras

Een opvouw matras is lekker compact, maar wel comfortabel. Het is makkelijk mee te nemen en je hebt dan altijd een lekker bedje om op te slapen. Het neemt ook niet zoveel ruimte in als een logeerbed en kan dienstdoen als een handige zitkubus. 

Het is binnen 3 tellen klaar voor gebruik en het is ook weer snel opgeborgen. Je kan er alle kanten mee op en je hebt altijd een handig bedje klaar voor (onverwachte) logees. Opvouwbare matrassen zijn ook hartstikke leuk en handig voor een pyjama feestje en het slaapt lekker en comfortabel. Daarnaast is het ook nog eens een stuk goedkoper dan een logeerbed met matras. 

Opklapbaar matras en slaapkwaliteit: de wetenschap

De hardheid van een matras is bepalend voor een goede nachtrust en dat is een persoonlijke voorkeur, dat blijkt uit meerdere onderzoeken. Je wil dus altijd voor een opklapbaar matras kiezen dat past bij jouw persoonlijke voorkeuren. Dan krijg je voldoende ondersteuning op alle belangrijke plekken en slaap je een heel stuk beter. 

Daarbij dient ook rekening gehouden te worden met de uitlijning van de ruggenwervel. Als je te diep in het matras wegzakt, dan kom je bij een opvouwbaar matras snel op de grond te liggen en dat is voor niemand goed. Een hardere kern en een zachtere toplaag is dan een betere keuze. Kijk dus goed naar de hardheid van het opvouwbaar matras. 

Veelgestelde vragen

Is een opvouwbaar matras comfortabel om op te slapen?

Een opvouwbaar matras kan heel comfortabel zijn om op te slapen. Als het dik genoeg is en voldoende ondersteuning biedt op de juiste plekken. Ook de hardheid moet bij jouw slaapvoorkeuren passen. Opvouwbare matrassen zijn niet gemaakt om continue op te slapen. 

Wanneer je er te lang achter elkaar op slaapt, dan kan je dus klachten krijgen. Maar wanneer het voor een of enkele nachten is, dan kan een opvouwbaar matras heel comfortabel zijn om op te slapen en zal jij een heerlijke nachtrust hebben. 

Kan je met 2 personen op een opvouwbaar matras slapen?

Afhankelijk van het formaat van het opvouwbaar matras dat je kiest, kan je met twee personen op een opvouwbaar matras slapen. Kijk ook altijd goed naar het maximaal draagbare gewicht. Een tweepersoons opvouwbaar matras is doorgaans wel wat kleiner dan een gewoon tweepersoonsmatras.

Kijk ook goed of het formaat past in de ruimte waar je het opvouwbare matras wil gebruiken. Als je een heel breed tweepersoons opvouwbaar matras kiest voor een klein tentje, dan kan het dat het niet past. 

Is het mogelijk iedere dag op een opklapbaar matras slapen?

Het is mogelijk, maar uiteindelijk kan je wel klachten krijgen, afhankelijk van het opklapbaar matras dat je kiest. Het is namelijk geen normaal matras en na een tijdje kan het dat het niet meer de juiste ondersteuning biedt. 

Je kan dan bijvoorbeeld rugklachten krijgen. Kijk dus goed naar de ondersteuning dat het opklapbaar matras biedt. Je ligt meestal ook op de grond, in plaats van dat er een bedbodem tussen zit. Met een gemiddeld opklapbaar matras is het niet aan te raden, om er voor langere tijd, iedere dag op te slapen.

Onze favoriet

Dit opvouwbare matras heeft een schuimkern van gemiddelde hardheid van 7 cm dik en is in totaal 10 cm dik.

Beste prijs op BOL.com