Orthopedisch zitkussen: Vind hier de 5 beste orthopedische zitkussens van 2024
Een comfortabele en gezonde zithouding is ontzettend belangrijk. Steeds meer mensen brengen hun tijd zittend door. Er zijn steeds meer kantoorbanen en wanneer mensen thuis werken, zitten ze ook meer dan op kantoor. Daar sta je nog eens op om een praatje met een collega te maken of iets uit het archief te halen, maar als je thuiswerkt, dan heb je die korte loopjes vaak niet meer.
Doorgaans hebben mensen van zichzelf geen gezonde zithouding en dit kan leiden tot allerhande klachten. Ook ouderen of mensen met kwaaltjes en pijntjes kunnen moeite hebben met zitten. Daar is een hele eenvoudige oplossing voor. Je gaat zitten op een orthopedisch kussen.
Het is belangrijk dat je in een neutrale positie gaat zitten. Dit houdt in dat jouw ruggengraat recht is en dat jouw bekken niet naar voor of naar achter gekanteld is. Je voorkomt dan rug- en nekpijn, en zelfs andere kwaaltjes en pijntjes worden toegeschreven aan een slechte zithouding.
Je kan ook in een actieve houding gaan zitten. Dan kantel jij jouw bekken naar voren, maar de wervelkolom staat evengoed nog in een neutrale positie. Je zit dan op het puntje van jouw stoel, met jouw voeten plat op de grond. Met je rug ga je recht tegen de rugleuning aanzitten.
Een orthopedisch zitkussen helpt jou om die juiste houding aan te nemen. Dat kan in een bureaustoel, in een gewone stoel, in een bank, of op welke andere plek dan ook. Het kussen helpt om jouw ruggengraat recht te houden en voorkomt en verlicht daarmee rugpijn of nekpijn.
Wat zijn de beste orthopedische zitkussens?
Wat is een orthopedisch zitkussen?
Een orthopedisch zitkussen is speciaal ontworpen voor jouw bekken en jouw onderrug. Het ondersteunt de botten en gewrichten en helpt op die manier om pijn in onder meer de rug en heupen te verlichten en te voorkomen. Jouw houding verbetert en je krijgt minder klachten.
Er zijn verschillende orthopedische zitkussens te krijgen. Diverse modellen en uitvoeringen, gemaakt van allerhande materialen. Het is dan heel persoonlijk welk zitkussen het beste zitkussen voor jou is. Ze worden gemaakt van gel, traagschuim, vezels, dons of lucht. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en prints, vaak in ademende en koele stoffen.
Een zitkussen wordt ook wel een wigkussen, stuitkussen of staartbeenkussen genoemd.
Waar moet je op letten bij het kopen van een orthopedisch zitkussen?
Bij het kopen van een orthopedisch zitkussen dien je vooral op de volgende dingen te letten:
Ondersteuning
Het hele idee van een orthopedisch of ergonomisch zitkussen, is dat het jouw lichaam op de juiste manier ondersteuning biedt. Zodat jij een gezonde zithouding hebt. Wanneer een kussen bijvoorbeeld te zacht is, en je erin wegzakt, dan kan het jouw gewrichten juist belasten.
De juiste hardheid is dus belangrijk voor een goede lichaamspositie en je dient er ook rekening mee te houden dat je soms langere tijd achter elkaar zit en andere keren maar heel kort. Als je er na een uurtje inzakt, dan heb je er ook niet veel aan. En als het te hard is, waardoor het onprettig zitten wordt, dan schiet het ook z'n doel voorbij.
Gewicht
Wanneer je eenmaal gewend bent om op een orthopedisch kussen te zitten, dan wil je waarschijnlijk niets anders meer. Het is dan handig als je het ook makkelijk met je mee kan nemen. Kijk dus voor een orthopedisch zitkussen dat je goed kan dragen en makkelijk kan verplaatsen.
Je kan er ook voor kiezen om een degelijk traagschuim zitkussen voor thuis te nemen en een opblaasbaar zitkussen voor onderweg. Dat is een heel stuk makkelijker mee te nemen en je kan evengoed overal in een gezonde zithouding zitten en jouw rug, nek en gewrichten niet belasten.
Vorm
Er zijn ergonomische zitkussens in verschillende vormen te krijgen en die kussens hebben ook verschillende eigenschappen. Het is echter heel persoonlijk wat voor jou het lekkerste zit. Je kan ook kiezen voor een vorm orthopedisch zitkussen dat makkelijk mee te nemen is. Er zijn donutkussens, U-vorm kussens, rechthoekige kussens, dichte kussen, en ga zo maar door.
Maat
Iedereen heeft andere billen. Een grote kont op een te klein kussen, dat zal niet fijn zitten. Hetzelfde geldt andersom. Wanneer je kleine billen hebt, en je zit op een te groot kussen, dan zal het niet goed werken. Kijk dus goed naar het formaat dat je kiest.
Je kan op een normaal kussen zitten en kijken hoeveel ruimte jouw kontje in beslag neemt. Aan de hand daarvan kan je kijken naar de formaten van de orthopedische zitkussens en daar jouw keuze op baseren.
Materiaal
De een wil alleen maar natuurlijke materialen gebruiken, een ander kijkt naar comfort en weer een ander wil praktisch materiaal. Je kan kiezen uit koelgel, traagschuim, polyester, foam, rubber, katoen, of nog een ander materiaal. Een gel werkt bijvoorbeeld verkoelend, terwijl katoen ook nog duurzaam is, en traagschuim de vorm goed behoudt.
Hygiëne
Je zit op een zitkussen en dan kan die wel eens vies worden, bijvoorbeeld omdat je knoeit. Het is dan prettig als je het ergonomisch zitkussen ook schoon kan maken. Er zijn zitkussens die je in de wasmachine kan wassen of die een hoes hebben die je kan wassen. Andere zitkussens kan je afnemen met een vochtige doek.
Kijk goed naar hoe je het kussen schoon kan houden, zodat het niks uitmaakt wanneer je eens iets knoeit. Mocht het zitkussen niet wasbaar zijn en zonder wasbare hoes komen, dan kan je altijd zelf nog kijken voor een geschikte hoes voor om het orthopedisch zitkussen.
Ondergrond
De ondergrond waar jij het zitkussen op gaat leggen, bepaalt mede hoe hard het zitkussen is, maar ook hoe goed het blijft liggen. Een keukenstoel is natuurlijk iets heel anders dan een bureaustoel of een bank. Kijk dus ook goed naar waar je het meeste zit en kies daarop jouw zitkussen.
Zit je op verschillende soorten ondergronden, dan kan het raadzaam zijn om ook verschillende zitkussens te nemen. Denk dan aan een zitkussen met een antislip ondergrond voor op een gladde stoel of een harder zitkussen voor op een zachte bank.
Benaming
Orthopedische zitkussens hebben allerhande namen, maar vaak wordt hetzelfde ermee bedoeld. Zo wordt het ook een ergonomisch zitkussen, een donutkussen, een wigkussen, en ga zo maar door. Er zijn ook nog andere soorten zitkussens. Denk dan bijvoorbeeld aan een rugkussen.
Dat is ook een kussen om het zitten comfortabeler en gezonder te maken, maar daar zit je niet op, die zet je in jouw rug, tegen de rugleuning van de bank, stoel of ander zitoppervlak.
Voordelen van goede zitondersteuning
Een verkeerde zithouding kan veel klachten opleveren, onder meer aan je nek en rug, maar ook aan jouw heupen, schouders en gewrichten. Een goede zitondersteuning kan deze klachten voorkomen en verminderen. Een zitkussen kan jouw zithouding verbeteren en zo ervoor zorgen dat er geen druk op jouw gewrichten en botten komt te staan.
Het bevordert de juiste houding van jouw ruggenwervel, waardoor jouw lichaam de juiste houding behoudt. Het verbetert de bloedsomloop en jij zal veel lekkerder in je vel zitten. Allemaal door simpelweg een orthopedisch zitkussen te gebruiken.
Zitkussens voor een natuurlijke zithouding en vermindering van pijnklachten: de wetenschap
Uit onderzoek van onder meer de Universiteit van Twente blijkt dat zitkussens jouw natuurlijke houding stimuleren, pijnklachten verminderen en voorkomen, en de bloedsomloop zal stimuleren. Dit alles zorgt ervoor dat jouw levenskwaliteit toeneemt.
De belasting op jouw tussenwervelschijven wordt op een natuurlijke manier gelijkmatig verdeeld, doordat jouw ruggenwervel de natuurlijke kromming behoudt. Hiermee worden pijnklachten in jouw nek, rug en hoofd voorkomen en vermindert.