Orthopedisch zitkussen: Vind hier de 5 beste orthopedische zitkussens van 2024

Een comfortabele en gezonde zithouding is ontzettend belangrijk. Steeds meer mensen brengen hun tijd zittend door. Er zijn steeds meer kantoorbanen en wanneer mensen thuis werken, zitten ze ook meer dan op kantoor. Daar sta je nog eens op om een praatje met een collega te maken of iets uit het archief te halen, maar als je thuiswerkt, dan heb je die korte loopjes vaak niet meer.

Doorgaans hebben mensen van zichzelf geen gezonde zithouding en dit kan leiden tot allerhande klachten. Ook ouderen of mensen met kwaaltjes en pijntjes kunnen moeite hebben met zitten. Daar is een hele eenvoudige oplossing voor. Je gaat zitten op een orthopedisch kussen.

Het is belangrijk dat je in een neutrale positie gaat zitten. Dit houdt in dat jouw ruggengraat recht is en dat jouw bekken niet naar voor of naar achter gekanteld is. Je voorkomt dan rug- en nekpijn, en zelfs andere kwaaltjes en pijntjes worden toegeschreven aan een slechte zithouding.

Je kan ook in een actieve houding gaan zitten. Dan kantel jij jouw bekken naar voren, maar de wervelkolom staat evengoed nog in een neutrale positie. Je zit dan op het puntje van jouw stoel, met jouw voeten plat op de grond. Met je rug ga je recht tegen de rugleuning aanzitten.

Een orthopedisch zitkussen helpt jou om die juiste houding aan te nemen. Dat kan in een bureaustoel, in een gewone stoel, in een bank, of op welke andere plek dan ook. Het kussen helpt om jouw ruggengraat recht te houden en voorkomt en verlicht daarmee rugpijn of nekpijn.

Wat zijn de beste orthopedische zitkussens?

Onze favoriet

Dit schuin gevormde zitkussen kantelt jouw bekken in de juiste houding, waardoor jouw ruggengraat ook in de juiste positie blijft.

 • Materiaal
 • Ontwerp
 • Afmetingen

2e beste keuze

Een orthopedisch stuitkussen, dat zorgt voor de juiste zithouding, op elke plek waar jij zit. Het verlicht pijntjes aan de rug, heupen en benen.

 • Materiaal
 • Ontwerp
 • Afmetingen

3e beste keuze

Maar liefst 93 procent van de gebruikers van dit kussen, ervaren al pijnverlichting binnen een dag.

 • Materiaal
 • Ontwerp
 • Afmetingen

Op deze pagina:

Waar zijn de beste orthopedische zitkussens op getest?

De beste orthopedische zitkussens worden geselecteerd op basis van hun materiaal, ontwerp en afmetingen. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste orthopedische zitkussens worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
PULOQ Wigkussen

Dit schuin gevormde zitkussen kantelt jouw bekken in de juiste houding, waardoor jouw ruggengraat ook in de juiste positie blijft. Het biedt jouw rug extra stabiliteit en daarmee voorkom je onder meer rugklachten. Dit wigkussen is lichtgewicht, heeft het perfecte formaat voor iedereen en een antislip onderkant.

Je kan dus op elk oppervlak comfortabel zitten. Het zitkussen is gemaakt van duurzaam visco-elastisch schuim en je kan het wassen op 40 graden Celsius. Het kussen is hypoallergeen. Er zit maar liefst 2 jaar garantie op dit orthopedische zitkussen.

 • Materiaal
 • Ontwerp
 • Afmetingen
Beste prijs op BOL.com

#2
Tsumbay Orthopedisch Kussen

Een orthopedisch stuitkussen, dat zorgt voor de juiste zithouding, op elke plek waar jij zit. Het verlicht pijntjes aan de rug, heupen, benen en het stuitbeentje, doordat het jouw ruggenwervel in een neutrale houding houdt. Dit komt onder meer door de U-vorm van dit zitkussen.

Het is gemaakt van duurzaam traagschuim en is 7 cm hoog voor extra zitcomfort. De hoes is ademend en wasbaar. Het zitkussen is lichtgewicht en je kan het ook makkelijk overal mee naartoe nemen. Het versterkt ook nog jouw rugspieren en zorgt voor een betere bloedcirculatie.

 • Materiaal
 • Ontwerp
 • Afmetingen
Beste prijs op BOL.com

#3
ComfyCentre Zitkussen

Maar liefst 93 procent van de gebruikers van dit kussen, ervaren al pijnverlichting binnen een dag. Dit komt onder meer door het Ultra Dense, luchtdoorlatend, vorm- en slijtvast traagschuim, en doordat er zowel een U-vorm als een W-vorm in het zitkussen is aangebracht.

De onderkant heeft een anti-sliplaag, zodat het kussen op elke ondergrond gebruikt kan worden en er zit een speciale band aan het kussen vast, zodat je deze aan de stoel kan bevestigen. De hoes is hypoallergeen en kan tot 50 graden Celsius gewassen worden.

 • Materiaal
 • Ontwerp
 • Afmetingen
Beste prijs op BOL.com

#4
Slaapcity - Zitkussen

Een zitkussen gemaakt van puur traagschuim, dat reageert op warmte en zich perfect naar jouw lichaam vormt. Het heeft een U-vorm en is voorzien van een anti-slip onderkant. De hoes is afneembaar en wasbaar in de wasmachine. Er is een uitsparing voor het stuitje.

Door de hardheid van het zitkussen is dit kussen ook geschikt voor zwaarlijvige mensen. Je kan ermee op elke ondergrond zitten. Het bevordert jouw zitpositie en verlicht pijntjes en andere klachten. Je kan dit zitkussen eenvoudig met je meenemen.

 • Materiaal
 • Ontwerp
 • Afmetingen
Beste prijs op BOL.com

#5
Orthopedisch kussen

Dit opblaasbare zitkussen biedt ondersteuning aan lendenwervel. Het is lichtgewicht en makkelijk mee te nemen. Het ondersteunt jouw ruggenwervel via het zitgedeelte en bied steun in de rug met het rugdeel. Het past in bijna elke stoel en zit comfortabel en prettig.

De afmeting van het zitvlak is 52 cm bij 35 cm en de afmeting van het rugvlak is 49 cm bij 42 cm. De bobbel in de rug heeft een apart ventiel en je kan het zo hard opblazen als voor jouw rug prettig is. Je hebt dit zitkussen snel opgeblazen en kan overal in een goede zithouding zitten.

 • Materiaal
 • Ontwerp
 • Afmetingen
Beste prijs op BOL.com

Wat is een orthopedisch zitkussen?

Een orthopedisch zitkussen is speciaal ontworpen voor jouw bekken en jouw onderrug. Het ondersteunt de botten en gewrichten en helpt op die manier om pijn in onder meer de rug en heupen te verlichten en te voorkomen. Jouw houding verbetert en je krijgt minder klachten.

Er zijn verschillende orthopedische zitkussens te krijgen. Diverse modellen en uitvoeringen, gemaakt van allerhande materialen. Het is dan heel persoonlijk welk zitkussen het beste zitkussen voor jou is. Ze worden gemaakt van gel, traagschuim, vezels, dons of lucht. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en prints, vaak in ademende en koele stoffen.

Een zitkussen wordt ook wel een wigkussen, stuitkussen of staartbeenkussen genoemd.

Waar moet je op letten bij het kopen van een orthopedisch zitkussen?

Bij het kopen van een orthopedisch zitkussen dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Ondersteuning

Het hele idee van een orthopedisch of ergonomisch zitkussen, is dat het jouw lichaam op de juiste manier ondersteuning biedt. Zodat jij een gezonde zithouding hebt. Wanneer een kussen bijvoorbeeld te zacht is, en je erin wegzakt, dan kan het jouw gewrichten juist belasten.

De juiste hardheid is dus belangrijk voor een goede lichaamspositie en je dient er ook rekening mee te houden dat je soms langere tijd achter elkaar zit en andere keren maar heel kort. Als je er na een uurtje inzakt, dan heb je er ook niet veel aan. En als het te hard is, waardoor het onprettig zitten wordt, dan schiet het ook z'n doel voorbij.

Gewicht

Wanneer je eenmaal gewend bent om op een orthopedisch kussen te zitten, dan wil je waarschijnlijk niets anders meer. Het is dan handig als je het ook makkelijk met je mee kan nemen. Kijk dus voor een orthopedisch zitkussen dat je goed kan dragen en makkelijk kan verplaatsen.

Je kan er ook voor kiezen om een degelijk traagschuim zitkussen voor thuis te nemen en een opblaasbaar zitkussen voor onderweg. Dat is een heel stuk makkelijker mee te nemen en je kan evengoed overal in een gezonde zithouding zitten en jouw rug, nek en gewrichten niet belasten.

Vorm

Er zijn ergonomische zitkussens in verschillende vormen te krijgen en die kussens hebben ook verschillende eigenschappen. Het is echter heel persoonlijk wat voor jou het lekkerste zit. Je kan ook kiezen voor een vorm orthopedisch zitkussen dat makkelijk mee te nemen is. Er zijn donutkussens, U-vorm kussens, rechthoekige kussens, dichte kussen, en ga zo maar door.

Maat

Iedereen heeft andere billen. Een grote kont op een te klein kussen, dat zal niet fijn zitten. Hetzelfde geldt andersom. Wanneer je kleine billen hebt, en je zit op een te groot kussen, dan zal het niet goed werken. Kijk dus goed naar het formaat dat je kiest.

Je kan op een normaal kussen zitten en kijken hoeveel ruimte jouw kontje in beslag neemt. Aan de hand daarvan kan je kijken naar de formaten van de orthopedische zitkussens en daar jouw keuze op baseren.

Materiaal

De een wil alleen maar natuurlijke materialen gebruiken, een ander kijkt naar comfort en weer een ander wil praktisch materiaal. Je kan kiezen uit koelgel, traagschuim, polyester, foam, rubber, katoen, of nog een ander materiaal. Een gel werkt bijvoorbeeld verkoelend, terwijl katoen ook nog duurzaam is, en traagschuim de vorm goed behoudt.

Hygiëne

Je zit op een zitkussen en dan kan die wel eens vies worden, bijvoorbeeld omdat je knoeit. Het is dan prettig als je het ergonomisch zitkussen ook schoon kan maken. Er zijn zitkussens die je in de wasmachine kan wassen of die een hoes hebben die je kan wassen. Andere zitkussens kan je afnemen met een vochtige doek.

Kijk goed naar hoe je het kussen schoon kan houden, zodat het niks uitmaakt wanneer je eens iets knoeit. Mocht het zitkussen niet wasbaar zijn en zonder wasbare hoes komen, dan kan je altijd zelf nog kijken voor een geschikte hoes voor om het orthopedisch zitkussen.

Ondergrond

De ondergrond waar jij het zitkussen op gaat leggen, bepaalt mede hoe hard het zitkussen is, maar ook hoe goed het blijft liggen. Een keukenstoel is natuurlijk iets heel anders dan een bureaustoel of een bank. Kijk dus ook goed naar waar je het meeste zit en kies daarop jouw zitkussen.

Zit je op verschillende soorten ondergronden, dan kan het raadzaam zijn om ook verschillende zitkussens te nemen. Denk dan aan een zitkussen met een antislip ondergrond voor op een gladde stoel of een harder zitkussen voor op een zachte bank.

Benaming

Orthopedische zitkussens hebben allerhande namen, maar vaak wordt hetzelfde ermee bedoeld. Zo wordt het ook een ergonomisch zitkussen, een donutkussen, een wigkussen, en ga zo maar door. Er zijn ook nog andere soorten zitkussens. Denk dan bijvoorbeeld aan een rugkussen.

Dat is ook een kussen om het zitten comfortabeler en gezonder te maken, maar daar zit je niet op, die zet je in jouw rug, tegen de rugleuning van de bank, stoel of ander zitoppervlak.

Voordelen van goede zitondersteuning

Een verkeerde zithouding kan veel klachten opleveren, onder meer aan je nek en rug, maar ook aan jouw heupen, schouders en gewrichten. Een goede zitondersteuning kan deze klachten voorkomen en verminderen. Een zitkussen kan jouw zithouding verbeteren en zo ervoor zorgen dat er geen druk op jouw gewrichten en botten komt te staan.

Het bevordert de juiste houding van jouw ruggenwervel, waardoor jouw lichaam de juiste houding behoudt. Het verbetert de bloedsomloop en jij zal veel lekkerder in je vel zitten. Allemaal door simpelweg een orthopedisch zitkussen te gebruiken.

Zitkussens voor een natuurlijke zithouding en vermindering van pijnklachten: de wetenschap

Uit onderzoek van onder meer de Universiteit van Twente blijkt dat zitkussens jouw natuurlijke houding stimuleren, pijnklachten verminderen en voorkomen, en de bloedsomloop zal stimuleren. Dit alles zorgt ervoor dat jouw levenskwaliteit toeneemt.

De belasting op jouw tussenwervelschijven wordt op een natuurlijke manier gelijkmatig verdeeld, doordat jouw ruggenwervel de natuurlijke kromming behoudt. Hiermee worden pijnklachten in jouw nek, rug en hoofd voorkomen en vermindert.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een orthopedisch zitkussen?

Hierdoor wordt de druk op jouw gewrichten weggenomen en voorkom en verminder je klachten en pijntjes. Je hoeft het kussen alleen maar neer te leggen waar je gaat zitten. Vaak is een zitkussen voorgevormd, maar als dit niet duidelijk is, dan leg je een eventuele opening in het kussen tegen de achterkant aan. Je hoeft nu alleen nog maar te gaan zitten.

Wat doet een orthopedisch zitkussen?

Een orthopedisch zitkussen helpt jouw lichaam om in de juiste houding te zitten. Het is vaak gemaakt van materiaal zoals traagschuim. Het heeft een bepaalde vorm, die ervoor zorgt dat jouw ruggenwervel de natuurlijke kromming aanhoudt, en daarmee worden jouw nek en hoofd ondersteund.

Helpt het zitkussen tegen rugpijn?

Een zitkussen kan heel erg goed helpen tegen rugpijn. Het helpt jou namelijk een goede houding aan te nemen. Dit kan ook verlichting geven na een operatie of tijdens een zwangerschap. Het is altijd aan te raden om even met jouw arts of fysiotherapeut te overleggen of een orthopedisch zitkussen ook voor jou geschikt is.

Onze favoriet

Dit schuin gevormde zitkussen kantelt jouw bekken in de juiste houding, waardoor jouw ruggengraat ook in de juiste positie blijft.

Beste prijs op BOL.com