Peuter hoofdkussen: Vind hier de 5 beste peuter hoofdkussens van 2024

Voor baby's en hele kleine kinderen kan een hoofdkussen gevaarlijk zijn. Het is dan ook niet voor niks dat zij zonder hoofdkussen slapen. Een kussen is veel te zacht en zij kunnen dan ademhalingsproblemen krijgen en stikken. Het probleem is dat zo'n klein kindje nog niet zelfstandig, gericht kan bewegen.

Wanneer een peuter op de leeftijd komt dat ze zelfstandig kunnen zitten, staan en lopen, dan kunnen ze ook bewegen wanneer ze ademhalingsproblemen ervaren. Ze kunnen dan het kussen wegduwen, zichzelf omhoogduwen, en anders gaan liggen.

Die leeftijd ligt niet vast. Het ene kindje kan dit met een jaar en een ander kindje doet er twee jaar over. Daarnaast wordt er ook aangeraden om pas een hoofdkussen te gebruiken wanneer kindjes zelf aangeven behoefte aan een kussen te hebben. Bijvoorbeeld omdat ze op de bank ook een kussen onder hun hoofd leggen.

Maar welk hoofdkussen kies je dan voor jouw peuter? Je wil een veilig hoofdkussen, dat lekker ligt, en waarbij jouw kindje ook een goede slaaphouding aanhoudt. Alle informatie die je nodig hebt voor het maken van de beste keuze, vind je hieronder. Je kan ook meteen een hoofdkussen uitzoeken voor jouw peuter.

Wat zijn de beste peuter hoofdkussens?

Onze favoriet

Met dit hoofdkussen voor jouw peuter kan jij de hoogte aanpassen. Dit kan door een slim 2-in-1 systeem.

 • Maat
 • Vulling
 • Onderhoud

2e beste keuze

Een hoofdkussen slaap lekker, maar het is voor kindjes wel zo fijn als het ook nog een leuk hoofdkussen is.

 • Maat
 • Vulling
 • Onderhoud

3e beste keuze

Dit stoere leeuwenkussen voor peuters zal jouw kleintje helpen om nog lekkerder te slapen. Samen met een stoer vriendje dat je beschermt.

 • Maat
 • Vulling
 • Onderhoud

Op deze pagina:

Waar zijn de beste peuter hoofdkussens op getest?

De beste peuter hoofdkussens worden geselecteerd op basis van hun maat, vulling en onderhoud. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste peuter hoofdkussens worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
AeroSleep SafeSleep 3D hoofdkussen

Met dit hoofdkussen voor jouw peuter kan jij de hoogte aanpassen. Dit kan door een slim 2-in-1 systeem. Het ondersteunt het vrij ademhalen van jouw peuter en reguleert de warmte rondom het hoofdje. Het is vocht absorberend en wasbaar in de wasmachine tot 60 graden Celsius.

Het is hypoallergeen en antibacterieel. De AeroSleep 3D technologie zorgt ervoor dat jouw kindje op een laagje lucht slaapt. De 3 lagen van deze technologie zorgen ervoor dat jouw kindje veilig slaapt. De afmeting is 46 cm bij 30cm.

 • Maat
 • Vulling
 • Onderhoud
Beste prijs op BOL.com

#2
Roommate - Kussen

Een hoofdkussen slaap lekker, maar het is voor kindjes wel zo fijn als het ook nog een leuk hoofdkussen is. En dat is deze tijger zeker. Jouw kleintje zal veel sneller slapen, samen met het tijger vriendje. De hoes is gemaakt van 100 procent organisch katoen en de vulling is een polyestervezel vulling.

De details zijn allemaal geborduurd. Het kan in de wasmachine gewassen worden op 30 graden Celsius en het kan niet in de droger. Het is een hypoallergeen kussen en het is ook nog te krijgen in andere dieren en stukken fruit.

 • Maat
 • Vulling
 • Onderhoud
Beste prijs op BOL.com

#3
Roommate Comfort Kussen Leeuw

Dit stoere leeuwenkussen voor peuters zal jouw kleintje helpen om nog lekkerder te slapen. Samen met een stoer vriendje dat je beschermt in jouw dromen, is natuurlijk een heel fijn en veilig gevoel. Dit kussen is gemaakt van 100 procent organisch katoen, en de vulling is gemaakt van polyestervezel.

De details zijn geborduurd en zijn net zo zacht als de rest van het kussen. Het kan gewassen worden in de wasmachine op 30 graden Celsius, maar het kan niet in de droger. Het hoofdkussen is hypoallergeen en is ook te krijgen in andere dierenfiguren en fruitstukken.

 • Maat
 • Vulling
 • Onderhoud
Beste prijs op BOL.com

#4
Träumeland Daunentraum Kussen 40x60 cm

Dit heerlijke zachte hoofdkussen voor peuters helpt jouw kindje om meteen in dromenland te komen. Je kan dit kussen het hele jaar door gebruiken. Het hoofdkussen is onder meer populair dankzij de warmteopslag. De tijk is gemaakt van 100 procent katoen.

De vulling is een heerlijke zachte vulling en bestaat voor 90 procent uit dons en voor 10 procent uit zachte veren. De afmeting is 40 cm bij 60 cm. Het kan op 60 graden Celsius gewassen worden in de wasmachine en het kussen kan ook in de droger.

 • Maat
 • Vulling
 • Onderhoud
Beste prijs op BOL.com

#5
Roommate - Kussen

Dit schattige hoofdkussen in de vorm van een vrolijke ananas is stevig en gemaakt van 100 procent organisch katoen. De vulling is gemaakt van polyestervezel. Het kan gewassen worden op 30 graden Celsius in de wasmachine. Het kan niet in de droger.

De details zijn allemaal geborduurd en dit hoofdkussen heeft geen harde stukjes. Het is ook verkrijgbaar in andere fruitsoorten en in verschillende dierensoorten. Het is hypoallergeen en jouw kindje zal er heerlijk en veilig op slapen.

 • Maat
 • Vulling
 • Onderhoud
Beste prijs op BOL.com

Wat is een peuter hoofdkussen?

Wanneer een peuter toe is aan een hoofdkussen, dan is het niet verstandig om maar elk willekeurig hoofdkussen te gebruiken. Een peuter is geen volwassene en hoewel ze vanaf een bepaalde leeftijd wel zelf kunnen bewegen, betekent dat nog niet dat alle hoofdkussens voor peuters ook veilig zijn.

Een normaal hoofdkussen is veel te dik, waardoor jouw kindje niet de juiste slaaphouding zal hebben. Het hoofdje is nog kleine, weegt niet veel, en de slaaphouding van een peuter is ook anders dan de slaaphouding van oudere kinderen en volwassenen.

Een peuter hoofdkussen is kleiner, dunner en zachter. Vaak ook nog extra ademend en van hypoallergene stoffen. Het is geschikt voor het kleine hoofd en lichaam van jouw kindje en zal zorgen voor een goede slaaphouding.

Waar moet je op letten bij het kopen van een peuter hoofdkussen?

Bij het kopen van een peuter hoofdkussen dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Materiaal (zowel hoes als vulling)

Het materiaal waarvan het peuter hoofdkussen is gemaakt speelt een grote rol bij het kiezen van het beste peuter hoofdkussen. Vaak wordt voor de vulling gekozen voor synthetische materialen. Dat kan bijvoorbeeld gesiliconiseerde holle polyester vezel zijn. Dit materiaal is antibacterieel, hypoallergeen, en kan gewassen worden.

De tijk is de hoes die de vulling bij elkaar houdt. Die kan je niet apart verwijderen, maar dat is het omhulsel van de vulling. Je kan dan het beste kiezen voor katoen. Er zijn verschillende soorten katoen, zoals bijvoorbeeld percale katoen of polyester katoen. Deze stof is zacht, ademend en vochtregulerend.

Dikte

Bij een peuter is het hoofd nog best groot in verhouding tot de rest van het lichaam, terwijl de schouders nog vrij smal zijn. De ruimte tussen het hoofd, de schouders en het bed is dus niet zo groot en daar hoeft geen groot kussen tussen om het op te vullen. Dan wordt het hoofdje namelijk omhoog of schuin geduwd. Een peuter hoofdkussen is dus niet dik. Een stuk dunner zelfs dan een standaard hoofdkussen.

Formaat

Een hoofdkussen voor een peuter is niet alleen dunner dan een gewoon kussen, maar ook een stukje kleiner. Een gewoon hoofdkussen is standaard ongeveer 60 cm bij 70 cm. Dat slaapt niet alleen onprettig voor jouw kind, maar past ook nog eens niet fijn in een peuterbedje. De afmeting van een peuter hoofdkussen is meestal 40 cm bij 60 cm tot 60 cm bij 60 cm.

Met of zonder hoes

Het is altijd aan te raden om te kiezen voor een peuter hoofdkussen met hoes. Die kan je er dan namelijk afhalen om te wassen. Maar kies dan wel altijd voor een passende hoes. Je wil niet dat de hoes te groot is en in de weg gaat zitten, de ademhaling belemmerd, of op een andere manier onveilig is voor jouw kindje.

Vaak krijg je een hoes erbij, maar je kan ze natuurlijk ook los kopen. De meeste hoofdkussens voor peuters kan je ook gewoon wassen, dus een afneembare hoes is dan niet per se nodig, maar maakt het allemaal wel wat makkelijker.

Hoes en/of vulling zelf te wassen en drogen

Jij wil dat jouw kindje lekker slaapt, in een goede slaaphouding, op een veilige manier en dat het ook nog hygiënisch is. Het is dan wel zo prettig als je de hoes en de vulling minimaal zelf kan wassen. Het is dan helemaal prettig als het ook nog allemaal in de droger kan. Dit zal jou een hoop werk en gedoe besparen en jouw kindje kan heerlijk slapen op een fris hoofdkussen.

De voordelen van een peuter hoofdkussen

Een goed hoofdkussen voor een peuter is vooral heel erg veilig om op te slapen. Het is minder dik dan een gewoon hoofdkussen, waardoor jouw kleintje een goede slaaphouding krijgt. Het is ademend, zodat jouw kleintje er veilig op kan slapen, en het is hypoallergeen en antibacterieel, zodat jouw kindje geen last krijgt van allergieën en er niet ziek van kan worden.

Vaak kan je de vulling aanpassen en zo het kussen dikker of juist dunner maken. Dan past het perfect bij jouw kindje. Een goed hoofdkussen voor een peuter is ook warmte regulerend en ademend, waardoor onder meer transpiratie voorkomen wordt en nattigheid weer snel droogt.

Met een peuter hoofdkussen kan jouw kindje lekker en veilig slapen met een heerlijk hoofdkussen, dat het lichaam helpt om in de juiste slaaphouding te komen. Waardoor problemen en klachten aan het hoofd, de nek, schouders en gewrichten voorkomen worden.

Een peuter hoofdkussen voor een goede nachtrust

Een hoofdkussen dient vooral om het hoofd en de nek goed te ondersteunen. Je merkt vanzelf wanneer jouw kindje daar behoefte aan krijgt. Op de bank pakt jouw kindje een kussen om te dutten of er ligt opeens een knuffel onder het hoofdje in bed.

Een peuter heeft nog best een groot hoofd in verhouding tot bijvoorbeeld de schouders. De ruimte die tussen het matras en de nek opgevuld dient te worden, voor die juiste ondersteuning, is dan ook anders dan bij oudere kinderen en volwassenen.

Doordat het kussen dunner is voor een peuter, is het ook veel lekkerder om op de buik te slapen. De meeste peuters slapen op hun buik en bij een dikker kussen kan de ademhaling dan belemmerd worden. Dan slaapt jouw kleintje zeker niet lekker.

Een peuter hoofdkussen is meestal ook warmte regulerend. Hierdoor gaat jouw kleintje niet overmatig zweten en droogt eventueel vocht ook weer snel op. Jouw kleintje wordt dan niet wakker van de warmte en slaapt lekker door.

Een hoofdkussen voor jouw peuter betekent niet alleen dat jouw kindje een betere nachtrust heeft, maar ook dat jij beter slaapt, want jouw kleintje wordt niet wakker in de nacht en je hoeft je niet druk te maken dat jouw peuter niet veilig slaapt.

Veelgestelde vragen

Hoe oud kind met kussen slapen?

Over het algemeen wordt aangeraden om een kind pas met 2 jaar met een hoofdkussen kan slapen. Deze leeftijd wordt aangehouden omdat de meeste kindjes op die leeftijd al zelf kunnen zitten, staan, en lopen.

Dat betekent dat ze in hun slaap ook kunnen bewegen en een kussen van zich af kunnen duwen, of anders kunnen gaan liggen. Jouw kindje zal dan niet stikken in het hoofdkussen of andere ademhalingsproblemen krijgen.

Waarom mogen baby's geen kussen?

Er zijn verschillende redenen om een baby geen kussen te geven. Het is om te beginnen gevaarlijk, omdat baby's ademhalingsproblemen kunnen krijgen wanneer ze in het kussen ademen. Een baby kan daar met de mond en neus in wegzakken.

Daarnaast is het ook niet goed voor de slaaphouding van jouw baby. De ruggengraat krijgt dan een onnatuurlijke kromming en hierdoor kan jouw baby last krijgen van vergroeiingen, rugproblemen, hoofdpijnklachten, schouders, gewrichten en ga zo maar door. Een baby hoort gewoon plat in bed te liggen, zonder hoofdkussen.

Hoe vaak moet je een kussen vervangen?

Een goed hoofdkussen gaat meestal wel een paar jaar mee. Een peuter groeit natuurlijk flink en het kan dus dat je het hoofdkussen moet aanpassen, terwijl deze wel nog goed is. Het is belangrijk dat de slaaphouding van jouw kindje goed blijft.

Er zijn ook hoofdkussens voor peuters te krijgen waarbij je de vulling kan aanpassen. Je kan dan meer of minder vulling in het hoofdkussen doen, zodat je zeker weet dat jouw kindje heerlijk slaapt en de juiste slaaphouding heeft.

Onze favoriet

Met dit hoofdkussen voor jouw peuter kan jij de hoogte aanpassen. Dit kan door een slim 2-in-1 systeem.

Beste prijs op BOL.com