Slaapmiddel: Vind hier de 5 beste slaapmiddelen van 2024

Iedereen die wel eens moeite heeft met in slaap vallen, begrijpt hoe vervelend het is als je slaapproblemen hebt. Slaaptekort heeft invloed op jouw hele leven en dat is geen positieve invloed. Jouw lichaam en geest hebben slaap nodig. 

Gelukkig zijn er allerhande slaapmiddelen te krijgen. Voor veel slaapmiddelen moet je naar de dokter om een recept te vragen, maar er zijn ook slaapmiddelen die je zonder recept kan krijgen. Slaapmiddelen kunnen jouw helpen bij slaapproblemen, maar zijn niet altijd een oplossing. 

Slaapmiddelen die je op recept kan krijgen, kunnen verslavend werken, en daar zit niemand op te wachten. Veel mensen kijken dan ook eerst naar slaapmiddelen waarvoor je geen recept van de dokter nodig hebt. Je kan die gewoon zelf aanschaffen en uitproberen of ze jou helpen om beter te slapen. 

Het is dan wel belangrijk dat je weet welke slaapmiddelen ook werken. Er wordt namelijk een hoop rotzooi verkocht. Daarnaast werken ook niet alle slaapmiddelen bij iedereen hetzelfde. Wat voor de een misschien een geweldige oplossing kan zijn, kan voor een ander niet werken. 

Het is dan ook belangrijk dat je eerst begrijpt wat een slaapmiddel is, en waar je op moet letten wanneer je slaapmiddelen wil aanschaffen. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om de beste slaapmiddelen voor jou te kiezen. 

In de top 5 vind je de beste slaapmiddelen en je kan meteen het beste slaapmiddel voor jou kiezen en je kan die dan ook meteen bestellen. Jij kan dan snel weer genieten van jouw hoognodige nachtrust, en je zal zien dat jouw hele leven een andere kleur krijgt, wanneer je opeens weer genoeg slaap krijgt.

Wat zijn de beste slaapmiddelen?

Onze favoriet

Nachtrust & Stemming is een natuurlijk slaapmiddel dat speciaal is ontwikkeld om je te helpen beter te slapen en je stemming te verbeteren.

 • Soort
 • Dosering
 • Bijwerkingen

2e beste keuze

MINDSCOPIC® SLEEPWELL SPRAY™ is een natuurlijke slaapspray die speciaal is ontworpen om je te helpen beter te slapen en diepe slaap te bevorderen.

 • Soort
 • Dosering
 • Bijwerkingen

3e beste keuze

Nachtrust Support is een slaapmiddel dat is samengesteld om te helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust. Het supplement bevat een combinatie van melatonine en valeriaan.

 • Soort
 • Dosering
 • Bijwerkingen

Op deze pagina:

Waar zijn de beste slaapmiddelen op getest?

De beste slaapmiddelen worden geselecteerd op basis van hun soort, dosering en bijwerkingen. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste slaapmiddelen worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Nachtrust & Stemming

Nachtrust & Stemming is een natuurlijk slaapmiddel dat speciaal is ontwikkeld om je te helpen beter te slapen en je stemming te verbeteren. Dit slaap supplement bevat een unieke combinatie van ingrediënten, waaronder valeriaan, 5-HTP, magnesium en melatonine.

Valeriaan staat bekend om zijn kalmerende en ontspannende werking, terwijl 5-HTP de aanmaak van serotonine stimuleert, wat kan helpen om stress en angst te verminderen. Magnesium is van nature kalmerend en kan bijdragen aan een diepere slaap, terwijl melatonine een natuurlijk hormoon is dat het slaap-waakritme reguleert en kan helpen om sneller in slaap te vallen.

Nachtrust & Stemming is geschikt voor zowel inslapers als doorslapers en kan helpen om een gezonde slaapcyclus te bevorderen. Het supplement wordt geleverd in handige capsules die gemakkelijk in te nemen zijn en snel werken.

Dankzij de natuurlijke ingrediënten is Nachtrust & Stemming veilig in gebruik en niet verslavend. Het supplement kan helpen om slaapproblemen en stemmingsproblemen op een natuurlijke manier aan te pakken, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over bijwerkingen. Met Nachtrust & Stemming kun je genieten van een diepe, rustgevende slaap en een verbeterde stemming, zodat je uitgerust en energiek wakker wordt.

 • Soort
 • Dosering
 • Bijwerkingen
Beste prijs op BOL.com

#2
MINDSCOPIC SLEEPWELL SPRAY

MINDSCOPIC® SLEEPWELL SPRAY™ is een natuurlijke slaapspray die speciaal is ontworpen om je te helpen beter te slapen en diepe slaap te bevorderen. De spray bevat melatonine, een natuurlijk hormoon dat het slaap-waakritme reguleert en kan helpen om sneller in slaap te vallen en dieper te slapen.

De SLEEPWELL SPRAY™ is beschikbaar in twee varianten: voor volwassenen en voor kinderen. Het is een handige en snelle manier om melatonine in te nemen, zonder dat je pillen hoeft te slikken. Het spraymechanisme zorgt voor een snelle opname van de melatonine en een snellere werking.

MINDSCOPIC® SLEEPWELL SPRAY™ is 100% vegan en bevat geen schadelijke stoffen. De spray bevat natuurlijke ingrediënten zoals lavendel, kamille en valeriaan, die bekend staan om hun kalmerende en ontspannende eigenschappen. Deze ingrediënten kunnen helpen om stress en spanning te verminderen, wat kan bijdragen aan een betere nachtrust.

Het gebruik van de SLEEPWELL SPRAY™ is eenvoudig: voor het slapengaan spray je een paar keer in de mond en laat je de spray even inwerken. Dankzij de natuurlijke ingrediënten is het veilig in gebruik en niet verslavend.

Met MINDSCOPIC® SLEEPWELL SPRAY™ kun je genieten van een diepe, rustgevende slaap en een betere nachtrust, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over bijwerkingen of schadelijke stoffen.

 • Soort
 • Dosering
 • Bijwerkingen
Beste prijs op BOL.com

#3
Nachtrust Support

Nachtrust Support is een natuurlijk slaapmiddel dat speciaal is samengesteld om te helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust. Het supplement bevat een combinatie van melatonine en valeriaan, bekende ingrediënten die kunnen helpen om stress en angst te verminderen en de slaap te bevorderen.

Melatonine is een natuurlijk hormoon dat het slaap-waakritme reguleert en kan helpen om sneller in slaap te vallen en dieper te slapen. Valeriaan staat bekend om zijn kalmerende en ontspannende werking en kan bijdragen aan een rustige slaap.

Nachtrust Support wordt geleverd in handige tabletvorm, waardoor het gemakkelijk in te nemen is voor het slapengaan. Het supplement is geschikt voor mensen die moeite hebben met inslapen of doorslapen en kan helpen om een gezonde slaapcyclus te bevorderen.

Het product bevat alleen natuurlijke ingrediënten en is veilig in gebruik. Het kan helpen om slaapproblemen op een natuurlijke manier aan te pakken, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over bijwerkingen.

Met Nachtrust Support kun je genieten van een diepe, rustgevende slaap en een betere nachtrust, waardoor je uitgerust en energiek wakker wordt. De verpakking bevat 30 tabletten, waardoor het gemakkelijk is om te doseren en mee te nemen op reis.

 • Soort
 • Dosering
 • Bijwerkingen
Beste prijs op BOL.com

#4
Lunar Mood Mist

Deze lavendelmist hoef je niet in te nemen, maar kan je in jouw slaapkamer en op jouw beddengoed sprayen. Het is 100 procent natuurlijk en veganistisch. Het is geschikt voor kinderen, veilig voor de huid en vlekt niet op watervaste oppervlakken. 

De spray is gemaakt van lavendel, kamille en castorolie. In een flesje zit 100 milliliter. Het is veilig voor kinderen en volwassen en bedoeld voor uitwendig gebruik. Vermijd het gebied rondom de ogen bij het sprayen. 

Voordelen

 • Uitwendig gebruik
 • Volledig natuurlijk en veganistisch
 • Soort
 • Dosering
 • Bijwerkingen
Beste prijs op BOL.com

#5
Braincaps Night

Dit natuurlijke slaapmiddel met melatonine is ontwikkeld door artsen en is niet verslavend. De unieke 2-in-1 werking zorgt ervoor dat overactieve hersenen tot rust komen en dat je makkelijker kan inslapen. Het is 100 procent natuurlijk en bevat geen chemische geur-, kleur-, smaakstoffen of e-nummers. 

Het is samengesteld door Nederlandse artsen en is in Nederland ontwikkeld. Het is gemaakt van hoogwaardige ingrediënten zoals theanine, valeriaan, melatonine, hop extract, vitamines, zink en 5-http. Je neemt 1 tot 3 capsules een uur voor je wil slapen in.  

Voordelen

 • 100 procent natuurlijk en veganistisch
 • Ontwikkeld door Nederlandse artsen in Nederland
 • Soort
 • Dosering
 • Bijwerkingen
Beste prijs op BOL.com

Wat is een slaapmiddel?

Slaapmiddelen zijn vaak tabletten die jou helpen om een betere nachtrust te krijgen. Er zijn slaapmiddelen die je op recept krijgt, en er zijn slaapmiddelen die je zonder doktersrecept kan krijgen. Veel mensen verkiezen slaapmiddelen die zonder doktersrecept nodig zijn. 

Vaak zijn die veel minder verslavend en ook eenvoudiger om te krijgen. Je hoeft niet eerst naar een arts, maar kan ze gewoon zelf aanschaffen. Veel mensen vinden het ook prettig dat deze slaapmiddelen vaak op een natuurlijke basis zijn. 

Slaapmiddelen zijn niet alleen in tabletvorm te krijgen, maar ook als capsules. Daarnaast kunnen de ingrediënten nogal verschillen. Je wil ook geen bijwerkingen en het is dan ook belangrijk dat jij een slaapmiddel vindt dat bij jou past. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een slaapmiddel?

Bij het kopen van een slaapmiddel dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Type slaapmiddel

Er zijn verschillende types slaapmiddelen te krijgen. Slaapmiddelen op doktersrecept, slaapmiddelen zonder doktersrecept, slaapmiddelen op natuurlijke basis, en kalmeringsmiddelen. Er zijn ook slaapmiddelen die je niet hoeft in te nemen. Denk dan bijvoorbeeld aan lichttherapie, een massagemat, een wake up light en andere hulpmiddelen om makkelijker in slaap te vallen. 

Je kan slaapmiddelen krijgen in tabletvorm, sprays, poeders en drankjes. Hierbij is het vooral belangrijk om te kijken naar wat jij prettig vindt om te gebruiken. 

Effectiviteit

Wat bij de een werkt, kan bij een ander totaal geen effect hebben, en dat geldt ook voor slaapmiddelen. En hoewel slaapmiddelen jou kunnen helpen met jouw slaapproblemen, lossen ze zelden de oorzaak op. Overleg altijd even met jouw huisarts of het slaapmiddel van jouw keuze ook een goede keuze voor jou is. Kijk ook altijd naar de ervaringen van andere gebruikers, want er zijn ook slaapmiddelen op de markt die voor niemand werken. 

Bijwerkingen

Slaapmiddelen kunnen bijwerkingen hebben en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Slaapmiddelen op recept hebben vaak een verslavende bijwerking, maar dat wil niet zeggen dat slaapmiddelen die je zonder doktersrecept kan aanschaffen geen nadelige bijwerkingen hebben. Natuurlijke slaapmiddelen hebben meestal geen bijwerkingen, maar het is altijd beter om even met jouw arts te overleggen en om gebruikerservaringen te lezen. 

Dosis

Wanneer je slaapmiddelen gaat gebruiken, bouw je een tolerantie op. Het kan dan zijn dat je langzaamaan de dosis steeds meer moet verhogen, en dat is niet altijd wenselijk. Je dient je ook altijd aan de voorgeschreven dosis te houden, of dat dit nu om slaapmiddelen op doktersrecept gaat of over vrij verkrijgbare slaapmiddelen. 

Duur van gebruik

Hoe langer je slaapmiddelen gebruikt, des te meer tolerantie je opbouwt. Dat is niet goed, want de slaapmiddelen gaan steeds minder goed werken en kunnen zelfs een averechts effect krijgen bij een te hoge dosis. Daarnaast lost het jouw slaapprobleem niet op. Je plakt er alleen maar een pleister op. Let er dus op dat je de slaapmiddelen niet te lang moet gebruiken. 

Er zijn ook slaapmiddelen die pas na een tijdje werken. Denk dan aan slaapmiddelen op natuurlijke basis. Vaak duurt het een tijdje, bijvoorbeeld een week of twee, voor je de effecten ervan gaat merken. 

Prijs

De prijs van slaapmiddelen kan erg verschillen, maar meestal kan je het al eens uitproberen voor een paar tientjes. Duurder wil niet meteen ook zeggen dat het slaapmiddel beter werkt. Lees dus altijd de gebruikerservaringen van andere mensen, zodat je weet of de prijs/kwaliteitverhouding in balans is. 

Voorschrift

Slaapmiddelen die je normaal op doktersrecept krijgt, wil je niet aanschaffen zonder doktersrecept. Dat wil niet zeggen dat je vrij verkrijgbare slaapmiddelen maar gewoon achterover moet gooien. Lees altijd de gebruiksvoorschriften en houd je daar ook aan. Overleg ook altijd met jouw arts of die slaapmiddelen wel goed voor jou zijn. Zeker als je andere medicatie erbij neemt. 

Wat zijn goede slaapmiddelen?

Wat een goed slaapmiddel is, hangt onder meer af van jouw persoonlijke voorkeuren. Gebruik je liever tabletten dan een drankje of neig je meer naar spray? Zoek jij een natuurlijk product of werkt dat niet snel genoeg voor jou? 

Een goed slaapmiddel heeft geen bijwerkingen en werken niet verslavend. Het is ook fijn als het geen snelle tolerantie heeft. Dat betekent dat je steeds meer van het slaapmiddel moet gebruiken om het te laten werken. 

Je hebt slaapmiddelen voor inwendig en voor uitwendig gebruik. Het is maar net wat jouw voorkeur is. Kijk ook altijd naar de mogelijke bijwerkingen van slaapmiddelen, wanneer je het niet mag gebruiken, en overleg eventueel met jouw arts of je het mag gebruiken, bijvoorbeeld omdat je al andere medicatie neemt. 

Welk slaapmiddel is veilig tijdens de zwangerschap?

Welk slaapmiddel veilig is tijdens de zwangerschap kan je het beste even met jouw arts overleggen. Van niet alle slaapmiddelen is bekend of ze wel gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap en er is eigenlijk geen slaapmiddel dat langdurig gebruikt kan worden tijdens de zwangerschap. 

Pure valeriaan zou eventueel gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap, maar doe dit alleen in overleg met jouw arts. Kirkland slaapmiddelen zouden gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding, maar ga daar nooit zomaar vanuit. 

Je wil zeker GEEN slaapmiddel gebruiken met melatonine erin. Hoewel dit een lichaamseigen slaaphormoon is, blijkt uit onderzoek dat het over de placenta gaat en bij de foetus terecht kan komen. Benzodiazepinen kunnen soms wel tijdens de zwangerschap gebruikt worden. Deze krijg je op doktersrecept. 

Veelgestelde vragen

Wat is het sterkste slaapmiddel zonder recept?

Iedereen reageert anders op slaapmiddelen en wat voor de een heel sterk kan zijn, heeft voor een ander amper effect. Het is meestal ook een combinatie van ingrediënten die de sterkte bepalen. Slaapmiddelen met melatonine, valeriaan, magnesium, zink en L-theanine, zijn sterke ingrediënten die jou helpen om beter te slapen. 

Overleg altijd even met jouw arts of jij baat hebt bij slaapmiddelen op recept en welke sterke alternatieve slaapmiddelen ook zouden kunnen werken voor jou. 

Wat is een onschuldig slaapmiddel?

Een onschuldig slaapmiddel heeft geen bijwerkingen en bestaat uit natuurlijke producten. Het fijnste is als je het uitwendig kan gebruiken, bijvoorbeeld een ontspannende spray voor jouw beddengoed. Het is evengoed aan te raden om het gebruik van een slaapmiddel te overleggen met jouw dokter. 

Wat voor de ene een onschuldig slaapmiddel is, kan voor een ander vervelende bijwerkingen hebben, bijvoorbeeld omdat je ook nog andere medicatie slikt, of omdat je allergisch bent voor bepaalde stoffen. Gebruik daarom nooit zomaar een slaapmiddel. 

Welk natuurlijk slaapmiddel werkt echt?

Lavendel is een natuurlijk slaapmiddel dat echt werkt. Dat blijkt uit meerdere studies en onderzoeken. Het wordt al eeuwenlang gebruikt voor de rustgevende werking. Ook passiebloem is een natuurlijk slaapmiddel waarvan de werking wetenschappelijk is onderzocht. Vooral het droogextract heeft een rustgevende werking. 

Vaak wordt gedacht dat melatonine ook een natuurlijk slaapmiddel is, want het is een lichaamseigen hormoon, maar verkeerd gebruik van melatonine kan slaapproblemen ook verergeren. Gebruik dit dus niet als je nog niet met jouw arts hebt overlegd. 

Onze favoriet

Nachtrust & Stemming is een natuurlijk slaapmiddel dat speciaal is ontwikkeld om je te helpen beter te slapen en je stemming te verbeteren.

Beste prijs op BOL.com