Slaaptrainer: Vind hier de 5 beste slaaptrainers van 2024
Jouw baby groeit en groeit, en tijdens die groei heeft jouw kleintje een heel eigen leef- en ook slaapritme. Tegen de tijd dat jouw baby een peuter wordt, is het fijn als het slaapritme zich aan het gezin aanpast. Maar dit gaat niet altijd vanzelf.
Een slaaptrainer helpt jou en jouw kindje om een gezond slaapritme te krijgen, dat past bij het slaapritme van de rest van het gezin. Peuters hebben nog steeds veel rust nodig en toch willen ze vaak niet gaan slapen en zijn ze vaak heel vroeg wakker. Zodra het licht wordt, of nog eerder.
Het is vervelend als jij dan veel vroeger op moet staan dan eigenlijk nodig is, en jouw kindje is waarschijnlijk door de dag sneller moe. Dat wil niet eens zeggen dat jouw peuter dan overdag gaat slapen. Vaak worden ze er hangerig en vervelend van, ze krijgen een slecht humeur en zitten niet lekker in hun vel.
Een slaaptrainer helpt jouw kindje begrijpen wanneer het tijd is om op te staan of wanneer het nog te vroeg is om het bedje uit te komen. Dat gaat met behulp van kleuren, licht, figuren, geluid, een klokje, en vaak een combinatie hiervan. Wat de beste slaaptrainer is, ligt vooral aan jouw persoonlijke voorkeuren.
Er zijn ontzettend veel slaaptrainers te krijgen en het kan dan lastig zijn om de juiste keuze te maken. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om de beste slaaptrainer voor jou en jouw kindje te kiezen. In de top 5 vind je de beste slaapwekkers en je kan er meteen eentje uitkiezen en in een weg door bestellen.
Wat zijn de beste slaaptrainers?
Wat is een slaaptrainer?
Een slaaptrainer is een wekker speciaal voor kleine kindjes. Die hebben nog geen besef van tijd en worden wakker wanneer ze uitgeslapen zijn. Ze willen dan vaak te vroeg opstaan en snappen niet dat ze nog even in bedje moeten blijven liggen.
Een slaaptrainer leert kindjes begrijpen wanneer het tijd is om op te staan, of wanneer ze nog even in bed moeten blijven liggen. Er zijn heel veel verschillende slaaptrainers te krijgen, met allerhande mogelijkheden en functies, en in een grote diversiteit aan uitvoeringen en ontwerpen.
Denk dan onder meer aan het gebruik van licht, figuren, symbolen, een klokje, geluid en kleuren. Je kan de slaaptrainer instellen op de gewenste tijd en de slaapwekker laat op een speelse wijze zien of het al tijd is om op te staan, of nog niet.
Waar moet je op letten bij het kopen van een slaaptrainer?
Bij het kopen van een slaaptrainer dien je vooral op de volgende dingen te letten:
Betrouwbaarheid
Er zijn slaaptrainers te krijgen in verschillende prijsklassen en dit zegt niet altijd iets over de kwaliteit, maar je wil er wel zeker van zijn dat je een betrouwbare en veilige slaaptrainer hebt. Vaak zijn de slaaptrainers erg schattig en jouw kindje zal de slaapwekker misschien vast willen houden of aan willen raken.
Je wil ook niet dat de slaaptrainer bij het eerste stootje al kapot is. Kijk voor een robuuste slaaptrainer, zonder scherpe stukjes of makkelijk loslatende onderdelen. Je wil dat de slaapwekker naar behoren werkt, want jouw kindje heeft continuïteit nodig om gewend te raken aan het nieuwe slaapritme.
Design
Er zijn ontzettend veel verschillende slaaptrainers te krijgen en je vindt dan ook altijd een uitvoering die perfect bij jouw peuter past. Een snoezig konijn of een schattige beer, die hun oogjes dicht doen, of open maken, om aan te geven wat de tijd is.
Dat kan bijvoorbeeld ook met kleuren of symbolen zijn, in hele abstracte vormen. Je vindt altijd wel een slaaptrainer die past bij jouw kindje en bij de kinderkamer.
Wekkerfunctie
De wekkerfunctie verschilt per slaaptrainer. Dat kan aangetoond worden met licht of met kleuren, maar ook met geluid, symbolen of een klokje. Vaak is de wekkerfunctie een combinatie van visuele signalen en audio, zoals bijvoorbeeld een zoemer of muziekjes. In alle gevallen is het verschillen tussen dag en nacht heel erg duidelijk en kan jouw kindje snel leren wanneer het tijd is om op te staan.
Leeftijd
Er is geen precieze leeftijd op het gebruik van een slaaptrainer te plakken. Wat belangrijk is, is dat jouw kindje verbanden kan leggen. Het moet duidelijk zijn dat wanneer de oogjes van het figuur gesloten zijn het nog geen tijd is om op te staan en dat als de oogjes opengaan het wel tijd is om op te staan.
Dit is gemiddeld rond de leeftijd van twee jaar, maar er zijn ook kindjes die dit al veel eerder begrijpen en er zijn ook kindjes die daar nog niet mee bezig zijn. Als een ander slaapritme belangrijk is voor jouw kindje, dan kan je slaaptrainer altijd al aanschaffen.
Jouw kindje raakt dan gewend aan de slaaptrainer, hoe deze werkt, en jij kan geregeld uitleggen wat de verbanden zijn. Daarmee ondersteun je de ontwikkeling van jouw kindje en zal jouw kindje ook sneller het nieuwe slaapritme onder de knie krijgen, wanneer de verbanden eenmaal duidelijk zijn.
Voordelen van een slaaptrainer
Een gezond slaapritme is zeker voor kleine kindjes heel belangrijk. Daarnaast is het voor jezelf ook fijn als het slaapritme van jouw kindje aansluit bij de dagelijkse routine van het gezin. Voor kindjes kan dat heel lastig zijn, want ze hebben nog geen besef van tijd en kunnen nog geen kloklezen.
Een slaaptrainer helpt om tijdsbesef te krijgen en leert jouw kindje verbanden te begrijpen. Op een duidelijke manier wordt aangegeven of het tijd is om op te staan of dat het tijd is om te gaan slapen. Het kan jouw kleintje stimuleren om in bed te blijven liggen en daardoor krijg jij ook jouw nachtrust.
Jouw kindje krijgt ook meer rust en vooral ook meer duidelijkheid. Het ondersteunt de cognitieve ontwikkeling en jouw kindje krijgt hetzelfde slaapritme als de rest van het gezin en een gestructureerde routine.
De wetenschap over slaaptrainers
Volgens kinderartsen zijn slaaptrainers een geweldige manier om te helpen bij het stellen van verwachtingen en biedt het duidelijke regels voor jouw kindje. Kinderen hebben dat niet alleen nodig, ze vinden het ook nog prettig.
Jij moet alleen niet verwachten dat het een wondermiddel is. Wanneer jouw kindje om 5 uur al wakker is, dan duurt het te lang om jouw kindje met de wekker te laten wachten tot 7 uur. Stel dus realistische verwachtingen op.
De belangrijkste factor bij het aanleren van een slaapritme is consistentie. Jouw kindje moet er ook aan toe zijn om verbanden te begrijpen. Het werkt het beste als jij jouw kindje blijft aanmoedigen om te blijven liggen of om te gaan slapen, ook als jouw kindje al door heeft wat er verwacht wordt.