Slaaptrainer: Vind hier de 5 beste slaaptrainers van 2024

Jouw baby groeit en groeit, en tijdens die groei heeft jouw kleintje een heel eigen leef- en ook slaapritme. Tegen de tijd dat jouw baby een peuter wordt, is het fijn als het slaapritme zich aan het gezin aanpast. Maar dit gaat niet altijd vanzelf.

Een slaaptrainer helpt jou en jouw kindje om een gezond slaapritme te krijgen, dat past bij het slaapritme van de rest van het gezin. Peuters hebben nog steeds veel rust nodig en toch willen ze vaak niet gaan slapen en zijn ze vaak heel vroeg wakker. Zodra het licht wordt, of nog eerder.

Het is vervelend als jij dan veel vroeger op moet staan dan eigenlijk nodig is, en jouw kindje is waarschijnlijk door de dag sneller moe. Dat wil niet eens zeggen dat jouw peuter dan overdag gaat slapen. Vaak worden ze er hangerig en vervelend van, ze krijgen een slecht humeur en zitten niet lekker in hun vel.

Een slaaptrainer helpt jouw kindje begrijpen wanneer het tijd is om op te staan of wanneer het nog te vroeg is om het bedje uit te komen. Dat gaat met behulp van kleuren, licht, figuren, geluid, een klokje, en vaak een combinatie hiervan. Wat de beste slaaptrainer is, ligt vooral aan jouw persoonlijke voorkeuren.

Er zijn ontzettend veel slaaptrainers te krijgen en het kan dan lastig zijn om de juiste keuze te maken. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om de beste slaaptrainer voor jou en jouw kindje te kiezen. In de top 5 vind je de beste slaapwekkers en je kan er meteen eentje uitkiezen en in een weg door bestellen.

Wat zijn de beste slaaptrainers?

Onze favoriet

Met deze originele Luvion Pinguïn Slaaptrainer leert je kindje wanneer het tijd is om uit bed te komen. 

 • Aanpasbaarheid
 • Gebruiksgemak
 • Geluidskwaliteit

2e beste keuze

Het slaapritme van jonge kindjes is doorgaans niet zoals de meeste ouders het graag zouden zien. 

 • Aanpasbaarheid
 • Gebruiksgemak
 • Geluidskwaliteit

3e beste keuze

De Daily Logix slaaptrainer helpt je kinderen een juist slaapritme aan te leren! 

 • Aanpasbaarheid
 • Gebruiksgemak
 • Geluidskwaliteit

Op deze pagina:

Waar zijn de beste slaaptrainers op getest?

De beste slaaptrainers worden geselecteerd op basis van hun aanpasbaarheid, gebruiksgemak en geluidskwaliteit. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste slaaptrainers worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Luvion Pinguïn Slaaptrainer - Kinderwekker - Met nachtlamp functie en wekker timer

Je kan de tijd instellen dat het tijd is om op te staan en een half uur eerder gaat het lampje aan in een zachtgeel licht. Na een half uur wordt het lampje groen en is het tijd om op te staan. Deze slaaptrainer maakt geen geluid en zal jouw kindje niet wakker maken. Er zit een digitale klok op het lampje.

Het lampje werkt met touch control, maar jouw kleintje kan de wekker niet weer uitzetten. Het lampje kan wel aangezet worden, en dat gaat na 20 minuten ook vanzelf weer uit. In de Eco-mode gaat het lampje na 2 minuten inactiviteit uit. Het lampje is gemaakt van soft touch siliconen en dit maakt er een knuffellampje van. Je kan het opladen met een USB-kabel.

Voordelen

 • Door Ouders van Nu getest als beste slaaptrainer van 2022
 • Soft touch siliconen, veilig en knuffelbaar
 • Aanpasbaarheid
 • Gebruiksgemak
 • Geluidskwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#2
Sleepyy - Slaaptrainer voor kinderen - Kinderwekker met Nachtlamp en Wekker - Wit - Konijn

Dit schattige konijntje is een handige slaaptrainer. Het display laat aan de hand van kleurvlakken zien of het al tijd is om op te staan. Je kan de slaaptrainer ook instellen om aan te geven dat het tijd is om te gaan slapen. Het schermpje dient in de nacht als nachtlampje.

De helderheid kan je instellen op 7 verschillende standen. Je kan de instellingen vergrendelen. Als het tijd is om te slapen, gaan de oogjes van het konijn dicht en is het display blauw. Bij een geel display is het tijd om op te staan, het konijn heeft de oogjes dan open.

Voordelen

 • Wekker met kleuren en open of gesloten oogjes van konijntje
 • Ook om het slapen gaan te trainen
 • Aanpasbaarheid
 • Gebruiksgemak
 • Geluidskwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#3
Slaaptrainer - Kinderwekker - Slaapwekker - Oplaadbaar - Nachtlampje Kinderen - Slaaptrainer Schaap Kinderen - Met Dimfunctie - Daily Logix

Dit lieve schaapje helpt, met verschillende kleuren en open of gesloten oogjes, aan jouw kindje duidelijk maken wanneer het tijd is om te gaan slapen of om op te staan. Je kan de tijd instellen en het schaapje wordt wakker en opent de oogjes. Het display kleurt nu van blauw naar geel. Bij geel is het pas tijd om op te staan.

Je kan de lichtsterkte in 7 standen instellen. De slaaptrainer kan ook als nachtlampje gebruikt worden. De instellingen kan je vergrendelen met een kinderslot. Wanneer het tijd is om op te staan, speelt er ook een kinderdeuntje af. De slaaptrainer heeft een oplaadbare batterij en is draadloos te gebruiken.

Voordelen

 • Speelt een kinderdeuntje af
 • Met oplaadbare batterij
 • Aanpasbaarheid
 • Gebruiksgemak
 • Geluidskwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#4
Slaaptrainer ? Nachtlampje kinderen ? Wake up light kinderen ? Slaaptrainer koe ? Kinderwekker

Deze slaaptrainer is een vrolijke koe en zit boordevol functies. Zo kan je zelfs een spraakbericht opnemen dat bij het ontwaken afspeelt. De wekker kan ook gebruikt worden als nachtlampje en heeft een snooze-functie om het geluid of licht te dempen.

Het heeft meerdere volumeniveaus. De slaaptrainer werkt op batterijen en kan op netstroom worden aangesloten. Er zijn verschillende kleuren licht en het digitale display laat de tijd en instellingen zien. Er zit ook een kinderslot op. De oogjes van de koe gaan open en dicht.

Voordelen

 • Spraakbericht opnemen mogelijk
 • Oogjes van koe gaan open en dicht
 • Aanpasbaarheid
 • Gebruiksgemak
 • Geluidskwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#5
Zazu Sam Slaaptrainer - Met nachtlamp functie en slaaptimers - Grijs / Wit

Met verschillende kleuren op het display en oogjes die open en dicht gaan, laat dit lieve schaapje zien of het tijd is om op te staan of te gaan slapen. Een half uur voor het opstaan, kleurt het scherm groen. De tijd wordt afgeteld met sterretjes.

Wanneer het tijd is om op te staan, wordt het scherm wit en verschijnt er een zonnetje. Je kan een tijd instellen of een x-aantal minuten. Je kan ook kiezen voor een geluidsalarm. De nachtlamp kan de hele nacht aanblijven of die kan je instellen met een timer.

Voordelen

 • Werkt met kleuren, geluid en oogjes die open en dicht gaan
 • Verschillende instellingsmogelijkheden
 • Aanpasbaarheid
 • Gebruiksgemak
 • Geluidskwaliteit
Beste prijs op BOL.com

Wat is een slaaptrainer?

Een slaaptrainer is een wekker speciaal voor kleine kindjes. Die hebben nog geen besef van tijd en worden wakker wanneer ze uitgeslapen zijn. Ze willen dan vaak te vroeg opstaan en snappen niet dat ze nog even in bedje moeten blijven liggen.

Een slaaptrainer leert kindjes begrijpen wanneer het tijd is om op te staan, of wanneer ze nog even in bed moeten blijven liggen. Er zijn heel veel verschillende slaaptrainers te krijgen, met allerhande mogelijkheden en functies, en in een grote diversiteit aan uitvoeringen en ontwerpen.

Denk dan onder meer aan het gebruik van licht, figuren, symbolen, een klokje, geluid en kleuren. Je kan de slaaptrainer instellen op de gewenste tijd en de slaapwekker laat op een speelse wijze zien of het al tijd is om op te staan, of nog niet.

Waar moet je op letten bij het kopen van een slaaptrainer?

Bij het kopen van een slaaptrainer dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Betrouwbaarheid

Er zijn slaaptrainers te krijgen in verschillende prijsklassen en dit zegt niet altijd iets over de kwaliteit, maar je wil er wel zeker van zijn dat je een betrouwbare en veilige slaaptrainer hebt. Vaak zijn de slaaptrainers erg schattig en jouw kindje zal de slaapwekker misschien vast willen houden of aan willen raken.

Je wil ook niet dat de slaaptrainer bij het eerste stootje al kapot is. Kijk voor een robuuste slaaptrainer, zonder scherpe stukjes of makkelijk loslatende onderdelen. Je wil dat de slaapwekker naar behoren werkt, want jouw kindje heeft continuïteit nodig om gewend te raken aan het nieuwe slaapritme.

Design

Er zijn ontzettend veel verschillende slaaptrainers te krijgen en je vindt dan ook altijd een uitvoering die perfect bij jouw peuter past. Een snoezig konijn of een schattige beer, die hun oogjes dicht doen, of open maken, om aan te geven wat de tijd is.

Dat kan bijvoorbeeld ook met kleuren of symbolen zijn, in hele abstracte vormen. Je vindt altijd wel een slaaptrainer die past bij jouw kindje en bij de kinderkamer.

Wekkerfunctie

De wekkerfunctie verschilt per slaaptrainer. Dat kan aangetoond worden met licht of met kleuren, maar ook met geluid, symbolen of een klokje. Vaak is de wekkerfunctie een combinatie van visuele signalen en audio, zoals bijvoorbeeld een zoemer of muziekjes. In alle gevallen is het verschillen tussen dag en nacht heel erg duidelijk en kan jouw kindje snel leren wanneer het tijd is om op te staan.

Leeftijd

Er is geen precieze leeftijd op het gebruik van een slaaptrainer te plakken. Wat belangrijk is, is dat jouw kindje verbanden kan leggen. Het moet duidelijk zijn dat wanneer de oogjes van het figuur gesloten zijn het nog geen tijd is om op te staan en dat als de oogjes opengaan het wel tijd is om op te staan.

Dit is gemiddeld rond de leeftijd van twee jaar, maar er zijn ook kindjes die dit al veel eerder begrijpen en er zijn ook kindjes die daar nog niet mee bezig zijn. Als een ander slaapritme belangrijk is voor jouw kindje, dan kan je slaaptrainer altijd al aanschaffen.

Jouw kindje raakt dan gewend aan de slaaptrainer, hoe deze werkt, en jij kan geregeld uitleggen wat de verbanden zijn. Daarmee ondersteun je de ontwikkeling van jouw kindje en zal jouw kindje ook sneller het nieuwe slaapritme onder de knie krijgen, wanneer de verbanden eenmaal duidelijk zijn.

Voordelen van een slaaptrainer

Een gezond slaapritme is zeker voor kleine kindjes heel belangrijk. Daarnaast is het voor jezelf ook fijn als het slaapritme van jouw kindje aansluit bij de dagelijkse routine van het gezin. Voor kindjes kan dat heel lastig zijn, want ze hebben nog geen besef van tijd en kunnen nog geen kloklezen.

Een slaaptrainer helpt om tijdsbesef te krijgen en leert jouw kindje verbanden te begrijpen. Op een duidelijke manier wordt aangegeven of het tijd is om op te staan of dat het tijd is om te gaan slapen. Het kan jouw kleintje stimuleren om in bed te blijven liggen en daardoor krijg jij ook jouw nachtrust.

Jouw kindje krijgt ook meer rust en vooral ook meer duidelijkheid. Het ondersteunt de cognitieve ontwikkeling en jouw kindje krijgt hetzelfde slaapritme als de rest van het gezin en een gestructureerde routine.

De wetenschap over slaaptrainers

Volgens kinderartsen zijn slaaptrainers een geweldige manier om te helpen bij het stellen van verwachtingen en biedt het duidelijke regels voor jouw kindje. Kinderen hebben dat niet alleen nodig, ze vinden het ook nog prettig.

Jij moet alleen niet verwachten dat het een wondermiddel is. Wanneer jouw kindje om 5 uur al wakker is, dan duurt het te lang om jouw kindje met de wekker te laten wachten tot 7 uur. Stel dus realistische verwachtingen op.

De belangrijkste factor bij het aanleren van een slaapritme is consistentie. Jouw kindje moet er ook aan toe zijn om verbanden te begrijpen. Het werkt het beste als jij jouw kindje blijft aanmoedigen om te blijven liggen of om te gaan slapen, ook als jouw kindje al door heeft wat er verwacht wordt.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste voor het slapen gaan?

Kinderen vinden duidelijkheid prettig en willen graag begrijpen wat er van hun verwacht wordt. Een routine is daarom voor een kindje heel erg fijn en werkt ook het beste. Elke dag hetzelfde slaapritueel volgen, zal jouw kleintje helpen om nog beter te slapen.

Natuurlijk wil je dat dit een ontspannen en rustige routine is, waarbij jouw kindje weinig prikkels krijgt, en daardoor de kans krijgt om moe te worden en te gaan slapen. Een slaaptrainer kan heel goed helpen bij het volgen van een routine en je kan er samen een ontspannen ritueel van maken.

Waarom een slaapwekker?

Kleine kindjes hebben geen tijdsbesef en moeten dat nog leren. Een slaapwekker helpt daarbij. Het biedt duidelijkheid voor kinderen. Ze kunnen zelf zien wanneer het tijd is om te gaan slapen of wanneer het tijd is om op te staan.

Jouw kindje leert sneller verbanden te zien en de verantwoordelijkheid om zelf te beseffen wanneer het tijd is om op te staan of te gaan slapen, geeft jouw kindje meer zelfvertrouwen. Het is ook nog eens goed voor de cognitieve ontwikkeling. En jij kan zelf natuurlijk iets langer slapen, ook niet onbelangrijk.

Is een slaaptrainer veilig?

Een slaaptrainer is hartstikke veilig. Let er wel op dat je kiest voor een slaaptrainer zonder losse onderdelen of onderdelen die makkelijk af kunnen breken, dat er geen scherpe punten aanzitten en dat jouw kleintje de instellingen niet zomaar kan veranderen.

De slaaptrainers die in Nederland verkocht worden, dienen te voldoen aan Europese wet- en regelgeving. Er zijn dan ook geen chemische stoffen gebruikt die onveilig zijn voor jouw kindje. Je hoeft je dan niet druk te maken dat een slaaptrainer onveilig zou zijn voor jouw kindje.

Onze favoriet

Met deze originele Luvion Pinguïn Slaaptrainer leert je kindje wanneer het tijd is om uit bed te komen. 

Beste prijs op BOL.com