Slimme rookmelder: Vind hier de 5 beste slimme rookmelders van 2024
Sinds juli 2022 is het voor alle huizen verplicht om rookmelders te hebben. En als je het dan goed wil doen, dan heb je er wel een paar nodig. Dat is ook maar goed. Voorkomen is beter dan genezen, en zeker in het geval van brand.
Tegenwoordig maken ze ook alles slim en smart. Het gemak dient de mens en er is steeds meer mogelijk, dus waarom niet ook een slimme rookmelder. Nou denk je misschien dat zo'n slimme rookmelder iets aan de oorzaak van de rook kan doen, maar dat is dan weer niet het geval, of misschien nog niet.
Toch is een slimme rookmelder wel heel erg handig, en ook slim, om aan te schaffen. Een gewone rookmelder is fijn wanneer je thuis bent en de rookmelder ook kan horen, maar als je niet thuis bent, dan weet je helemaal niet dat je actie moet ondernemen. En dat is nou precies wat een slimme rookmelder wel doet.
Mocht er namelijk een brand uitbreken dan laat een slimme rookmelder jou dat weten en dat is juist heel erg handig als je niet thuis bent. Je krijgt dan een melding binnen en je kan er meteen actie op ondernemen. Welke slimme rookmelder dan de beste is, dat ligt ook een beetje aan jouw persoonlijke voorkeuren.
Hieronder vind je alle informatie die jij nodig hebt om de beste slimme rookmelder(s) voor jou en jouw huis te kiezen. In de top 5 vind je de 5 beste slimme rookmelders en kan je meteen de beste rookmelder voor jou kiezen, en in een weg door bestellen.
Wat zijn de beste slimme rookmelders?
Wat is een slimme rookmelder?
Of je nou een smart-home hebt of niet, een slimme rookmelder is altijd aan te raden. De rookmelder is namelijk verbonden met wifi en wanneer er iets aan de hand is, dan krijg jij daar een push bericht van een app op jouw smartphone of tablet.
Met die app heb je ook controle over de rookmelder. Je kan deze aan- en uitzetten, maar ook testen en de slimme rookmelder test zichzelf ook geregeld, zodat jij geen valse meldingen binnenkrijgt. Je kan meestal ook zien wat de batterijstatus is.
Waar moet je op letten bij het kopen van een slimme rookmelder?
Bij het kopen van een slimme rookmelder dien je vooral op de volgende dingen te letten:
Detectie
De naam zegt het eigenlijk al. Rookmelder. Er volgt een melding op rook, maar dat is ondertussen ook een beetje achterhaald, want een rookmelder kan tegenwoordig meer detecteren dan alleen maar rook. Bijvoorbeeld een extreem hitteverschil. Er zijn ook rookmelders die daarnaast ook nog koolmonoxide detecteren.
Kijk dus goed wat de slimme rookmelder van jouw keuze detecteert en bepaal daar jouw keuze op.
Basisstation
Met een basisstation kan je alle slimme apparaten in jouw huis aansturen. Als je een smarthome hebt, dan is het wel zo handig als jij de slimme rookmelder daarop aan kan sluiten. Kijk dan of de slimme rookmelder van jouw keuze dat ook kan. Je hebt niet per se een basisstation nodig om wel een slimme rookmelder te gebruiken. Die kan jou namelijk ook push berichten sturen via wifi en een app.
Te bedienen via een app
De meeste slimme rookmelders kan je bedienen via een app, maar wat kan je er dan allemaal mee doen? Kan je zien of de smart rookmelder nog goed werkt? Wat de batterijstatus is? Kan je de slimme rookmelder testen via de app? Kijk altijd even wat je nou precies met de app kan doen en of dat voldoet aan jouw wensen en verwachtingen van een slimme rookmelder.
Koppelingen
Er zijn ook slimme rookmelders die je aan elkaar kan koppelen. Wanneer er dan in de kelder brand is, dan gaat niet alleen de smart rookmelder in de kelder af, maar alle rookmelders in huis gaan af. Je weet dan zeker dat je het alarm ook hoort als er een brand is.
Het kan dan ook mogelijk zijn om een camera te koppelen. Als je dan een push bericht krijgt, dan kan je op de camera kijken wat er nou eigenlijk aan de hand is.
Smart Home Protocol
Met het Smart Home Protocol kan je de verschillende apparaten aan elkaar koppelen, zoals bijvoorbeeld jouw slimme rookmelder en een camera die je hebt geplaatst. Het Smart Home Protocol is dan de frequentie waarop de verschillende apparaten met elkaar samenwerken. Als je de apparaten in jouw huis wil koppelen, dan dienen ze dus hetzelfde protocol te hebben.
Rookmelder verplicht vanaf 1 juli 2022
Sinds 1 juli 2022 zijn alle huizen verplicht om een rookmelder te hebben op elke verdieping. Dat was daarvoor ook al verplicht, maar dan alleen voor nieuwbouwhuizen. De rookmelders moeten in verblijfsruimtes hangen, maar ook in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen gaat.
Als jij een huiseigenaar bent, dan dien je zelf de rookmelders te plaatsen. Als je een woning huurt, dan dient de verhuurder de rookmelder de plaatsen, en jij bent verantwoordelijk voor het onderhoud van de rookmelder.
Jouw gemeente dient te controleren of er rookmelders in de woningen geplaatst zijn, maar de kans is heel erg klein dat hier ook op gecontroleerd wordt. Als bij een controle blijkt dat jij geen rookmelders hebt geplaatst, dan kan er een boete volgen.
Op het moment is het nog niet zo dat een verzekering niet uitkeert bij brand wanneer je geen rookmelders hebt geplaatst, maar de experts verwachten dat dit in de toekomst kan veranderen. Een rookmelder plaats je voor jouw eigen veiligheid en de veiligheid van anderen in jouw huis.
Rookmelder, brandmelder en CO-melder in één
Je kan kiezen voor een rookmelder, die dus alleen een melding geeft wanneer er rook in huis is, maar er zijn ook slimme rookmelders die jou bij te veel koolmonoxide waarschuwen. Je krijgt dan een snelle melding bij rook, brand en koolmonoxide.
Deze combi-melders zijn vooral wenselijk in een ruimte met een verbrandingsbron. Denk dan aan de ruimte waar jouw cv-ketel hangt, of waar je een open haard of kachel hebt staan. Een koolmonoxide melder dien je te plaatsen bij het apparaat dat brandstof verbruikt. Daar hang je deze op plafondhoogte.
In een ruimte waar de verbrandingsbron niet is, plaats je de melder op ademhoogte, dat is doorgaans ongeveer op 1,5 meter hoogte. Volg altijd de plaatsingsinstructies die bij de slimme rookmelder komen. Soms krijg je die ook in de app waarmee je de melder kan koppelen.