Slimme rookmelder: Vind hier de 5 beste slimme rookmelders van 2024

Sinds juli 2022 is het voor alle huizen verplicht om rookmelders te hebben. En als je het dan goed wil doen, dan heb je er wel een paar nodig. Dat is ook maar goed. Voorkomen is beter dan genezen, en zeker in het geval van brand.

Tegenwoordig maken ze ook alles slim en smart. Het gemak dient de mens en er is steeds meer mogelijk, dus waarom niet ook een slimme rookmelder. Nou denk je misschien dat zo'n slimme rookmelder iets aan de oorzaak van de rook kan doen, maar dat is dan weer niet het geval, of misschien nog niet.

Toch is een slimme rookmelder wel heel erg handig, en ook slim, om aan te schaffen. Een gewone rookmelder is fijn wanneer je thuis bent en de rookmelder ook kan horen, maar als je niet thuis bent, dan weet je helemaal niet dat je actie moet ondernemen. En dat is nou precies wat een slimme rookmelder wel doet.

Mocht er namelijk een brand uitbreken dan laat een slimme rookmelder jou dat weten en dat is juist heel erg handig als je niet thuis bent. Je krijgt dan een melding binnen en je kan er meteen actie op ondernemen. Welke slimme rookmelder dan de beste is, dat ligt ook een beetje aan jouw persoonlijke voorkeuren.

Hieronder vind je alle informatie die jij nodig hebt om de beste slimme rookmelder(s) voor jou en jouw huis te kiezen. In de top 5 vind je de 5 beste slimme rookmelders en kan je meteen de beste rookmelder voor jou kiezen, en in een weg door bestellen.

Wat zijn de beste slimme rookmelders?

Onze favoriet

De slimme rookmelder met WiFi zorgt dat jij op tijd gewaarschuwd wordt bij rook- en brandgevaar, met luid signaal en via de app! 

  • Connectiviteit
  • Sensoren
  • Compatibiliteit

2e beste keuze

Deze slimme rook- & CO-melder speurt naar snel brandend en langzaam smeulend vuur, en naar koolmonoxide. 

  • Connectiviteit
  • Sensoren
  • Compatibiliteit

3e beste keuze

Het intelligente, foto-elektrisch ontwerp zorgt voor een foutloze werking met de laagste kans op vals alarm. 

  • Connectiviteit
  • Sensoren
  • Compatibiliteit

Op deze pagina:

Waar zijn de beste slimme rookmelders op getest?

De beste slimme rookmelders worden geselecteerd op basis van hun connectiviteit, sensoren en compatibiliteit. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste slimme rookmelders worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Slimme WiFi Rookmelder met 10 jaar batterij - Tuya & Smartlife app - voldoet aan EU normen

Deze slimme rookmelder werkt met hoog gevoelige foto-elektrische sensoren en is daardoor maximaal nauwkeurig en betrouwbaar. Je kan de smart rookmelder via de Tuya-app of de SmartLife app verbinden met jouw telefoon.

Bij gevaar volgt een hard geluid en knipperen er led-lampjes, en krijg jij een melding op jouw smartphone. De batterij en sensor gaan maar liefst 10 jaar mee. De slimme rookmelder is eenvoudig te monteren met het bijgeleverde montagemateriaal.

Voordelen

  • Werkt met Tuya en SmartLife app
  • Batterij en sensor gaan 10 jaar mee
  • Connectiviteit
  • Sensoren
  • Compatibiliteit
Beste prijs op BOL.com

#2
Google Nest Protect - Slimme rook- en koolmonoxidemelder - Met batterij

Deze combi-melder detecteert niet alleen rook, maar ook koolmonoxide. Een heldere stem vertelt jou wat er aan de hand is en waar dat aan de hand is en je krijgt een melding op jouw mobiele telefoon. De smart melder test zichzelf.

Je kan deze slimme rookmelder koppelen met andere slimme Nest rookmelders en met de Nest Thermostaat en Nest Cam. De split-spectrumsensor gebruikt 2 verschillende golflengtes van licht. Een vals alarm kan je uitschakelen met je mobiel. Er is een melding voor rook en een andere melding voor koolmonoxide.

De sensoren gaan 10 jaar mee en de smart melder test zichzelf wel 400 keer per dag. De luchtvochtigheidsensor voorkomt dat er een melding komt bij stoom, bijvoorbeeld in de douche. De functie Lichtpad laat zien waar je loopt in het donker en is te bedienen via de app. Wanneer het licht uitgaat, krijg je een melding dat alles in orde is met een groen lichtje.

Voordelen

  • Verbinding via wifi, draadloze onderlinge verbinding en Bluetooth
  • Diverse sensoren voor verschillende functies
  • Connectiviteit
  • Sensoren
  • Compatibiliteit
Beste prijs op BOL.com

#3
KlikAanKlikUit - Draadloze Rookmelder - ZSDR-850

Deze rookmelder werkt met de Z1 Zigbee Bridge en de ICS-2000 om pushmeldingen naar jouw smartphone te sturen. Je krijgt ook een waarschuwingsmelding bij een lage batterij. Je kan de app gewoon downloaden en instellen in welke ruimte de slimme rookmelder zich bevindt.

Je hebt een werkende internetverbinding nodig om pushmeldingen te ontvangen. Je kan de smart melder makkelijk installeren met de bijgeleverde beugel. Je kan deze rookmelder ook gebruiken met het Smart Home Platform van Google Assistant.

Voordelen

  • Werkt samen met Z1 Zigbee Bridge, ICS-2000 en Google Assistant
  • Waarschuwingsmelding bij lage batterij
  • Connectiviteit
  • Sensoren
  • Compatibiliteit
Beste prijs op BOL.com

#4
Smartwares SH8-90103 Slimme Rookmelder - Inclusief 3 jaar batterij - 10 Jaar sensor - Koppelbaar - 85 dB

Deze Smartwares rookmelder kan los gebruikt worden, gekoppeld worden aan andere slimme rookmelders en kan als uitbreiding dienen voor de PRO Series Link. Je kan in de app ook noodcontacten instellen die dan ook de push melding krijgen. Je kan de HomeWizard Link app gratis downloaden.

De batterij gaat drie jaar mee en je krijgt een melding wanneer deze vervangen moet worden. De sensor gaat 10 jaar mee. Deze slimme rookmelder heeft ook een testknop en een pauzeknop. De rookmelder is eenvoudig te installeren.

Voordelen

  • Smart Home Platform Alexa Amazon, Google Assistant en HomeWizard
  • Batterij gaat 3 jaar mee en sensor 10 jaar
  • Connectiviteit
  • Sensoren
  • Compatibiliteit
Beste prijs op BOL.com

#5
Fiux FXC-3 Slimme combimelder - Rookmelder en Koolmonoxidemelder - 10 Jaar batterij - Co melder - Met magneetset montage - Koppelbaar met App

De Fiux FXC-3 Slimme combimelder is een geavanceerde en betrouwbare oplossing voor het detecteren van rook en koolmonoxide in huis. Dit apparaat combineert een rookmelder en een koolmonoxidemelder in één, waardoor het gemakkelijker en efficiënter wordt om de veiligheid in huis te waarborgen.

De combimelder heeft een lange levensduur batterij van 10 jaar, waardoor er geen batterijwissel nodig is gedurende deze periode. Het apparaat kan eenvoudig worden geïnstalleerd met de meegeleverde magneetset montage, waardoor het gemakkelijk en snel te monteren is.

De Fiux FXC-3 Slimme combimelder is te koppelen met de Fiux Smart Home App, waardoor je altijd op de hoogte blijft van eventuele rook- of koolmonoxide detecties, waar je ook bent. Dit geeft een extra gevoel van veiligheid en zekerheid, en zorgt voor snelle reactie in geval van een noodsituatie.

  • Connectiviteit
  • Sensoren
  • Compatibiliteit
Beste prijs op BOL.com

Wat is een slimme rookmelder?

Of je nou een smart-home hebt of niet, een slimme rookmelder is altijd aan te raden. De rookmelder is namelijk verbonden met wifi en wanneer er iets aan de hand is, dan krijg jij daar een push bericht van een app op jouw smartphone of tablet.

Met die app heb je ook controle over de rookmelder. Je kan deze aan- en uitzetten, maar ook testen en de slimme rookmelder test zichzelf ook geregeld, zodat jij geen valse meldingen binnenkrijgt. Je kan meestal ook zien wat de batterijstatus is.

Waar moet je op letten bij het kopen van een slimme rookmelder?

Bij het kopen van een slimme rookmelder dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Detectie

De naam zegt het eigenlijk al. Rookmelder. Er volgt een melding op rook, maar dat is ondertussen ook een beetje achterhaald, want een rookmelder kan tegenwoordig meer detecteren dan alleen maar rook. Bijvoorbeeld een extreem hitteverschil. Er zijn ook rookmelders die daarnaast ook nog koolmonoxide detecteren.

Kijk dus goed wat de slimme rookmelder van jouw keuze detecteert en bepaal daar jouw keuze op.

Basisstation

Met een basisstation kan je alle slimme apparaten in jouw huis aansturen. Als je een smarthome hebt, dan is het wel zo handig als jij de slimme rookmelder daarop aan kan sluiten. Kijk dan of de slimme rookmelder van jouw keuze dat ook kan. Je hebt niet per se een basisstation nodig om wel een slimme rookmelder te gebruiken. Die kan jou namelijk ook push berichten sturen via wifi en een app.

Te bedienen via een app

De meeste slimme rookmelders kan je bedienen via een app, maar wat kan je er dan allemaal mee doen? Kan je zien of de smart rookmelder nog goed werkt? Wat de batterijstatus is? Kan je de slimme rookmelder testen via de app? Kijk altijd even wat je nou precies met de app kan doen en of dat voldoet aan jouw wensen en verwachtingen van een slimme rookmelder.

Koppelingen

Er zijn ook slimme rookmelders die je aan elkaar kan koppelen. Wanneer er dan in de kelder brand is, dan gaat niet alleen de smart rookmelder in de kelder af, maar alle rookmelders in huis gaan af. Je weet dan zeker dat je het alarm ook hoort als er een brand is.

Het kan dan ook mogelijk zijn om een camera te koppelen. Als je dan een push bericht krijgt, dan kan je op de camera kijken wat er nou eigenlijk aan de hand is.

Smart Home Protocol

Met het Smart Home Protocol kan je de verschillende apparaten aan elkaar koppelen, zoals bijvoorbeeld jouw slimme rookmelder en een camera die je hebt geplaatst. Het Smart Home Protocol is dan de frequentie waarop de verschillende apparaten met elkaar samenwerken. Als je de apparaten in jouw huis wil koppelen, dan dienen ze dus hetzelfde protocol te hebben.

Rookmelder verplicht vanaf 1 juli 2022

Sinds 1 juli 2022 zijn alle huizen verplicht om een rookmelder te hebben op elke verdieping. Dat was daarvoor ook al verplicht, maar dan alleen voor nieuwbouwhuizen. De rookmelders moeten in verblijfsruimtes hangen, maar ook in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen gaat.

Als jij een huiseigenaar bent, dan dien je zelf de rookmelders te plaatsen. Als je een woning huurt, dan dient de verhuurder de rookmelder de plaatsen, en jij bent verantwoordelijk voor het onderhoud van de rookmelder.

Jouw gemeente dient te controleren of er rookmelders in de woningen geplaatst zijn, maar de kans is heel erg klein dat hier ook op gecontroleerd wordt. Als bij een controle blijkt dat jij geen rookmelders hebt geplaatst, dan kan er een boete volgen.

Op het moment is het nog niet zo dat een verzekering niet uitkeert bij brand wanneer je geen rookmelders hebt geplaatst, maar de experts verwachten dat dit in de toekomst kan veranderen. Een rookmelder plaats je voor jouw eigen veiligheid en de veiligheid van anderen in jouw huis.

Rookmelder, brandmelder en CO-melder in één

Je kan kiezen voor een rookmelder, die dus alleen een melding geeft wanneer er rook in huis is, maar er zijn ook slimme rookmelders die jou bij te veel koolmonoxide waarschuwen. Je krijgt dan een snelle melding bij rook, brand en koolmonoxide.

Deze combi-melders zijn vooral wenselijk in een ruimte met een verbrandingsbron. Denk dan aan de ruimte waar jouw cv-ketel hangt, of waar je een open haard of kachel hebt staan. Een koolmonoxide melder dien je te plaatsen bij het apparaat dat brandstof verbruikt. Daar hang je deze op plafondhoogte.

In een ruimte waar de verbrandingsbron niet is, plaats je de melder op ademhoogte, dat is doorgaans ongeveer op 1,5 meter hoogte. Volg altijd de plaatsingsinstructies die bij de slimme rookmelder komen. Soms krijg je die ook in de app waarmee je de melder kan koppelen.

Veelgestelde vragen

Welke rookmelder adviseert de brandweer?

De brandweer adviseert niet 1 specifieke rookmelder. Wat de brandweer wel aangeeft, is waar een goede rookmelder aan dient te voldoen. Zo wil je een rookmelder die voldoet aan de Europese normen en dat herken je aan het Europese keurmerk EN14604.

De brandweer geeft ook aan dat het handig is om te kiezen voor rookmelders die je kan koppelen, zeker als je er meerdere in huis hebt hangen, maar bijvoorbeeld ook zodat je de rookmelders met die van de buren kan koppelen. Zo wordt iedereen op tijd gewaarschuwd bij brand.

Waarom rookmelder 50 cm van muur?

Een rookmelder hang je aan het plafond, omdat hete lucht stijgt en je dan het snelste een alarm krijgt. Bij brand telt elke seconde, dus je wil de rookmelder op de juiste plek hebben hangen. Je dient de rookmelder dan minimaal 50 centimeter van de muur of een hoek af te hangen.

Dit heeft te maken met de luchtstroom. Die komt namelijk niet in alle hoekjes, maar krult als het ware tegen een hoek op, en raakt de hoek dus niet. Als je de rookmelder net in die luchtstroom hangt, dan kan het zomaar zo zijn dat de rook niet gedetecteerd wordt.

Hoeveel rookmelders moet je in huis hebben?

Hoeveel rookmelders je in jouw huis moet hebben, ligt vooral aan hoe groot jouw huis is en hoe veilig jij je wil voelen. Voor de wet is een rookmelder per verdieping met een verblijfsruimte voldoende, maar dat wil niet zeggen dat het dan ook optimaal veilig is.

Je kan de rookmelder het beste in de vluchtweg installeren, bijvoorbeeld in de gang, maar als je het echt helemaal veilig wil aanpakken, dan hang je ook een rookmelder op de plek van de warmtebron, bijvoorbeeld een extra rookmelder in de keuken.

Onze favoriet

De slimme rookmelder met WiFi zorgt dat jij op tijd gewaarschuwd wordt bij rook- en brandgevaar, met luid signaal en via de app! 

Beste prijs op BOL.com