Topdekmatras: Vind hier de 5 beste topdekmatrassen van 2024

Comfortabel slapen is erg belangrijk voor jouw nachtrust. En een goede nachtrust is belangrijk voor jouw lichaam en geest. Als jouw eigen matras niet (meer) comfortabel is, dan kan het erg duur zijn om een nieuw matras aan te schaffen.

Er zijn dan ook steeds meer mensen die kiezen voor een topdekmatras. Je kan daarmee jouw huidige matras upgraden en het beschermt jouw matras ook nog eens tegen slijtage. Je gebruikt een topdekmatras dan ook niet pas als jouw eigen matras versleten is.

Een topdekmatras kan ook heel erg fijn zijn als je twee eenpersoonsmatrassen in bed hebt liggen, en er zit een spleet tussen de matrassen. Met een topdekmatras maak je er dan 1 matras van. Er zijn allerhande topdekmatrassen te krijgen, gemaakt van verschillende materialen.

Dat kan het lastig maken op een matrastopper te kiezen. Je wil er wel lekker op slapen en iedereen heeft andere slaapwensen. De een ligt liever wat harder en een ander vindt het juist belangrijk dat het bed ook lekker warm is.

Hieronder vind je alle informatie die jij nodig hebt om het beste topdekmatras voor jou te kiezen. In de top 5 vind je de 5 beste topdekmatrassen en je kan meteen de beste voor jou kiezen en ook bestellen.

Wat zijn de beste topdekmatrassen?

Onze favoriet

Heerijk en snel je slaapcomfort opfrissen doe je met een Hotel Deluxe Topper. Deze topper heeft een veerkrachtige en goed ventilerende kern. 

 • Maat
 • Materiaal
 • Comfort

2e beste keuze

De Hollowsoft Topmatras is een heerlijk soepele oplegmatras die voor een extra comfortabele ligging zorgt.

 • Maat
 • Materiaal
 • Comfort

3e beste keuze

De koudschuim topper is de perfecte aankoop voor diegenen die hun slaapcomfort willen vergroten! 

 • Maat
 • Materiaal
 • Comfort

Op deze pagina:

Waar zijn de beste topdekmatrassen op getest?

De beste topdekmatrassen worden geselecteerd op basis van hun maat, materiaal en comfort. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste topdekmatrassen worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Berry Sleep Hotel Deluxe Topper - 90x200 Topdekmatras - Koudschuim - Tencel - 7cm dik

Deze luxe topper heeft een kern van hoogwaardig Tencel koudschuim en is daardoor ventilerend en verend. Het tijk is gemaakt van 100 procent biologisch katoen en is afneembaar. Je kan het tijk wassen in de wasmachine op 40 graden Celsius.

Dit topdekmatras is 7 cm dik en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 125 kilo. Het is te krijgen in 4 verschillende maten. Deze topper is hypoallergeen. Het vormt zich perfect naar jouw lichaam, zonder dat er kuilvorming optreedt.

Voordelen

 • Afneembare en wasbare tijk op 40 graden Celsius
 • Vormt zich naar het lichaam, zonder kuilvorming
 • Maat
 • Materiaal
 • Comfort
Beste prijs op BOL.com

#2
Zavelo Topmatras Hollowsoft - Lits-Jumeaux 160 x 200 cm

Dit topdekmatras is gevuld met 100 procent hollowsoft polyester met een vulgewicht van 750 gram per vierkante meter. Het tijk is gemaakt van polyester/katoen en heeft elastieken aan de hoeken. Het biedt een optimale ondersteuning en voelt heerlijk zacht aan.

Het is ongeveer 5 cm dik en de hardheid is zacht. Het maximaal belastbare gewicht is 120 kilo per persoon. Je kan het hele topdekmatras wassen in de wasmachine op 60 graden Celsius en kan in de droger. Het is verkrijgbaar in 15 verschillende maten.

Voordelen

 • Volledig wasbaar in de wasmachine op 60 graden Celsius
 • Optimale ondersteuning, maar toch heerlijk zacht
 • Maat
 • Materiaal
 • Comfort
Beste prijs op BOL.com

#3
Topdekmatras - Topper Koudschuim - HR- 7CM - 140x200 cm

Dit topdekmatras is gemaakt van koudschuim en is 7 cm dik. Het tijk is gemaakt van microvezel en is afneembaar. Het is hypoallergeen en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 150 kilo. Deze topdekker heeft een gemiddelde hardheid.

Deze topper is geschikt voor alle type slapers. Het is hypoallergeen. Er zit 3 jaar garantie op dit topdekmatras. De afmeting is 140 cm bij 200 cm. Het heeft een rits om de hoes te verwijderen.

Voordelen

 • Geschikt voor alle type slapers
 • Met 3 jaar fabrieksgarantie
 • Maat
 • Materiaal
 • Comfort
Beste prijs op BOL.com

#4
EasyBedden Topper Hotel XL - Topdekmatras 140x200 - Koudschuim

Dit is een koudschuim hybride gel topper van 9 cm dik. Het ventileert goed en absorbeert vocht voldoende. Voor de doorstikking van het matras zijn zware hypoallergene vezels gebruikt, waardoor deze topper geschikt is voor iedereen. Het is ook geschikt voor alle type slapers.

De hardheid is gemiddeld en het maximaal belastbare gewicht is 125 kilo per persoon. Het tijk is afneembaar via een ritssluiting, het kan gewassen worden in de wasmachine op maximaal 40 graden Celsius en kan ook in de droger.

Voordelen

 • Hybride topper van koudschuim en gel
 • Afneembare en wasbare tijk, kan ook in de droger
 • Maat
 • Materiaal
 • Comfort
Beste prijs op BOL.com

#5
Topper Traagschuim Memoryfoam 140x200 12cm Luxe Bamboo Topdekmatras

De Topper Traagschuim Memoryfoam 140x200 12cm Luxe Bamboo Topdekmatras biedt ultiem slaapcomfort voor een goede nachtrust. De topper is gemaakt van traagschuim, ook bekend als memoryfoam, dat zich vormt naar de contouren van het lichaam voor optimale ondersteuning en drukverlaging. Dit zorgt ervoor dat de wervelkolom en gewrichten goed worden ondersteund, wat bijdraagt aan een gezonde nachtrust.

De topper heeft een dikte van 12cm en is geschikt voor een bed van 140x200cm. De topper is bedekt met een luxe bamboo hoes die niet alleen zacht aanvoelt, maar ook ademend is. Dit helpt bij het reguleren van de temperatuur tijdens het slapen, zodat je niet oververhit raakt en beter kunt slapen.

De topper is gemakkelijk te onderhouden, omdat de hoes afneembaar en wasbaar is. Door de hoge kwaliteit van de materialen en het vakmanschap waarmee de topper is gemaakt, is dit een duurzaam product dat lang meegaat en zorgt voor een uitstekende nachtrust.

 • Maat
 • Materiaal
 • Comfort
Beste prijs op BOL.com

Wat is een topdekmatras?

Een topdekmatras heeft verschillende benamingen en wordt ook wel een topper of een matrastopper genoemd. Het is een dun matras dat je op jouw gewone matras legt. Een topdekmatras kan van verschillende materialen gemaakt worden en de kwaliteit kan dus ook verschillen.

Het kan onder meer gemaakt zijn van traagschuim, koudschuim, natuurlatex, of een combinatie hiervan. Elk materiaal heeft voordelen en nadelen en het ligt vooral aan jouw persoonlijke voorkeuren, wat het beste materiaal voor een topdekmatras voor jou is.

Een topdekmatras beschermt jouw gewone matras tegen slijtage. Het is ook een stuk hygiënischer. Jouw matras kan je niet wassen, maar een topper heeft meestal een afneembare tijk, die je in de wasmachine kan doen. Het verhoogt jouw slaapcomfort en kan meer ondersteuning bieden.

Waar moet je op letten bij het kopen van een topdekmatras?

Bij het kopen van een topdekmatras dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Ondersteuning

Een matrastopper dient wel voldoende ondersteuning te bieden. Anders heb je er eigenlijk niet veel aan. Het moet jouw gewone matras verbeteren. Je voorkomt dan allerhande klachten, zoals rug- of nekpijn, en krijgt een betere slaaphouding. De mate van ondersteuning staat los van hoe hard of zacht een matras is.

Materiaal

Het materiaal van het topdekmatras bepaalt of jij er lekker op slaapt. Dat is een hele persoonlijke keuze. De een wil graag een warm bedje, waarin je helemaal wegzakt en dan kies je voor traagschuim, terwijl een ander juist liever op een hard matras slaapt, en dan is koudschuim beter geschikt.

Ademend vermogen

Om een topdekmatras goed te houden en gezond voor jou, is het belangrijk dat de topper goed ventileert en vocht absorbeert. Je zweet namelijk in jouw slaap en als een topdekmatras dan niet goed ventileert, dan kan het veel te benauwd worden. Lig jij juist graag in een warm bedje, dan is het ademend vermogen minder belangrijk.

Tijk

Het tijk is de hoes om het topdekmatras en een goede tijk draagt bij aan jouw slaapcomfort. Het is fijn als deze luchtdoorlatend en vocht absorberend is. Daarnaast is het ook fijn als je het tijk eraf kan halen en kan wassen. Je houdt jouw bed dan veel frisser en de topper gaat ook langer mee. Daarnaast is dat ook heel erg fijn als je last hebt van allergieën of ademhalingsproblemen.

De verschillende soorten topdekmatrassen

Er zijn verschillende soorten topdekmatrassen te krijgen, die allemaal hun eigen kwaliteiten hebben. Welk topdekmatras het beste is voor jou, ligt aan jouw persoonlijke voorkeuren.

Koudschuim topper

Koudschuim ventileert heel erg goed, waardoor je op een koel matras ligt. Het neemt vocht goed op en ademt, waardoor jij het ideale slaapklimaat creëert. Koudschuim is vooral geschikt voor mensen die het snel te warm hebben in bed en overmatig zweten.

Traagschuimtopper

Traagschuim neemt de vorm van jouw lichaam aan, dankzij jouw lichaamswarmte. Je zakt er lekker in weg, maar je krijgt evengoed nog voldoende ondersteuning. Het is geschikt voor mensen die het graag lekker warm hebben in bed, en die baat hebben bij een goede ondersteuning. Je zal minder last hebben van pijnlijke drukpunten.

Latex topper

Een latex topper is gemaakt van veerkrachtig en stevig materiaal. Je hebt voldoende ondersteuning, het is lekker warm en het ventileert voldoende. Het zorgt voor een goede vocht- en luchtafvoer, en is veerkrachtig en duurzaam.

Splittopper

Een splittopper is ideaal voor een bed met een verstelbare bodem. Splittoppers worden gemaakt van verschillende materialen en je vindt dan ook altijd een splittopper die past bij jouw persoonlijke voorkeuren.

De voordelen van een topdekmatras

Een topdekmatras voegt meer comfort toe aan jouw matras. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer jouw matras wat versleten is, of als blijkt dat jouw matras toch wat te hard is om lekker op te slapen. Het beschermt jouw matras ook tegen slijtage, waardoor het langer meegaat.

De hoes van een topdekmatras is meestal afneembaar en kan gewassen worden. Dat is bij een gewoon matras meestal niet het geval. Het is dus ook een stuk frisser en hygiënischer. Als je twee losse matrassen in een tweepersoonsbed hebt, dan haalt een topdekmatras de spleet tussen die twee matrassen weg.

Je slaapt dus weer samen op het matras, zonder dat er iemand last heeft van de losse matrassen, en je kan zo wel allebei een eigen matras hebben, gekozen naar jouw persoonlijke voorkeuren. Jouw eigen matras gaat langer mee en jij ligt nog comfortabeler.

Veelgestelde vragen

Hoe dik moet topdekmatras zijn?

Een topdekmatras moet minimaal tussen de 5 cm en de 10 cm dik zijn. Dat kan natuurlijk altijd meer zijn, maar minder is niet wenselijk. Je wil er niet helemaal doorheen zakken. Dan heb je niet veel meer aan het comfort en kan het jouw matras ook niet optimaal beschermen.

Houd er ook rekening mee dat de instap en uitstap van jouw bed hoger wordt. Dit kan heel prettig zijn, bijvoorbeeld voor ouderen, doordat ze makkelijk in en uit bed kunnen stappen. De ideale dikte hangt ook af van het materiaal dat je kiest.

Kan een topper op elk matras?

Je kan een topper in principe op elk matras leggen. Wanneer je een verstelbare bedbodem hebt, dan wil je wel kijken voor een splittopper, maar deze kan je ook in alle materialen krijgen. Ook is niet elk matras geschikt voor een topper.

De werking van jouw gewone matras kan dan verloren gaan of het geheel kan bijvoorbeeld te zacht worden. Te veel soepele lagen kunnen ook voor minder ondersteuning zorgen, waardoor je opeens niet meer lekker ligt en in een verkeerde slaaphouding terecht komt.

Hoe vaak moet je een topper omdraaien?

Een topper kan je maandelijks draaien en keren. Het behoudt de kwaliteit dan beter en gaat veel langer mee. Je krijgt ook minder snel last van kuilvorming. Je kan de onderkant boven leggen, maar ook het hoofdeinde naar het voeteneinde draaien.

Je zorgt er dan voor dat jouw topdekmatras in optimale conditie blijft, langer meegaat en het ligcomfort behoudt. Je kan bijvoorbeeld tegelijkertijd het tijk afnemen en wassen, zodat jouw bedje altijd heerlijk slaapt en lekker fris is.

Onze favoriet

Heerijk en snel je slaapcomfort opfrissen doe je met een Hotel Deluxe Topper. Deze topper heeft een veerkrachtige en goed ventilerende kern. 

Beste prijs op BOL.com