Traagschuim topper: Vind hier de 5 beste traagschuim toppers van 2024

Je brengt een flink deel van je leven slapend en in bed door. Een fijn en lekker bedje is dan wel zo prettig, en ook belangrijk voor jouw nachtrust en gezondheid. Een goed matras kan best wel wat kosten en die wil je dan zo lang mogelijk goed houden. 

Wanneer een matras wat ouder is, niet meer zo lekker ligt, of wanneer jij opeens bepaalde klachten krijgt, wil je het niet meteen wegdoen. Het kan dan een goed idee zijn om te kijken voor een matrastopper. Een traagschuim topper is dan voor veel mensen de favoriete keuze. 

Dit komt onder meer doordat traagschuim hele specifieke eigenschappen heeft, die bijdragen aan jouw slaapcomfort. Traagschuim is bijvoorbeeld heel erg fijn als jij een topper met druk verlagende eigenschappen zoekt, of graag hebt dat jouw matras topper lekker warm is. 

Het zal in ieder geval jouw matras beschermen en langer goedhouden. Of een traagschuim topper bij jou past en hoe je dan de beste traagschuim topper kiest, daar kom je hieronder achter. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om de beste keuze voor jou te maken. 

In de top 5 vind je de 5 beste traagschuim toppers. Je kan meteen de beste traagschuim topper voor jou kiezen en bestellen. Dan lig jij heel snel ook weer heerlijk in jouw lekkere bedje op een zalig matras en slaap jij weer goed, zonder lichamelijke problemen, terwijl jouw matras ook nog eens beschermd wordt. 

Wat zijn de beste traagschuim toppers?

Onze favoriet

Deze hybride traagschuim topper is 7 cm dik, heeft een gemiddelde hardheid en is 3-zijdig.

 • Dichtheid
 • Dikte
 • Warmteafvoer

2e beste keuze

Deze traagschuim topper is maar liefst 9 cm dik. Het tijk is afneembaar.

 • Dichtheid
 • Dikte
 • Warmteafvoer

3e beste keuze

Deze topper van traagschuim memoryfoam is een luxueuze oplossing.

 • Dichtheid
 • Dikte
 • Warmteafvoer

Op deze pagina:

Waar zijn de beste traagschuim toppers op getest?

De beste traagschuim toppers worden geselecteerd op basis van hun dichtheid, dikte en warmteafvoer. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste traagschuim toppers worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Topper Traagschuim Nasa Hybride Cooltouch

Deze hybride traagschuim topper is 7 cm dik, heeft een gemiddelde hardheid en is 3-zijdig. Het is geschuimd geproduceerd, heeft SG 50 en heeft een kern van 5 cm. De topper is hypoallergeen en het tijk is afneembaar en kan gewassen worden in de wasmachine op 30 graden Celsius. 

Het maximaal belastbare gewicht is 130 kilo. Het tijk is gegolfd gestikt voor nog meer comfort. Deze topper is duurzaam, heeft een goede puntelasticiteit en voldoende veerkracht. Je zakt er heerlijk in weg en hebt toch overal voldoende ondersteuning. 

Voordelen

 • Gemiddelde hardheid en SG 50
 • Tijk is afneembaar en wasbaar in de wasmachine op 30 graden Celsius
 • Dichtheid
 • Dikte
 • Warmteafvoer
Beste prijs op BOL.com

#2
Topper 160x200 - 9cm dik - Nasa Traagschuim - Afritsbaar hoes - Ergoline

Deze traagschuim topper is maar liefst 9 cm dik. Het tijk is afneembaar, met een 3-zijdige rits, en kan gewassen worden in de wasmachine op 60 graden Celsius. Je kan deze topper maandelijks draaien en keren voor een langere duurzaamheid. 

Ook de kern bestaat volledig uit traagschuim. De topper heeft een gemiddelde hardheid en is hypoallergeen. Het maximaal belastbare gewicht is 125 kilo. Deze traagschuim topper ligt heel erg comfortabel en geeft volledig mee met het lichaam. 

Voordelen

 • Afneembare en wasbare tijk op 60 graden Celsius
 • Gemiddelde hardheid
 • Dichtheid
 • Dikte
 • Warmteafvoer
Beste prijs op BOL.com

#3
Topper Traagschuim Memoryfoam 140x200 12cm Luxe Bamboo Topdekmatras

Deze topper van traagschuim memoryfoam is een luxueuze oplossing voor het verhogen van het comfort van je matras. Met een afmeting van 140x200cm en een dikte van 12cm past deze topper perfect op je matras en biedt het extra ondersteuning en demping voor een goede nachtrust. De traagschuim memoryfoam past zich aan de contouren van je lichaam aan en vermindert drukpunten, wat resulteert in minder woelen en draaien tijdens de nacht.

De topper is voorzien van een bamboe hoes, die niet alleen zacht en comfortabel is, maar ook goed ademt en vocht absorbeert. De hoes is afneembaar en wasbaar, waardoor het eenvoudig is om de topper schoon en fris te houden.

Met deze topper creëer je een luxe slaapervaring, waarbij je uitgerust en energiek wakker wordt. Het is een investering in je slaapkwaliteit, die zich zeker terugbetaalt in de vorm van een goede nachtrust.

 • Dichtheid
 • Dikte
 • Warmteafvoer
Beste prijs op BOL.com

#4
Swiss Night Twin-Motion Topdekmatras 180x200 - Twee Persoons Topdekmatras

Het Swiss Night® Twin-Motion Topdekmatras is een innovatieve en comfortabele toevoeging aan je slaapervaring. Met een afmeting van 180x200cm is deze topdekmatras geschikt voor een tweepersoonsbed en biedt het de mogelijkheid om individueel te worden aangepast aan de wensen van beide slapers.

De topdekmatras bestaat uit twee delen, elk met hun eigen hardheid. Zo kan elke helft van de matras worden ingesteld op de gewenste hardheid, variërend van zacht tot stevig. Dit maakt het mogelijk om het comfort van de matras aan te passen aan de individuele slaapvoorkeuren van beide slapers.

De Swiss Night® Twin-Motion Topdekmatras is gemaakt van hoogwaardig materiaal dat zich aanpast aan de contouren van je lichaam. Dit zorgt voor optimale ondersteuning en demping, waardoor je lichaam zich volledig kan ontspannen tijdens de nacht. De hoes van de matras is afneembaar en wasbaar, waardoor het eenvoudig is om de matras schoon en fris te houden.

Met deze topdekmatras ervaar je een unieke slaapervaring, waarbij het comfort van beide slapers centraal staat. Het Swiss Night® Twin-Motion Topdekmatras is de perfecte oplossing voor stellen die op zoek zijn naar een oplossing om individueel comfortabel te slapen op één matras.

 • Dichtheid
 • Dikte
 • Warmteafvoer
Beste prijs op BOL.com

#5
Tencel Bamboo Topper

Deze topper is maar liefst 12 cm dik en heeft een ventilerende werking. Het heeft 7 comfortzones met extra ondersteuning bij de heupen. Het tijk is afneembaar en aan 3 zijdes afritsbaar. Je kan het wassen in de wasmachine op 30 graden Celsius. 

Het tijk is gemaakt van cellulose uit eucalyptushout en wordt duurzaam geproduceerd. Het maximaal belastbare gewicht is 120 kilo. De topper is hypoallergeen en verkrijgbaar in 28 verschillende maten. Je kan dus altijd de perfecte maat voor jouw matras kiezen. 

Voordelen

 • Duurzaam geproduceerd
 • Met 7 comfortzones en extra ondersteuning bij de heupen
 • Dichtheid
 • Dikte
 • Warmteafvoer
Beste prijs op BOL.com

Wat is een traagschuim topper?

Traagschuim heeft hele speciale eigenschappen, die het heerlijk maken om erop te slapen. Een traagschuim topper is een dun matras dat je op jouw eigen matras legt. Dit doe je bijvoorbeeld om jouw matras te beschermen tegen slijtage, of omdat jouw matras niet meer heel lekker slaapt, en je er nog even mee vooruit wil kunnen. 

Een traagschuim topper wordt gemaakt van visco-elastisch polyurethaan. Dit materiaal reageert op warmte en wordt er zachter van. Wanneer jij erop gaat liggen, dan zak je erin weg. Het heeft een drukverlagende werking, Dit is onder meer fijn voor jouw doorbloeding, maar kan ook verlichting geven bij rug- of nekklachten. 

Traagschuim werd ontwikkeld door NASA. Daar werd gezocht naar een drukverlager voor tijdens de raketlancering. De stoelen van de raket werden ermee bekleed, waardoor de astronauten minder druk voelden tijdens de lancering. 

Traagschuim wordt dan ook wel NASA-schuim genoemd, maar heeft nog meer benamingen, zoals memory foam, slow motion foam en lazy foam. De kern van een traagschuim topper kan gemaakt zijn van ander materiaal, zodat je er niet helemaal in wegzakt. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een traagschuim topper?

Bij het kopen van een traagschuim topper dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Bij de meeste boxsprings zijn toppers inbegrepen

Als je voor een heel nieuw bed aan het kijken ben, dan is een boxspring misschien wel iets voor jou. Daar zit namelijk vaak al een topper bij. En twee toppers is dan overbodig. Let dan wel goed op dat het ook om traagschuim gaat, want er zijn ook andere soorten toppers, zoals gemaakt van koudschuim. 

Hoe duurzaam is je matrasstopper?

Een matrastopper gebruik je ook om jouw matras te beschermen. Jouw matras gaat behoorlijk wat jaartjes mee en het is fijn als jouw topper dan ook een lange levensduur heeft. Het ligt onder meer aan de kwaliteit van de traagschuim topper, hoe lang dat deze meegaat, maar ook aan hoe intensief jij de matras topper gebruikt en hoe goed jij deze onderhoudt. 

Een traagschuim topper kan 2 tot 4 jaar meegaan, maar er zijn er ook die 6 tot 8 jaar goed zijn. 

De dikte van de matrastopper

Een matrastopper dient minimaal tussen de 5 cm en 10 cm dik te zijn. Je weet dan zeker dat jouw ligcomfort verbeterd wordt en dat je niet wegzakt in de topper. Het is dan stevig genoeg om jou te dragen en zal jouw matras optimaal beschermen. 

Houd er ook rekening mee dat de instaphoogte van jouw bed verandert. Dat kan heel prettig zijn, bijvoorbeeld voor ouderen die moeite hebben met in en uit bed komen. 

Let op het formaat

De traagschuim topper dient natuurlijk goed op jouw matras te passen. Het is dan ook belangrijk dat je het juiste formaat kiest. Je wil niet dat het oversteekt, want dan kan jij jouw bed niet meer fijn opmaken en kan de topper bol gaan staan. 

Is de lazy foam topper te klein, dan is de drukverdeling niet optimaal en het ligt ook niet comfortabel als een deel van jouw matras hoger is dan de rest en je aan de kanten opeens een randje hebt. Kijk dus altijd voor een topper die goed op jouw matras past. 

Het ligcomfort van de matrastopper

Je gebruikt een traagschuim matrastopper niet alleen om jouw matras te beschermen, maar ook om jouw ligcomfort te verhogen. Je wil immers goed slapen. Kijk dus of de hardheid past bij jouw voorkeuren, dat de topper dik genoeg is, en lees ook altijd even de gebruikerservaringen van anderen, om te ontdekken of het ligcomfort van de matrastopper past bij jouw wensen. 

Voordelen traagschuim topper

Traagschuim bestaat uit allemaal kleine belletjes en bij traagschuim zijn die belletjes omgeven door een vliesje. Dit vliesje zorgt ervoor dat het langer duurt voor het traagschuim weer de originele vorm aanneemt, nadat het ingedrukt is geworden. 

Het vormt zich naar jouw lichaam door jouw lichaamswarmte en ondersteunt jouw lichaam daardoor optimaal. De drukpunten in jouw lichaam krijgen voldoende ondersteuning en de topper zorgt ervoor dat er niet te veel druk ontstaat op gevoelige punten. 

Een traagschuim topper biedt ook meer vering, waardoor het veel prettiger slaapt. Je zakt heerlijk weg in de topper door de drukverlagende werking. Het bevordert de doorbloeding en voorkomt doorligplekken bij bedlegerigheid. 

Traagschuim is ideaal voor mensen met nek- of rugklachten, en stijve spieren en gewrichten. Jouw gewrichten en holtes worden optimaal ondersteund. Een traagschuim topper voelt ook lekker warm aan en isoleert goed. 

Traagschuim topper wetenschap

Er zijn behoorlijk wat onderzoeken gedaan naar de invloed van matrassen uit de slaap. Uit een onderzoek uit 2020 blijkt dat veruit de meeste mensen kiezen voor een traagschuim topper. Vooral jongeren en mensen van een gemiddelde leeftijd kiezen voor een traagschuim topper. 

Ouderen kiezen vooral voor traagschuim wanneer ze het liefste op hun zijde slapen. Dat is ook niet zo vreemd, want dan zit de meeste ruimte tussen jouw nek en het matras. Aangezien je wegzakt in een traagschuim topper, krijg je op die plek dus ook meer ondersteuning wanneer je een zijslaper bent. 

Veelgestelde vragen

Wat is beter koudschuim of traagschuim topper?

Je kan eigenlijk niet zeggen dat een koudschuim topper beter is dan een traagschuim topper, of andersom. Dat ligt namelijk helemaal aan jouw persoonlijke voorkeuren. Koudschuim is steviger dan traagschuim en als jij liever op een harder matras ligt, dan kies je voor koudschuim. 

Koudschuim verdeelt de druk dan ook wat minder dan traagschuim. Je zakt er niet in weg. Bedenk dus goed of jij liever wat harder of zachter ligt. Er zijn ook matrastoppers waarop je kan proefslapen. Je kan dan eerst een x-aantal dagen uitproberen of een traagschuim topper de beter voor jou is. 

Hoe dik moet een traagschuim topper zijn?

Een traagschuim topper met minimaal tussen de 5 cm en de 10 cm dik zijn. Je zakt namelijk weg in een traagschuim topper en als deze dunner is, dan kan je plat op jouw matras komen te liggen. Je zou denken dat hoe dikker het is, hoe beter, maar dit is ook niet altijd het geval. 

Je kan er namelijk ook te ver in wegzakken. Daarom zijn dikke matrassen vaak ook hybride toppers, met een kern van koudschuim met daaroverheen het traagschuim. Je hebt dan de voordelen van beide schuimsoorten. Het moet ook makkelijk blijven om in en uit bed te komen. 

Is traagschuim warmer dan koudschuim?

Traagschuim is een heel stuk warmer dan koudschuim. Het heeft niet dezelfde open celstructuur. Het isoleert dus veel meer en ventileert een stuk minder. Je ligt ook dieper in het matras, wat het ook warmer maakt, dan wanneer je er meer op ligt, zoals bij koudschuim het geval is. 

Wanneer je last hebt van drukpunten, dan kan je beter voor traagschuim kiezen. Dat biedt meer ondersteuning en de warmte is vaak ook beter voor de drukpunten. Je zakt als het ware in een mal van jouw lichaam, waardoor je heerlijk slaapt en minder snel last van klachten zal krijgen. 

Onze favoriet

Deze hybride traagschuim topper is 7 cm dik, heeft een gemiddelde hardheid en is 3-zijdig.

Beste prijs op BOL.com