Voedingskussen: Vind hier de 5 beste voedingskussens van 2024

Een zwangerschap, en vervolgens een baby, verandert ontzettend veel in jouw leven. Veel daarvan kan je inschatten en verwachten, maar er zijn ook zaken waar je minder bij stil staat. Zorgen voor een baby, dat doen mensen al sinds mensenheugenis en tegenwoordig vindt men steeds betere oplossingen voor de lichamelijke ongemakken.

Het voedingskussen is er daar een van. Ik had er geen rekening mee gehouden dat ik een lamme of slapende arm zou krijgen, krampen met de kleine in mijn armen, pijn in mijn rug door een ongemakkelijke zithouding en last van mijn lichaam als ik 's morgens wakker werd.

Dat begon al tijdens de zwangerschap. Opeens zit er een dikke buik in de weg, en die steeds groter groeiende borsten liggen nou ook niet echt comfortabel. Een vriendin van mij zag meteen aan mij dat ik slaaptekort had, en kwam met een voedingskussen aanzetten.

Ik kon weer slapen en werd weer uitgerust wakker. Na een week of twee waren de pijntjes ook verdwenen en mijn buik werd fijn ondersteund. Voortaan is dit mijn kraamcadeau voor iedere vrouw die ik ken. Het was alleen lastig om het beste voedingskussen te vinden.

Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om het beste voedingskussen voor jou te vinden. Je weet precies waar je op moet letten en in de top 5 vind je de 5 beste voedingskussens. Je kan er meteen eentje kiezen en bestellen. Je hoeft dan niet meer te zoeken en weet dat je het beste voedingskussen voor jou hebt gekozen.

Wat zijn de beste voedingskussens?

Onze favoriet

De zwangerschapskussens zijn speciaal ontworpen om tijdens het slapen de perfecte houding aan te kunnen nemen.

 • Stevigheid
 • Materiaalkwaliteit
 • Wasbaarheid

2e beste keuze

Het mooie grijze Zit- en Voedingskussen van Babyjem is zowel voor je kindje als voor jou een ideaal kussen! Het kussen is multifunctioneel.

 • Stevigheid
 • Materiaalkwaliteit
 • Wasbaarheid

3e beste keuze

Lichaamskussen is de nummer 1 van Nederland en België en staat garant voor optimaal comfort en een goede nachtrust. 

 • Stevigheid
 • Materiaalkwaliteit
 • Wasbaarheid

Op deze pagina:

Waar zijn de beste voedingskussens op getest?

De beste voedingskussens worden geselecteerd op basis van hun stevigheid, materiaalkwaliteit en wasbaarheid. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste voedingskussens worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Litollo Zwangerschapskussen (J-vorm) - Zijslaapkussen - Voedingskussen - Lichaamskussen - Body pillow - 145cm - Afneembare hoes - Grijs

Dit voedingskussen heeft een J-vorm en is gevuld met polyester. Het voelt lekker zacht aan en ondersteunt de buik en de benen. Het verlicht ook de druk op de knieën en ik sliep er meteen een heel stuk beter van. Ik kan er ook lekker tegenaan leunen en met de kleine op de arm zakt het niet in.

Het is 145 cm lang, dus ik kan er ook nog fijn met mijn hoofd op steunen tijdens het slapen. Ik vond, als zijslaper, de J-vorm het fijnste. Na een paar dagen had ik geen last van mijn rug meer. Er zijn ook verschillende hoezen te krijgen, gemaakt van heerlijk zacht katoen, en die zijn ook nog te wassen in de wasmachine.

Voordelen

 • Ondersteuning van rug, arm, benen en buik
 • Afneembare en wasbare hoes
 • Stevigheid
 • Materiaalkwaliteit
 • Wasbaarheid
Beste prijs op BOL.com

#2
Babyjem Grijs Zit- en Voedingskussen 1110823

Dit voedingskussen vond ik vooral handig, omdat je het ook makkelijk mee kan nemen voor onderweg. Er zit ook een handige tas bij. In het begin gebruikte ik het vooral om mijn armen te ondersteunen, maar ondertussen ligt mijn kleintje er zelf in tijdens een voeden. Het ondersteunt goed en behoudt de vorm en stevigheid.

Ook nu mijn kleine erin kan zitten. Het voelt toch wat fijner aan als het omkiepen niet meer gaat. De zachte, katoenen hoes voelt comfortabel aan. Ik vind het ook fijn om het voedingskussen als extra steun te gebruiken als ik nog even in bed wil lezen.

Voordelen

 • Handig om mee te nemen onderweg
 • Zacht en comfortabel, maar toch stevig
 • Stevigheid
 • Materiaalkwaliteit
 • Wasbaarheid
Beste prijs op BOL.com

#3
Lichaamskussens - Ondersteuningskussens - Zwangerschapskussen - 40 x 140 cm - Wit - Body Pillow - Zwangerschapskussen - Lichaamskussen - Voedingskussen - Zijslaapkussen - Sluimerrol - Afneembaar hoes premium body pillow

Dit voedingskussen is ook heerlijk als slaapkussen. Het is stevig en voelt alsof je een hele grote zachte knuffel hebt om tegenaan te kruipen. Ik kan best wel transpireren tijdens zomernachten, maar dit kussen bleef helemaal droog. Het reguleert vocht goed en is ademend. Het is ook echt mooi afgewerkt en voelt luxe aan.

De hoes is afneembaar en kan op 40 graden Celsius gewassen worden in de wasmachine. Het kussen is 140 cm lang en het is ook prettig om op de bank te gebruiken. Voor wat extra ondersteuning, maar ook om een lekker dutje te doen. De hoes is ook hypoallergeen en ik nies een heel stuk minder.

Voordelen

 • Hypoallergeen en vochtregulerend
 • Afneembare en wasbare hoes
 • Stevigheid
 • Materiaalkwaliteit
 • Wasbaarheid
Beste prijs op BOL.com

#4
Snoozzz voedingskussen Zwangerschapskussen Zijslaapkussen - geruisloze microparel vulling - 185 cm - Teddy Sand

Bij dit voedingskussen is het vooral lastig om te kiezen uit een van de 42 kleurencombinaties en prints. De zachte, maar stevige vulling is geruisloos en de vorm ondersteunt goed en is buigzaam. De hoes voelt zalig zacht aan en het was heel makkelijk om op dit voedingskussen te ontspannen.

Het is gevuld met eps-microkorrels van het formaat van zandkorrels. Hierdoor ondersteunt het goed en voelt stevig aan, maar is ook comfortabel en zacht. De hoes is afneembaar en kan gewassen worden in de wasmachine op 30 graden Celsius. Het is een erg lang voedingskussen en ondersteunt het hele lichaam.

Je kan dit kussen ook bijvullen en er zijn losse hoezen voor te krijgen. Ik vind dat wel zo prettig als de hoes gewassen moet worden. Er zit een luxe draagtas bij en dat was erg handig toen we een weekendje weg gingen.

Voordelen

 • Extra lang voedingskussen
 • Met een luxe draagtas, dus makkelijk mee te nemen
 • Stevigheid
 • Materiaalkwaliteit
 • Wasbaarheid
Beste prijs op BOL.com

#5
Form Fix XL Zwangerschapskussen - Voedingskussen - Zijslaapkussen - Body Pillow - Lichaamskussen - 185 cm - Inclusief 100% Jersey Hoes Grijs

Het Form Fix XL Zwangerschapskussen is een veelzijdig kussen dat ideaal is voor zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en mensen die behoefte hebben aan extra ondersteuning tijdens het slapen. Het kussen heeft een lengte van maar liefst 185 cm en kan op verschillende manieren worden gevouwen en gevormd om zo optimaal mogelijk te ondersteunen.

Het kussen is gevuld met een hoogwaardige synthetische vezel die zorgt voor een goede stevigheid en ondersteuning, terwijl de 100% jersey hoes voor een zachte en comfortabele ervaring zorgt. De hoes is wasbaar en gemakkelijk te onderhouden.

 • Stevigheid
 • Materiaalkwaliteit
 • Wasbaarheid
Beste prijs op BOL.com

Wat is een voedingskussen?

Een voedingskussen is een kussen in een ongewone vorm. Dit biedt de beste ondersteuning voor jouw lichaam. Je kan het ergonomische kussen gebruiken om te voeden, maar het is ook lekker om mee te slapen, zeker als je zwanger bent, maar ook daarna.

Een voedingskussen is te krijgen in verschillende vormen. Het ligt aan jouw slaaphouding en persoonlijke voorkeuren welke vorm het beste bij jou past. Er zijn ook mensen die een voedingskussen gebruiken om goed te slapen en de juiste ondersteuning te krijgen, zonder zwanger te zijn of het te gebruiken om een baby te voeden.

Tijdens het voeden kan je het gebruiken als ondersteuning voor jouw arm of voor jouw baby. Je kan het gebruiken tijdens de borstvoeding en de flesvoeding. Het zorgt ervoor dat jij geen lamme arm krijgt en het voorkomt nekpijn en rugklachten.

Er zijn totall body voedingskussens. Die hebben een C-vorm of een U-vorm. Je kan ook kiezen voor een lichaamskussen, dat heel erg lang is. Er is ook een wig voedingskussen, met een uitsparing. Er worden ook verschillende soorten vullingen gebruikt voor voedingskussen.

 • Piepschuim balletjes zijn goedkoop en nemen snel de vorm van het lichaam aan.
 • Polyester geeft een goede ondersteuning, is geluidloos en voelt lekker zacht aan.
 • Microparels zijn lichtgewicht, behouden de vorm en zijn geluidloos.
 • Memory foam geeft veel ondersteuning en verlicht drukpunten en het neemt snel de oude vorm weer aan.

Waar moet je op letten bij het kopen van een voedingskussen?

Bij het kopen van een voedingskussen dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Omvang

De meeste voedingskussens zijn best wel groot en hebben een flinke omvang. Je wil het waarschijnlijk niet alleen in bed gebruiken om te voeden. Dan moet het kussen wel op de bank of in de stoel passen waar jij veel voedt. Houdt daar rekening mee wanneer je een voedingskussen kiest. Meestal zijn voedingskussens in verschillende maten en vormen te krijgen.

Stevigheid

Het voedingskussen dient ter ondersteuning en dan is het wel fijn als het ook stevig is. Je wil ook niet dat het te hard is, want je moet er wel ook comfortabel gebruik van kunnen maken. Enige stevigheid is dus wel wenselijk. Het is fijn als het enigszins meegaat met jouw lichaam, maar je moet er niet helemaal in wegzakken. Je kan dit wel vergelijken met een gewoon hoofdkussen.

Als je het voedingskussen ook gebruikt om mee te slapen, dan kan je bijvoorbeeld kijken naar jouw slaaphouding. Of je veel beweegt in jouw slaap of niet. En op welke punten je misschien meer of juist minder stevigheid nodig hebt.

Hoes

Het is prettig als je de hoes kan afnemen, zodat je deze in de wasmachine kan doen. Vaak zijn er meerdere kleuren of prints hoezen te krijgen. Zo kan je het ook mooi bij de rest van jouw beddengoed laten passen. Kijk voor een ademende, luchtdoorlatende en vocht absorberende hoes. Het is ook fijn als deze hypoallergeen is.

Kleur en print hoes

Er zijn voedingskussens te krijgen in alle kleuren en met fantastische prints. Je kan rekening houden met gebruik in de slaapkamer, maar als je het voedingskussen op meerdere plekken gebruikt, dan kan je ook voor een neutrale kleur kijken, of een leuke print voor jouw baby.

Het verschil met een zwangerschapskussen

Eigenlijk is er niet echt een verschil tussen een zwangerschapskussen, een voedingskussen of een ergonomisch kussen. Er zijn wel verschillende soorten zwangerschapskussens te krijgen. In verschillende vormen, maten, kleuren en met allerhande vullingen.

Een zwangerschapskussen ondersteunt jouw buik en zorgt ervoor dat je veel beter kan slapen. Het ligt aan jouw persoonlijke voorkeuren en jouw slaaphouding, welk zwangerschapskussen het beste is voor jou. Je kan het gebruiken om te slapen of om beter te kunnen ontspannen tijdens de zwangerschap.

Daarna kan je er nog steeds mee slapen, want het blijft een goede ondersteuning voor jouw lichaam. Er zijn zwangerschapskussens die een uitsparing of extra ondersteuning bij de buik hebben, maar daar heb je dan niet opeens last van als je bevallen bent.

Hoe gebruik je een voedingskussen?

Er zijn verschillende manieren om een voedingskussen te gebruiken. Tijdens mijn zwangerschap lag ik op mijn zijde, tegen het zwangerschapskussen aan. Mijn arm kon er fijn op steunen en het verlichtte de druk op mijn knieën, doordat ik het tussen mijn benen had liggen.

De eerste maanden heb ik borstvoeding gegeven en toen legde ik het voedingskussen op mijn schoot en rond mijn middel. De kleine kon daar lekker op liggen en mijn armen steunden fijn aan de zijkanten. Met het geven van de fles had ik het voedingskussen meer langs een zijde en op mijn schoot, met mijn arm erop en de kleine in mijn arm.

Nu leg ik mijn kleintje in het kussen, zodat het makkelijker is om de fles zelf te drinken. Het is ook een geliefd kussen om op te hangen en om overheen te kruipen geworden. Uiteindelijk gebruik ik het voedingskussen dus op veel meer manieren dan alleen om onze kleintjes te voeden.

Veelgestelde vragen

Waarom slapen met voedingskussen?

Een voedingskussen ondersteunt jouw lichaam, waardoor drukpunten verlicht worden, jij in een betere slaaphouding ligt en het stimuleert ook nog eens een gezonde bloedcirculatie. Je zal minder snel last krijgen van nek- en rugpijn, en als je last hebt van jouw knieën of heupen, dan zorgt een voedingskussen ervoor dat de last vermindert.

Als je zwanger bent, dan lig jij niet alleen veel beter, maar een voedingskussen ondersteunt jouw buik en daardoor ligt jouw baby ook beter in de buik. Er is een betere bloedcirculatie, wat ook beter is jouw ongeboren kleintje. Je zal weer heerlijk en comfortabel slapen.

Hoe kies je een voedingskussen?

Hierboven vind je de belangrijkste informatie om het beste voedingskussen voor jou te kiezen. In de top 5 vind je de 5 beste voedingskussens, en je kan, met een gerust hart, een van deze voedingskussens kiezen. Sommige voedingskussens zijn te krijgen in verschillende vormen. Kijk dan welke vorm het beste bij jouw slaaphouding past.

Je kan een voedingskussen overal gebruiken. In bed, op de bank, en er zijn ook kleinere voedingskussens die je makkelijk mee kan nemen voor onderweg. Zelf heb ik een grotere voor thuis en een kleintje voor als we de deur uitgaan. Dat is voor de kleine ook een vertrouwd gevoel.

Heb je echt een voedingskussen nodig?

Je hebt niet echt een voedingskussen nodig. Vrouwen doen het al eeuwen zonder. Al zijn er in de geschiedenis ook wel voorbeelden terug te vinden van voedingskussen-achtige vondsten en afbeeldingen. In andere landen worden andere soorten hoofdkussens gebruikt, langer en rond bijvoorbeeld, die wel wat weg hebben van een voedingskussen.

Je hebt niet echt een voedingskussen nodig, maar het zal jouw leven een heel stuk aangenamer maken en het is ook beter voor jouw lichaam. Je zal merken dat je veel beter slaapt en je krijgt veel minder snel last van je armen, rug of nek. Ik zal mijn voedingskussen nog heel lang blijven gebruiken.

Onze favoriet

De zwangerschapskussens zijn speciaal ontworpen om tijdens het slapen de perfecte houding aan te kunnen nemen.

Beste prijs op BOL.com