Vouwmatras: Vind hier de 5 beste vouwmatrassen van 2024

De meeste mensen hebben wel ergens een luchtbed liggen. Altijd handig voor het kamperen, maar ook als er onverwachte gasten blijven slapen. Het is dan meestal wel een gedoe met oppompen, en echt heel erg lekker ligt het meestal ook niet.

Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer mensen kiezen voor een vouwmatras. Er zijn allerhande vormen en uitvoeringen. Kleuren, prints, en maten. Je vindt altijd wel een vouwmatras dat past bij jouw interieur en waar je het voor gaat gebruiken.

Ze liggen een stuk lekkerder dan een luchtbed en het is ook een hoop minder werk om het klaar te maken. Er is zelfs een vouwmatras en bank in een te krijgen. Dat staat leuk op een logeerkamer of is handig in een studio.

Jij bent op zoek naar goede kwaliteit, handig in gebruik, het liefst ook nog met een beetje stijl, en dat allemaal voor een goede prijs. Je vindt hieronder alles wat je dient te weten, en je kan meteen het beste vouwmatras kiezen, dat het beste bij jou past.

Wat zijn de beste vouwmatrassen?

Onze favoriet

Comfortabel, makkelijk, compact en handig om mee te nemen.

 • Maat
 • Materiaal
 • Gemak

2e beste keuze

Een lekkere zitkubus, een handig logeer matras, van 7 cm dik schuim.

 • Maat
 • Materiaal
 • Gemak

3e beste keuze

Dit vouwmatras is geschikt voor twee personen en is 7 cm dik.

 • Maat
 • Materiaal
 • Gemak

Op deze pagina:

Waar zijn de beste vouwmatrassen op getest?

De beste vouwmatrassen worden geselecteerd op basis van hun maat, materiaal en gemak. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste vouwmatrassen worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Opvouwbaar matras Wicotex

Comfortabel, makkelijk, compact en handig om mee te nemen. Dit opvouwbare matras biedt alles wat je maar van een vouwmatras kan wensen. Een leuke zitkubus wanneer niemand er op slaapt, en zo neergelegd en opgemaakt.

Het vouwmatras is lichtgewicht en makkelijk mee te nemen. De handige draagbeugel draagt de 3 kilo wat het matras weegt eenvoudig. Het schuim is 7 centimeter dik en is ventilerend en vocht absorberend. De afneembare hoes kan op 40 graden Celsius gewassen worden.

 • Maat
 • Materiaal
 • Gemak
Beste prijs op BOL.com

#2
Beautissu Comfort

Een lekkere zitkubus, een handig logeer matras, van 7 cm dik schuim. De delen worden opgevouwen bij elkaar gehouden met klittenband en er zit een handig handvat om het vouwmatras aan te dragen. Het polyether matras is latexvrij en wolvrij.

De hoes is afneembaar en kan tot 40 graden Celsius gewassen worden. De gemiddelde hardheid maakt het ideaal om af en toe als logeermatras dienst te doen, en de zitkubus is op meerdere manieren te vormen, waardoor het een toevoeging aan de logeerkamer is.

 • Maat
 • Materiaal
 • Gemak
Beste prijs op BOL.com

#3
Beautissu Comfort

Dit vouwmatras is geschikt voor twee personen en je kan er ook een lekkere zitkubus of zitje van maken. Dit opvouwbare matras is 7 cm dik en is een dunner matras dat je makkelijk weg kan zetten. Dit type matras heeft een polyether vulling.

De hoes kan je afnemen en wassen tot 40 graden Celsius. Je houdt de delen bij elkaar met klittenband en er zit een handig handvat om het matras zelf mee te dragen. Het matras zelf is ook vocht absorberend en luchtdoorlatend.

 • Maat
 • Materiaal
 • Gemak
Beste prijs op BOL.com

#4
Opvouwbaar matras met hoofdkussen

Dit vouwmatras vouwt op als een lekkere bank. Het is geschikt voor twee personen en is snel uitgeklapt en opgemaakt. Je kan de hoes eraf halen en wassen tot 30 graden Celsius. Naast de drie opvouwbare delen, is er ook nog een hoofdsteun, dat dienst doet als rugleuning bij de bank.

Dit polyether matras heeft een katoenen hoes, weegt maar 4 kilo en kan tot 150 kilo dragen. De hoes zit vast met een ritssluiting, en het vouwmatras wordt geleverd in een opbergtas, zodat je deze nog makkelijker met je mee kan nemen.

 • Maat
 • Materiaal
 • Gemak
Beste prijs op BOL.com

#5
Beautissu Comfort

Een vouwmatras in een modern kleurtje, dat is precies wat dit Beautissu vouwmatras biedt. Handig, licht van gewicht, en je kan het gebruiken als zitkubus of loungestoel, en natuurlijk als logeermatras. Het schuim is 7 cm dik en is een polyether vulling.

Het ventilerende matras is ook vocht absorberend, en de hoezen zijn afneembaar en kunnen gewassen worden tot 40 graden Celsius. De hoes heeft een rits en de delen blijven samen zitten dankzij klittenband. Er is een handige draaggreep om het vouwmatras te verplaatsen.

 • Maat
 • Materiaal
 • Gemak
Beste prijs op BOL.com

Wat is een vouwmatras?

Een vouwmatras wordt ook wel een campingmatras of een logeermatras genoemd. Hoe je het ook noemt, het is een opvouwbaar matras. Je kan het dan opbergen of meenemen, en je kan ook kiezen voor een vouwmatras dat verandert in een poef of een bankje.

Meestal bestaan vouwmatrassen uit 3 of meer delen. De delen zijn gevuld met foam, en daarover zit een stofje. Het matras is op te vouwen in een compact pakket, of je kan het in een vorm vouwen, waardoor je nog een meubelstuk zoals een poef, een bijzettafeltje of een hele bank krijgt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een vouwmatras?

Bij het kopen van een vouwmatras dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Materiaal

Wil je lekker slapen, dan is het materiaal waarvan de vouwmatras gemaakt is van groot belang. Vrouwmatrassen worden gemaakt van allerhande soorten foam of schuim. Je wil niet alleen dat het goed ligt, maar ook dat er geen schadelijke stoffen gebruikt zijn om de vouwmatras te maken.

Wil je een lichtgewicht matras, dan zal het minder goed slapen, doordat het minder stevige schuim is. Wil jij zwaar schuim waar je zeker goed op licht en een goede nachtrust zal hebben, dan kies je voor een visco-elastisch schuim.

Er zijn ook allerhande hoezen te krijgen voor vouwmatrassen. Het ligt een beetje aan waarvoor jij het gaat gebruiken, wat het beste bij jou past. Je kan voor een stoffen hoes kiezen, maar ook een plastic hoes nemen.

Gewicht en afmetingen

Wanneer je nadenkt over het gewicht en de afmetingen, dan speelt vooral het gebruik een rol. Wil jij het vouwmatras makkelijk kunnen meenemen, dan is een lichtgewicht vouwmatras het handigste.

Blijft het vouwmatras op een logeerkamer staan, dan mag het al wat zwaarder zijn. Moet je het echter weg kunnen bergen, dan is een licht vouwmatras weer handiger. Dit geld ook allemaal voor de afmetingen. Het schuim neemt natuurlijk altijd meer ruimte in dan een luchtbedje.

Dikte

Hoe dikker het foam of schuim is, des te lekkerder zal je slapen, maar het is dan ook wat lastiger weg te bergen. Een dun matras kan als noodoplossing heel fijn zijn, maar als je er geregeld gebruik van maakt, dan is de kans groot dat je last krijgt van jouw rug of andere lichaamsdelen.

Hoe meer je het vouwmatras gebruikt, des te dikkere matrassen je dient te kiezen. Of het nou voor jezelf is of voor een ander. Een dikker matras is ook minder makkelijk opvouwbaar en lastiger weg te bergen, maar kan in de vorm van een stoel of bank, juist weer een leuke aanvulling op de logeerkamer zijn.

Ligcomfort

Hoe dikker en steviger het matras is, des te meer ligcomfort en slaapcomfort jij zal ervaren. Vaak betekent dikker en steviger ook dat het lastiger is om op te bergen. Als je geregeld gebruik maakt van een vouwmatras, dan is het evengoed wel aan te raden om een vouwmatras gemaakt van dik en stevig schuim te kiezen.

Ontwerp

Je kan kiezen voor allerhande vouwbare vormen, die uiteindelijk een vouwmatras zijn. Dat kan iets bruikbaars zijn, of handig om weg te bergen. Het is maar net wat er bij jouw ruimte en jouw behoeftes past. Heb jij een gezellige logeerkamer, dan kan een stoel of poef erg leuk staan.

Wil jij de vouwmatras makkelijk weg kunnen bergen, dan zoek je een heel ander model. Je wil in ieder geval altijd kiezen voor een afneembare hoes of makkelijk hoezen voor over het matras kunnen krijgen. Het gaat immers om slapen en dan is hygiene ook belangrijk.

Waarvoor heb je een vouwmatras nodig?

Een vouwmatras is eigenlijk altijd handig om in huis te hebben. Voor jezelf als je ergens gaat logeren, als extra bed voor onverwachte logees, of simpelweg zodat je niet op de vloer slaapt, bijvoorbeeld als je wacht op een nieuw bed dat geleverd dient te worden.

Het ligt niet alleen een heel stuk fijner dan een luchtbed, maar geeft je de goede nachtrust die je ook hebt bij een traditioneel bed met een normaal matras. Je dient dan wel ook te kijken dat het schuim dik genoeg is, want anders lijkt het nog alsof je op de grond ligt.

Opvouwbare matrassen kan je ook gebruiken op de camping, als je naar een festival gaat, of gewoon als zitkubus of als bank, afhankelijk van welk vouwmatras je kiest. Het is snel klaargemaakt, en ook weer snel opgeborgen, en het neemt heel wat minder ruimte in dan een normaal bed.

Wat zijn de voordelen van een vouwmatras?

Je gebruikt een vouwmatras meestal maar af en toe. Bijvoorbeeld als je gaat kamperen of wanneer je logees hebt. Het is dan ook fijn dat een vouwmatras snel gepakt is, maar ook wel makkelijk en snel weg te ruimen is.

Het slaapt ook net iets beter wanneer je gaat kamperen, of dat nou in een tentje of in de caravan is. Je kan een vouwmatras dus op heel veel manieren gebruiken. Naast een gewoon bed, kan je het vaak ook gebruiken als zitkubus of lekkere loungebank of poef.

Voor kinderen kan een vouwmatras ook een fijne en veilige speelplek zijn, waar ze dan ook nog meteen een dutje op kunnen doen en waar vriendjes en vriendinnetjes makkelijk op kunnen blijven slapen.

Het is ook een heel stuk goedkoper als een gewoon bed met matras, en het neemt heel wat minder ruimte in beslag. Het is dus een heel stuk praktischer in gebruik. En het slaapt ook nog eens heel erg lekker. Zelfs een goedkoop vouwmatras is een luxe logeermatras en slaapt beter dan dunnere matrassen.

Je hebt altijd een extra bed in huis, zonder dat je ook nog een pomp nodig hebt, een luchtbed op moet blazen, of je op een andere manier in bochten moet wringen. Je kan altijd een slaapplek aanbieden, en als je zelfs ergens gaat logeren, heb je zo je eigen bedje meegenomen.

Veelgestelde vragen

Vouwmatras of luchtbed gebruiken?

Of je kiest voor een vouwbed of een luchtbed, dat ligt vooral aan jouw persoonlijke voorkeuren, en ook welke ruimte je beschikbaar hebt. Een luchtbed is veel compacter, maar ook meer werk en minder comfortabel.

Opvouwbare matrassen zijn er in allerhande vormen, super snel klaar gelegd, bieden meer comfort, en zijn vaak ook nog te gebruiken op andere manieren. Denk dan onder meer aan een zitkubus, een poef of een bankje.

Is een vouwmatras comfortabel?

Een vouwmatras kan heel comfortabel zijn, maar dan dien je wel te kiezen voor een dik matras en ook te kijken naar hoeveel kilo het vouwmatras kan dragen. Weeg je namelijk meer, dan kan het toch indrukken, en lig je alsnog op de grond.

Het is in ieder geval zeker sneller klaar gelegd, want je hoeft het matras maar uit te vouwen en neer te leggen, en als je kiest voor kwaliteit dan slaapt het net zo comfortabel als een traditioneel bed.

Zijn er nadelen aan het gebruik van een vouwmatras?

Een vouwmatras is niet gemaakt voor dagelijks gebruik. Wanneer je het matras dus vaak wil gebruiken, dan slijt het ook een stuk sneller. Het neemt ook wel iets meer ruimte in dan een luchtbed, dus als je helemaal geen ruimte hebt, dan kan het lastig zijn om het vouwmatras weg te bergen.

Voor mensen met rugklachten of gewrichtsproblemen kan het wel oncomfortabel zijn. Vaak liggen de opvouwbare matrassen dicht op de grond, kan kou er daardoor makkelijk door heen trekken, en zijn ze vaak niet dik genoeg om op de juiste plekken te ondersteunen.

Onze favoriet

Comfortabel, makkelijk, compact en handig om mee te nemen.

Beste prijs op BOL.com