Wake up light: Vind hier de 5 beste wake up lights van 2024

De natuur ontwaakt bij zonsopkomst, en dat zou ook het natuurlijke ritme van de mens zijn. Tegenwoordig gaat het leven wat anders. In de ochtend gaat de wekker, of het nou al licht buiten of nog donker. Daardoor ontwaak je heel abrupt.

Dat is ontzettend vervelend voor de meeste mensen. Zeker als je op moet staan voor het licht wordt. Je wekker gaat en je doet het slaapkamerlicht aan. Je krijgt meteen fel licht in je ogen, waardoor je lichtelijk gedesoriënteerd kan zijn. Heel vervelend, en dan moet de dag nog beginnen.

Er zijn dan ook steeds meer mensen die gebruik maken van een wake up light. Rustig aan wakker worden, zoals van oudsher natuurlijk is, door rustig lichter wordend licht. Geen vervelend geluid dat je wekt, geen fel licht dat opeens in jouw ogen schijnt, en veel minder het gevoel dat je veel te vroeg moet opstaan.

Wie wil dat nou niet? Hoe fijn is het om zo wakker te worden. Een wake up light doet dat voor jou. Er zijn best wel wat wake up lights op de markt en het kan lastig zijn om de beste te kiezen. Daarom vind je hieronder alle informatie die jij nodig hebt om de beste keuze voor jou te maken.

In de top 5 vind je de 5 beste wake up lights, die je kan kiezen en in een weg door meteen kan bestellen. Dan kan jij ook heerlijk ontspannen, rustig aan, op een natuurlijke manier wakker worden.

Wat zijn de beste wake up lights?

Onze favoriet

Met dit stijlvolle wake up light word je heerlijk wakker. Er zijn 7 verschillende lichtthema's en 7 verschillende natuurgeluiden.

 • Simulatie
 • Geluid
 • Gemak

2e beste keuze

Van dit wake up light is klinisch aangetoond dat het werkt. Het heeft 10 lichtinstellingen en een zacht piepje.

 • Simulatie
 • Geluid
 • Gemak

3e beste keuze

Dit wake up light kan je verbinden met de SleepMapper app. Je kan zelf verschillende alarmen, lichtthema's en geluid instellen.

 • Simulatie
 • Geluid
 • Gemak

Op deze pagina:

Waar zijn de beste wake up lights op getest?

De beste wake up lights worden geselecteerd op basis van hun simulatie, geluid en gemak. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste wake up lights worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
DistinQ Wake-Up Light ? Wekkerradio met dubbele wektijd ? Slaaphulp met USB aansluiting

Met dit stijlvolle wake up light word je heerlijk wakker. Er zijn 2 instelbare wektijden, 7 verschillende lichtthema's en 7 verschillende natuurgetrouw geluiden. Er zit FM-radio op, heeft een wekkerfunctie, snoozefunctie en een slaapmodus.

Het heeft een USB-aansluiting om je telefoon op te laden en je kan de helderheid bij elke kleur instellen op 4 verschillende lichtsterktes. Je kan de wake up tijd instellen tussen de 10 en de 60 minuten. Ook te gebruiken als sfeerverlichting, leeslamp of nachtlamp.

Voordelen

 • 2 instelbare wektijden

 • USB-aansluiting voor opladen telefoon

 • Simulatie
 • Geluid
 • Gemak
Beste prijs op BOL.com

#2
Philips HF3500/01 - Wake-up light - Wit

Van dit wake up light is klinisch aangetoond dat het werkt. Het heeft 10 lichtinstellingen en een zacht piepje. Het display heeft 4 helderheidsinstellingen. Er zit ook een sluimerfunctie op. De wake up tijd is 30 minuten. Je kan de lichtsterkte instellen tot een waarde van 200 lux.

Het piepje neemt in volume toe en de snooze-tijd is 9 minuten. Het geluid stopt door de bovenkant van de lamp aan te raken. De lichtkleur verandert van geel naar felgeel. Er zit een antislipmat onder de lamp. Ook te gebruiken als leeslamp.

Voordelen

 • 10 lichtinstellingen

 • 4 helderheidsinstellingen

 • Simulatie
 • Geluid
 • Gemak
Beste prijs op BOL.com

#3
Philips Somneo HF3671/01 - Wake-Up Light Connected

Dit wake up light kan je verbinden met de SleepMapper app. Je kan zelf verschillende alarmen, lichtthema's en geluid instellen. De externe AmbiTrack sensor meet jouw slaapomgeving en koppelt dit terug naar de SleepMapper app, waardoor jij inzicht krijgt in jouw slaapklimaat. RelaxBreath helpt jou om rustig adem te halen met lampjes.

Het heeft ook een zonsondergangfunctie om in slaap te vallen. De PowerWake functie speelt luisterboeken of muziek af via jouw telefoon of tablet. Hiervoor heb je een audiokabel nodig. Je kan het touchscreen display uitschakelen en het heeft een sluimerfiunctie. Via de USB-poort kan jij jouw mobiele telefoon opladen.

Voordelen

 • Werkt met SleepMapper app

 • RelaxBreath en AmbiTrack sensor

 • Simulatie
 • Geluid
 • Gemak
Beste prijs op BOL.com

#4
Philips Somneo HF3654/01 - Wake-Up Light

Dit wake up light heeft een zonsopgang en zonsondergang simulator. Je kan kiezen uit 7 natuurlijke wekgeluiden en 3 yoga wekgeluiden. De RelaxBreath functie helpt jou met lampjes om rustig en ontspannen adem te halen. De lichtsterkte kan je aanpassen en de verlichte klok dimt in het donker.

De lamp is ook te gebruiken als leeslamp en nachtlamp. Er zit een USB-poort om jouw mobiele telefoon of tablet mee op te laden. Je kan de helderheid van het display aanpassen. Met een audiokabel kan je ook muziek of luisterboeken afspelen.

Voordelen

 • Met RelaxBreath functie

 • Afspelen van audio (audiokabel niet erbij geleverd, eigen audio niet in te stellen als wekker)

 • Simulatie
 • Geluid
 • Gemak
Beste prijs op BOL.com

#5
Philips HF3519/01 - Wake-up light - Wit

De zonsopgang simulator kan je instellen tussen de 20 en de 40 minuten en gaat van rood naar geel. Er zijn 20 instellingen voor de helderheid. Er zit ook een zonsondergang simulator op. De slimme sluimerfunctie duurt 9 minuten en je kan 5 verschillende wekgeluiden instellen.

Je kan ook kiezen voor FM-radio. Er zitten 2 alarmen op. Aan de onderkant zit een rubberen antislipmat. De helderheid van het LCD-scherm kan ook aangepast worden, en dimt vanzelf in het donker. Het is klinisch aangetoond dat dit wake up light werkt.

Voordelen

 • Klinisch aangetoond dat dit wake up light werkt

 • Zonsopgang simulator tussen de 20 en 40 minuten

 • Simulatie
 • Geluid
 • Gemak
Beste prijs op BOL.com

Wat is een wake up light?

Een wake up light is een wekker die jou niet wakker maakt met geluid, maar met steeds feller wordend licht. Een wake up light maakt jou op dezelfde manier wakker als dat de zon doet. De lichtsterkte wordt langzaam verhoogt en de kamer wordt rustig aan verlicht.

Hierdoor kan jouw lichaam zich voorbereiden om wakker te worden. Vaak gaat een wake up light van rood naar geel licht. Vaak kan je ook nog een wekgeluid instellen. Dit is dan geen vervelende piep of sirene, maar een prettig geluid, zoals bijvoorbeeld fluitende vogels.

Heb jij ook moeite met in slaap vallen? Kijk dan voor een wake up light met zonsondergangfunctie. Dan werkt het precies andersom. Het licht in jouw kamer wordt steeds minder fel en jouw slaapkamer wordt langzaam donker. Je kan zo ontspannen in slaap vallen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een wake up light?

Bij het kopen van een wake up light dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Lichtbereik

De tijd waarin het licht langzaam feller wordt, is het lichtbereik en dit duurt meestal 30 minuten. Er zijn ook wake up lights waarbij je het lichtbereik zelf kan instellen. Je bepaalt dan zelf hoe lang jouw lichaam de tijd krijgt om rustig aan wakker te worden.

Meerdere opties voor de lichtkleur

Kleuren zijn erg van invloed op jouw humeur en het kan ook zijn dat je een specifieke kleur licht zoekt, dat past bij jouw interieur of de sfeer die jij wil creëren. Het kan ook zijn dat jij het licht in jouw favoriete kleur wil hebben. Het is dus fijn als je de kleuren zelf kan kiezen.

Ontwerp

Er zijn veel verschillende wake up lights te krijgen, en ook in verschillende ontwerpen, stijlen en uitvoeringen. Zo’n wake up light staat op jouw nachtkastje, zichtbaar in jouw slaapkamer. Het is dan wel zo prettig als het bij de rest van jouw slaapkamerinterieur past.

Tijdsaanduiding

Het is niet fijn als je dan eindelijk ligt te slapen en je wordt wakker van het knipperende licht van de tijdsaanduiding. Gelukkig zijn er ook wake up lights waarbij je de helderheid van de tijdsaanduiding zelf in kan stellen.

Aangename alarmtonen

Wake up lights hebben meestal ook een geluidsalarm dat afspeelt wanneer het licht de maximale helderheid heeft bereikt. Dat zijn meestal aangename geluiden zoals fluitende vogels of kabbelende golfjes. Het is natuurlijk het fijnste als je keuze hebt uit meerdere alarmtonen.

Snooze-optie

Veel mensen vinden snoozen gewoon lekker. Nog eventjes. Dan is een snooze-optie wel handig. Je hebt dan nog net een beetje meer tijd om wakker te worden en kan nog even genieten van jouw lekkere bed.

Wat zijn de voordelen van wake up lights ten opzichte van wekkers die je met geluid wakker maken?

Van nature werden mensen wakker van de zonsopkomst. Vervolgens moesten mensen opeens voor de zon opkwam opstaan, bijvoorbeeld voor werk. De eerste wekkers waren vrouwen die langs de huizen liepen en erwten tegen de ruiten aangooiden, om zo de mensen wakker te maken.

Daarna kwamen de wekkers met een geluidsalarm. Dit is allemaal ontzettend onnatuurlijk en het is dan ook niet vreemd dat veel mensen het lastig vinden om vroeg op te staan. Een wake up light zorgt ervoor dat jij weer op een natuurlijke manier wakker wordt, waardoor jij veel frisser aan de dag begint.

Uit onderzoeken blijkt dat mensen die wakker worden met een wake up light veel makkelijker opstaan, een hoger energieniveau hebben, productiever zijn en een veel beter humeur hebben. Het wake up light helpt om jouw melatonine levels in balans te houden.

En dit allemaal door de zonsopgang simulator, die jou langzaam laat wennen aan het licht, en jou een natuurlijke manier van wakker worden biedt. Daartegenover heb je dan een gewone wekker met geluid, die jou eigenlijk wakker laat schrikken.

Kunnen wake up lights je ook wakker maken met geluid?

De meeste wake up lights hebben ook een geluidsalarm. Vaak zijn dit natuurlijke geluiden of zachte piepjes. In ieder geval prettige geluiden om naar te luisteren. Er zijn ook wake up lampen die jou de optie bieden om wakker te worden met FM-radio.

Soms kan je ook audio erop aansluiten, maar je kan die audio dan niet altijd gebruiken als wekker. En dan zijn er ook nog wake up lights waarbij je alles zelf kan instellen via een app, dus ook het geluidsalarm en de geluiden waarmee je dan wakker wil worden.

Als een wake up light een snooze functie heeft, dan is dit ook meestal een geluidsfunctie, aangezien knipperend fel licht je waarschijnlijk niet sneller zal laten opstaan.

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat een wake up light mee?

Hoe lang een wake up light meegaat, is afhankelijk van verschillende factoren. Het is natuurlijk belangrijk dat jij er voorzichtig mee omgaat. Als jij erop slaat of deze valt de hele tijd, dan is de levensduur logischer wijs ook korter.

Daarnaast ligt het ook aan het merk en de kwaliteit die je kiest. Een goedkoop wake up light van een onbekend merk uit China zal minder lang meegaan als een degelijke lamp van een gerenommeerd merk. Gemiddeld kan je ervan uitgaan dat een wake up light rond de twee jaar meegaat.

Is met licht aan slapen goed?

Met het licht aan slapen, is niet goed voor je. Het minste licht kan jouw hele slaap al beïnvloeden. Onze biologische klok werkt namelijk op licht. Zodra het begint te schemeren, begint het lichaam met de aanmaak van melatonine.

Vooral blauw licht verstoort de melatonine balans in het lichaam. Een klein beetje licht in de nacht, bijvoorbeeld van een straatlantaarn dat naar binnen schijnt, breekt de aanmaak van het hormoon al af, waardoor je minder goed slaapt. Het beste is slapen in het pikkedonker.

Is een wekker gezond?

Volgens de geleerden kan het geen kwaad om door een wekker gewekt te worden, ook niet als je van schrik tegen het plafond vliegt. Het is dus niet ongezond, maar ook niet prettig. Het heeft namelijk wel invloed op jouw humeur.

Hoe je precies wakker wordt, hangt vooral af van de slaapfase waar jij je in bevindt. Wanneer jij uit jouw diepe slaap ontwaakt, dan voelt dat onprettig. Een wake up light bereidt jouw lichaam al voor op het wakker worden, waardoor je niet uit jouw diepe slaap, en dus veel prettiger ontwaakt.

Onze favoriet

Met dit stijlvolle wake up light word je heerlijk wakker. Er zijn 7 verschillende lichtthema's en 7 verschillende natuurgeluiden.

Beste prijs op BOL.com