Wiebelkussen: Vind hier de 5 beste wiebelkussens van 2024

Je kunnen concentreren is best belangrijk in onze maatschappij. Of dat nu voor werk is of voor school, of omdat je een serieus gesprek wil voeren, dat maakt dan niet zo heel veel uit. Toch is dat voor een steeds groter wordend aantal mensen heel lastig. 

Denk dan bijvoorbeeld aan mensen met ADHD, daar is het heel duidelijk bij, maar ook mensen met long covid kunnen moeite hebben met zich te concentreren. En soms heb je gewoon een periode waarin het moeilijk is om jouw gedachtes ergens bij te houden. 

Dat kan een behoorlijke invloed hebben op jouw leven, je dient je immers dagelijks op bepaalde zaken te concentreren. Een wiebelkussen kan dan een echte uitkomst zijn. Het lijkt misschien een rare oplossing, wiebelen als je moeite hebt om jouw focus ergens op te houden, maar het blijkt voor veel mensen een ware uitkomst te zijn. 

Doordat jouw spieren constant actief bezig zijn, als je op een wiebelkussen zit, kan jij je beter concentreren. Daarnaast kan het dus ook een hele fijne oplossing zijn om al zittend toch jouw spieren te trainen. Je traint er namelijk jouw kernspieren mee. Het is ook een heel goed hulpmiddel om jouw zithouding mee te verbeteren. 

Maar wat is een wiebelkussen dan precies en hoe weet je of je een goed wiebelkussen kiest. Hieronder vind je alles wat jij wil weten over wiebelkussens, zodat jij ook het beste wiebelkussen voor jou kan kiezen. 

In de top 5 vind je de beste wiebelkussens, en je kan er meteen eentje kiezen en bestellen. Je hoeft dan niet lang te zoeken, en je hebt dan zeker het beste wiebelkussen voor jou. 

Wat zijn de beste wiebelkussens?

Onze favoriet

Dit comfortabele wiebelkussen is ideaal voor kinderen en volwassenen. Het is gemaakt van hoogwaardige, zachte rubber en zorgt ervoor dat je lekker wiebelt tijdens het zitten.

 • Maat
 • Materiaal
 • Veiligheid

2e beste keuze

Dit wiebelkussen is geschikt voor kinderen en volwassenen. Het heeft ribbels aan de oppervlakte voor extra stimulatie en grip. Het maximaal belastbare gewicht is 120 kilo.

 • Maat
 • Materiaal
 • Veiligheid

3e beste keuze

Dit wiebelkussen neemt na een paar minuten jouw lichaamswarmte aan en zit heel erg comfortabel. Het is geschikt voor kinderen en volwassenen.

 • Maat
 • Materiaal
 • Veiligheid

Op deze pagina:

Waar zijn de beste wiebelkussens op getest?

De beste wiebelkussens worden geselecteerd op basis van hun maat, materiaal en veiligheid. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste wiebelkussens worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Wiebelkussen - Zwart

Dit comfortabele wiebelkussen is ideaal voor kinderen en volwassenen. Het is gemaakt van hoogwaardige, zachte rubber en zorgt ervoor dat je lekker wiebelt tijdens het zitten. Het is verkrijgbaar in diverse kleuren. 

Het wiebelkussen heeft een doorsnede van 33 cm en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 90 kilo. Je hebt een gemiddelde luchtdruk nodig om het balanskussen op te pompen. Er zijn aparte hoezen te krijgen voor een meer passende look. 

Voordelen

 • Geschikt voor kinderen en volwassenen
 • Gemaakt van hoogwaardige, zachte rubber
 • Maat
 • Materiaal
 • Veiligheid
Beste prijs op BOL.com

#2
Wiebelkussen + Pomp - Balanskussen - Balansbord - Volwassenen En Kinderen - Met Pomp - 34CM - Black

Dit wiebelkussen is geschikt voor kinderen en volwassenen. Het heeft ribbels aan de oppervlakte voor extra stimulatie en grip. Het maximaal belastbare gewicht is 120 kilo en de doorsnede is 34 cm. Het wordt geleverd met een pompje op het wiebelkussen mee op te pompen. 

Het is te krijgen in 6 verschillende kleuren. Het is gemaakt van hoogwaardige polyetheen en is 7 cm hoog. Het weegt ongeveer 1 kilo en is dus ook makkelijk mee te nemen. Het is antislip, slijtvast, stevig en je kan het makkelijk schoonhouden met een vochtige doek. 

Voordelen

 • Maximaal belastbare gewicht is 120 kilo
 • Wordt geleverd met pompje
 • Maat
 • Materiaal
 • Veiligheid
Beste prijs op BOL.com

#3
Wiebelkussen - Zwart

Dit wiebelkussen neemt na een paar minuten jouw lichaamswarmte aan en zit heel erg comfortabel. Het is geschikt voor kinderen en volwassenen. Het is gemaakt van zachte en comfortabele rubber van een hoogwaardige kwaliteit. 

De doorsnede is 36 cm en het maximaal belastbare gewicht is100 kg. Het is 6 cm hoog. Het is verkrijgbaar in diverse kleuren en je pompt het op met een gemiddelde luchtdruk. Er zijn ook aparte hoezen voor dit balanskussen te krijgen. 

 • Gemaakt van zachte, comfortabele rubber
 • Maximaal belastbaar gewicht van 100 kilo
 • Maat
 • Materiaal
 • Veiligheid
Beste prijs op BOL.com

#4
Wiebelkussen + Pomp - Balanskussen - Volwassenen En Kinderen - Met Pomp - 34CM - Turquoise

Dit wiebelkussen is geschikt voor kinderen en volwassenen. Het heeft een doorsnede van 34 cm en is 7 cm hoog. Het weegt ongeveer 1 kilo. Het maximaal belastbare gewicht is 120 kilo. Het is leverbaar in 6 verschillende kleuren. 

Het is gemaakt van een hoogwaardige kwaliteit PVC en is antislip, slijtvast en stevig. Het heeft senso-noppen en is makkelijk schoon te houden met een vochtige doek. Het wordt geleverd met een pompje en is ook makkelijk mee te nemen. 

Voordelen

 • Geschikt voor kinderen en volwassenen
 • Antislip en slijtvast
 • Maat
 • Materiaal
 • Veiligheid
Beste prijs op BOL.com

#5
Tunturi Air Stepper Pad - Balanskussen - Wiebelkussen - Ergonomisch zitkussen - Kleur: blauw - 33 cm - Incl. gratis fitness app

Dit balanskussen is geschikt voor kinderen en volwassenen. Het heeft een doorsnede van 33 cm en is 7,5 cm hoog. Het weegt 1 kilo en het maximaal belastbare gewicht is 120 kilo. Het is gemaakt van hoogwaardige vinyl. 

Het wordt geleverd met een pompje en een gratis fitness app, met een trainingsschema groepslessen en een community. Het wiebelkussen heeft senso-noppen voor meer stimulatie en grip. Het balanskussen is verkrijgbaar in diverse kleuren. 

Voordelen

 • Met pompje en gratis trainingsapp 
 • Geschikt voor kinderen en volwassenen
 • Maat
 • Materiaal
 • Veiligheid
Beste prijs op BOL.com

Wat is een wiebelkussen?

Zitten is een passieve houding en we brengen behoorlijk wat tijd van ons leven zittend door. Met een wiebelkussen, of balanskussen zoals het ook wel genoemd wordt, zorg jij dat jouw lichaam en hersenen actief blijven, ook als je in een passieve houding zit. 

Een wiebelkussen is een instabiel kussen, meestal gevuld met lucht, die jouw spieren aan het werk houdt, zodat je de juiste balans vindt. Je zit dus niet de hele tijd stil, maar wiebelt om te blijven zitten. Je kan je daardoor beter concentreren, hebt minder snel last van nek- of rugklachten en je neemt een betere zithouding aan. 

Een wiebelkussen is gevuld met lucht, waardoor je uit balans raakt. Jij moet dan jouw rugspieren, buikspieren en bilspieren gebruiken om te blijven zitten. Het stimuleert ook de samenwerking tussen jouw hersenhelften. Door de prikkels die een wiebelkussen jou blijft geven, moet het lichaam zich steeds aanpassen. Hierdoor ben je meer alert en kan jij je beter concentreren. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een wiebelkussen?

Bij het kopen van een wiebelkussen dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Maat

De maat van het wiebelkussen dat je kiest dient te passen bij jouw formaat. Wanneer je het balanskussen op een stoel legt, dan wil je nog steeds met jouw voeten aan de grond komen. Voor een kind kies je dan ook voor een andere maat wiebelkussen dan voor een volwassene. 

Voor een kleuter kies je voor een wiebelkussen met een diameter van 30 cm. Een wiebelkussen met een diameter van 33 cm is geschikt voor kinderen en volwassenen en een diameter van 36 cm is alleen geschikt voor volwassenen. 

Postuur

Jouw postuur speelt natuurlijk ook een rol bij het formaat van een wiebelkussen. Iemand met een tenger postuur zit beter op een kleiner balanskussen en iemand met een wat flinker postuur heeft meer aan een groter postuurkussen. Houd daarbij ook in het oog dat een wiebelkussen dus ook functioneel dient te zijn als je deze in een stoel legt om op te zitten. 

Uitvoering

Er zijn meerdere uitvoeringen wiebelkussens te krijgen. Zo zijn er ook balanskussens met senso-noppen, die zorgen niet alleen voor een betere doorbloeding, maar bieden ook nog meer prikkels. Je wordt dan extra gestimuleerd. 

Wil je lekker zacht zitten, dan kijk je voor een wiebelkussen met een fijne, zachte hoes, en als jij het wiebelkussen ook makkelijk met je mee wil kunnen nemen, dan kies je een balanskussen met een laag gewicht. 

De voordelen van een wiebelkussen

Een wiebelkussen heeft voordelen op meerdere vlakken. Het zorgt niet alleen voor een betere zithouding en je houdt een gecontroleerde beweging van de tussenwervelschijven. Je traint de spieren van jouw rug, billen en buik. 

Je kan het makkelijk met je meenemen, dus je kan overal trainen en prettiger zitten, met meer concentratie. In de auto, in het park, op kantoor of in de klas, maar ook voor de televisie of aan de eettafel. Je kan er overal gebruik van maken. 

Het stimuleert ook de samenwerking tussen jouw beide hersenhelften. Het verbetert jouw concentratie en je kan jouw balans ermee trainen. Je kan het kussen ook staand gebruiken en zo jouw knieën en enkels trainen. 

Je oefent ook de wisselwerking tussen zintuigen en het bewegen, het zogenoemde sensomotorische systeem. Je kan er actief en comfortabel op zitten, waardoor jouw alertheid wordt verhoogd. Het kan zwangere vrouwen helpen wanneer ze last hebben van bekkeninstabiliteit. 

Een wiebelkussen voor kinderen met een hoge prikkeldrempel

Wanneer kinderen een hoge prikkeldrempel hebben, dan hebben ze meer sensorische prikkels nodig om de prikkels op te merken. Een wiebelkussen geeft dan steeds nieuwe prikkels, waardoor een kindje alerter blijft. Je kan dan kiezen voor een wiebelkussen met senso-noppen, waardoor jouw kindje nog meer prikkels krijgt. 

Doordat ze meer prikkels krijgen, zijn ze niet alleen meer alert, maar kunnen kinderen zich ook beter concentreren. Wat bijvoorbeeld heel erg fijn is in de klas of aan de eettafel. Juist wanneer kinderen eigenlijk rustig moeten zijn. Het sensomotorische systeem wordt daardoor gestimuleerd. Ze gaan andere prikkels dus ook meer opmerken. 

Voor kinderen met een lage prikkeldrempel kan een wiebelkussen juist averechts werken. 

Veelgestelde vragen

Waar is een wiebelkussen goed voor?

Een wiebelkussen is goed voor verschillende zaken. Het kan een geweldig hulpmiddel zijn om mee te trainen en jouw balans te stimuleren, maar het is ook heel erg stimulerend voor mensen met een hoge prikkeldrempel. De constante prikkels zorgen voor een hogere alertheid en een betere concentratie. 

Het is ook heel erg goed om jouw zithouding mee te verbeteren. Je kan een wiebelkussen zittend gebruiken, maar als je het gebruikt voor trainingen, dan kan je het ook staand gebruiken. Je traint er allerhande spieren mee, van jouw buik-, rug- en bilspieren tot aan jouw knieën en enkels. 

Hoe lang mag je op een wiebelkussen zitten?

Het gebruik van een wiebelkussen kan je het beste opbouwen. Zo begin je bijvoorbeeld met 15 minuten per keer en je kan dit opbouwen tot een half uur. Je kan dit 3 of 4 keer per dag doen. Blijf je langer dan een half uur op een wiebelkussen zitten, dan raak je gewend aan de prikkels en verliest een wiebelkussen het effect. 

Bij trainingen kan je het gebruik van het wiebelkussen afwisselen met oefeningen zonder wiebelkussen. Of je kan het afwisselen met het zittend gebruiken van het wiebelkussen en oefeningen waarbij je op het wiebelkussen moet staan. Na ongeveer 3 weken gebruik dien je een duidelijk verschil te merken tussen wanneer je het balanskussen wel en niet gebruikt. 

Hoe pomp je een wiebelkussen op?

Een wiebelkussen wordt vaak geleverd met een pompje om het wiebelkussen op te pompen. Je kan zelf de hardheid van het wiebelkussen bepalen. Is het te hard, dan laat je er wat lucht uit. Is het balanskussen te zacht, dan pomp je er weer wat lucht bij. 

Je pompt een wiebelkussen op met een gemiddelde luchtdruk. Het ligt er ook aan waarvoor je het wiebelkussen gebruikt. Om jouw zithouding te verbeteren, concentratie te stimuleren of om ermee te trainen. Je kan dit in het begin uitproberen om te kijken wat de juiste hardheid voor jouw gebruik is. 

Onze favoriet

Dit comfortabele wiebelkussen is ideaal voor kinderen en volwassenen. Het is gemaakt van hoogwaardige, zachte rubber en zorgt ervoor dat je lekker wiebelt tijdens het zitten.

Beste prijs op BOL.com