Wollen dekbed: Vind hier de 5 beste wollen dekbedden van 2024

Wol wordt al duizenden jaren gebruikt om er kledingstukken van te maken. Het is heerlijk warm en lekker zacht en in al die duizenden jaren is er nog steeds geen degelijke vervanging voor wol gevonden. Vandaag de dag is een wollen dekbed nog steeds hartstikke populair.

Het verwerken van de wol veranderde wel door de jaren heen. De wol werd steeds fijner en er konden steeds mooiere en zachtere stoffen van geweven worden. In de middeleeuwen werd het een handelsproduct en zelfs de inkomstenbron van enkele landen.

Bij de Engelsen was het toen zo belangrijk dat als jij meende wol te smokkelen, dan werd jouw hand eraf gehakt. Een crue behandeling voor zo'n fijn product. Tegenwoordig is de wolproductie zo ver gevorderd, dat de wol zelfs wasbaar is gemaakt.

Met de stijgende stookkosten is een wollen dekbed een heerlijke manier om lekker warm te blijven in bed in de winter en heerlijk koel in de zomer. Wol ventileert goed en absorbeert het vocht. Wollen dekbedden zijn ook zelfreinigend en hypoallergeen.

Een wollen dekbed is dan ook een goede keuze. Maar hoe kies je dan het beste wollen dekbed? De informatie die je daarvoor nodig hebt, vind je allemaal hieronder. In de top 5 vind je ook de 5 beste wollen dekbedden. Je hoeft niet meer lang te zoeken, maar kan meteen het beste wollen dekbed voor jou kiezen en bestellen.

Wat zijn de beste wollen dekbedden?

Onze favoriet

Échte Terschellinger© 4-seizoenen dekbedden in dubbele “altijd goed”-uitvoering. De extreem gekroesde wol-kwaliteit vormt ’n luxe laag van miljoenen luchtkussentjes.

 • Isolatie
 • Kwaliteit
 • Duurzaamheid

2e beste keuze

Échte Terschellinger© Winter dekbed. Het al decennia lang bekroonde beste wollen najaarsdekbed. Het warme winterdekbed uit de beroemde Terschellinger© familie. 

 • Isolatie
 • Kwaliteit
 • Duurzaamheid

3e beste keuze

Dit Texel wollen 4-seizoenen dekbed is gevuld met 100% zuivere scheerwol van het Texelse schaap waarbij extra zorg is besteed aan het selecteren van deze vulling. 

 • Isolatie
 • Kwaliteit
 • Duurzaamheid

Op deze pagina:

Waar zijn de beste wollen dekbedden op getest?

De beste wollen dekbedden worden geselecteerd op basis van hun isolatie, kwaliteit en duurzaamheid. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste wollen dekbedden worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Terschellinger | Luxe 4-Seizoenen 100% IWS Zuiver Scheer wollen Dekbed| Zomer én winterdekbed |All-Season | 140x200cm

Dit wollen 4-seizoenen dekbed bestaat uit 2 dekbedden. Ze zijn gemaakt van extreem gekroesde wol voor een optimale ventilatie, uitstekende vochtregulatie en een unieke warmtespreiding. De natuurlijke ingrediënten worden tijdens het productieproces behouden.

De dekbedden zijn volledig doorgestikt in banen en vallen soepel rond het lichaam. Ze zijn brandwerend en vlammen dovend. De dekens zet je aan elkaar vast met stevige drukknopen. Dienen gestoomd te worden. Het tijk is gemaakt van 100 procent natuurzuiver Mako-katoen.

Voordelen

 • Unieke warmtespreiding, geschikt voor het hele jaar
 • Tijk gemaakt van 100 procent natuurzuiver Mako-katoen
 • Isolatie
 • Kwaliteit
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#2
Terschellinger | Winter wollen dekbed | 100% IWS Zuiver Scheerwollen Enkel Dekbed|140x200cm

Dit wollen dekbed is gevuld met fijn geruld, pure schapenwol. Het tijk is gemaakt van 100 procent natuurzuiver Mako-katoen. Het heeft waardeklasse 3 en het vulgewicht is 600 gram per vierkante meter. Het is volledig schuifvrij doorgestikt.

Het heeft een optimale ventilatie, een uitstekende vochtregulatie en een unieke warmtespreiding. Het wollen dekbed is brandvertragend en dooft vlammen. Er zit 3 jaar garantie op en gaat 10 tot 12 jaar mee. Het is 20 mm dik en verkrijgbaar in 7 verschillende maten.

 • Waardeklasse 3
 • Tijk van natuurzuiver Mako-katoen
 • Isolatie
 • Kwaliteit
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#3
Texels 4-Seizoenen Wollen Dekbed (240x220)

De vulling van dit wollen dekbed is 100 procent zuivere scheerwol van het Texelse schaap. De zelfreinigende functie van wol is behouden en het biedt een uitstekende vochtregulatie. Het heeft een uitstekende veerkracht.

De twee dekens zijn voor de zomer en de lente/herfst en samen zijn ze geschikt voor de winter. Het vulgewicht is 250 gram per vierkante meter en 450 gram per vierkante meter. Het tijk is gemaakt van 100 procent katoen. Het is 3 cm dik en verkrijgbaar in 2 verschillende maten.

Voordelen

 • 2 dekbedden zijn samen 3 dekbedden, voor het hele jaar
 • Zuivere scheerwol van het Texelse schaap
 • Isolatie
 • Kwaliteit
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#4
TIMZO - Dekbed - Vierseizoenen - 100% Wol - Lits-jumeaux - 240x220cm

Omschrijving Dit betreft een 4-seizoenen dekbed en bestaat uit twee delen: een zomerdekbed (warmteklasse 4) en een voor/najaarsdeel (warmteklasse 3). Voeg ze samen om er een heerlijk warm winterdekbed (warmteklasse 1) van te maken. De delen zijn aan elkaar te bevestigen door middel van drukknopen. Vulgewicht: 250 g/m2 + 450 g/m2 (totaal beide delen samen 700 gram per m2). Inhoud en tijk Dit dekbed is gevuld met 100% zuivere scheerwol en voorzien van het Wool-keurmerk. De tijk is 100% katoen. Dit wollen dekbed is goed ademend en heeft een perfecte vochtregulatie. Door de goede veerkracht blijft dit dekbed tevens altijd in de juiste vorm. Onderhoud Schudt het dekbed dagelijks even op en laat het regelmatig luchten voor een fris en volumineus resultaat. Het dekbed kan niet in de wasmachine en kan uitsluitend chemisch gereinigd worden. Anti-allergisch Schimmelvorming in wollen dekbedden is nagenoeg onmogelijk. Schimmels hebben niet alleen warmte nodig, maar ook een hoge vochtigheidsgraad. Omdat wol heel ventilerend is en de temperatuur zelf reguleert, zullen er geen schimmels in kunnen nestelen. Anti-huisstofmijt Doordat wol lanoline bevat, is wol zelfreinigend, bacteriewerend en vuilafstotend. Zuiver scheerwol in een bed of matras is bovendien geen fijne omgeving voor de huisstofmijt, want wol ventileert optimaal en reguleert de temperatuur en hoeveelheid vocht.
 • Isolatie
 • Kwaliteit
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#5
Sleep Comfy - Wollen Dekbed All Year Dekbed Enkel | 240x220 cm - 100% Zuiver Australische Scheerwol - Anti Allergie Dekbed - Wasbaar - Tweepersoons Dekbed- Lits-Jumeaux - Zomerdekbed & Winterdekbed

Dit wollen dekbed bestaat uit 2 dekbedden, die samen een derde dekbed vormen. Het is geschikt voor het hele jaar door. De dekbedden zijn gevuld met 100 procent zuivere scheerwol. Het ene dekbed is 250 gram per vierkante meter en het andere dekbed is 450 gram per vierkante meter.

Het tijk is gemaakt van 100 procent katoen. Het is goed ademend en reguleert vocht goed. Het heeft een goede veerkracht en blijft mooi in vorm. Het is verkrijgbaar in zes verschillende maten en is 20 mm dik. Het is hypoallergeen en je hoeft het alleen te luchten.

Voordelen

 • 2 wollen dekbedden voor het hele jaar door
 • Vulling van 100 procent zuivere scheerwol en 100 procent katoenen tijk
 • Isolatie
 • Kwaliteit
 • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

Wat is een wollen dekbed?

Wol is uitstekend geschikt om een dekbed mee te maken. De meeste wol komt van schapen en wordt vervolgens gesponnen en geweven. Wolharen hebben schubben en is gekroesd. Hierdoor wordt lichaamswarmte goed vastgehouden, maar heeft het ook een ventilerende functie.

De schubben zorgen er ook voor dat wol makkelijk te spinnen is en een mooie, stevige draad vormt. Wol jeukte vroeger behoorlijk erg, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Er blijkt namelijk een jeukpunt te zijn. Wolvezels variëren in dikte tussen de 10 micrometer en de 40 micrometer.

Hoe dunner de vezels van wol zijn, des te minder ze jeuken. Bij een dikte van 28 micrometer gaat wol jeuken bij de meeste mensen. Tegenwoordig houdt met de woldikte dus onder de 28 micrometer. Het is dan uitermate geschikt voor een wollen dekbed.

Er zijn allerhande soorten wol. Van verschillende soorten schapen en andere dieren tot de manier waarop het verwerkt is. Denk dan aan handmatig spinnen of mechanisch spinnen. Er zijn ook veel verschillende kwaliteiten wol om uit te kiezen. Van hypoallergene wolsoorten tot hele luxe wolsoorten.

Waar moet je op letten bij het kopen van een wollen dekbed?

Bij het kopen van een wollen dekbed dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Het verschil tussen machine wasbare wol en chemisch te reinigen wol

Wol is een heel fijn materiaal, maar het heeft ook een nadeel. Het is lastig te onderhouden. Gewone, onbehandelde wol kan je niet zomaar in de wasmachine gooien. Dan gaat het vilten en krimpt het. Sommige wol hoef en kan je niet reinigen. Andere wol dien je chemisch te reinigen en dan is er de wol die je wel in de wasmachine kan wassen.

Machine wasbare wol heeft een extra bewerking in het productieproces, waarbij het al voor gekrompen wordt. Vervolgens wordt er een laagje hars toegevoegd, wat het krimpen nog verder voorkomt. Deze wol kan je in de wasmachine wassen.

Je dient dan evengoed de wasvoorschriften te volgen. Het chemisch reinigen wordt ook wel stomen genoemd. Je brengt jouw wollen dekbed dan naar de stomerij, die het vervolgens op de juiste manier behandelt, waardoor jouw wollen dekbed weer lekker fris is.

Gewicht, loft en stiksel

Het gewicht van een wollen dekbed wordt aangegeven in gram per vierkante meter, de internationale afkorting daarvoor is GSM, gram per square meter. Het geeft dus aan hoe zwaar of licht een wollen dekbed aanvoelt. Hierbij betekent het overigens niet dat hoe zwaarder de wollen deken is, des te warmer deze ook is.

Met loft wordt de hoeveelheid vulling in het wollen dekbed aangegeven. Dit heeft vooral te maken met het comfort en het heeft ook een esthetisch waarde. Het bepaalt mede hoe dik een wollen dekbed is en zegt verder ook niets over het gewicht of de warmte die het wollen dekbed biedt.

Het stiksel bepaalt onder meer hoe goed de vulling in het wollen dekbed blijft zitten. Hoe beter dit verdeeld is en de manier van stikken, bepalen mede het comfort van jouw wollen dekbed. Daarnaast slijten stiksels vaak ook als eerste. Er zijn wollen dekbedden die dubbel gestikt zijn, zodat ze nog langer meegaan.

Budget

Net zoals dat de kwaliteit van wol verschilt, geldt dat ook voor de prijs van wol. Het ligt dus vooral aan jouw budget en wat je eraan uit wil geven. Hierbij dient gezegd te worden, dat kwaliteit niet het goedkoopste is. Kijk goed naar de verschillende soorten wol en leg dat naast jouw budget, om te bepalen wat het beste wollen dekbed voor jou is.

Wat is het voordeel van een wollen dekbed?

Wol heeft ontzettend veel voordelen ten opzichte van andere materialen die gebruikt worden om dekbedden te maken.

 • Wol is een natuurproduct en wordt in veel gevallen duurzaam geproduceerd.
 • Een wollen dekbed behoeft weinig onderhoud. Wol is zelfreinigend en antibacteriële en hypoallergene eigenschappen.
 • Wol is van nature al heerlijk zacht en geven een aangename warmte, dankzij een goede warmtespreiding. Tegenwoordig is wol ook niet meer kriebelig.
 • Wol ventileert ontzettend goed en daardoor wordt vocht snel afgevoerd. Hierdoor slaap jij lekker fris in een gezond slaapklimaat.
 • Wol heeft een hoog verbrandingspunt en is dus heel erg veilig. Het weert brand en dooft vlammen.

Dekbed van wol voor een betere slaap: de wetenschap

Wol is een beetje de Superman onder de materialen om dekens van te maken. De vezels kunnen namelijk, zonder te breken, tot wel 20.000 terugkeren in de oorspronkelijke staat. Om dat te vergelijken met andere materialen, is het handig om te weten dat katoen, een ander populair materiaal voor dekbedden, breekt na 3200 keer.

Uit onderzoeken blijkt ook dat mensen die onder een wollen dekbed slapen, veel beter slapen dan mensen die slapen onder een dekbed van andere materialen. Het is dus niet alleen duurzaam en slijtvast, maar ook nog eens beter voor een gezonde nachtrust.

Wol reguleert vocht ook uitstekend. Het is luchtdoorlatend en neemt ontzettend veel vocht op. Als je het vergelijk met katoen, dan neemt wol tot wel 60 procent meer vocht op dan katoen. Wolvezels kunnen tussen de 40 en de 50 procent van het eigen gewicht in vocht opnemen.

Veelgestelde vragen

Wat is de levensduur van een wollen dekbed?

Wanneer je een wollen dekbed dagelijks gebruikt, het hele jaar door dus, dan gaat het tussen de 8 en de 12 jaar mee. Dit is onder meer afhankelijk van de kwaliteit van de wol, maar ook van de kwaliteit van het tijk. Stiksels slijten als snelste, maar die zijn ook nodig om de vulling goed verdeeld te houden.

Hoe je een wollen dekbed onderhoudt, is natuurlijk ook van belang. Je kan een wollen dekbed het beste iedere dag luchten. Wol is zelfreinigend en afhankelijk van het type wol en het productieproces dien je het op een speciale manier te reinigen.

Hoe vaak wollen dekbed wassen?

Een wollen dekbed hoef je helemaal niet vaak te wassen, en is zelfs niet wenselijk. Wol is zelfreinigend, antibacterieel, schimmelwerend, luchtdoorlatend en vochtregulerend. Sommige wol hoef je alleen te luchten.

Andere wollen dekbedden dien je naar een stomerij te brengen om ze chemisch te laten reinigen. Er zijn ook wollen dekbedden die je wel in de wasmachine of op de hand zelf kan wassen. Lees dan altijd goed de wasvoorschriften en volg deze nauwkeurig op.

Wat kost het reinigen van een wollen dekbed?

Wanneer je een wollen dekbed bij een stomerij wil laten reinigen, dan dien je dat twee keer per jaar te doen. Je houdt jouw wollen dekbed dan het hele jaar fris. Hoeveel het precies kost om een wollen dekbed te laten reinigen is afhankelijk van enkele factoren.

Zo betaal je in de Randstad waarschijnlijk meer dan op het dorp en maakt het formaat van het wollen dekbed ook wat uit voor de prijs. Het type wol kan ook een verschil maken. De ene wolsoort dient delicater behandeld te worden, dan een ander type wol.

Voor een standaard tweepersoons wollen dekbed ben je tussen de 30,- en de 60,- euro kwijt. Om en nabij.

Onze favoriet

Échte Terschellinger© 4-seizoenen dekbedden in dubbele “altijd goed”-uitvoering. De extreem gekroesde wol-kwaliteit vormt ’n luxe laag van miljoenen luchtkussentjes.

Beste prijs op BOL.com