Wollen dekbed: Vind hier de 5 beste wollen dekbedden van 2024
Wol wordt al duizenden jaren gebruikt om er kledingstukken van te maken. Het is heerlijk warm en lekker zacht en in al die duizenden jaren is er nog steeds geen degelijke vervanging voor wol gevonden. Vandaag de dag is een wollen dekbed nog steeds hartstikke populair.
Het verwerken van de wol veranderde wel door de jaren heen. De wol werd steeds fijner en er konden steeds mooiere en zachtere stoffen van geweven worden. In de middeleeuwen werd het een handelsproduct en zelfs de inkomstenbron van enkele landen.
Bij de Engelsen was het toen zo belangrijk dat als jij meende wol te smokkelen, dan werd jouw hand eraf gehakt. Een crue behandeling voor zo'n fijn product. Tegenwoordig is de wolproductie zo ver gevorderd, dat de wol zelfs wasbaar is gemaakt.
Met de stijgende stookkosten is een wollen dekbed een heerlijke manier om lekker warm te blijven in bed in de winter en heerlijk koel in de zomer. Wol ventileert goed en absorbeert het vocht. Wollen dekbedden zijn ook zelfreinigend en hypoallergeen.
Een wollen dekbed is dan ook een goede keuze. Maar hoe kies je dan het beste wollen dekbed? De informatie die je daarvoor nodig hebt, vind je allemaal hieronder. In de top 5 vind je ook de 5 beste wollen dekbedden. Je hoeft niet meer lang te zoeken, maar kan meteen het beste wollen dekbed voor jou kiezen en bestellen.
Wat zijn de beste wollen dekbedden?
Wat is een wollen dekbed?
Wol is uitstekend geschikt om een dekbed mee te maken. De meeste wol komt van schapen en wordt vervolgens gesponnen en geweven. Wolharen hebben schubben en is gekroesd. Hierdoor wordt lichaamswarmte goed vastgehouden, maar heeft het ook een ventilerende functie.
De schubben zorgen er ook voor dat wol makkelijk te spinnen is en een mooie, stevige draad vormt. Wol jeukte vroeger behoorlijk erg, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Er blijkt namelijk een jeukpunt te zijn. Wolvezels variëren in dikte tussen de 10 micrometer en de 40 micrometer.
Hoe dunner de vezels van wol zijn, des te minder ze jeuken. Bij een dikte van 28 micrometer gaat wol jeuken bij de meeste mensen. Tegenwoordig houdt met de woldikte dus onder de 28 micrometer. Het is dan uitermate geschikt voor een wollen dekbed.
Er zijn allerhande soorten wol. Van verschillende soorten schapen en andere dieren tot de manier waarop het verwerkt is. Denk dan aan handmatig spinnen of mechanisch spinnen. Er zijn ook veel verschillende kwaliteiten wol om uit te kiezen. Van hypoallergene wolsoorten tot hele luxe wolsoorten.
Waar moet je op letten bij het kopen van een wollen dekbed?
Bij het kopen van een wollen dekbed dien je vooral op de volgende dingen te letten:
Het verschil tussen machine wasbare wol en chemisch te reinigen wol
Wol is een heel fijn materiaal, maar het heeft ook een nadeel. Het is lastig te onderhouden. Gewone, onbehandelde wol kan je niet zomaar in de wasmachine gooien. Dan gaat het vilten en krimpt het. Sommige wol hoef en kan je niet reinigen. Andere wol dien je chemisch te reinigen en dan is er de wol die je wel in de wasmachine kan wassen.
Machine wasbare wol heeft een extra bewerking in het productieproces, waarbij het al voor gekrompen wordt. Vervolgens wordt er een laagje hars toegevoegd, wat het krimpen nog verder voorkomt. Deze wol kan je in de wasmachine wassen.
Je dient dan evengoed de wasvoorschriften te volgen. Het chemisch reinigen wordt ook wel stomen genoemd. Je brengt jouw wollen dekbed dan naar de stomerij, die het vervolgens op de juiste manier behandelt, waardoor jouw wollen dekbed weer lekker fris is.
Gewicht, loft en stiksel
Het gewicht van een wollen dekbed wordt aangegeven in gram per vierkante meter, de internationale afkorting daarvoor is GSM, gram per square meter. Het geeft dus aan hoe zwaar of licht een wollen dekbed aanvoelt. Hierbij betekent het overigens niet dat hoe zwaarder de wollen deken is, des te warmer deze ook is.
Met loft wordt de hoeveelheid vulling in het wollen dekbed aangegeven. Dit heeft vooral te maken met het comfort en het heeft ook een esthetisch waarde. Het bepaalt mede hoe dik een wollen dekbed is en zegt verder ook niets over het gewicht of de warmte die het wollen dekbed biedt.
Het stiksel bepaalt onder meer hoe goed de vulling in het wollen dekbed blijft zitten. Hoe beter dit verdeeld is en de manier van stikken, bepalen mede het comfort van jouw wollen dekbed. Daarnaast slijten stiksels vaak ook als eerste. Er zijn wollen dekbedden die dubbel gestikt zijn, zodat ze nog langer meegaan.
Budget
Net zoals dat de kwaliteit van wol verschilt, geldt dat ook voor de prijs van wol. Het ligt dus vooral aan jouw budget en wat je eraan uit wil geven. Hierbij dient gezegd te worden, dat kwaliteit niet het goedkoopste is. Kijk goed naar de verschillende soorten wol en leg dat naast jouw budget, om te bepalen wat het beste wollen dekbed voor jou is.
Wat is het voordeel van een wollen dekbed?
Wol heeft ontzettend veel voordelen ten opzichte van andere materialen die gebruikt worden om dekbedden te maken.
- Wol is een natuurproduct en wordt in veel gevallen duurzaam geproduceerd.
- Een wollen dekbed behoeft weinig onderhoud. Wol is zelfreinigend en antibacteriële en hypoallergene eigenschappen.
- Wol is van nature al heerlijk zacht en geven een aangename warmte, dankzij een goede warmtespreiding. Tegenwoordig is wol ook niet meer kriebelig.
- Wol ventileert ontzettend goed en daardoor wordt vocht snel afgevoerd. Hierdoor slaap jij lekker fris in een gezond slaapklimaat.
- Wol heeft een hoog verbrandingspunt en is dus heel erg veilig. Het weert brand en dooft vlammen.
Dekbed van wol voor een betere slaap: de wetenschap
Wol is een beetje de Superman onder de materialen om dekens van te maken. De vezels kunnen namelijk, zonder te breken, tot wel 20.000 terugkeren in de oorspronkelijke staat. Om dat te vergelijken met andere materialen, is het handig om te weten dat katoen, een ander populair materiaal voor dekbedden, breekt na 3200 keer.
Uit onderzoeken blijkt ook dat mensen die onder een wollen dekbed slapen, veel beter slapen dan mensen die slapen onder een dekbed van andere materialen. Het is dus niet alleen duurzaam en slijtvast, maar ook nog eens beter voor een gezonde nachtrust.
Wol reguleert vocht ook uitstekend. Het is luchtdoorlatend en neemt ontzettend veel vocht op. Als je het vergelijk met katoen, dan neemt wol tot wel 60 procent meer vocht op dan katoen. Wolvezels kunnen tussen de 40 en de 50 procent van het eigen gewicht in vocht opnemen.