Zijden dekbed: Vind hier de 5 beste zijden dekbedden van 2024
Een groot deel van ons leven brengen we in bed door. Een comfortabel bed is dan wel zo fijn. Dat is niet alleen afhankelijk van het bed en het matras, maar ook van het beddengoed dat jij kiest. Daarvan is jouw dekbed het allerbelangrijkste, want daar slaap je onder.
Er zijn allerhande soorten dekbedden te krijgen, gemaakt van allemaal verschillende soorten materialen. Tegenwoordig kan je ook kiezen voor een zijden dekbed. Zijde is een heerlijke, luxe stof, maar het heeft ook nog gezondheidsvoordelen.
Terwijl je slaapt ondersteunt een zijden dekbed jouw gezondheid. Het valt ook nog eens lekker om jou heen, doordat het zich makkelijk naar jouw lichaam vormt. Doordat een zijden dekbed lichtgewicht is, stimuleert het ook nog eens jouw bloedsomloop.
Eigenlijk is er geen goede reden te bedenken om niet voor een zijden dekbed te kiezen, maar er is zoveel keuze, waar moet je dan allemaal op letten? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om het beste zijden dekbed voor jou te kiezen. In de top 5 vind je de 5 beste zijden dekbedden en je kan er meteen eentje kiezen en bestellen.
Wat zijn de beste zijden dekbedden?
Wat is een zijden dekbed?
Heel kort door de bocht is een zijden dekbed een dekbed gemaakt van zijde. Het is gemaakt van 100 procent natuurlijke producten, namelijk zijde, en is daardoor ook een van de lichtste dekbedden op de markt. Volgens velen een ware slaapsensatie.
Een zijden dekbed is soepel en valt heerlijk om jouw lichaam heen. Als je veel beweegt in je slaap, dan zal je het niet opeens koud hebben, omdat het dekbed van je afglijdt. Zijde neemt ook veel vocht op, in vergelijking met katoen wel 30 procent meer.
Als je veel zweet in bed, dan kan dat heel erg fijn zijn. Ook omdat een zijden dekbed temperatuurverschillen opvangt, waardoor een aangenaam slaapklimaat ontstaat. Een zijden dekbed trekt ook geen stof aan en ongedierte zoals mijten of bacteriën vinden het geen prettige stof. Het is dus hypoallergeen.
Een zijden dekbed is ook nog eens goed voor jouw huid en haren. Er zijn eigenlijk twee soorten zijde die gebruikt worden om zijden dekbedden van te maken. Wildzijde en moerbeiboomzijde. Wildzijde is de goedkopere en minder kwalitatieve zijde en moerbeiboomzijde is de dure variant en is vaak van een betere kwaliteit.
Waar moet je op letten bij het kopen van een zijden dekbed?
Bij het kopen van een zijden dekbed dien je vooral op de volgende dingen te letten:
Prijs
Zijde kent eigenlijk twee kwaliteitssoorten, namelijk wildzijde en moerbeiboomzijde. Het prijsverschil tussen die twee is aanzienlijk. Je wil natuurlijk een zijden dekbed dat past binnen jouw budget. Hoewel moerbeiboomzijde de beste kwaliteit zijde is, wil dit niet zeggen dat andere zijden dekbedden niet goed zijn. Ze hebben allemaal de voordelen en kwaliteit van zijde.
Soort zijde
Er zijn verschillende soorten zijde te krijgen, waarvan moerbeiboomzijde de beste kwaliteit biedt. Wildzijde is dan wat minder goed van kwaliteit, maar bezit wel alle voordelige eigenschappen van zijde. Als er moerbeizijde is gebruikt voor een zijden dekbed, dan zal dit altijd specifiek staan aangegeven, want het verklaart onder meer de hogere prijs.
De ritssluiting
Wanneer je een zijden dekbed koopt, dan wil jij de vulling kunnen controleren. Dit kan via een opening aan de zijkant, vaak met een ritssluiting. Wanneer een producent van zijden dekbedden achter het product staat, dan is er een opening van minstens 25 cm aan 1 kant, zodat jij de gehele vulling kan nakijken.
Voorschriften
Het is wel fijn als jij jouw dekbed kan wassen. Dat hoeft niet heel vaak, maar eens in de zoveel tijd, is het gewoon lekker en het houdt de boel ook fris. Zijde is een delicate stof en kan niet zomaar in een wasmachine gegooid worden. Lees dus altijd de wasvoorschriften en onderhoudsvoorschriften, zodat jij ook maximaal kan genieten van jouw zijden dekbed.
Warmteklasse
Net zoals bij andere dekbedden het geval is, heeft een zijden dekbed ook een warmteklasse. Deze loopt van 1 tot 4 en 1 is dan het koudste en 4 het warmste. Je hebt dan bijvoorbeeld een dekbed voor de winter en een dekbed voor de zomer, herfst en lente. Er zijn ook zijden dekbedden die je het hele jaar door kan gebruiken, de zogenoemde 4-seizoensdekbedden.
Zijden dekbed: de wetenschappelijke voor- en nadelen
Een zijden dekbed is heerlijk en heeft veel voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen om rekening mee te houden.
Voordelen van een zijden dekbed
-
Zijde is heel erg glad en voelt lekker zacht aan
-
Zijde is een natuurlijk product en hypoallergeen, het is bestand tegen stof, schimmels, bacteriën en mijten
-
Zijde is geschikt voor warm en koud weer, het is temperatuur regulerend en zorgt voor een optimaal slaapklimaat
-
Zijde is de langst houdbare natuurlijke stof en heel erg duurzaam
-
Zijde is heel erg goed voor jouw huid en haar, het helpt om vocht vast te houden en heeft een minimale wrijving, waardoor er minder schade ontstaat
Nadelen van een zijden dekbed
-
Een zijden dekbed is doorgaans veel duurder dan een dekbed gemaakt van andere materialen
-
Zijde wordt niet altijd op de beste manier gewonnen en kan onethisch verkregen zijn
-
Zijde kan minder goed onderhouden worden dan andere materialen
Verschillende soorten zijde
Niet alle zijde is hetzelfde. Er zijn verschillende soorten zijde te krijgen en je kan eigenlijk 5 soorten zijde onderscheiden.
Charmeuse zijde
Charmeuse zijde is de meest gebruikte zijde en is een gekweekte zijdesoort. Dat betekent dat de zijderupsen die de zijde produceren, worden gekweekt. Het is heel licht van gewicht en natuurlijk elastisch. Het wordt onder meer gebruikt voor hemden, beddengoed en jurken. De voorkant heeft een satijnen glans, terwijl de andere kant wat doffer is.
Moerbeiboomzijde
Dit is de hoogste kwaliteit zijde, en ook de meest prijzige. Het wordt vooral gebruikt voor beddengoed. Deze zijde komt ook van gekweekte zijderupsen, maar die rupsen zitten op een heel speciaal dieet. Dit gebeurt al meer dan 5000 jaar zo.
Tussah zijde
Tussah zijde wordt gemaakt van wilde zijderupsen, die dus niet gekweekt worden. Deze rupsen zitten dus niet opeen dieet en daardoor kan deze zijde wat grover zijn en minder duurzaam. De meeste tussah zijde komt uit India.
Habotai zijde
Ook deze zijde wordt vooral gebruikt voor beddengoed. Het is minder duur, maar gaat ook minder lang mee. Het wordt vaak met zand gewassen om het lekker zacht te maken, hierdoor gaan de vezels kapot en daarom gaat de stof minder lang mee.
Duppoini zijde
Deze zijde is erg sterk en glanst heel mooi, maar het is ook behoorlijk ruw. Het wordt soms in beddengoed gebruikt, maar is minder goed als andere zijde in het reguleren van de temperatuur. Deze mindere kwaliteit komt onder meer door de onregelmatige cocons die gebruikt worden om de zijde van te maken.