Zijslaapkussen: Vind hier de 5 beste zijslaapkussens van 2024

Niemand ligt echt doodstil in bed. Je beweegt, woelt en draait. Je kan wel in een goede slaaphouding in slaap vallen, maar daarna heb je daar geen controle meer over. Je kan dan heel makkelijk in een verkeerde slaaphouding terecht komen. 

Doe je dit veel en vaak, dan kunnen er klachten ontstaan. Je kan last krijgen van spieren, gewrichten, je rug en nek of je heupen. Je wordt wakker en bent nog steeds moe. Allemaal doordat je in de verkeerde slaaphouding terecht komt. 

Een zijslaapkussen kan jou daarmee helpen. Wanneer jij op jouw zijde slaapt, dan heb je eigenlijk een onnatuurlijke houding. Je lichaam draait zich, zodat jouw bovenste arm ook steun krijgt op het matras en jouw benen liggen waarschijnlijk geschaard. Hierdoor wordt jouw nek gedraaid en ligt jouw ruggenwervel niet meer in een rechte lijn. 

Een goed zijslaapkussen kiezen kan jou helpen om in de juiste lichaamshouding te slapen. Maar hoe kies jij dan het beste zijslaapkussen voor jou? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om het beste zijslaapkussen voor jou te kiezen. 

In de top 5 vind je de 5 beste zijslaapkussens en je kan er meteen eentje kiezen en bestellen. 

Wat zijn de beste zijslaapkussens?

Onze favoriet

Dit zijslaapkussen is heerlijk comfortabel en heeft een J-vorm. Het is ook te krijgen in andere vormen en kleuren.

 • Stevigheid
 • Vorm
 • Materiaal

2e beste keuze

Dit goed gevulde en stevige zijslaapkussen is verkrijgbaar in verschillende vormen en diverse kleuren.

 • Stevigheid
 • Vorm
 • Materiaal

3e beste keuze

Dit zijslaapkussen is gevuld met duurzame polyestervulling en het tijk is dubbelzijdig en afneembaar.

 • Stevigheid
 • Vorm
 • Materiaal

Op deze pagina:

Waar zijn de beste zijslaapkussens op getest?

De beste zijslaapkussens worden geselecteerd op basis van hun stevigheid, vorm en materiaal. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste zijslaapkussens worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Litollo Zwangerschapskussen (J-vorm)

Dit zijslaapkussen is heerlijk comfortabel en heeft een J-vorm. Het is ook te krijgen in andere vormen en kleuren. Het behoudt de vorm goed, dankzij een duurzame polyestervulling. Het tijk is gemaakt van 100 procent katoen en kan gewassen worden in de wasmachine op 30 graden Celsius. 

Het is 145 cm bij 50 cm en ondersteunt het hoofd, de buik en de benen. Er zijn reserve hoezen te krijgen, voor wanneer de hoes gewassen wordt. Ook zeer geschikt voor zwangere vrouwen of om borstvoeding mee te geven. 

Voordelen

 • Duurzame polyester vulling
 • Tijk afneembaar en wasbaar in de wasmachine
 • Stevigheid
 • Vorm
 • Materiaal
Beste prijs op BOL.com

#2
Ella Zwangerschapskussen XXL J-vorm

Dit goed gevulde en stevige zijslaapkussen is verkrijgbaar in verschillende vormen en diverse kleuren. Het ondersteunt de rug, buik, benen en heupen en is ook te gebruiken als zitkussen. De vulling is 100 procent milieuvriendelijke polyester en het tijk van 100 procent natuurlijk jersey katoen. 

Het tijk is afneembaar en wasbaar in de wasmachine op 30 graden Celsius. De naden zijn dubbel gestikt en het tijk is OEKO-TEX gecertificeerd. De rits wordt verstopt in een speciaal opbergzakje. Het biedt extra ondersteuning aan de buik en is ook geschikt voor zwangere vrouwen. 

Voordelen

 • 7D polyester vulling
 • Afneembare en wasbare tijk
 • Stevigheid
 • Vorm
 • Materiaal
Beste prijs op BOL.com

#3
Diley Dreams C-Vorm Nova Zwangerschapskussen

Dit zijslaapkussen is gevuld met duurzame polyestervulling en het tijk is dubbelzijdig en afneembaar. De jersey zijde is verkoelend en de minky dot zijde heeft een verwarmende functie. De U-vorm zorgt voor een natuurlijke ondersteuning van het lichaam. 

Het is verkrijgbaar in 3 verschillende kleuren. De naden zijn dubbel gestikt en de rits zit in een opbergvakje. Het zijslaapkussen is extra gevuld en weegt 3.5 kilo. Het tijk is wasbaar in de wasmachine op 30 graden Celsius. 

Voordelen

 • Inclusief handige opbergtas
 • Tweezijdige tijk voor 2 seizoenen
 • Stevigheid
 • Vorm
 • Materiaal
Beste prijs op BOL.com

#4
Lichaamskussens - Ondersteuningskussens

Dit zijslaapkussen is hypoallergeen en behoudt de vorm goed. Het heeft een uitstekende vochtregulatie en is geschikt voor het hele jaar door. Het tijk is afneembaar en wasbaar in de wasmachine op 40 graden Celsius. 

Het is 40 cm bij 140 cm en 10 cm dik. De afwerking is luxe en van een hoogwaardige kwaliteit. Het is warm in de winter en koel in de zomer. Ook geschikt voor zwangere vrouwen en voor het geven van borstvoeding of de fles. 

Voordelen

 • Luxe afgewerkt en afneembare tijk
 • Tijk is wasbaar in de wasmachine
 • Stevigheid
 • Vorm
 • Materiaal
Beste prijs op BOL.com

#5
Telano Zwangerschapskussen XXL

Dit zijslaapkussen is gevuld met hoogwaardige D15 polyestervulling. Het tijk is gemaakt van een hoogwaardige, zachte velvetstof. De gouden rits verdwijnt onder een beschermhoesje. Het tijk is afneembaar en wasbaar in de wasmachine. 

Het is verkrijgbaar in 4 verschillende vormen en heeft een U-vorm. Er zitten een extra velvet hoes en een handige opbergtas bij. Het is 80 cm breed en 145 cm lang en 2500 gram vulling. Ook geschikt als zwangerschapskussen of voedingskussen. 

Voordelen

 • Met extra velvet tijk en handige opbergtas
 • Wasbaar in de wasmachine
 • Stevigheid
 • Vorm
 • Materiaal
Beste prijs op BOL.com

Wat is een zijslaapkussen?

Een zijslaapkussen wordt ook wel een lichaamskussen of een body pillow genoemd. Het is een langwerpig kussen dat ontworpen is om jou een betere lichaamshouding tijdens de slaap te geven. Het helpt je niet alleen om een betere slaaphouding aan te nemen, het zorgt er ook voor dat je in deze slaaphouding blijft liggen. 

Je verlicht daarmee de druk op je spieren en het voorkomt hoofdpijn, nekpijn, rugpijn en slapende lichaamsdelen. Je ligt heerlijk comfortabel in de juiste slaaphouding, waardoor je ook veel beter slaapt en uitgerust wakker wordt. 

Een zijslaapkussen is ook ontzettend fijn voor zwangere vrouwen. Het ondersteunt het lichaam op de juiste plekken en voorkomt zwellingen in de benen. Het wordt daarom ook wel eens een zwangerschapskussen genoemd. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een zijslaapkussen?

Bij het kopen van een zijslaapkussen dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Kwaliteit

De kwaliteit van een zijslaapkussen is wel belangrijk. Je wil namelijk de juiste ondersteuning krijgen, maar ook dat het kussen flexibel is en lekker ligt. Het is ook wel fijn als het een tijdje meegaat en de vorm niet verliest. 

Zwanger

Veel zwangere vrouwen hebben baat bij een zijslaapkussen. Kijk dan wel ook goed of het zijslaapkussen van jouw keuze specifiek geschikt is voor zwangere vrouwen. Het dient genoeg ondersteuning te bieden en bijvoorbeeld ook onder de benen te gebruiken te zijn. 

Vulling

De vulling is natuurlijk hartstikke belangrijk. Het dient de juiste ondersteuning te bieden, luchtdoorlatend te zijn, en ook goed te blijven zitten en niet samen te klitten, zodat je niet met allemaal bobbels komt te zitten. Het is ook fijn als de vulling bijvoorbeeld fijn koel blijft, of juist lekker warm, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. 

Vorm

Zijslaapkussens zijn er in verschillende vormen. Een C-vorm, J-vorm of U-vorm. Welke vorm het beste voor jou is, ligt aan jouw persoonlijke voorkeuren. Kijk dan ook of de body pillow lang genoeg en flexibel is. 

Hoe gebruik je een zijligkussen?

Een zijligkussen is een langwerpig kussen. Het is te krijgen in verschillende vormen, zoals een J-vorm, U-vorm of een C-vorm. Het is geschikt voor mensen die op hun zij slapen. Je legt het zijligkussen langs jouw lichaam en tussen jouw benen. Afhankelijk van het formaat en de vorm van het kussen, kan je het ook gebruiken om jouw arm en hoofd te ondersteunen. 

Je ligt hierdoor in de juiste slaaphouding en blijft daar ook in liggen. Je kan het kussen omarmen, onder je hoofd leggen, of op een andere manier positioneren, zodat jouw lichaam overal de juiste steun krijgt. 

Je kan het zijslaapkussen ook gebruiken om comfortabeler te zitten, tijdens de zwangerschap en tijdens voedingen. Op die manier heb je altijd de juiste ondersteuning op de juiste plekken, voor jezelf en voor jouw baby. 

Welke soorten zijslaapkussens zijn er?

Zijslaapkussens zijn te krijgen in verschillende vormen. Een langwerpige J-vorm is bijvoorbeeld geschikt om aan een zijde van jouw lichaam, tussen jouw benen te leggen. Je kan dan jouw armen en eventueel jouw hoofd erop steunen. 

Een U-vorm en C-vorm zijslaapkussen is juist weer geschikt om meer in te gaan liggen. Je kan dan op een zijde liggen, met het kussen tussen jouw benen, terwijl jouw rug ondertussen ook goed ondersteund wordt, en ervoor zorgt dat je in de juiste slaaphouding blijft liggen, ook als je draait in jouw slaap. 

Wil je alleen een kussen tussen jouw benen hebben, een kussen om tegenaan te liggen of een kussen ter ondersteuning, dan kies je voor een langwerpig zijslaapkussen. De lengte van een zijslaapkussen bepaalt welke lichaamsdelen, naast jouw benen, nog meer ondersteuning krijgen. 

Veelgestelde vragen

Waar is een zijslaapkussen goed voor?

Een zijslaapkussen biedt jou extra ondersteuning tijdens de slaap. Je kan dus beter vragen voor wie een zijslaapkussen goed is. Dat zijn zwangere vrouwen, ouders die kindjes voeden met de fles of moeders die borstvoeding geven. 

Maar ook zijslapers met lichamelijke klachten door het zijslapen. Mensen met rugpijn, pijn in de heupen en benen, mensen die herstellen van een operatie en mensen met chronische pijnen. Het zorgt voor een betere drukverdeling, ondersteunt het lichaam, en kan voor een betere bloedsomloop zorgen.

Is een zijslaapkussen veilig?

Voor volwassenen is een zijslaapkussen hartstikke veilig en kan het zelfs een verbetering van bepaalde klachten opleveren. Tegenwoordig worden er ook zijslaapkussens voor baby's gemaakt, maar die zijn niet altijd even veilig. 

Zijslaapkussen voor baby's worden afgeraden door experts. Het zou de kans op wiegendood vergroten. Voor volwassenen is een zijslaapkussen echter hartstikke veilig en je hoeft je geen zorgen te maken dat je er schade aan zal ondervinden of opeens klachten krijgt. 

Is een zijslaapkussen alleen voor zwangere vrouwen?

Een zijslaapkussen wordt veel gebruikt door zwangere vrouwen, maar ze zijn zeker niet alleen voor zwangere vrouwen. Een zijslaapkussen is goed voor iedereen die op de zij slaapt. Het biedt de juiste ondersteuning en zorgt ervoor dat je in een gezonde slaaphouding ligt en blijft liggen. 

Daarnaast is een zijslaapkussen niet alleen handig en prettig tijdens het slapen, maar kan het ook verlichting bieden bij het zitten en het voeden van baby's. Het helpt klachten verminderen en zorgt ervoor dat jij in een betere houding slaapt of zit. 

Onze favoriet

Dit zijslaapkussen is heerlijk comfortabel en heeft een J-vorm. Het is ook te krijgen in andere vormen en kleuren.

Beste prijs op BOL.com