Zomerdekbedbed: Vind hier de 5 beste zomerdekbedbedden van 2024

Een lekker dekbed is heerlijk om onder te kruipen. Niet alleen om je warm te houden, maar ook omdat het een bepaalde geborgenheid biedt en vocht opneemt. In de zomer is het vaak veel te warm voor een gewoon dekbed. Dan ga je alleen maar meer zweten en alleen een laken op je hebben liggen, kan vaak weer te koud worden in de nacht.

Een zomerdekbed is dan een heerlijke oplossing. Het is niet alleen veel dunner dan een gewoon dekbed, maar het reguleert de temperatuur, vocht en luchtcirculatie ook beter. Daardoor lig jij heerlijk onder jouw dekbedje en heb je het niet te warm.

Er zijn allerhande zomerbekbedden te krijgen. In verschillende maten en gemaakt van diverse materialen. Sommige dekbedden zijn hypoallergeen. Er zijn dekbedden die in de wasmachine kunnen. Wat dan het beste zomerdekbed voor jou is, ligt aan jouw persoonlijke voorkeuren. Het is dan fijn als je weet waaruit je allemaal kan kiezen.

Hieronder vind je alle informatie die jij nodig hebt om de beste keuze voor jou te maken. In de top 5 staan de 5 beste dekbedden, die je meteen kan kiezen, en bestellen. Zo lig jij deze zomer ook in een heerlijk bedje, onder een zalig zomerdekbed en zal jouw slaapkwaliteit enorm verbeteren.

Wat zijn de beste zomerdekbedbedden?

Onze favoriet

Met Sleep Comfy 4 Seasons Dekbed val je makkelijk in slaap.

 • Ademend vermogen
 • Vulling
 • Onderhoudsgemak

2e beste keuze

Voor een goed begin van de dag is het vooral belangrijk om uitgerust wakker te worden. 

 • Ademend vermogen
 • Vulling
 • Onderhoudsgemak

3e beste keuze

Het LILLA24 bamboe zomerdekbed is het uniek samengestelde dekbed die jij nodig hebt! 

 • Ademend vermogen
 • Vulling
 • Onderhoudsgemak

Op deze pagina:

Waar zijn de beste zomerdekbedden op getest?

De beste zomerdekbedden worden geselecteerd op basis van hun ademend vermogen, vulling en onderhoudsgemak. Er zijn verschillende tests uitgevoerd om deze eigenschappen te beoordelen en de beste zomerdekbedden worden geselecteerd op basis van hun prestaties in deze tests.

#1
Sleep Comfy - Hotel Kwaliteit 4 Seizoenen Dekbed | 140x200 cm - Anti Allergie Dekbed Met Twee Delen

Dit is een zomerdekbed, een dekbed voor de lente en herfst en een winterdekbed in 1 set. Je zet de dekbedden aan elkaar vast met stevige drukknopen van roestvrijstaal. Het zomerdekbed heeft warmteklasse 4, samen hebben de dekbedden warmteklasse 1.

De warmte regulerende vulling bestaat uit Syndon microcapsules. Het dekbed is hypoallergeen en kan gewassen worden in de wasmachine op 40 graden Celsius. De ademende stof droogt snel. Het dekbed mag niet in de droger.

Voordelen

 • Zomerdekbed, herfst en lente dekbed, samen een winterdekbed
 • Kan gewassen worden in de wasmachine op 40 graden Celsius
 • Ademend vermogen
 • Vulling
 • Onderhoudsgemak
Beste prijs op BOL.com

#2
Snoozing Innsbruck - Zijden - Zomerdekbed - Eenpersoons - 140x220 cm

Onder dit heerlijke, zachte, luxe zomerdekbed zal je heerlijk slapen. De vulling is gemaakt van 100 procent zijde en het tijk is gemaakt van natuurlijk katoen. Het zomerdekbed heeft een optimale ventilatie en reguleert vocht en de temperatuur goed.

Het zomerdekbed kan gewassen worden in de wasmachine op 40 graden Celsius. Het is te krijgen in 7 verschillende maten. Het zomerdekbed heeft warmteklasse 4. Dit zomerdekbed is ook zeer geschikt voor mensen die last hebben van opvliegers.

Voordelen

 • Vulling van 100 procent zijde
 • Wasbaar in de wasmachine op 40 graden Celsius
 • Ademend vermogen
 • Vulling
 • Onderhoudsgemak
Beste prijs op BOL.com

#3
LILLA24 bamboe zomerdekbed 140x200 - Tweepersoons dekbed - Warmteklasse 4 - Anti-allergisch

Dit zijdezachte dekbed is gemaakt van holle vezel en bamboe. Het zomerdekbed is ademend en voorkomt benauwdheid en overmatig transpireren. Het is hypoallergeen en kan gewassen worden in de wasmachine en gedroogd in de droger.

Dit dekbed heeft warmteklasse 4. Het is duurzaam en dubbel gestikt voor extra stevigheid. Je krijgt 1 jaar garantie en kan 30 dagen proefslapen. Het voelt lekker licht aan, de vulling weegt 800 gram. Het is te krijgen in verschillende maten en ook in een 4-seizoenen dekbed set.

Voordelen

 • Gemaakt van bamboe
 • Kan in de wasmachine en de droger
 • Ademend vermogen
 • Vulling
 • Onderhoudsgemak
Beste prijs op BOL.com

#4
Bamboe Zomerdekbed Deltex - 240x220cm

Dit heerlijke zomerdekbed is gevuld met 100 procent bamboe viscose. Dit zorgt voor een goede vochtregulatie en is heerlijk koel in de zomer. Het is speciaal bewerkt en daardoor weert het ook bacteriën en schimmels.

Bamboe is duurzaam en lichtgewicht. Het tijk is gemaakt van 100 procent katoen. Het zomerdekbed is wasbaar op 40 graden Celsius in de wasmachine, lees daarvoor goed de wasvoorschriften, en het kan in de droger. Het is te krijgen in 7 verschillende maten.

Voordelen

 • 100 procent bamboe viscose vulling
 • Wasbaar in de wasmachine en kan in de droger
 • Ademend vermogen
 • Vulling
 • Onderhoudsgemak
Beste prijs op BOL.com

#5
Zomerdekbed - Katoen - Eenpersoons - 140x200 cm

Dit zalig zachte zomerdekbed heeft een vulling van 100 procent Percal katoenen tijk en een vulling van 100 procent katoen. Het is dun en luchtig en reguleert vocht goed. Het absorbeert het vocht snel en dat wordt ook weer snel afgegeven aan de lucht.

Het valt soepel om het lichaam en voelt heerlijk zacht aan. Het dekbed is hypoallergeen en wasbaar in de wasmachine op 40 graden Celsius en kan in de droger. Het is te krijgen in 7 verschillende maten. Dit zomerdekbed heeft warmteklasse 4.

Voordelen

 • Wasbaar in de wasmachine en kan in de droger
 • Katoenen tijk en vulling
 • Ademend vermogen
 • Vulling
 • Onderhoudsgemak
Beste prijs op BOL.com

Wat is een zomerdekbed?

Een zomerdekbed is een dekbed speciaal gemaakt om lekker te kunnen slapen bij de warmte van de zomer. Het is lekker licht en luchtig, ventileert goed en absorbeert vocht goed. Alles om het ideale slaapklimaat te creëren.

Hoe warm een dekbed is, wordt aangegeven met een warmteklasse. Een zomerdekbed heeft warmteklasse 4. Dit is de hoogste warmteklasse en dat betekent dat dit het koelste dekbed is. Een zomerdekbed is altijd heel erg dun, maximaal 4 cm dik.

Vaak kan je ook een 4-seizoenen dekbed krijgen dat bestaat uit 2 dekbedden, die samen voor 3 verschillende warmteklassen dekbedden zorgen. Je hebt dan een zomerdekbed voor in de zomer, een dekbed voor in de lente en de herfst, en de twee dekbedden samen zijn dan geschikt voor in de winter.

Waar moet je op letten bij het kopen van een zomerdekbed?

Bij het kopen van een zomerdekbed dien je vooral op de volgende dingen te letten:

Warmteklassen

Hoe warm of koel een dekbed is, wordt aangegeven met een warmteklasse. Je kan kiezen uit warmteklasse 1 tot en met 4. Daarbij is warmteklasse 1 het meest warm en warmteklasse 4 het koelste. Een zomerdekbed heeft altijd warmteklasse 4. Warmteklasse 3 is weer meer geschikt voor de lente en de herst, of voor echte koukleumen in de zomer.

Ademend vermogen

Zeker in de zomer, maar eigenlijk bij alle dekbedden, is het ademend vermogen heel belangrijk. Dit zorgt voor een luchtstroom door het dekbed heen, waardoor het lekker koel blijft, de groei van bacteriën wordt voorkomen, het dekbed snel droogt en het zorgt ervoor dat jouw dekbed lekker fris blijft ruiken.

Vulling van het zomerdekbed

Er zijn verschillende soorten vullingen voor zomerdekbedden te krijgen, net zoals het materiaal dat gebruikt wordt voor het tijk kan verschillen. De vulling is van invloed op hoe comfortabel, koel en fris jouw dekbed is en blijft, en bepaalt bijvoorbeeld ook of je het dekbed in de wasmachine kan wassen. Kies voor een vulling en tijk die bij jouw persoonlijke wensen en gebruiken passen.

Wassen

Er zijn dekbedden voor de zomer die je zelf kan wassen, zomerdekbedden die je naar de stomerij moet brengen, en ook zomerdekbedden die alleen op de hand gewassen mogen worden. Lees altijd goed de wasvoorschriften en houd die goed aan. Jouw zomerdekbed zal dan veel langer meegaan en veel fijner blijven slapen.

Soorten zomerdekbedden

Zomerdekbedden hebben allemaal met elkaar gemeen dat ze geschikt zijn voor in de zomer, maar dat wil niet zeggen dat alle zomerdekken hetzelfde zijn. Je kan zomerdekbedden onderscheiden in 4 verschillende soorten.

Een donzen zomerdekbed

Dons is eigenlijk niet echt geschikt als vulling voor een zomerdekbed. Het is namelijk een hele goede warmteisolator en dat wil je in de zomer nou net niet. Dons is wel heel erg zacht en voelt ontzettend prettig aan. Wanneer het dons wordt aangevuld met veren, dan krijgt het meer luchtcirculatie, en dat is juist heel prettig in de zomer.

Zomerdekbedden van natuurhaar

Een wollen deken lijkt misschien alleen maar heel warm, maar een dunne wollen deken hoeft dat zeker niet te zijn. Wol ventileert juist heel erg goed. Het isoleert ook ontzettend, waardoor een te dik wollen dekbed niet geschikt is voor de zomer.

Kamelenhaar is geschikt voor het hele jaar door, ook voor de zomer. De haren van de kameel zijn gemaakt voor hele warme en hele koude temperaturen. Het reguleert vocht goed en biedt voldoende ventilatie.

Zomerdekbedden van natuurproducten

Katoen is het meest bekende natuurproduct voor beddengoed, ook voor dekbedden. Het absorbeert vocht goed, is luchtdoorlatend en zorgt voor een prettig slaapklimaat. Wildzijde is ook een heel prettig materiaal voor een zomerdekbed. Het voelt heerlijk zacht aan en blijft lekker koel.

Zomer dekbedden voor een betere slaap: de wetenschap

Veel mensen hebben veel meer moeite met in slaap vallen tijdens warme nachten. Een zomerdekbed is dan ook geen overbodige luxe. Wanneer het te warm is, ga jij meer zweten, en dat verstoort jouw slaap.

Jouw lichaamstemperatuur zakt als je slaapt en het is dan prettig als de slaapkamer temperatuur en de temperatuur onder jouw dekbed niet te veel daarvan verschillen. Slapen in een te warme kamer ontregelt jouw lichaam. Terwijl slaap juist ervoor dient te zorgen dat jouw lichaam bijkomt, herstelt, en klaar is voor de volgende dag.

Dat geldt voor jouw lichaam en voor jouw geest. In jouw slaap verwerk je indrukken van de dag, emoties, gevoelens, en ervaringen. Wanneer jouw slaapkwaliteit niet goed is, dan heeft dat invloed op jouw energielevels, jouw concentratievermogen, jouw humeur en algehele gestel. Slaaptekort is ook een grote trigger bij mentale problemen.

Met een goed zomerdekbed slaap je niet alleen veel lekkerder en beter, je zorgt er ook nog eens goed voor jezelf mee.

Veelgestelde vragen

Wat is koeler katoen of bamboe?

Bamboe heeft een hele andere structuur dan katoen. Het is een holle vezel. Door de open structuur van die vezels, werkt het verkoelend in ze zomer en is het warmer dan katoen in de winter. De microgaatjes in bamboevezel zorgen voor luchtcirculatie en vochtopname.

Bamboe neemt tot 70 procent meer vocht op dan katoen en doordat het luchtdoorlatend is, droogt het ook veel sneller weer op. Bamboe is dus een stuk koeler dan katoen. Er wordt bijvoorbeeld ook steeds meer kleding van bamboe gemaakt.

Welke temperatuur voor een zomerdekbed?

De ideale slaapkamertemperatuur verschilt per persoon. Iedereen kent wel iemand die stiekem langs de thermostaat loopt om de verwarming hoger of lager te zetten. Over het algemeen vinden mensen een slaapkamertemperatuur tussen de 16 en de 21 graden Celsius prettig.

Met een zomerdekbed wil je dat de omgevingstemperatuur hetzelfde blijft en dat jouw lichaamstemperatuur hetzelfde blijft. Een luchtig en fris zomerdekbed kan daarvoor zorgen. Aangezien het heel persoonlijk is welke temperatuur jij prettig vindt om te slapen, kan het aan te raden zijn om geregeld op de thermostaat te kijken.

Hoe vaak moet je een dekbed wassen?

De meningen verschillen nogal over hoe vaak je een dekbed dient te wassen. De ene expert raadt twee keer per jaar aan, terwijl een andere expert eens in de vijf jaar beter vindt. Het ligt natuurlijk ook aan het materiaal waarvan het zomerdekbed gemaakt is.

Lees dus altijd de wasvoorschriften goed. Je kan jouw dekbed altijd wassen, als jouw specifieke dekbed wasbaar is tenminste, wanneer jij dat prettig vindt. Je kan eens in de 4 maanden aanhouden, of bij de overgang van het ene seizoen naar het andere.