Zomerdekbedbed: Vind hier de 5 beste zomerdekbedbedden van 2024
Een lekker dekbed is heerlijk om onder te kruipen. Niet alleen om je warm te houden, maar ook omdat het een bepaalde geborgenheid biedt en vocht opneemt. In de zomer is het vaak veel te warm voor een gewoon dekbed. Dan ga je alleen maar meer zweten en alleen een laken op je hebben liggen, kan vaak weer te koud worden in de nacht.
Een zomerdekbed is dan een heerlijke oplossing. Het is niet alleen veel dunner dan een gewoon dekbed, maar het reguleert de temperatuur, vocht en luchtcirculatie ook beter. Daardoor lig jij heerlijk onder jouw dekbedje en heb je het niet te warm.
Er zijn allerhande zomerbekbedden te krijgen. In verschillende maten en gemaakt van diverse materialen. Sommige dekbedden zijn hypoallergeen. Er zijn dekbedden die in de wasmachine kunnen. Wat dan het beste zomerdekbed voor jou is, ligt aan jouw persoonlijke voorkeuren. Het is dan fijn als je weet waaruit je allemaal kan kiezen.
Hieronder vind je alle informatie die jij nodig hebt om de beste keuze voor jou te maken. In de top 5 staan de 5 beste dekbedden, die je meteen kan kiezen, en bestellen. Zo lig jij deze zomer ook in een heerlijk bedje, onder een zalig zomerdekbed en zal jouw slaapkwaliteit enorm verbeteren.
Wat zijn de beste zomerdekbedbedden?
Wat is een zomerdekbed?
Een zomerdekbed is een dekbed speciaal gemaakt om lekker te kunnen slapen bij de warmte van de zomer. Het is lekker licht en luchtig, ventileert goed en absorbeert vocht goed. Alles om het ideale slaapklimaat te creëren.
Hoe warm een dekbed is, wordt aangegeven met een warmteklasse. Een zomerdekbed heeft warmteklasse 4. Dit is de hoogste warmteklasse en dat betekent dat dit het koelste dekbed is. Een zomerdekbed is altijd heel erg dun, maximaal 4 cm dik.
Vaak kan je ook een 4-seizoenen dekbed krijgen dat bestaat uit 2 dekbedden, die samen voor 3 verschillende warmteklassen dekbedden zorgen. Je hebt dan een zomerdekbed voor in de zomer, een dekbed voor in de lente en de herfst, en de twee dekbedden samen zijn dan geschikt voor in de winter.
Waar moet je op letten bij het kopen van een zomerdekbed?
Bij het kopen van een zomerdekbed dien je vooral op de volgende dingen te letten:
Warmteklassen
Hoe warm of koel een dekbed is, wordt aangegeven met een warmteklasse. Je kan kiezen uit warmteklasse 1 tot en met 4. Daarbij is warmteklasse 1 het meest warm en warmteklasse 4 het koelste. Een zomerdekbed heeft altijd warmteklasse 4. Warmteklasse 3 is weer meer geschikt voor de lente en de herst, of voor echte koukleumen in de zomer.
Ademend vermogen
Zeker in de zomer, maar eigenlijk bij alle dekbedden, is het ademend vermogen heel belangrijk. Dit zorgt voor een luchtstroom door het dekbed heen, waardoor het lekker koel blijft, de groei van bacteriën wordt voorkomen, het dekbed snel droogt en het zorgt ervoor dat jouw dekbed lekker fris blijft ruiken.
Vulling van het zomerdekbed
Er zijn verschillende soorten vullingen voor zomerdekbedden te krijgen, net zoals het materiaal dat gebruikt wordt voor het tijk kan verschillen. De vulling is van invloed op hoe comfortabel, koel en fris jouw dekbed is en blijft, en bepaalt bijvoorbeeld ook of je het dekbed in de wasmachine kan wassen. Kies voor een vulling en tijk die bij jouw persoonlijke wensen en gebruiken passen.
Wassen
Er zijn dekbedden voor de zomer die je zelf kan wassen, zomerdekbedden die je naar de stomerij moet brengen, en ook zomerdekbedden die alleen op de hand gewassen mogen worden. Lees altijd goed de wasvoorschriften en houd die goed aan. Jouw zomerdekbed zal dan veel langer meegaan en veel fijner blijven slapen.
Soorten zomerdekbedden
Zomerdekbedden hebben allemaal met elkaar gemeen dat ze geschikt zijn voor in de zomer, maar dat wil niet zeggen dat alle zomerdekken hetzelfde zijn. Je kan zomerdekbedden onderscheiden in 4 verschillende soorten.
Een donzen zomerdekbed
Dons is eigenlijk niet echt geschikt als vulling voor een zomerdekbed. Het is namelijk een hele goede warmteisolator en dat wil je in de zomer nou net niet. Dons is wel heel erg zacht en voelt ontzettend prettig aan. Wanneer het dons wordt aangevuld met veren, dan krijgt het meer luchtcirculatie, en dat is juist heel prettig in de zomer.
Zomerdekbedden van natuurhaar
Een wollen deken lijkt misschien alleen maar heel warm, maar een dunne wollen deken hoeft dat zeker niet te zijn. Wol ventileert juist heel erg goed. Het isoleert ook ontzettend, waardoor een te dik wollen dekbed niet geschikt is voor de zomer.
Kamelenhaar is geschikt voor het hele jaar door, ook voor de zomer. De haren van de kameel zijn gemaakt voor hele warme en hele koude temperaturen. Het reguleert vocht goed en biedt voldoende ventilatie.
Zomerdekbedden van natuurproducten
Katoen is het meest bekende natuurproduct voor beddengoed, ook voor dekbedden. Het absorbeert vocht goed, is luchtdoorlatend en zorgt voor een prettig slaapklimaat. Wildzijde is ook een heel prettig materiaal voor een zomerdekbed. Het voelt heerlijk zacht aan en blijft lekker koel.
Zomer dekbedden voor een betere slaap: de wetenschap
Veel mensen hebben veel meer moeite met in slaap vallen tijdens warme nachten. Een zomerdekbed is dan ook geen overbodige luxe. Wanneer het te warm is, ga jij meer zweten, en dat verstoort jouw slaap.
Jouw lichaamstemperatuur zakt als je slaapt en het is dan prettig als de slaapkamer temperatuur en de temperatuur onder jouw dekbed niet te veel daarvan verschillen. Slapen in een te warme kamer ontregelt jouw lichaam. Terwijl slaap juist ervoor dient te zorgen dat jouw lichaam bijkomt, herstelt, en klaar is voor de volgende dag.
Dat geldt voor jouw lichaam en voor jouw geest. In jouw slaap verwerk je indrukken van de dag, emoties, gevoelens, en ervaringen. Wanneer jouw slaapkwaliteit niet goed is, dan heeft dat invloed op jouw energielevels, jouw concentratievermogen, jouw humeur en algehele gestel. Slaaptekort is ook een grote trigger bij mentale problemen.
Met een goed zomerdekbed slaap je niet alleen veel lekkerder en beter, je zorgt er ook nog eens goed voor jezelf mee.