Zwangerschapskussen: Vind hier de 5 beste zwangerschapskussens van 2024
Zwanger zijn is geweldig en fantastisch en euforisch. Er komt een kleine mini-me aan. Daardoor verandert het lichaam en opeens zijn er allemaal kwaaltjes en het dagelijkse leven wordt opeens lastig en een uitdaging. Een buik die in de weg zit, een rug die overbelast is en pijn begint te doen.
De benen zwellen op en lekker liggen, lijkt een droom in de verte. Terwijl rust en ontspanning juist hartstikke belangrijk is tijdens de zwangerschap. Een zwangerschapskussen heeft mij echt geholpen. Ik kon weer slapen en kwam weer tot rust.
Het zwangerschapskussen corrigeert mijn slaaphouding, ik ben een zijslaper, ondersteunde mijn buik toen ik zwanger was, verlicht de drukpunten bij mijn knieën en zorgt ervoor dat ik met een rechte wervelkolom kan slapen. Ik vind het ook heerlijk dat ik mijn arm op het zwangerschapskussen kan steunen.
Sindsdien raad ik het iedere zwangere vrouw aan, maar ook mensen die moeite hebben met slapen, doordat ze in een verkeerde slaaphouding liggen. Ik gebruik het zwangerschapskussen nu ook om te voeden en ik slaap er nog steeds mee, en zal dat ook blijven doen.
Er zijn best wel veel verschillende soorten zwangerschapskussen te krijgen. In verschillende vormen, gemaakt van diverse materialen en natuurlijk zijn de hoezen verkrijgbaar in allerhande kleuren en prints. Het kan dan lastig zijn om het beste zwangerschapskussen te kiezen.
Alles wat jij dient te weten om de beste keuze te maken, vind je hieronder. Je weet dan waar je op moet letten en wat bij jouw persoonlijke voorkeuren past. In de top 5 vind je de 5 beste zwangerschapskussens, en je kan er meteen eentje kiezen en bestellen, dus je hoeft ook niet meer verder te zoeken.
Wat zijn de beste zwangerschapskussens?
Wat is een zwangerschapskussen?
Een zwangerschapskussen wordt ook wel een voedingskussen, een ergonomisch kussen of een lichaamskussen genoemd. Het wordt dan ook niet alleen gebruikt door zwangere vrouwen. Het is ook ideaal als voedingskussen en veel mensen gebruiken het gewoon om beter te slapen.
Het verlicht namelijk drukpunten en zorgt ervoor dat je in de juiste slaaphouding terecht komt. Daardoor kan jouw bloed beter circuleren en heb je minder last van pijntjes en kwaaltjes. Een zwangerschapskussen is vaak een heel groot kussen in een bepaalde vorm.
Dat kan een J-vorm zijn, een C-vorm of een U-vorm, en er worden ook weer steeds nieuwe, vaak ook betere uitvoeringen ontwikkeld. Een zwangerschapskussen dient ervoor om jouw lichaam te ondersteunen. Het is dan ook meestal gevuld met een ondersteunend materiaal, dat goed de vorm behoudt.
Ook de hoes is belangrijk. Je wil namelijk dat deze ademend en vochtregulerend is. Het moet zacht en comfortabel aanvoelen. Soms hebben zwangerschapskussens een extra uitsparing bij de buik, zodat jouw buik ook goed ondersteund wordt.
Waar moet je op letten bij het kopen van een zwangerschapskussen?
Bij het kopen van een zwangerschapskussen dien je vooral op de volgende dingen te letten:
Vulling
Er zijn verschillende vullingen waar je uit kan kiezen en het ligt aan jouw persoonlijke voorkeuren en budget, welke vulling het beste voor jou is. Piepschuimbolletjes van polystyreen zijn goedkoop en deze vulling neemt heel makkelijk de vorm van jouw lichaam aan en ondersteunt dan ook nog voldoende.
Na een tijdje plakken de balletjes aan elkaar en verliest het de stevigheid en de vorm. Veel mensen kiezen voor een polyester vulling. Dit biedt ook een goede lichaamsondersteuning, het is zacht en het maakt amper geluid. Zelf vind ik microparels fijn.
Die maken geen geluid, het ondersteunt het lichaam goed en behoudt de vorm heel goed. En het is lekker licht, dus ik pak het makkelijk mee van de bank naar het bed, en zelfs als ik ergens naartoe ga. De microparels zijn met lucht gevuld en dit kussen ademt dan ook goed.
Het memory foam zwangerschapskussen dat ik geprobeerd heb, beviel mij ook heel erg goed. Het is stevig en verlicht de drukpunten. Het ademt iets minder goed, maar daar had ik weinig last van. Het behoudt de vorm het beste en gaat ook lang mee.
Hoes
Ook de hoezen voor zwangerschapskussens zijn te krijgen in allerlei materialen. Van katoen, maar ook van badstof of fleece en polyester. Het is sowieso fijn als je het zwangerschapskussen ook gewoon in de wasmachine kan wassen. Er zijn allerhande kleuren en prints te krijgen. Het ligt aan jouw persoonlijke voorkeuren, welke hoes de beste keuze voor jou is.
De vorm
Zwangerschapskussens zijn te krijgen in verschillende vormen. De meest bekende vormen zijn de C-vorm, de J-vorm en de U-vorm, maar er worden nog steeds nieuwe vormen ontwikkeld. Het ligt aan jouw persoonlijke voorkeuren welke vorm het beste bij jou past.
Wil je helemaal in het kussen liggen? Wil je er ook met jouw hoofd op liggen? Wil je het tussen jouw benen kunnen leggen om de druk op jouw knieën en heupen te verminderen? Ben je rugslaper, een zijslaper of een buikslaper?
En dan zijn er ook nog verschillen in de vormen zelf. Zo heeft het ene zwangerschapskussen een uitsparing bij de buik, voor extra ondersteuning of kan je het kussen ook heel makkelijk zittend gebruiken en om je heen wikkelen. Terwijl een ander model daar te groot en plomp voor is.
Waar let je op bij het kiezen van een zwangerschapskussen?
Een goede vulling is belangrijk. Zonder de juiste ondersteuning, heb je weinig aan het zwangerschapskussen. Het moet de vorm van jouw lichaam aannemen, luchtdoorlatend en vochtregulerend zijn en comfortabel aanvoelen.
Daarnaast is de hoes ook erg belangrijk. Die zijn te krijgen in allerhande materialen. Let er vooral goed op dat de hoes ook echt past bij jouw zwangerschapskussen. Door de afwijkende vormen en diversiteit in afmetingen, passen niet alle hoezen om elk kussen.
Bedenk welke slaaphouding jij het meeste aanneemt en kies daar een vorm zwangerschapskussen bij. Bedenk ook waar je het zwangerschapskussen wil gebruiken. Op de bank wil je misschien een kleinere en compactere vorm dan dat je in bed wil gebruiken.
Welke soorten zwangerschapskussens zijn er?
Het verschil in zwangerschapskussens zit vooral in de vorm. Er zijn enkele vormen te krijgen en er worden ook steeds nieuwe vormen op de markt gebracht.
- Het U-vorm zwangerschapskussen heeft de vorm van een U, maar wordt vaker andersom gebruikt. Je ligt er helemaal in en het ondersteunt jouw lichaam aan alle kanten. Je kan dus ook in elke houding slapen en toch voldoende ondersteuning krijgen.
- Het zwangerschapskussen in de C-vorm kan je ook op verschillende manieren gebruiken. Je kan deze met het kussen in de rug of het kussen bij de buik gebruiken. Het ondersteunt jouw nek en jouw benen. Het volgt de natuurlijke vorm van het lichaam en je ligt er comfortabel in.
- De J-vorm is vooral prettig als je een fijn hoofdkussen hebt dat je wil blijven gebruiken. De J-vorm ondersteunt dan de rest van het lichaam. Het is ook fijn dat het aan de achterzijde gewoon open is, zodat je wel nog ruimte hebt en lekker kan knuffelen.
- Het wig-kussen is een klein kussentje dat de buik ondersteunt. Je kan het makkelijk meenemen voor onderweg. Je kan dit kussentje ook tussen jouw knieën leggen. Het voorkomt zwellingen en verlicht drukpunten, terwijl het de juiste ondersteuning op specifieke plekken biedt.